Politika

Šta buduća crnogorska vlada znači za Zapadni Balkan

Sinoć ispred Hrama u Podgorici (Foto: Dnevne novine)

Prošlog mjeseca, parlamentarni izbori u Crnoj Gori dali su bez presedana – i za mnoge neočekivan ishod koji bi se mogao pokazati izuzetno značajnim za politički pejzaž zapadnog Balkana. Po prvi put nakon 30 godina Demokratska partija socijalista DPS neće ući u vladu. Međutim, ove promjene mogle bi biti destabilizirajuće po Crnu Goru i region, piše u tekstu obljavljenom na sajtu Evropskog savjeta za spoljne odnose.

Partija predvođena predsjednikom države, Milom Đukanovićem, dominirala je političkom scenom od prvih višestranačkih izbora u Crnoj Gori 1990. godine. Umjesto toga, tri široke koalicije, s različitim političkim platformama, sakupile su 41 mjesto u parlamentu, što je najniži minimum potreban za formiranje vladajuće većine. Oni su već potpisali sporazum o principima nove koalicije, koju će činiti najmanje 20 stranaka. Ali, pažljiviji pogled na stranke i njihove lidere daje složeniju sliku, koja bi mogla da destabilizuje Crnu Goru i region, navodi se u tekstu.

Kako će tri bloka s sukobljenim ideologijama oformiti vlast?

Od ova tri bloka, najveći (Za Budućnost Crne Gore) je široka koalicija nacionalističkih, klerikalnih, konzervativnih populističkih partija sa teškom prosrpskom, proruskom, anti-NATO i euroskeptičnom platformom.

Većina njihovih lidera zalagala se za održavanje državne zajednice sa Srbijom tokom referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Najveći broj uglavnom dolazi iz Demokratskog fronta DF, koalicije čija su dvojica čelnika, Milan Knežević i Andrija Mandić, dobili po pet godina zatvora u slučaju državnog udara, koji je podržala Rusija uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine.

Srpska pravoslavna crkva i provladini mediji u Srbiji otvoreno su podržali predizbornu kampanju DF-a. Ovo je praćeno značajnim sajber napadima i upadima internet botova i trolova iz Srbije na raznim društvenim mrežama.

Drugu po veličini blok predvode Demokrate Crne Gore i njen predsjednik Aleksa Bečić. Iako mnogi ovaj blok prikazuju kao građansku opoziciju, vođa je bivši omladinski lider Socijalističke narodne partije Crne Gore SNP, stranke koja je bila glavni glas za uniju sa Srbijom i odani saveznik Slobodana Miloševića dok nije srušen s vlasti 2000. godine.

Iako je Demokratska Crna Gora pokušala da se preimenuje u građansku i proevropsku partiju, u posljednje četiri godine izabrani članovi parlamenta odbili su da zauzmu svoja mjesta –  uprkos apelima EU da to učine, navodi se u tekstu.

To im je kasnije omogućilo da izbjegnu zauzimanje stava o pristupanju Crne Gore NATO-u 2017. godine. Omogućilo im je i da otvoreno stanu uz Srpsku pravoslavnu crkvu tokom antivladinih protesta.

Druga stranka u ovoj koaliciji “Mir je naša nacija” čini Demos, konzervativna partija koju predvodi Miodrag Lekić. Za vrijeme Miloševića bio jugoslavenski ambasador u Italiji, a svojevremeno čelnik DF-a i kandidat te stranke za predsjedničke izbore 2012. I dalje je jedan od najglasnijih kritičara odluke odlazeće vlade o usklađivanju sa sankcijama EU protiv Rusije.

Treća koalicija, i pravi oslonac buduće vladajuće većine u parlamentu, je Ujedinjena reformska akcija URA. Ovo je građanska, zelena i proevropska stranka. Ima samo četiri poslanika, koji su izabrani na 5,2 odsto glasova. Očekivanja optimističnih stručnjaka su da će ova stranka kontrolisati dvije veće, što je prijedlog u koji mnogi – opravdano – sumnjaju.

Formalno, lideri tri bloka dogovorili su se o minimalnom nizu principa kao temelju njihove vladajuće koalicije. Oni su se i obavezali da neće povući priznanje Kosova od strane Crne Gore ili napustiti NATO. Takođe su se složili da formiraju eksperstku vladu koja će nastaviti proces pristupanja Europskoj uniji.

Ipak, uopšte nije jasno kako će heterogeno udruživanje širokih koalicija s sukobljenim ideologijama zaista podržati ove ključne politike, koje su na mnogo načina u suprotnosti s platformama dva najveća bloka.

Obećali da neće povući Kosovo i da će ostati u NATO-u, ali rizik postoji

Kako se ističe u tekstu, ključno pitanje nije hoće li se koalicija držati svog obećanja da će ostati u NATO-u i da neće povući priznanje Kosova – vjerovatno neće požuriti s tim. Umjesto toga, mogu se koristiti svakodnevnom politikom za donošenje asertivnije prosrpske, proruske, anti-NATO i antizapadne politike.

Treba pripaziti, navodi se u tekstu, na nekoliko mogućih rizika…

Prvo, biće presudno kontrolisati bezbjednosni sektor. Ako DF uspostavi kontrolu nad bezbjednosnim sektorom, nova vlada mogla bi produbljivati veze sa srpskom i ruskom službom bezbjednosti. Prema takvom scenariju, vlada bi mogla direktrno potkopavati obaveze članstva u NATO-u unutar organizacije.

Drugo, s obzirom na izraženu ideološku orijentaciju najvećih stranaka prema Srbiji i Rusiji, nejasno je da li će se nova vlada zaista držati međunarodnih obaveza Crne Gore. Za vrijeme prethodne vlade, Crne Gora je 100 odsto bila okrenuta EU.

Poređenja radi, usklađivanje Srbije sa stavovima EU progresivno je opalo na 48 odsto. Uzimajući u obzir dosadašnje rezultate DF-a i savezničkih stranaka, malo je vjerovatno da će one održati nedavni crnogorski kurs.

To bi moglo uticati na pitanja sankcija protiv Rusije zbog Krima ili poštovanja politika EU o Ukrajini, Kosovu i drugim regionalnim pitanjima. Obećanje bloka da neće opozvati priznanje Kosova moglo bi biti efikasno podrivano ako nova vlada prekine postojeću praksu podrške kosovskom zahtjevu za pridruživanje raznim regionalnim i međunarodnim organizacijama.

SPC djeluje u legalnoj sivoj zoni koja će ostati netaknuta pod zaštitom nove vlade

Treće, nova vlada se obavezala da će opozvati Zakon o slobodi vjeroispovesti, koji, između ostalog, zahtijeva da se Srpska pravoslavna crkva zvanično registruje. Srpska pravoslavna crkva jedina je vjerska institucija koja nije registrovana na ovaj način u Crnoj Gori. Djeluje u pravnom vakuumu, slijedeći i političku agendu i svoje ekonomske interese: crkva polaže pravo na vlasništvo nad ogromnim dijelovima zemlje i nekretnina i upravlja hotelima, restoranima, turističkim agencijama, ali nema formalni status.

Ova legalna siva zona će najvjerovatnije ostati netaknuta pod zaštitom nove vlade. Dalje, prema Strategiji Vlade Srbije iz 2011. godine, Srpska pravoslavna crkva ima centralnu ulogu u očuvanju i jačanju veza između Srbije i Srba koji žive negdje drugdje na zapadnom Balkanu. U Bosni i na Kosovu to se pretvorilo u političko uplitanje vlade u Beogradu, što je potkopalo političku i društvenu koheziju u obje zemlje. Slični trendovi mogli bi se pojaviti u Crnoj Gori ako nova vlada, radeći u prećutnom dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, stvori ulaznu tačku za Beograd da izvrši kontrolu nad unutrašnjim poslovima Crne Gore.

Pravi test ovog uplitanja biće popis stanovništva u Crnoj Gori naredne godine, jer su srpske vlasti već najavile svoj interes za jačanje demografskog odnosa Srba u Crnoj Gori. Pored toga, nova vlada može pokušati revidirati i Zakon o državljanstvu. Ako se revidira u skladu sa preferencijama DF-a, novi zakon će omogućiti značajnom broju državljana Srbije da dobiju dvojno državljanstvo. To bi moglo značajno promijeniti nacionalnu i potencijalno izbornu dinamiku zemlje.

“Male su šanse da će URA i njen mali blok neiskusnih političara djelovati kao djelotvorna “provjera” dva druga bloka. Nejasno je hoće li uopšte imati dovoljan uvid i kontrolu nad poslovima svojih koalicionih partnera. Mogući scenario je da na kraju napuste koaliciju, što bi moglo oslabiti stranku i njene saveznike uoči novih izbora koji će neizbježno uslijediti. Ako Crnogorci ponovo izađu na birališta, vjerovatno će nagraditi veće blokove koji iskorišćavaju novoosnovane poluge moći, kontinuiranu podršku Beograda i mobilizirajuću moć Srpske pravoslavne crkve – i tako stvoriti još veću neizvjesnost oko zapadnog puta Crne Gore”, zaključuje se u tekstu.

Prevod

Jovana Lasica

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
El Romero
Gost
El Romero

Pošto (još uvijek) niko nije zamijenio narod na ovom prostoru, a takođe nije bilo ni masovne vakcinacije, ništa se neće promijeniti. Čim se smjeste u fotelje počeće da djeluje amnezija i rođačko kumske veze i opet će neki drugi postati bogatiji…

Marijana
Gost
Marijana

Za cetiri godine su izbori, pa ako ne budu valjali bice zamjenjeni. Svakome treba dati sansu! Ako korupciju, mito i standard poprave u CG neka ostanu, ali ako ne poprave neka idu i dodju novi

bonaca
Gost
bonaca

Koliko geopolitokologa ovdje,nidje veze. Kao Srbija vrsi pritisak na CG ,kada su se kolonije nesto pitale. I EU se pita koliko joj gazda dozvoli.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

nista samo lopovluki glumatanje

Miro
Gost
Miro

Problem nove vlasti je sto nije legitimna nije za nju glasao narod nego većinom cetnici dok crnogorci se nisu dovoljno odazvali

Podgorica
Gost
Podgorica

Ja sam Crnogorac, nisam izašao na ove izbore. Glasao sam za nezavisnost 2006. Htio sam da glasam za SDP, ali kad sam vidio koliko su podijeljene suverenističke opcije shvatio sam da ništa ne bi promijenio moj glas.

Billy Jean
Gost
Billy Jean

@Podgorica A poenta je? Da si bio u pravu? Bravo.

Marko
Gost
Marko

Zaboljece glavu Evropa od njih.

Velek
Gost
Velek

Crna Gora ne smije postati južna filijala Srbije. Pokušaće da prodaju Luku Bar, Željeznicu i ostatak akcija EPCG Srbiji, živi bili pa vidjeli. Procrnogorski, proevropski i istinski progradjanski blok mora što prije da se formira, i homogenizuje što prije biračko tijelo, kako ne bi došlo do osipanja glasova, jer je pitanje časa kad će se ”kupus” koalicija raspasti..

Micoli
Gost
Micoli

Bolje srbima nego italijanima …iiippp

Billy Jean
Gost
Billy Jean

Hahhahaha, srbočetničić u pokušaju. Koliko god da postoji strana u CG, ipak postoji kakav takav pristojan dijalog. Nije ovo za tebe, idi na portale ćićevaca i ostalih surdulica i čarapana.

Sport
Gost
Sport

A mislite li srbi da ce srbija pomoc a oni bijeda . Interes luke Bar i nista drugo. Glasali ste gledajte doce opet Milo kao svetac vjerujte

Bozidar
Gost
Bozidar

Srbiji uopće nije interesantna luka Bar a onako tržišno gledano Solun je puno povoljnija varjanta u svakom pogledu. A pruga Beograd Bar se treba zatvoriti kome to više treba.

bonaca
Gost
bonaca

Koja luka i sta ce izvoziti preko nje, pa te luke danas sluze samo za uvoz robe.Proizvodnja i izvoz je bio u doba SFRJ a sada postoji samo uvoz.

Sport
Gost
Sport

Spc je najveca siva ekonomija u evropi i dalje silni turisticki objekti i sve ostalo a niko ni centa ni narodu ni drzavi. Pitam se kako ono ili oni uopste imaju pravo glasa kad ne postuju ni osnovno.

Zeljko
Gost
Zeljko

Ovaj tekst Evropskog savjeta za spoljnu politiku,jasno analizira svoje buduce partnere,dali njihova ne bas davna proslost I njihova djela mogu garantovati nastavak evropskog I euroatlanskog trasiranog puta Crne Gore

Hogar
Gost
Hogar

Ako formiraju vladu,preuzmu poluge vlasti,izglasaju dvojno državljanstvo i pravo da glasaju posrbljeni crnogorci iz Srbije,nabudže procente “srba” u Cg na predstojećem popisu,to bi i za nas i za zapadni Balkan značilo veliku pobjedu velikosrpske ideologije nakon niza poraza.

Micoli
Gost
Micoli

I ti si bot

Mitar
Gost
Mitar

Krace receno gomila glupana koji ocekuju da im srbija da pare da nista ne rade , nam kroje sudbinu!!! Eeeeee zemljo …

Micoli
Gost
Micoli

A ko si ti ..jedan isti bot

Micoli
Gost
Micoli

Ne sjekirajte se vi …samo prizivate zlo neko …predhodna vlada je napravila podjele nije niko drugi ..oni su svjesni to uradili da ako izgube da mogu sa time da manipulisu kao sad …da ce izbiti rat itd…gluposti

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Odakle demokratama ovoliko glasova ako su sumnjivi?? Koji bi to Crnogorac glasao za njih?? Nama Crnogorcima samo Brajovic preostaje. Eventualno Draginja Vuksanovic. Kukala nam majka.

KOMIT
Gost
KOMIT

E nisi ni svijesna koliko plitkoumnih ljudi ima.Ima čak i Crnogoraca(barem se tako izjašnjavaju) kojo su glasali “Za budućnost Crne Gore” očekujući veće plate i očarani Krivokapićem.Kad im kažem, jeste li svijesni da ste glasali za Srbiju, da ovi hoće da nas pripoje Srbiji, da satru sve Crnogorsko, da nas ne priznaju kao narod, oni uporno tvrde da to nije… Više »

Vasojevka
Gost
Vasojevka

…i bice da su u pravu. Odakle Vama ideja o pripajanju? Samo nas 10-20% emotivaca vezanih za CG bi mozda, ali ponavljam mozda bilo za pripajanje. To je odavno zavrsena prica i u Srbiji i u Crnoj Gori.
To je odavno izarcena politicka igra.

CAT
Gost
CAT

Dobro je kad si ti dubokoumaan! Sreća naša! Vjerovatno si na dps kašiku!

Billy Jean
Gost
Billy Jean

Kašike su Ristovo polje djelovanja a sendviče dijeli vlast, sad su to crnogorski Srbi, četnici i nešto malo zabludjelih Crnogoraca koji se već kaju. Taj rad i nagrade, kašičice i sendviče, je na Balkanu uveo Vučić, castle.rs. Srećno vam bilo, i da ijete i da pijete.

SamPitam
Gost
SamPitam

Je li ovo intervju ili tekst?

Garni
Gost
Garni

Objavite ime autora teksta

Anonimus
Gost
Anonimus

Prava analiza

Realno
Gost
Realno

Porucujem krivokapicu ako bude u krizi idplata penzija i plsta kako je najavio gradjani ce ga mac za mjesec dana to neka bude siguran…glasali su za bolhe a ne za gore

RaskoS.
Gost
RaskoS.

A ko je napravio dug od 4 milijarde?

Mina
Gost
Mina

Oni su znali za taj dug.Zasto su pricali o boljim platama i penzijama,zasto su obecavali narodu Svajcarsku kada zu znali da je drzava duzna.

Mi smo
Gost
Mi smo

Naruceno za dzemic.

Popaj
Gost
Popaj

Da li mislis da Evropska komisija za zapadni Balkan placa lazne analize? Ovo je njihov zvanicni stav publikovan u online izdanju, a analizu je radio Americki institut za procjenu rizika J Hopkins

Budva
Gost
Budva

Ajde prvo da ocekamo njihovih 100 dana pa da vidimo. Nijesu jos ni imena objavili a kamoli zasjeli

Crnjak
Gost
Crnjak

Do nove 2021 nece izdrzati.

Third_man
Gost
Third_man

@Budva A zašto da čekamo, daj da se kladimo… plata i penzija neće biti svakako reče Zdravko Kavaja.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bez rata nema predaje crne gore,pa neka evropa vidi koga će podržat?!

Botun
Gost
Botun

Teroriste nece. A tebe treba procesuirati.

KOMIT
Gost
KOMIT

A šta ćemo sa srbima okupatorima?

Pravoslavka
Gost
Pravoslavka

Crni Narcise, zreo si za Dobrotu, aj’ti sam polako, a ja cu ti vec nekako poslati lap top…, pa “ratuj” gdje ti je i mjesto…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako ja pođem u dobrotu,ti ćeš sigurno na traktor?!

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Ne avetajte ajde. Ali Narcis je u pravu da huskaju na nemire, plus mi kad se perčinamo na portale svakodnevno pomazemo svesrdno. Ovi likuju, mi se branimo itd. Ali cinjenica je da amfi huška na nemire, nagazio na Cetinje pa nagazio a svako normalan zna sto to znaci, niko ni na sta ne poziva no jednostavno zdravorazumski – ljudi ce… Više »

Boki
Gost
Boki

Odlično elaborirano.

Cica
Gost
Cica

CG se pripoji Srbiji, da konacno krenemo naprijed. Posle toga ce i BiH/RS se pripojiti Srbiji. Nakon toga smo zemlja od preko 12 Mio stanovnika, sto je u svakom vidu bolje za ekonomiju i svetskom uticaju.Pamet u glavu braco i sestre

Karmaisabitch
Gost
Karmaisabitch

Cica primiri, da ne bi dozivjeli jos koju oluju

Bozidar
Gost
Bozidar

A ti primiri da be bi doživjeo još koji zemljotres.

Bokelj
Gost
Bokelj

A ko si ti moj Cica znas li ti o cemu zboris otkad broj stanovnika ima ikakvu ulogu za ekonomiju nama je jedini ekonomski spas uclanjenje evropskoj uniji ako nas ikad prihvate

Realno
Gost
Realno

A kosovo sveto ne pominjes…protersli su vas kao miseve

Anonimni
Gost
Anonimni

🎵🎵🎵ko da mi otme iz moje duše Kosovo…🎵🎵🎵 😂😂😂

Milan
Gost
Milan

Živjelo nezavisno Kosovo.

Bozidar
Gost
Bozidar

Živjela nezavisna Hrvatska Boka i nezavisni Tuzi i Ulcinj.

KOMIT
Gost
KOMIT

A neka ga, samo da nije srpsko

Piksi
Gost
Piksi

Cico je li ti to iz malog mozga posto veliki izgleda nemas!?!

Deni
Gost
Deni

E alo..o cemu pricas? Kakvo pripajanje?

Popaj
Gost
Popaj

Cico ti mislis da je bolje da nase resurse podjelimo na 12 miliona umjesto 600 hiljada i da ce mo tako svi biti bogatiji?!? Kakav veljesrpski delirijum 😂

Jelena
Gost
Jelena

Nazad u ’90-te. Eto to znaci.

Cica
Gost
Cica

Kmeeeee

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kmeči cico koliko oćeš,bez velike krvi nema ti ništa od toga,opet,svi srbi u jednoj državi,ništa nijeste naučili iz prošlosti???

Bozidar
Gost
Bozidar

Narcise ostavi se gluposti nego trči po sendvić da ne bi morao gladan da radiš.

KOMIT
Gost
KOMIT

Ne brini ti za Narcisa, brini ti za Kosovo .

Papajaj
Gost
Papajaj

Zar nije zapisano da ce svi pod krusku, sta god to znacilo😉, pa posto vjeruju u zapise i prorocanstva mozda im se i ostvari – veliki su to vjernici

Pg cg
Gost
Pg cg

Aj u shumu.kme kme

Mikikiki
Gost
Mikikiki

Bi Milo ali mi nećemo. A podržava nas Evropa i Amerika.

Petro Porosenko
Gost
Petro Porosenko

Realan tekst, vrijeme je bilo da se glasne Zapad.

Istina je
Gost
Istina je

Zapad je podržao buduću Vladu, ako nisi u toku da znaš 😉

Send this to a friend