Politika

Srpsko i bošnjačko pitanje nije riješeno

Andrija Mandić

Srpsko i bošnjačko pitanje u Crnoj Gori nije riješeno a vlast sprovodi drsku diskiminatorsku i asimilatorsku politiku prema Srbima i Bošnjacima, navodi se u nacrtu Deklaracije o pomirenju koju pripremaju krugovi bliski Demokratskom frontu i Bošnjačkoj demokratskoj zajednici, piše Pobjeda.

Izradu Deklaracije čiji nacrt Pobjeda objavljuje, prvi je najavio lider Nove Srpske demokratije Andrija Manadić navodeći da je riječ o dokumentu koji će „pomiriti Srbe i Bošnjake” i čiji su autori „srpski i bošnjački intelektualci sa sjevera Crne Gore“.

Pitanje

“Znajući da srpsko i bošnjako nacionalno pitanje nije riješeno a da vlast u Crnoj Gori nije htjela do sada da otvori dija log o tom problemu već je povremenom zloupotre bom pojedinih političara iz reda obje nacionalne zajednice simulirala tzv. građanski koncept društva kojim se prikrivala drska diskriminacija i nasilna asimilaciona politika režima, mi dolje potpisani srpski i bošnjački intelektualci tražimo od političkih predstavnika bošnjačkog i srpskog naroda da prevaziđu dosadašnje podjele i odsustvo bilo kakve saradnje već da otpočnu zajednički da rade na rješavanju onih pitanja i problema koji su od obostranog interesa za ova dva naroda”, navodi se u Deklaraciji.

U dokumentu se aktuelna vlast optužuje da svjesno radi na podjelama između Srba i Bošnjaka.

“Država Crna Gora srpskom i bošnjačkom narodu nije omogućila ostvarivanje kulturnih, prosvjetnih, naučnih i ekonomskih veza sa njihovim sunarodnicima u susjednim državama u kojima živi većina njihovog stanovništva. Posebno ukazujemo na nezadovoljavajući položaj srpskog i bošnjačkog naroda u oblasti kulture, nauke i obrazovanja i potpunog ekonomskog zapostavljanja od centralne republičke vlasti, opština i prostora na kome većinski žive ovi narodi”, tvrdi se u nacrtu deklaracije.

U dokumentu se ističe da naročito treba insistirati na ostvarivanju principa srazmjerne nacionalne zastupljenosti u organima državne uprave i lokalne samouprave.

“Svjesni svog ograničenog dometa u institucionalnoj ravni, nudimo svim parlamentarnim strankama za koje glasaju pripadnici srpskog i bošnjačkog naroda da prihvate ovu Deklaraciju i time iskažu sopstvenu želju za prevazilaženjem brojnih problema sa kojima se ovi narodi suočavaju u Crnoj Gori, a koji, nesporno, predstavljaju prepreku na putu demokratske integracije crnogorskog društva i ekonomskog razvoja Crne Gore”, zaključuje se u dokumentu.

Kadirov uključen u izradu konačnog teksta

Prema pouzdanim informacijama Pobjede, u izradu konačnog teksta deklaracije uključen je lider Čečenske Republike, bliski Putinov saradnik Ramzan Kadirov. Uključenje Kadirova dogovoreno je na večeri sa Milanom Kneževićem, Andrijom Mandićem i Orhanom Šahmanovićem u Groznom i de facto predstavlja miješanje stranog zvaničnika u unutrašnje stvari Crne Gore.

Uključenje Kadirova, koji je cijenjen u islamskom svijetu, treba da podstakne bošnjačke intelektualce, koji imaju rezervu prema nacionalističkoj politici i četničkom nasljeđu dijela Demokratskog fronta.

“Kadirov, kao ključni Putinov igrač je blizak Erdoganu i to je karta na koju se igra”, naveo je izvor.

Kadirov je prema saznanjima Pobjede i autor dijela saopštenja sa sastanka delegacije DF-a u kojem se kritikuje naziv „islamski terorista”.

Koncept

Deklaracija sličnog koncepta, ali sa naznakom da je riječ o „pomirenju Srba i Crnogoraca”, lansirana je 2012. godine i, prema tvrdnjama Andrije Mandića, bila je uvod u formiranje Demokratskog fronta.

U izradi tog dokumenta aktivno su učestvovali vlasnici koncerna “Vijesti“ kao i tadašnji opozicioni lideri Miodrag Lekić i Andrija Mandić.

Send this to a friend