Politika

Srbija da se suzdrži od miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore

Evropski parlament

U tekstu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, koju je prošle sedmice usvojio Odbor za vanjske poslove, i koji je dalje proslijeđen na konačno usvajanje na plenarnoj sesiji EP, između ostalog se navodi da su bilateralni odnosi sa Srbijom obilježeni tenzijama i insistira da se svi bilateralni sporovi rješavaju kroz inkluzivan i nekonfrontirajuci dijalog, uz izbjegavanje bilo kojeg oblika stranog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je 14. aprila Izvještaj o napretku Crne Gore u 2019. i 2020. godini, koje je kao izvjestilac pripremao hrvatski zastupnik u EP Tonino Picula.

U Izvještaju se navodi da EP poziva vlasti Crne Gore da nastave istinski dijalog o vjerskim slobodama sa religijskim predstavnicima i ostalim relevantnim akterima i u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine, Takođe, EP poziva susjedne zemlje da se suzdrže od miješanja u ovo i ostala unutrašnja pitanja Crne Gore.

“Evropski parlament izražava zabrinutost što je nova Vlada usvojila izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica po hitnoj proceduri bez javne debate ili dijaloga sa svim vjerskim zajednicama i bez mišljenja Venecijanske komisije i prima k znanju da je predsjednik države potpisao taj zakon”, piše u Izvještaju.

U Izvještaju, koji je usvojen s većinom od 58 glasova za, četiri protiv i devet suzdržanih, ističe se napredak Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i poziva vlasti na ubrzanje reformskih procesa, s posebnim naglaskom na vladavinu prava, pravosuđe, slobodu medija i borbu protiv korupcije.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

Pa e,e. To i oni kazu.

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

sreten
Gost
sreten

Oni nam otese manastire crkva groblja pa vi sad izrazavajte zabrinutost!

Send this to a friend