Politika VLADA SRBIJE POMOGLA PET SRPSKIH ORGANIZACIJA U CRNOJ GORI OGROMNIM NOVCEM KOJI JE UGLAVNOM KORIŠĆEN ZA IZBORNU KAMPANJU

Srpske organizacije u Crnoj Gori novac dobile za kulturne projekte, keš podizan za rušenje vlasti

Vlada Srbije uplatila je u maju ove godine 1,5 miliona eura Srpskom nacionalnom savjetu, kojim upravlja Momčilo Vuksanović, Srpskoj kući u kojoj je ovlašćeno lice Emilo Labudović, Institutu za srpsku kulturu Nikšić u kojoj su ovlašćena lica poslanici DF-a Budimir Aleksić i Strahinja Bulajić, Matici srpskoj u kojoj je ovlašćeno lice Blažo Papović i Udruženju književnika Crne Gore u kojem je ovlašćeno lice Novica Đurić, pokazuju podaci koje ekskluzivno objavljuje Pobjeda.

Korisnici novog novca od Vlade Srbije Emilo Labudović, Momčilo Vuksanović, Strahinja Bulajić, Blažo Papović i Novica Đurić su među 27 osnivača Srpske kuće za čije osnivanje je Vlada Aleksandra Vučića još 2018. izdvojila 3,36 miliona eura o čemu je Pobjeda opširno izvještavala.

Vuksanović, Aleksić i Bulajić su tokom ove kampanje najbliži saradnici nosioca liste „Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića. Odlukom Vlade Srbije od 2. maja ta sredstva su trebala da budu iskorišćena radi realizacije kulturnih projekata i podrške u radu.

Međutim, prema pisanju Pobjede, interesantno je da je novac, umjesto da bude iskorišćen za kulturne i druge aktivnosti, po raznim osnovama, preko složene mreže nevladinih organizacija i velikog broj a lica navodno angažovanih kao honorarci, transferisan i podizan u gotovini.

U isplatama novca doniranog od Vlade Srbije, prema istraživanju Pobjede, prednjači mreža nevladinih organizacija koje je osnovao ili kojima direktno ili indirektno upravlja Momčilo Vuksanović, odakle ga isplaćuje samom sebi, njemu bliskim licima ili navodnim „honorarcima” aktivnim po društvenimmrežama u negiranju crnogorske države, afirmisanju nacionalnog ekstremizma i radikalizma i pozivima na nasilno rušenje vlasti.

Po istraživanju Pobjede, mrežu nevladinih organizacija povezanih sa Srpskim nacionalnim savjetom Momčila Vuksanovića čine: NVO Društvo za ravnopravnost i toleranciju, NVO Bisernica, NVO Srpsko kulturno društvo Stefan Nemanja, NVO Kulturna scena, NVO Društvo srpskih domaćina, NVO Srpsko narodno vijeće, NVO Srpska književna zadruga u Crnoj Gori i NVO Srpsko kulturno društvo Vuk.

U svih devet NVO, bilo kao osnivači, bilo kao ovlašćena lica pojavljuju se: Momčilo Vuksanović, Predrag (Baćko) Milačić, Tatijana Raspopović, Ivana (Turović) Kruščić, Đorđe Brujić, Ljubomir Peković. Ova lica se, osim što se javljaju kao osnivači i odgovorna lica razgranate mreže NVO-a putem kojih se donacija Vlade Srbije (ali i prethodne donacije), javljaju i kao krajnji korisnici primaoci novca.

Po ovom osnovu, Momčilo Vuksanović prihodovao je oko 180.000 eura, Milačić Predrag zvani Baćko oko 50.000 eura, a Đorđe Brujić oko 75.000 eura.

Značajan dio novca Vlade Srbije se preko mreže nevladinih organizacija isplaćuje fizičkim licima, navodnim „honorarcima” i „zaposlenim” u tim organizacijama i privrednim subjektima. Uvidom u aktivnosti pomenutih lica, jasna je namjera Vlade Srbije i njoj bliskih političkih i nevladinih organizacija u Crnoj Gori da se kroz ovu donaciju direktno umiješa u predizbbrne procese u Crnoj Gori i da se novac iz donacije dalje usmjerava u svrhe fmahsiranja jaynih istupa putem društvenih mreža pojedinaca u cilju podržavanja ekstremne nacionalističke opcije protiv države Crne Gore i njenog građanskog koncepta i u svrhu direktne podrške jednoj političkoj opciji u predizbornoj kampanji.

Lica koja su na ovaj način dobijala novac iz donacije Vlade Srbije su između ostalih i u timu nosioca liste koalicije „Zabudućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića, Vladislav Dajković i Bojan Strunjaš, funkcionerka Nove Vasilisa Ilinčić, kao i više desetina aktivista koalicije „Za budućnost Crne Gore”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kamelija
Gost
Kamelija

Dobice oni 30 avgusta, nece znati sto im se desilo. Svaki dan se osipaju. Njixov kandidat ide na cipur, kako ga nije sramota?? Prosrpski nastrojen a klanja se kao fol. A kralj nikola uvjek bio CG. Nece vam to uspjeti sto ke govorio posteni i veliki Bobo iz gospodo srbi i posrbice

Kamelija
Gost
Kamelija

Zna se da srbija finasira domace izdajnike nase! Takozvane litijase i crkva. Ali 30 ce u Zaborav svi oni

676869
Gost
676869

ДПС паре не фале.Плаћеници долазе да гласају за њих из Немачке( мин.200е), САД, Аргентине, колко коверата треба за то. За ове из окружења да не говорим.

Mijaujork
Gost
Mijaujork

Eto konacno rijesismo misteriju od cega zivi dajkovic

Egzodus
Gost
Egzodus

Nema njima vlasti dokle god njeguju cetnicku ideologiju i klerofasizam

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Mogu i milijardu eura sasut,niko normalan nece glasat da nam crkva vodi drzavu

Anti DPS
Gost
Anti DPS

A da ne pricamo o nematerijalnim uslugama koje isto dobijaju i kolko im vjernika volontira cisto na racun crkve

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Dzabe im sve,imali su ruske milione 2016te pa nista ne napravise

Leart
Gost
Leart

Jos na to dodajte sto im da SPC i irinej

Komita
Gost
Komita

Ovo su nazalost samo legalni tokovi,a kolko li dobijaju ispod stola to niko ne zna

Liberal
Gost
Liberal

I posle kazu da se srbija ne mijesa u izbore

Pakito
Gost
Pakito

Izbor nikad laksi… ove koji su drzavni izdajnici nece nikad dobiti nista… Bog je velik, ni on izdajnike ne voli!

Luka
Gost
Luka

Nikad im i nije bio cilj da doprinose i rade u korist ove drzave. Oduvijek je sav trud usmjeren na rusenje i unazadjivanje Crne Gore. 30og cemo im. Osujetiti namjere i nastaviti evropski put kakav Crnoj Gori dolikuje.

Principesa
Gost
Principesa

Kad ce Srbija konacno da preboli nezavisnost Crne Gore?

Juroton
Gost
Juroton

Necemo dozvoliti opoziciji da srusi vlast…

Vizir
Gost
Vizir

Dzaba sve pare ovog svijeta, necemo Crnu Goru da vratimo u srednji vijek!

misso
Gost
misso

Sve ovo sto cine samo izaziva kontra efekat! A Crnu Goru nikad prezalit nece!Uvijek se Beograd mijesao u izbora u CG, uvijek je bio izlijepljen plakatima DF pred izbore i UVIJEK IM JE BILA UZALUD RABOTA.

Lena
Gost
Lena

Evo na koji nacin dolazi novac iz Srbije

Rajka46
Gost
Rajka46

Toliko o Vucicevom nemijesanju u izbore

Joo
Gost
Joo

Vucic je rekao da ce za njegova mandata ocistiti SVE Crnogorce iz Srbistana i uspeo je….u Srbistanu ima sluzbeno 0.30% Crnogoraca……izgleda da je u medjuvremenu resio i da ocisti CG od Crnogoraca……ali nikad vise 1918.-a……e viva Montenegro 🇲🇪 🇲🇪🇲🇪

Mister No
Gost
Mister No

Да ли бисте били љубазни да приложите неји конкретан доказ о токовима новца, уместо што подстичете публику да гледа у пасуљ?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sto buljazis? To je toliko ocigledno. No ajte vi u vasu rezervnu drzavu majcicu srbiju.

Budvanka
Gost
Budvanka

Kako bi bilo da se prikažu tokovi novca, pa da vidimo đe je i kako išao?

Neki drugi
Gost
Neki drugi

Mi cemo gledat u Pasulj ali ne srbski nego Crnogroski a sto se tice dokaza,takvim ko ti ispred nosa da stavih ne bi ih priznali.Vi ne priznajete Genocid koji je doakzan u citavom svijetu .Sto se tice dokaza za Novac procitaj jos jednom sta pise u tekstu pa razmisli sta pricas a istovremeno se sjeti zijave Vucica u zadnih mjesec… Više »

Joo
Gost
Joo

Zar mislis da bi pisali bez dokaza….samo ovo je delic….ima toga jos puno….

Baba
Gost
Baba

publiku koja gleda u pasulj ti predstavljaš, pa gledaj, samo pripazi da ti koje zrno ne strkne, e bi se živ pomamio!
DA JE VJEČNA!!!

Delboj
Gost
Delboj

Evo ti sve imenima i prezimenima… Sasvim sigurno postoje i izvodi za sve to. Hoces li ako ti se pokazu izvodi promijeniti opciju i glasati za Crnu Goru umjesto za Veliku Srbiju?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Delboj pa ti jedinstven slucaj ahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Neki drugi
Gost
Neki drugi

Dobro je to za CG budzet neka samo trose,svi znamo da ce ovaj put da izgube ko nikad.Previse su se podigli ovaj put da ruse CG.

Nemanja
Gost
Nemanja

Nije odje samo finansiranje problem vec to sto se vjera umijesala sa sloganom ne damo svetinje a vjernici nijesu tu da misle svojom glavom vec da vjeruju. Mahajuci tudjim zastavama i direktno iritirajuci nas crnogorce. Ko god dobio na izbore crkva umjesto da miri ona potpaljuje srpski nacionalizam narod se zavadio i bice mrznje i posle izbora. Ako kazem narod… Više »

elektra
Gost
elektra

ne znam što se piše o ovome – imaju poreske službe, pročešljajte poslovanja, izvještaje, pa po slovu zakona

a Crnogorske komisije kad dodjeljuju pare NVO, neka proitaju Projekte i neka ih isprate – da ne bude da sami sebi kastig finansiramo

Joo
Gost
Joo

A sta bi trebalo….da se cuti….kome bi to islo u korist….

Djuka
Gost
Djuka

Mora da vam je Milijevo ovo lijepio na hamer. Državni udar vol.2

Joo
Gost
Joo

Glas za Mila glas za CG…..glas za opozicione srbichetnike i klerofasiste je glas da se unisti CG i sve Crnogorsko….patriota protiv izdajnika…..

Boljka
Gost
Boljka

Ni veci nas nijesu porobili! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Zoranko
Gost
Zoranko

“Braca” Srbi uvijek protiv base nezavisnosti!!

Biljka
Gost
Biljka

Crna Gora se nije dala ni vecim protivnicima 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Suncica
Gost
Suncica

Sve sto radi opozicija i SPC je po nalogu Vucica

Marija28
Gost
Marija28

Komsijama mnogo smeta nasa nezavisnost

Cemenca
Gost
Cemenca

Samo nam zlo od njih dolazi!!!

Javorak
Gost
Javorak

Svako nam ne mogu nauditi. Da je vjecna!!!

Povija
Gost
Povija

Srbija se u sve crnogorsko mijesa

Velimje
Gost
Velimje

Sad ce Vucic opet reci da se ne mijesa u nasa pitanja

Bogetici
Gost
Bogetici

Grdne pare dolaze njima iz Srbije

Jež
Gost
Jež

Srpska ljubav prema parama je nenadmašna.Za pare je sve na prodaju, pa i domovina.Ima ona čuvena srpska krilatica: ,, Domovino, ti si kao šuške “…nekad je to, ali samo u glavi pjesnika ‘ …bilo kao zdravlje ‘.
Dajte im Srbijanci što više para, ako se ne zavade zbog njih, biće jači i viši izdajnici!

Mundjo
Gost
Mundjo

A ovdje je nelegalno -sta?

Cesarica
Gost
Cesarica

Nadam se da ce Crna Gora adekvatno odgovoriti na ovo!

Perko
Gost
Perko

Bolje je da pomogne gladnom narodu nego sto zeli da sprovori svoj rezim u CG. Vucic je covjek bez i malo stida!

Doktorica
Gost
Doktorica

Ne damo te Crna Goro izdajicama i kukavicama!

Mirko
Gost
Mirko

Ko je kriv zbog cega evo 100 godina ucimo iz udzbenika koji dolaze iz beograda, sto smo izgubili identitet sto 80% CG sad prica ekavski. Ada ovi sto su do sad bili vlast, isti ovi sto sad izigravaju patriote. I pored svega i dalje nemamo svoje iydavace koji objavljuju knjige na ijekavski, profesori i nastavnici predaju na ekavski , isti… Više »

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

E, ova saka jada koja misli da su poseban narod, citaj milogorce, misli da je bolje biti drzava od 200k milogoraca umesto od 8 Miliona! Pa razmislite malo sta je bolje za CG. Bez granice danas ne bi ni patili zbog korone.

Baba
Gost
Baba

Za Crnu Goru je najbolje da ignoriše svoje neprijatelje do granice, a kad prećeraju da ih, kao brave, pušti preko granice pa neka pasu u svoj zabran.DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!

Makarena21
Gost
Makarena21

Uzalud vam sve! Crna Gora je nikad stabilnija i odlucnija!

Ekatarina
Gost
Ekatarina

Ko bi finansirao sve ovo sto opozicija radi…

Susnjar
Gost
Susnjar

Sramota da se u 21 vijeku neko ovako miješa u unutrašnje stvari druge države!

Vidosava
Gost
Vidosava

Srbija u svakoj corbi mirodjija, ono njihovo standardno!

Ribolovac
Gost
Ribolovac

Vučićev režim se više nego očigledno miješa u izbore kod nas.

Albe
Gost
Albe

Na ovaj način dolazi novac iz Srbije i finansira se kampanja!!

Babaici
Gost
Babaici

A Vucic uporno govori, necu da se mijesam u izbore😂

Ribarevine
Gost
Ribarevine

Ali nece moci nauditi nasoj Crnoj Gori!🇲🇪

Ankica
Gost
Ankica

Crna Gora je odlucila! Odlucno 8!

Sarita
Gost
Sarita

A sve im dzabe, narod nece to sto oni oce

Fiona
Gost
Fiona

Nikad nece Crna Gora bit’ obala srpskog mora!

Brsno
Gost
Brsno

Vucicu je bolje da povede racuna o svojoj propaloj drzavi

Markoni
Gost
Markoni

To im i jes kultura,da ruse okolo(mislim na vladu “kulture”) i jos po nekih primitivaca oji je kulturno prate

Stedim
Gost
Stedim

Ko bi drugi placao kampanju koju sprovodi opozicija..

Stubica
Gost
Stubica

Uvijek je tudje dvoriste Srbiji bilo ljepse njego sopstveno!

Morakovo
Gost
Morakovo

Zele sa uniste Crnu Goru prljavim parama!

TonyZ
Gost
TonyZ

Za ove stvari se ide u zatvor. Da vidimo odgovor tužilaštva.

Dragova_luka
Gost
Dragova_luka

Jasno je da Srbija nema pametnijeg posla nego da se mjesa u politiku Crne Gore!

Bane
Gost
Bane

Sto ih ne pohapsite

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

pa kud ćeš višeg kulturnog projekta no vratiti crnu goru srbiji u kandže

joko
Gost
joko

NEPISMENI# malim slovima pišeš ime TVOJE države a i ove druge…omražene.
Pa takvi se uglavno najviše busaju po ovome portalu.
Što govoraše Slavko Perović onomadne u Skupštinu jednome ((sad pok.) poslaniku
,,VODA BUČI ĐE JE NAJPLIĆA..

Risto
Gost
Risto

Vi novac dobijate od sverca i mutnih poslova. Sram vas bilo milogorci ..

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Sram bilo izdajnike CRNE GORE a to su SRBOGORCI. MILO POBJEDUJE

Baba
Gost
Baba

Što bi mi bez vas? DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!

Majkl
Gost
Majkl

To je kao pomoc za.kulturne projekte.Vlada Srboje je to pomogla Srpske stranke za rusenje vlasti.To je direktno mijesanje i izbore druge drzave.

MLADEN 🇲🇪
Gost
MLADEN 🇲🇪

Pa naravno u pitanju su placeni srbi. Otuda pare za gorivo, za crtanje grafita i trobojki, za ikonografiju itd. Jednostavno mislim da 30 avgusta ove mraçne snage idu na smetliste istorije.

Mirsad
Gost
Mirsad

30.08 da posaljemo sauranove snage u proslost. Ovo je novi referendum, posto porazene snage 2006 nikada nisu prihvatile da je CG nezavisna, nisu prihvatile njenu zastavu,jezik i himnu. Zato je nedelja dan kada trajno ove snage saljemo u politicku proslost!

Send this to a friend