Politika

Srzentić: Sloboda medija nije samo preduslov za demokratiju, ona je njena suština

Tamara Srzentić

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić povodom Međunarodnog dana slobode medija, kazala je da sloboda medijskih radnika nije samo preduslov za demokratiju, ona je suština demokratije. Srzentić ističe da slobodni mediji govore u ime svih građana i građanki i ukazuju na sve društvene anomalije i nedostatke, te da  zaposlenima u javnoj upravi pomažu da na pravi način  prepoznaju gdje je neophodno unaprijediti rad, kako bi javna uprava bila pravi servis građana, saopšteno je iz tog Ministarstva.

“Svi novinari i novinarke u Crnoj Gori treba da budu ohrabreni da slobodno govore i da otvaraju javne debate od društvenog značaja, a naša obaveza je da kreiranjem javnih politika doprinesemo uspostavljanju ambijenta u kojem mediji mogu slobodno i profesionalno da izvještavaju”, navodi u saopštenju.

Ističe da je njena vizija, Crna Gora u kojoj novinarke, novinari i mediji mogu slobodno da rade, u bezbjednom okruženju i na uređenom tržistu, bez obzira na njihovu uređivačku politiku.

“U kojoj postoje medijski pluralizam i raznovrsnost medija koji su osnaženi da otvaraju sve teme na objektivan i etičan način uz puno poštovanje standarda profesije, ali i Crna Gora čiji su građanke i građani medijski pismeni da prepoznaju različite forme dezinformacija”, poručuje ministarka.

Zato, smatra Srzentić,  zajedno treba da podspješujemo uslove i modelujemo kulturu u kojoj će se snažno afirmisati profesionalno novinarstvo i podsticati sloboda misli i govora

Ona ističe da će slobodna riječ uvijek naći put do građana, da ih podstakne da pažljivije slušaju, funkcionalnije razmišljaju, da budu bolji jedni prema drugima.

“Svjesna sam koliko je izazovno danas u mnoštvu događaja i dezinformacija, u situaciji koju je nametnula pandemija koronavirusa, profesionalno obavljati novinarski posao, koji zahtjeva mnogo odricanja. Posljednji događaji – govor mržnje, verbalni i fizički napadi na novinare i novinarke obavezuju nas da djelujemo snažnije i proaktivnije kako bezbjednost medijskih poslenika ne bi bila narušena. Ova Vlada je pokazala spremnost da u Krivičnom zakoniku napravi izmjene i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice”, naglašava Srzentić.

Poručuje da je Vlada svjesna i drugih izazova sa kojima se mediji u Crnoj Gori suočavaju.

“Kroz Kontinuirani dijalog sa medijima razgovarala sam sa gotovo 50 predstavnika medija sa kojima zajednički tražimo najbolje načine i rješenja da poboljšamo uslove za adekvatan položaj novinara i ugled medijske profesije. Cilj nam je da napravimo sintezu svih prepoznatih izazova i problema koja će nam biti polazna osnova za izradu prve Medijske strategije, a iz koje će proisteći Akcioni plan za naredni period”, dodaje u saopštenju.

Kako je naglašeno u saopštenju, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija je partner svim medijima i medijskim organizacijama u Crnoj Gori, uz puno uvažanje nezavisnosti i uređivačkih politika, sa ciljem da pomogne u izgradnji zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija.

“Svima kojima je slobodna javna riječ luča, oružje i štit, zahvalna na vašoj posvećenosti i hrabrosti kojom obavljate svoj posao, čestitam Svjetski dan slobode medija”, zaključila je Srzentić.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
expert123Progres
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

kakav je stepen slobode medija u nekoj zemlji takav je i stepen demokratije , što su povezani pojmovi.zato i ne čudi što su skandinavske zemlje prve po slobodi medija u svijetu , i po ostalim pokazateljima Tu spadaju i neke zapadne zemlje , kao i Austalija , Novi zeland i Kanada itd.

Progres
Gost
Progres

Poštovana ministarko vi ste vlast a ne opozicija…

Send this to a friend