Politika

Spriječeni napad je bio vjerodostojna prijetnja

Poslanici Evropskog parlamenta raspravljali su juče o izvještaju koji je u ime Odbora za spoljne poslove EP pripremio izvjestilac za Crnu Goru u kojem je saopštio da je planirani napad na Mila Đukanovića, bio vjerodostojna prijetnja, prenose Dnevne novine.

Vidi se veliki napredak u Poglavljima 23 i 24“, rekao je Tanok, uz podsjećanje da je prije pet godina Crna Gora počela pregovore i otvorila 26 poglavlja. Ima, međutim, još izazova i zvanična Podgorica na tome mora da poradi.

Tanok je naglasio da su izbori u oktobru sprovedeni na dobar način.

Spriječeni napadi na tadašnjeg premijera Đukanovića su bili vjerodostojna prijetnja. Uplašen sam zbog pritiska koji Rusija želi da vrši na Crnu Goru. Važno je da se sve političke stranke uključe u politički proces” dodao je on.

Poslanica EP Aleks Majer navela je da Crna Gora i njene institucije moraju istrajati u rješavanju terorističkog napada.

Crna Gora je zemlja kandidat, i ona zajedno sa Evropskom unijom mora raditi na ostvarenju svog cilja“, navela je Majer u svom izglaganju.

Članica EP Dubravka Šuica kaže da je Crna Gora dobar primj er ostalim zemlj ama kandidatima, i kako je navela “dobra vijest sa Balkana” Ipak, ona uočava da postoje i problemi sa kojima se Crna Gora susreće, a to su kako primjećuje, nedostaci u privredi, borba sa korupcijom, nezaposlenost mladih.

Moglo je i drugačije da se završi

Većina poslanika saglasna je da se istraga o pokušaju terorističkog napada na dan izbora mora dovesti do kraja, i utvrditi da li su pojedine zemlje bile umiješane u ovaj incident.

Poslanik Jozo Radoš navodi da je naša zemlja najnapre dnija u pogledu pristupanja EU, ali dodaje on, u tom procesu postoji puno poteškoća.

On se osvrnuo i na pokušaj terorističkog napada na dan izbora, navodeći da je taj događaj mogao i drugačije da se završi.

Udar na institucije koji se dogodio na dan izbora je ozbiljna stvar, i on nije morao tako završiti. Taj događaj je u nekim nesrećnim okolnostima mogao dovesti do nereda i nemira u zemlji i ulazak u mnogo dublju krizu nego sada“, rekao je Radoš tokom svog izlaganja.

Dodaje i da okolnosti koje su dovele do toga i dalje postoje.

Dakle, bojkot opozicije je i dalje tu, zato je važno da se ta istraga, dovede do kraja, da se zna šta se dogodllo, koja je uloga domaćih aktera, a koja je uloga stranih sudionika u tom procesu” rekao je poslanik EP.

Primjetan uticaj Rusije

U izvještaju o kojem će se poslanici Evropskog parlamenta glasati 28. februara navodi da je primjetan uticaj Rusije u Crnoj Gori i njen pokušaj da utiče na zbivanja u Crnoj Gori.

Zabrinuti smo zbog ozbiljnih incidenata koji su se dogodili 16. oktobra 2016. i pozivamo potpredsjednicu Komisije/Visoku predstavnicu Unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Federiku Mogerini i Komisiju da pomno prate istrage nadležnih tijela; smatramo bitnim da relevantne službe država članica razmjenjuju informacije koje se odnose na te incidente među sobom, ali i s potpredsjednicom Komisije i Visokom predstavnicom i Komisijom“, navodi se u izvještaju.

Evropski parlament, navodi se u izvještaju, i dalje je duboko zabrinut zbog polariziranog odnosa u toj zemlji i opozicionog bojkota parlamentarnih aktivnosti.

 

Send this to a friend