Politika PROF. DR MILENKO A. PEROVIĆ, DOBITNIK NAGRADE ZA DOPRINOS OČUVANJU CRNOGORSKOG IDENTITETA I PRIPADNOSTI CRNOJ GORI

Srbija je davno preboljela Kosovo, Crnu Goru ne može

Milenko Perović

Vesna Šofranac

U opsesijama srpskih nacionalista Crna Gora ima posebno mjesto. Ono je jedinstveno i neponovljivo. Nije mu moguće naći analogon niđe u svijetu. Srpskim nacionalistima stvara košmarnu mučninu činjenica da su se Crnogorci napokon počeli oslobađati kompleksa inferiornosti. Oslobađanje se najprije desilo u političkom činu referendumske pobjede suverenizma, zatim u duhovnom smislu donošenjem norme crnogorskog jezika, a “bijelo usijanje” dobija u činu započinjanja vjerskog samooslobođenja Crnogoraca kojemu danas prisustvujemo, kaže u intervjuu Vikend novinama prof. dr Milenko A. Perović.

Perović je dobitnik nagrade koju mu je država Crna Gora dodijelila za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, a koju će 29. jula u Baru, na Danima dijaspore, uručiti predsjednik države Milo Đukanović.

VN: Šta Vam znači nagrada države Crne Gore? Kako izgleda boriti se za crnogorski identitet, a živjeti u Srbiji?

PEROVIĆ: Nijesam naviknut na nagrade. Uglavnom sam u životu bio kažnjavan. Držao sam da imam pravo, čak i obavezu kritičkog odnosa prema političkoj i društvenoj stvarnosti u vrijeme socijalizma. Kritike su mi se najčešće vraćale kao bumerang. Kad je najveći dio tzv. inteligencije u Srbiji pohrlio u velikosrpski nacionalizam, opet sam izabrao drugu obalu.

Savjest mi nije dopuštala da mirno posmatram kako ta nacionalistička ratna politika razara Jugoslaviju, pa i samu Srbiju i na svim stranama donosi siromaštvo, patnju, beznađe i zločine. Ni tada moj antiratni i humanistički angažman nije mogao ostati nekažnjen. Napokon, u vrijeme najvećih anticrnogorskih histerija naglašeno sam isticao crnogorsku nacionalnu pripadnost i javno branio pravo Crne Gore na samostalno i suvereno državno i nacionalno postojanje.

VN: Kakve su bile posljedice…

PEROVIĆ: “Nagrađivan” sam netrpeljivošću i mržnjom, mnoštvom uvreda i stigmatizacija, prijetnjama proćerivanja iz Srbije, prijetnjama smrću, sistematskim uznemiravanjima moje porodice i pokušajima da se poj edini članovi moje porodice podvrgnu montiranim optužnicama. “Nagrađen” sam posebno kad su me pred očima cijelog svijeta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu napali neonacisti, a mediji po Srbiji pozivali na obračun sa mnom zato što uznemiravam “dobre momke iz komšiluka”. Vrhunac “nagrađivanja” doživio sam u montiranom sudskom procesu zbog tobožnjeg mobinga. Za sve te godine izuzetno rijetko i od malo koga iz Crne Gore sam dobio podršku i saošećanje. Nije slučajno što sam se stalno ošećao kao Lalićev Lado Tajović, koji čeka kad će izgubiti obraz ili glavu, ili oboje!

Nagrada koju dobijam, iako jako odocnjela, nekakva je satisfakcija za sve što sam činio i što sam pretrpio zbog svoje duboke odanosti crnogorskoj ideji.

VN: Začuđujuće je da ste sve to doživljavali u zemlji u kojoj ste stvorili univerzitetsku katedru i studijsku grupu za filozofiju i izveli trideset generacija studenata filozofije?

PEROVIĆ: Najljepše što čovjek može podariti zemlji svoga rođenja je da u njoj stvori nešto od opšte i trajne vrijednosti. Srbiji sam podario novosadsku univerzitetsku katedru za filozofiju.

Na njoj je do sada studije filozofije završilo nekoliko stotina studenata. Oko stotinu njih je diplomiralo kod mene. Bio sam mentor na tridesetak magistarskih i jedanaest doktorskih disertacija iz filozofije. Većina sadašnjih nastavnika na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je diplomirala i doktorirala kod mene. Više je desetina diplomiranih studenata kojima sam potpisao licencu za rad u brojnim gimnazijama i srednjim školama širom Srbije. Poveliki naramak tekstova, ogleda, knjiga i udžbenika objavio sam kod srpskih izdavača.

Uredio sam trideset svezaka časopisa “Arhe” koji se smatra jednim od najboljih filozofskih časopisa na jugoistoku Evrope. Osnovao sam Bioetičko društvo Srbije etc. Kako mi je uzvraćeno za sve to? Na najgori mogući način. No, u meni zbog toga nema gorčine ni resantimana. Ima samo beskrajne tuge što moj golemi trud nije doprinio da moj a matična zemlj a postane bolje mjesto za život, nego odlazi u vjetar u sudaru s mjerom stvari koju je nametnula “tranzicijska” kleptokratija i kakistokratija!

VN: U kakvom je položaju crnogorska zajednica u Srbiji? Sudeći po informacijama iz medija i tu ima dosta podijeljenosti i neslaganja. Predsjednik Nacionalnog savjeta, na primjer, oštro kritikuje vlast u Crnoj Gori, njegov zamjenik ćuti pred uvredama koje na račun naše države u njegovom prisustvu, iznosi istoričar Raković… Ko su zapravo predstavnici Crnogoraca u Srbiji?

PEROVIĆ: Političke turbulencije u potonjih trideset godina pokazale su do koje je mjere crnogorska dijaspora u Srbiji neotporna u očuvanju svoga nacionalnog i kulturnog identiteta. Bez oslonca na matičnu državu Crnu Goru, koja je i sama dugo glavinjala kroz prostor i vrijeme, crnogorska dijaspora je bila osuđena na asimilaciju u srpski nacionalni korpus. Dijelom se ona odvijala dobrovoljno, dijelom pod najrazlicitijim pritiscima. Kad je počela postajati svjesnom da u Srbiji ne žive samo tzv. terazijski Crnogorci, nego da ih je mnogo više koji ostaju utemeljeni u svom crnogorskom nacionalnom identitetu, država Crna Gora je, preko svojih oficijelnihi poluoficijelnih predstavnika, načinila mnoštvo pogrešnih poteza prema crnogorskoj dijaspori u Srbiji. Umjesto da pomognu ovoj dijaspori da se organizacijski konsoliduje, državni službenici Crne Gore stalno su dolazili s potpuno pogrešnom percepcijom šta se u njoj dešava i šta treba ciniti. Konačni rezultat takvoga destruktivnog rada pokazuje se u činjenici da Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji ne predstavlja crnogorsku dijasporu.

VN: Koga predstavlja Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji?

PEROVIĆ: On predstavlja i sprovodi interese srpskih državnih i paradržavnih struktura, kako protiv Crnogoraca u Srbiji, tako i protiv vitalnih interesa Crne Gore! Više je primjera koji pokazuju kako se taj zlosrećni “nacionalni savjet” stavlja u službu specijalnog rata protiv suverene Crne Gore. Došlo se dotle da autentični interes Crnogoraca zastupa svega nekoliko prilično marginalizovanih crnogorskih udruženja.

VN: Često imamo prilikuda čujemo da je oštrica srpskog nacionalizma okrenuta prema Crnoj Gori da bi se ublažio gubitak Kosova. Dokle može da ide ta “oštrica”, da li je već napravljen rez koji će biti malo teže sanirati?

PEROVIC: Ne dijelim to mišljenje, jer je Srbija davno “preboljela” Kosovo. Druga je stvar što u njoj niko nema hrabrosti da konačno prekine mitološki i patološki igrokaz “očuvanja Kosova””. U opsesijama srpskih nacionalista Crna Gora ima posebno mjesto. Ono je jedinstveno i neponovljivo. Nije mu moguće naći analogon niđe u svijetu. Srpskim nacionalistima stvara košmarnu mučninu činjenica da su se Crnogorci napokon počeli oslobađati kompleksa inferiornosti. Oslobađanje se najprije desilo u političkom činu referendumske pobjede suverenizma, zatim u duhovnom smislu donošenjem norme crnogorskog jezika, a “bijelo usijanje” dobija u činu započinjanja vjerskog samooslobođenja Crnogoraca kojemu danas prisustvujemo. U mjeri u kojoj se ovo oslobađanje bude kretalo po društvenoj širini i dubini, na Crnoj Gori će se slamati svaka oštrica!

VN: Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio je okidač za novu kampanju SPC, srpskih zvaničnika, intelektualaca, medija, protiv Crne Gore. MCP čak poziva Srbiju i SPC da “im pomogne jer im crnogorska vlast otima njihove svetinje”. Da li ovakve izjave i dezinformacije pokazuju strah kod sveštenstva MCP jer ne mogu dokazati da su titular imovine kojom sada gazduju?

PEROVIĆ: Od sredine XIX vijeka počela se rađati srpska nacionalna svijest. Od početka do danas ona je u svom sadržaju imala i održavala jednu nereflektovanu iracionalnu paradoksiju. Na jednoj strani, srpski nacionalni ideolozi smatrali su Crnogorce narodom koji je najbliskiji Srbima, pa čak i “pravim Srbima” ili “najčistijim Srbima”. Na drugoj strani, istodobno oni su prema Crnogorcima pokazivali prezir, netrpeljivost i mržnju. Ova se paradoksija odavno proširila i ovladala u srpskoj nacionalnoj svijesti do te mjere da je postala gotovo urođenim načinom odnošenja prema Crnoj Gori i Crnogorcima. Ono zakonomjerno određuje da na isti način, bez sposobnosti da shvate vlastitu iracionalnu paradoksiju, “razmišljaju” o crnogorskim stvarima najprominentniji srpski intelektualci, domaćice, seljaci, sveštenstvo SPC, političari, književnici, novinari i besposličari od svake ruke. Ko bi bio u stanju da dokuči “htonički” osnov te nevjerovatne paradoksije, zaslužio bi Nobelovu nagradu iz bar dvije oblasti!

U glavama onih koji su zadojeni ovom iracionalnom paradoksijom zaista mora biti šokantno i bolno kada neko pokuša da ih dovede na teren racionalnosti, argumentativnosti i pravne uređenosti društvenih, dakle, i vjerskih i vlasničkih odnosa. Njima je nepodnošljivo buđenje iz mitološkog pijanstva.

Posebno im je nepodnošljivo što u Crnoj Gori polako sve dolazi na svoje mjesto, počevši od državne suverenosti, konsolidacije jezičkog identiteta Crnogoraca, kulturne emancipacije.Crne Gore do savremenog i kvalitetnog uređivanja religijske sfere društva.

VN: Zašto bi napredak Crne Gore smetao Srbiji, ili Srbima u Crnoj Gori? Ima li racionalnog odgovora?

PEROVIĆ: Niko u današnjem vaskolikom srpstvu ne može dati bilo kakav argumentovan, smisleni i prihvatljiv odgovor zašto bi bilo kakav boljitak Crne Gore bio štetan za Srbiju i Srbe! Niko ne može dati smislen odgovor zašto bi po interese Srpske pravoslavne crkve bilo štetno da sestrinska Crnogorska pravoslavna crkva nastavi s korišćenjem pravoslavnih crkvenih objekata koje je prekinuto 1920. godine. Zar je moguće da bilo ko, ko se po moralnim i medicinskim kriterijima smatra uračunljivim, može misliti da je boljitak Crne Gore štetan po Srbe koji u njoj žive?!

NIJE TEŠKO DOKUČITI KO JE PISAC NEOBIČNOG PISMA VASELJENSKOG PATRIJARHA

VN: Kako komentarište pismo Vaseljenskog patrijarha predsjedniku Đukanoviću?

PEROVIĆ: Patrijarhovo neobično pismo očito je pisano u crnogorskoj filijali Srpske pravoslavne crkve. Nije teško dokučiti ko mu je pisac, a ko redaktor. Što je Vartolomej dopustio da u njegovo ime jedna “zainteresovana strana” piše baš takvo pismo? U javnosti je o patrijarhovoj stvarnoj namjeri iznijeto dosta uvjerljivih i neuvjerljivih pretpostavki. Ako bi se zaključivalo iz analogije prema rješavanju ukrajinskog pravoslavnog pitanja, reklo bi se da Vartolomej “tvrdi pazar.” U Ukrajini je pokušao, naplaćujući davanje tomosa, staviti pod svoju kontrolu Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Ne misli li isto s apostrofiranjem “Crnogorske crkve”?

OD DIJASPORE UČITI KAKO SE BEZ KALKULACIJA VOLI MATIČNA DRŽAVA

VN: Kakvu poruku šalje država Crna Gora nagrađivanjem zaslužnih ljudi iz dijaspore?

PEROVIĆ: Dugo je u socijalističkom i „tranzicionom” periodu vladala indiferencija prema činjenici da bar još jedna Crna Gora živi izvan njenih granica. Predugo je u Crnoj Gori dominiralo uvjerenje da je sretan svako ko iz nje ode ili pobjegne. Ono je podupirano infantilnom predstavom da Crna Gora nije mjesto za “pravi život,” nego je on tobože moguć isključivo neđe drugo. Ta je infantilnost bila dio strategije ukorjenjivanja otužnog crnogorskog kompleksa inferiornosti, posebno prema Srbiji i Srbima. Kad je Crna Gora počela otkrivati vlastitu dijasporu, suočila se s nečim što joj je najprije bilo neshvatljivo. Pokazalo se da većina ljudi u dijaspori nema nikakvih dilema u pogledu svoga nacionalnog identiteta (crnogorskog, albanskog, muslimanskog ili bošnjačkog). Počelo se otkrivati da ljudi u današnjoj Crnoj Gori od svoje dijaspore mogu učiti kako se bez kalkulacija i čistoga srca voli i cijeni svoja matična domovina.

DIJELU SPC U CRNOJ GORI PONUĐENO NAJVIŠE ŠTO JE MOGUĆE ZA NJEN BUDUĆI STATUS

VN: Intervju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Javnom servisu uoči Dana državnosti, 13. jula, izazvao je dosta komentara od strane srpskih medija, posebno u dijelu posvećenom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Predsjednik je jasno saopštio kako želi da pomogne da se “izađe iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore”, da iz tog projekta ne isključuje MCP…, ali da se zakoni države moraju poštovati. Nakon toga u srpskim tabloidima pojavili su se naslovi da “Milo hoće da hapsi Amfilohija”…

PEROVIĆ: Bilo bi više nego prijatno iznenađenje da je u srpskoj javnosti Đukanovićev intervju analiziran mirno i razložno. Od Osme sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije 1988. godine u tzv. medijima i javnosti Srbije gotovo ništa nije analizirano kako Bog zapovijeda i kako bi to činili dobronamjerni i razložni ljudi. Ako se Đu-kanovićevo razmišljanje ne posmatra kroz velove teške iracionalnosti, jasno je da je dijelu Srpske pravoslavne crkve koja ordinira u Crnoj Gori on ponudio najviše što je moguće za njen budući status. I povukao je jasnu analogiju s povijesnim situacijama u kojima su srpski političari, zaslijepljeni svojim maksimalističkim apetitima, na kraju po pravilu gubili gotovo sve od onoga što im je nekad bilo ponuđeno!

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Veoma dobri i tacni stavovi . U potpunosti se slazem sa njima.

др Милан Лекић
Gost
др Милан Лекић

Поштовани колега – чему ова претеривања. Историја није завршена. Србија никада неће изгубити ни Косово, ни Црну Гору, ни БиХ, ни Далмацију из само једног разлога – ријеч је о традиционалним историјским српским земљама и народу са изграђеном свијешћу, забиљежено у континуитету од 624. године после Христа, који ту до данас живи. Ваши одговори прије свега говоре о вама. Нијесу… Više »

Sigma
Gost
Sigma

O cemu vi pricate, u Srbiju niko ne pominje Crnu Goru, vise nego li da nepostoji. Vi ste opsjednuti, prvo bili sa Milosevicem, a sad Srbiju ne ispustate iz usta…. Ha ,ha, bas ste smijesni.

Nenad
Gost
Nenad

Domaćice i seljaci u Srbiji nemaju pojma o tome šta se dešava u Crnoj Gori. Perović jednostavno ne govori istinu, nego se dokazuje zadojenom delu dukljanske javnosti.

Joo
Gost
Joo

aha….ti izgleda citas i pratis samo CG novine i portale…..ajde begaj……

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

NECU VISE BITI SRBIN ZAVELA ME SPC NIKAD NISAM NI BIO NO VAZDA CRNOGORAC

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Svaki intervju prof. dr Milenka A. Perovića,za poštovanje,precizan ,jasan i tačan.Svaka čast.

Vasojevici L R
Gost
Vasojevici L R

E mi volimo Crnu Goru neograniceno da nas ne ucis ti dobitnice nagradne igre,a isto tako kao bracku drzavu volimo Srbiju, tako da nam ne treba dijaspora da ucimo, cak sta vise da ne ucimo od malih i skepticnih nego oni od nas, jer kad je na svaku drugu kucu bio crni barjak u mracna vremena nasih djedova, valjda ne… Više »

Konik
Gost
Konik

Nepismen. Sjedi 1!

Joo
Gost
Joo

Ali…..u Srbistanu politicka valuta razmene mrznje je…..ako volis Srbistan MORAS da mrzis CG i sve Crnogorsko…..i da se kao i SPC svaki dan zauzimas za unistenje CG…….

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Koga više briga za ove opštepoznate činjenice? Ili ovim želite začepiti julsku turističku rupu?

Joo
Gost
Joo

da si i prismrdeo primorju video bi da rupe nema….nego promeni vodu u tom lavoru, vidi da ti se ugrejala….buncas…..

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Obican narod u srbiji interesuje sta se radi u cg, isto ko i na madagaskaru sta se radi.samo se odje narod zanima sa srbijom jer znaju da sad tamo vise nisu dobeodosli.

Trt srb
Gost
Trt srb

Znaš li koliko nas u CG zanima što radite vi u srbiju? Nemojte sebi da dajete na značaju više nego što jeste. To je odlika iskompleksiranog naroda.

nausput
Gost
nausput

Njemački turistički par nije ni stigao da uživa u slikovitoj Veneciji jer im je zbog kafe koju su pokušali da skuvaju na plinskom kamperskom kuvalu stigla gradska policija, kaznila ih sa 950 eura i protjerala iz grada.

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Danas Njemačka obilježava godišnjicu od atentata na Hitlera i tako se jasno distancira od fašizma evo 75 godina! Kad će naše komšije sa sjevera uraditi isto? Nikad. Zato će im država biti sve manja i manja. Što bi se reklo svi srbi pod jednu šljivu!

Ali
Gost
Ali

Da se i Srbija distancira od fasizma? Pa, distancirala se u oba Svjetska rata, distancirala se sa onih 100 djaka ubijenih za jednog Njemca, sa Kozarom gdje je izvrsen genocid ustasa nad Srbima, ali i antiglobalistickom politikom danas, prkoseci modernom fasizmu. A Crna Gora? Pjesadija Novog svjetskog poretka, pljunula na pretke i na sopstveno bice.

drug
Gost
drug

Ali, Beograd je prvi evropski grad očišćen od Jevreja. Postoji i službeni dopis kojim srpske vlasti o tome obavještavaju naciste. Kad budeš znao kompletnu istoriju Srbije manje ćeš pametovat.

Ali
Gost
Ali

Vrlo dobro znam za taj izvjestaj “Juden frei”. A znam i da su Srbi zbacili su kolaboracionisticku vladu iako bi ih ona mozda sacuvala od onolikog stradanja i gubitaka. A koliko su samo Jevreja spasili i krili po svojim kucama, izmedju ostalih i malu Medlin Olbrajt! Fino im je zahvalila. Drzava Izrael to itekako zna, ako ti ne znas. I… Više »

drug
Gost
drug

Ali, ozbiljne države kao što je Izrael gledaju isključivo svoj interes, to nema veze ko koga cijeni.

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Neće biti baš tako. U drugi svjetski rat ste ušli pod ruku sa Njemačkom, a četnici su pravi dokaz za to. Istina boli, ali što ćemo?

Heli
Gost
Heli

Tvoje neznanje je stravicno! Cetnici su bili prvi antifasisticki gerilski pokret, sto su im i Amerikanci priznali! Drugo je sto su se u igrarijama Staljina i Cercila partizani nametnuli kao jedini antifasisti, pa cetnici krenuli u kolaboracionizam.

murko
Gost
murko

Uoči razliku. Šef četnika je bio u Londonu, a šef Handžar divizije u Berlinu. Pripadnici Handžar divizije su za ispoljenu hrabrost dobijli gvozdeni krst, a Draža je odlikovan od Čerčila, Trumana i De Gola. I sada treba da verujem da oni nisu imali pojma, nego ih je izmanipulisao, a ti srećom pametan, znaš i šta je Njegoš mislio kada je… Više »

FENIKS
Gost
FENIKS

CRNA GORA DA MU PONUDI MIJESTO RADNO SIGURNO BI DOSAO ZA MINIMUM TAKAV KAPACITET I PATROTA MOGAO BI POMOCI MLADIM PROFESORIMA

Andromeda
Gost
Andromeda

Mijesto obavezno, da zamijesi ponešto!

Heli
Gost
Heli

A vodite ga, aman, da ne kontaminira tlo Srbije vise!!!

FENIKS
Gost
FENIKS

SPC KONTAMINIRA CRNOGORSKO TLO
GSP HELI

djoma
Gost
djoma

Gospodina treba pitati samo jedno pitanje: sta je razlog sto i dalje zivi u neprijateljskoj, zaostaloj i primitivnoj zemlji?

Melvudin
Gost
Melvudin

Mazohista!

djuro vucinic
Gost
djuro vucinic

Djoma ,ja cu Ti odgovorit zasto zivi u Srbiji ,zato sto nema fasisoidne poglede na rasu i naciju kao Ti.Ako uopste shvatas sto sam Ti rekao

NBA
Gost
NBA

Đuro, roniš li i ti ka ti brat?

ygrada
Gost
ygrada

Bravo profesore!!

Ana
Gost
Ana

Ali koliko se bi bavite Srbijom, a ovakav naslov?! Pa Ahahhahahaahhaah

Micki
Gost
Micki

Od muke odose Srbi u Grcku i Tursku na more, pa je sad milina na praznim plazama.

Tadija
Gost
Tadija

Sve što prof.dr.kaže je Ok i potpusujem, avć kada se tražio kadar za Amvasadora u HR ili SRB pretegnula je procjena da je korisniJI. g.Sito. Pa se snađi burazeru.

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

I kad će prestati ova medijska histerija prema Srbiji?

Oli
Gost
Oli

Mislis histerija iz Srbije prema CG?

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

srbiji kosovo sluzi da vadi sto vise za svoje interese …..kosovo su davno izgubili i sad produzavaju opstanak na vlasti cim naidju realni problemi pocnu da otvaraju glavu sa kosovom…tako i i inostranstvu kupe sitne poene dok je ta tema u zizi jer je srbija mala nebitna zemlja u evropi i da ne podizu tenzije aa sumsko i kosovom bili… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Pocrkase u Srbiju za nama, a mi vise ni nama ne trebamo a kamoli kome drugom

Massimo Attack
Gost
Massimo Attack

U Srbiju si nekad (do relativno nedavno) kao Crnogorac bio car, sva vrata su ti bila otvorena, a sad zbog ovakvih gmizavaca nije vise tako, nedje i razumljivo. Pih, u sto se pretvori Crna nam Gora…

ygrada
Gost
ygrada

U ono što se tebi ne sviđa – SAMOSTALNA I NEZAVISNA !!! E to vas boli ali navikavajte se.

Blic
Gost
Blic

Na zalost tako je.Sad tu privilegiju imaju Srbi iz RS

Mne
Gost
Mne

A imas li sto da kazes profesoru, intelektualcu o tome sto nam je i dalje minimalac najmanjibu regionu, zasto i poslje toliko godina napredovanja plate ne idu gore, a cijene dolje itd!! Koliko su te platili da pricas o glupostima, a ne o pravim temama!

Ne i za
Gost
Ne i za

Naplatio se ovaj, ne boj se. Patrijarh Druge familije.

mojsilović
Gost
mojsilović

Šta uradiše ovi Srbijanci ispraše čojeku mozak.

Mrgud
Gost
Mrgud

Onda se ne sjekiraj.

gedža
Gost
gedža

Bravo!

boris
Gost
boris

ovo profesor!!!! cega???

Sadžakov
Gost
Sadžakov

Rekao ti je u tekstu, ima naramak ogleda iz ispiranja mozga!

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Na imperijalizam mislim, ne na komsije.

Pedja
Gost
Pedja

Gospodo iz CDM- a , molim Vas vise ovakvih tekstova , jer je to nemerljiv Vas doprinos edukaciji drustva. Hvala.

Patriota
Gost
Patriota

Servilna politika naše vladajuće klike nas vodi u propast! Nekolicina tzv. elita ubira sve moguće benifite i povećava svoj kapital iz dana u dan. Običan narod od vaše politike ne može da živi. Umjesto da vodimo računa o onima koji nam najviše znace, a to su BIH i Srbija, mi se vodimo visokom politikom poniznosti prema zapadu od kojeg leba… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Koliko sam ja upucen vi ste na prastosu u Grckoj , hvala lepo na ptanju , mi smo dobro .

Patriota
Gost
Patriota

Djape mozda je tebi dobro jer si na našoj grbaci, pa tako pričaš. Meni nije lose, daleko od toga da se žalim! Ali kao svako društveno odgovoran imam oči pa vidim oko sebe. Plaže nikad praznije a to nam je glavna privredna grana! Treba li dalje ići?

celo selo belo
Gost
celo selo belo

Nešto drugo je glavna privredna grana!

Mne
Gost
Mne

I to zato sto su nam ovo intelektualci nase CG! Strasno!

Patriota
Gost
Patriota

Mne ma bre narod ispranoga mozga! Opterećeni glupostima koje nisu od vitalnog znacaja, ostrasceni mržnjom prema onima koji nam najviše znace. Bitno da se zadovoljavaju što je eliti dobro.

Ludilo
Gost
Ludilo

Dnevna doza histerije ka Srbiji….
Ovo nije direktno upereno protiv Srbije, nego protiv Srba u CG! Oblikuje se javno mjenje da se od njih naprave izdajnici i da se sami osjete nepozeljnim. Perovicu vrati se u CG pa tamo mlatinjaj nelojalni snobe!

Micko
Gost
Micko

Narodu se smucilo od ovakvih likova-uvjerice se na izbore koliko ,,pametno,, su radili.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tačno je ovo što piše uvaženi profesor. Pa bilo nam drago ili ne.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lažni nick, ovo što piše profesor Perović, nema dodira sa realnošću.

pgpgp
Gost
pgpgp

Oprem, vala se vi Srbi narobovaste.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

I Beograd se oslobodi prije Podgorice

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dosta više sa time! Jesmo se narobovali i neka smo! Je li ti sad što milije?

....
Gost
....

Koliko možeš da jedeš ono što se ne jede.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lažni nick, to što su se tvoji narobovali je vaša lična stvar.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

😂😂😂 ču li ovoga egocentrika? 😂😂😂 pa Kodovo je i zq Crnu Goru bitnije od ostatka Srbije a kamo li za Srbiju

Velika Srbija
Gost
Velika Srbija

LUPAJTE minuse KOLIKO HOCETE! ALI NECETE zaustaviti VELIKU SRBIJU! CCCC Najveca GRESKA koju smo napravili jeste sto smo dozvolili formiranje VESTACKIH nacija poput crngorske, makedonske, bosanske itd. Najveca greska je sto smo formirali kraljevinu SHS pa onda Jugoslaviju, umesto da smo lepo napravili VELIKU SRBIJU, danas nebi imali PROBLEME sa vama crngoorcima koji NEZNATE DASTE SRBI! IZBRISATI IME crna gora… Više »

Hhh
Gost
Hhh

Nikada više 1918. Samo sanjajte more i CG.
Živjela CG

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Samo ti lupaj, Srbija manja od smokija.

Mrgud
Gost
Mrgud

Je li te to sunce zaždilo?

vukomita
Gost
vukomita

AKO OVAKO NASTAVE IZGUBICE I VOJVODINU I SANDZAK…

gile
Gost
gile

I opet ce biti 5 puta veci od Montenegra..

Katja
Gost
Katja

Bogami i jug Srbije…

Blic
Gost
Blic

Ova osoba deluje isfrustrirano i Srbijom iskompleksirano.U Srbiji niko nikad nije osporavao vasu nezavisnost.Sporna je vasa politika koju vodite prema nama.U Srbiji se lecite, zivite, radite,… sve kao ravnopravni gradjani Srbije.U CG je druga prica.80% vas sto pljuje po Srbiji na ovom portalu to radi kuckajuci sa Novog BGa. To znate svi.

Palisad
Gost
Palisad

Ne mos ni ti perovicu preboljeti da si srbin kao i svi crnogorci:-):-)

Pedja
Gost
Pedja

Nekako cemo i tu sramotu preboljeti.

Hattori Nanzo
Gost
Hattori Nanzo

jes oni vise ne pjevaju “ko da mi otme iz duse kososvo” nego “ko da mi otme iz duse crnu goru”. svaki drugi crnogorac je u beograd ne obratno. pa o cemu prica? ispade da crnogorci beograd nisu preboljeli.a ne smarajte nas nego kad ce plate bit 1000 eura?

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srbija ocito nikad nece nikom dati niti zaboraviti Kosovo. Kolijevka Svetosavlja

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ovaj čovjek mnogo žulja Ristove botove; zmači- pravi je! U ristogorskom leglu zvanom Filozofski fakultet u Nikšiću za njega nema mjesta, što je šteta. Bolji je od svih “filozofa” tamo zajedno!

Mladen
Gost
Mladen

Nagradu davati nekome ko širi vjersku i nacionalnu mrznju. Nečuveno. Još vise ovakve izjave produbljuju podjele u društvu crnogorskom.

djuro vucinic
Gost
djuro vucinic

Mladene ,kako on siri nacionalnu i vjersku mrznju ,kad Ti smatras da nema Crnogoraca i da su izmisljeni.Sto Ti radis,znas li?

Mladen
Gost
Mladen

Jesi li odio u osnovnu školu, Đuro?

goran ct
Gost
goran ct

Ti znaš da je preboljela Kosovo. Ne sudi po sebi izdajniče.

gorak ko
Gost
gorak ko

Sve što si reka moj Peroviću je istina, najbolje je da srbijanci ne žele da se probude iz njihovog necionalističkog pijanstva.

Ivan
Gost
Ivan

Gdje zivi ovaj

gojak
Gost
gojak

U Srbiju, pa mozes misliti kakva je ljudina..

gedža.
Gost
gedža.

Ti nijesi CETINJANIN, ali očigledno bi želio da budeš. Mora da si iz okoline Berana.
Lažan ti je NIK.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A ti Cetinjanin, bruko?

DJOLE
Gost
DJOLE

bojkot

Ćemenca
Gost
Ćemenca

Na utemeljenu analizu brzo se oglasi primitivni zakržljali fašizam. Protivnici Perovićevog pogleda na sadašnjost i budućnost kao alternativu imaju plemenske skupštine bez crnogorske tradicije, parastose Draži Mihailoviću, slavljenje Mladića i Karadžića, drskost popova što prekrajaju crkve i manastire po Crnoj Gori, što Crnogorce vide kao volove itd.

Kralj Dukla
Gost
Kralj Dukla

Jesi li išao đe dalje od Dragove Luke?

Nata
Gost
Nata

Kad se izgubi Kosovo, nece ga samo Srbija izgubiti profesore… a Crna Gora i Srbija nikad nece izgubiti jedna drugu niti je kad… pa evo ni sad.. nego da mi je sto pricati i ubiti vrijeme.. mozda mi i koji dinar padne…

gedža
Gost
gedža

Jadna si natooo…..

Nata
Gost
Nata

Sta te boli sreco?

Patriota
Gost
Patriota

Boli ga što nema kapaciteta da te shvati. Sto je ostrasceni mrzitelj eto to.

Ivan
Gost
Ivan

Apsolutna podrska za svaku rijec profesora. Posebno dio koji se odnosi na Crnogorce u Srbiji dje nas je nasa drzava preko ambasade i potpuno suludih poteza potpuno zanemarila. Ali ni to nikada nece uciniti da nam uzme dusu i srce crnogorsko.

gedža
Gost
gedža

Tako je CRNOGORAC. ŽIV NAM BIO IVANE.

Tik Tak
Gost
Tik Tak

Svaka cast g. Perovicu, nek je vjecna Crna Gora! Na zalost, ove domace izdajice nece nikad shvatit sto je to patriotizam…..to je osakaceni dio svakog drustva koji misli da je koristan i ponosi se svojom gluposcu i izdajom…..to su nikogovici, jer je izdajnik, univerzalna kategorija.

Poštujte red
Gost
Poštujte red

Bugajski, Janjić, Kilibarda, Djonović, Radončić, Jovanović,G. Sekulović, V. Sekulović, Djenero, Trifunović, Drecun, Pančić, Pustahija, Nikolaidis, Adžić, Cerović, M. Perović, A. Damjanović, Lješević, V. Djukanović, Čanak, bokser Popović, Tomić…

Racko
Gost
Racko

Nije lose biti u ovom drustvu.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

A gdje je gospodin Bešlin?

Komsija
Gost
Komsija

“Najjaci” su ovi sto zive i rade u Srbiju a pljulju po njoj.
Da je Srbija drzava kao sto nije pa da sve ove i ovakve potrpa u stocne vagone pa nazad u montenegro.

Novi
Gost
Novi

Slazem se, iz CG isto treba vagonom za SR sve one koji pljuju po Crnoj Gori

Ivan
Gost
Ivan

Ovaj je dosao mi smo ovdje vjekovima

Ludilo
Gost
Ludilo

Pljuvanje CG? Ako je tebi kritičko mišljenje na off, nama nije! Perovic živi i radi u SRB za sitne interese od CG. Mi se borimo za svoju zemlju legendo!

Novi
Gost
Novi

Druze koliko ljudi iz Sr zivi i radi na Cg primoriju i mrze ovu zemlju a da ne pricamo o gradjanima koji je ne vole. Pusti me te tvoje price, to nije normalno. Kome se ne svidja ova zemlja moze slobodno da ide. Ne pricam o ljubavi prema politici, DPS-u i ostalima nego konkretno ovzemlji

Patriota
Gost
Patriota

Novi nesrazmjerno malo naspram crnogoraca u SRB. Ako ti to nije dovoljno da imas više poštovanja prema SRB onda barem pogledaj kakva ti je turistička sezona. Mozda ti dodje do glave.

Patriota
Gost
Patriota

Pljuvanje CG? Ako je tebi kritičko mišljenje na off, nama nije! Perovic živi i radi u SRB za sitne interese od CG. Mi se borimo za svoju zemlju legendo!

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Ne pljuvaju Srbiju, protive se nenormalnim pogledima dobrog dijela njihove drustvene elite.
Ne gledaj druge kroz sebe i slicne.

Patriota
Gost
Patriota

Care ne izvrci moje riječi! Ti si taj koji sudi prema sebi. Dok ti, koji vjerovatno živiš na nas račun, uhljebljen od naših doprinosa i tebi slicni, ne shvatite da smo prvenstveno osudjeni na region, kao vitalni značaj nacionalnog interesa, iselismo se i propadosmo onako skupa. Ako nam BIH i SRB nisu glavni u okruženju pi pitanju ekonomije, ne znam… Više »

FENIKS
Gost
FENIKS

KOMSIJA A TVOJA SPC STO JE ZAPOSIJELA CRKVE,STO ROVARI BOLJE NO I JEDAN KOJI ZELI ZLO C.G. STA CE MO S NJIMA?
ZNACI CRNOGORCI CU ODMA PROTIV SRBIJE OVI KOJI ZIVE U NJOJ AKO VOLE C.G.

Ubljanin
Gost
Ubljanin

Koliko ste hljeba pojeli od tih istih koje blatite?

Danko
Gost
Danko

Jednom za svagda mozgu: crnogorac ne dobija leb besplatno ni od koga a od srba niko nikad nije dobio nista dobro a kamoli leba!!!

Patriota
Gost
Patriota

Dankisa to se najbolje vidi po turistickoj sezoni. Ekonomiju da ne pominjemo, dje je najveće razmjena sa mrskom Srbijom.

od-mila.
Gost
od-mila.

Tvoja ideologija jeste neka mračna ideologija..Kad hoćeš da budeš Crnogorac i to oni vrli,pohitaj u majčicu Crnu Goru.Što tamo radiš.A znase,papaš kruh nezarađen uz to podobro pljuješ po onome ko ti je dao sve u životu.Jadni Peroviću,dali shvataš da si ti bez Đeda i bez Babe.

od-Sveta
Gost
od-Sveta

A u CG koliko ima posrbijančenih crnogoraca koji pljuju po CG a i po po svojem đedu i babi, poče od tebe pa na dalje, a CG vas hrani i oblači.

Gvint
Gost
Gvint

Nazalost za Srbiju sve ovo je tacno da tacnije ne moze biti

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Lako je za Kosovo i Crnu Goru!
Tek kako će prebolijevati Vojvodinu,Sandžak?
Fala bratu Putinu sve polako izgubiše!
Kad se otrijezne ,kasno će im bude!

Prc Montenegro
Gost
Prc Montenegro

Ćuti nepismeni

Mrgud
Gost
Mrgud

Muka,muka…

Prc Montenegro
Gost
Prc Montenegro

Ti si nepismen. Ćuti nepismeni!!!!!

Pedja
Gost
Pedja

Zao mi je sto te necuju Veljo , ali zboris ti nesto.

prvi mobing
Gost
prvi mobing

Kaže pr dr Perović: “Poveliki naramak tekstova, ogleda, knjiga i udžbenika objavio sam kod srpskih izdavača.” Je li sve to iz naramka filozofije?

Todor Krulj
Gost
Todor Krulj

A da mu Todor pokloni jednu sliku?

potpisujem
Gost
potpisujem

pravo u metu..sluđivani su 100 god..mit i laž..i sad se teško vratiti naopslu

evo se krstim
Gost
evo se krstim

bolovala mlada vinka…

Sogo M
Gost
Sogo M

Skoro svi njegovi rodjaci za sebe kazu da su Srbi !!! Za njega nista ne kazu !!!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ti ih anketirao, a?😂😂 A sjedi tu, ne izmišljaj! Čovjek je u prstu pametniji nego ti i tvoji kolege botovi zajedno!

croasan
Gost
croasan

Možda je njemu pamet u prstu ali je tebi očigledno neđe drugo.

Sogo M
Gost
Sogo M

Neka djenerale, znamo se !

Brko
Gost
Brko

Đe nalazite ovaj talog da vam daje izjave, ne kapiram? Imate li neki rokovnik u kojem čuvate njihove brojeve, pa kad vam zatreba pozovete? Molim da se nama čitaocima to objasni.

Gvint
Gost
Gvint

Tebo su samo izjave Rakovica potaman?

Novi
Gost
Novi

i Ristove

Gvardiola
Gost
Gvardiola

Zelis da kazes da Srbi vole da im talog predava na fakultetima?

Mrko
Gost
Mrko

Danu dadni im ti tvoj tel pa da tebe priupitaju nešto kad si tako pametan.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Talog je dr nauka, univerzitetski profesor, a ti što botuješ za sendvič i hajneken si ponos i dika, je li tako?😂 E kuku & lele!😥

djuro vucinic
Gost
djuro vucinic

Slabo se takvima moze sto objasnit.Treba imat mozga dovoljno za shvatit

Janik
Gost
Janik

Pored dezurnih srba postoje i dezurni crnogorci !!!! Jedino su omiljeni kod politicara ! Narod vjeruje da su placeni da dezuraju i izgleda je u pravu !!!

Rajan
Gost
Rajan

….kad bi gledo Istoriju zadnjih 15 g. ok je Perovicu…. samo sto bi treba da znas da je cijela Sumadija porijeklom iz C.Gore i Hercegovine, i sto ce mo sad…

So & Tekila
Gost
So & Tekila

I? Sto cemo sad?

Azra-RO
Gost
Azra-RO

Ne želim da se miješam u vaše odnose ali moj đed Hajro mi je rekao da ste vi pravoslavci svi isti a da su to podjele političke prirode. A da je tako uvjerila sam se i sama kad sam upoznala 2 brata od kojih je jedan teški četnik a drugi , kako oni kažu za vas, Dukljanin.Ista majka rodila a… Više »

LoLa
Gost
LoLa

Poštovana Azra, najzad pametan komentar. Konstantne podjele nas samo vraćaju u nazad. Umjesto da se okrenemo egzistencijalnim problemima, mi se svađamo oko nacije i vjere. Ova situacija odgovara samo kriminalcima i političarima.

pošteno
Gost
pošteno

Ako si ti Azra, ja sam Amfilohije.

??? pošteno
Gost
??? pošteno

Nema veze ko je iza imena Azra, ali ona pošteno piše i istinito, no ti danas ne moeš srbijancima objasniti da srba više nama da srbi više ne postoje i da su srbijanci sastavljeni od petnajestak susjednih naroda.

So & Tekila
Gost
So & Tekila

Mene je moj djed govorio:
“Doci ce vrijeme kad ce se botovi DFa orijentalnim imenima potpisivati”.

Katja
Gost
Katja

Gospodjo Azra..vi ste u pravu,to bi trebalo tako da bude,ali realnost je drugacija,prvo svi znamo kakav odnos Srbi imaju prema nepravoslavcima,to je cinjenica koju i malo dijete zna..drugo,kada smo zivjeli u Titovoj Jugoslaviji nije bilo nikakvih podjela i bili smo svi kao jedno..sad Srbi oce da nas stave kao nekad opet pod svoj mac,da nam uzmu crkvu,da poniste odluke referenduma,gospodin… Više »

Ksenija
Gost
Ksenija

Svaka cas profesore Perovicu Vi ste pravi patriota .Tako se brani Crna gora bez obzira de se nalazili

Eviva Lenjin
Gost
Eviva Lenjin

Za 20 eura, Eviva Montenigersi!

X File
Gost
X File

Za 10 dinara, servija do Tokia

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Znate sta ? Mnogo uredjenije drzave i bogate drzave sa jakom ekonomijom i najobrazovanijim stanovnistvom prave planove razvoja za 50 i vise godina ali NE MOGU da znaju i nikad im ne bude plan kako planiraju. Eh sad sve balkanske drzave pojedose se od mrznje jedni prema drugima a svake godine je vise od pola miliona ljudi manje na tim… Više »

Massimo Attack
Gost
Massimo Attack

Kako to da je “sav nacionalizam krenuo iz Beograda”, a Beograd i dan-danas je kosmopolitski multnietnicki velegrad gdje svi zive i muslimani i Crnogorci i ostali, a Sarajevo,Zagreb,Tirana etnicki cisti i obiljezeni kao takvi. Nema logike ni uporista. Ali najlakse po Srbiji opaliti, ali ima Boga! Vidji, ja sam Crnogorac ali sto vise pljujete po Srbiji-ja cu je vise voljeti… Više »

joko
Gost
joko

Milenko to ti misliš da Srbija ne može preboljet CG.Bojim se da je obratno.Ato i sam znaš samo se što više dodvoravaš vlasteli iz tebi znanih razloga.

Dejo
Gost
Dejo

Oooo evo ga ovaj fasista

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Kako puštate ovakve komentare svakakvoga smeća ljudskoga

sve stutnjelo
Gost
sve stutnjelo

Misliš na svoje komentare?

Oli
Gost
Oli

A oni sto ga napadaju fizicki po Srbiji su demokrate?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zlatile im se…

Flojd
Gost
Flojd

Kažu da čovjek ne može biti kompletna budala dok ne završi neku visoku školu, tj.dok ne dobije titulu.

Mrgud
Gost
Mrgud

Eto ti nisi završio.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zalosno sta se uradi od cdm

TALOG
Gost
TALOG

Ti si covjek,koji nanosi veliku stetu i Srbiji i Crnoj Gori,sve zahvaljujuci svojoj sujeti.Nebih pristao da i kedan period tvojega zivota,bude dio moje biografije.

Dragan
Gost
Dragan

Profo profesorski. Bijelo usijanje bijele zvijezde utrnuće u r udoj zori pravde časti i slobode

kurnabiciklo
Gost
kurnabiciklo

lol lol lol

Tomos
Gost
Tomos

Izgleda da mi ne možemo Srbiju, samo se sa njom bavimo. A jedina granica koja nam se ne dovodi u pitanju je ta prema Srbiji….

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Srbija je naša druga kuća.

Sova
Gost
Sova

Ja nemam drugu kuću, niti sam vrana, pa da sjedim na dva koca.

Tomos
Gost
Tomos

Nisi vrana no vodi raču a da ne spadneš ćur.. Ovo je Balkan, a tu se vazda znalo ko je đe bio i še će vazda biti. Kone je svetao Njegoš, smeta ćemo i ja i ti…

Radosav72
Gost
Radosav72

Tomos, ti bas imas problema sa gramatikom, auuu.

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Sretnji ti veliki put!

Marko
Gost
Marko

“Bivsa braco Srbi” neka vam je srecna i biricetna vasa drzava,i zelimo vam svaku srecu i napredak,a nas u Crnoj Gori “otavite da izumiremo bez vas”i potrudite se da spasite,sto se moze spasiti na Kosovo. Da je vjecna Crna Gora.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dnevna doza mržnje na medijskom smeću

drug
Gost
drug

Dnevna doza istine je svakom potrebna ,a posebno ljudima koji su oboljeli od Fatićevog virusa.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Svasta li smisljaju da bi pljackali ovaj narod.propagiranje mrznje i osudjivanja je jedno od najsvirepijih ljudskih ponasanja.kakva je to otrovna ideologija.

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

Када неко крене са мантром како је нека (омражена) држава, у овом случају Србија, нешто пребољела или није, онда ту осим пропаганде за потребе политичке елите (знаш ти добро које), и нема никаквог садржаја. Једна испразна наручена прича недостојна мислећих људи. Узгред, м.п. је и лоше информисан, та нека ЦПЦ да би била сестринска Црква СПЦ, морала би бити дио… Više »

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Sto ce vi crkva kad ste bombardovali jedan grad 4godine u ubili 1400 djece sve blagosiljani od srpskih svestenika i sad biste da Crnogorci nose vas krst

Patriota
Gost
Patriota

Dosta vise žrtava svih ostalih! Mislite da ste veliki humanisti što samo srpske zločine spominjete? Sram i stid vas bilo! Narod koji je najveću nepravdu i žrtvu ponio zadnjih 100god. vi svakodnevno pljujete i branite sve druge žrtve bez da njihove i pomenete! Navedi nedje dje su Srbi bili žrtva br.2 i dje su nekoga napali prvi?! Sram vas bilo… Više »

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Tanak si ti s inteligencijom. Ti si proizvod onoga “nož, žica …”

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

To je deviza kojom se srpstvo ponosi,ka posledica haremskog porijekla

Prc Montenegro
Gost
Prc Montenegro

Nož,žica,Srebrenica😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Bjelopavlići su pod Turcima bili do 1797. pa ti vidi…

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Srbi bi i danas bili raja da im ne bi Crnogoraca

Patriota
Gost
Patriota

Pavle a sta reci za vas? Srbi koji su istrjebljeni bukvalno u svakom ratu, su vam bili branik za sve osvajace! Stidi se i sram te bilo bjedo ljudska.

Send this to a friend