Politika

Šta je crnogorski premijer dobijao na poklon u prošloj godini?

Premijer Duško Marković primio je u 2017. godini protokolarne poklone u vrijednosti od 7.325 eura, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije.

Najvredniji poklon Marković je dobio od fondacije Armand Arton capital, koja mu je darovala globus (Belerby and Co, Globemakers) u vrijednosti od 1.500 eura. Ova fondacija poznata je po organizovanju Global Citizen foruma, koji je ove godine održan na Svetom Stefanu a koji je ugostio brojne svjetske lidere i poznate ličnosti iz po litičkog i svijeta zabave.

Protokolarni dar iste vrijednosti premijeru je poklonio i Univerzitet Crne Gore knjige u vrijednosti od 1.500 eura među kojima su “Crnogorski zakonici 1796-1916, šest tomova, sabrana djela Franca Kafke, Henrij a Kisindžera, Mihaila Lalića, ali i “Posljednju pjesmu Vita Nikolića, monografije itd… Američki državni sekretar Reks Tilerson poklonio je crnogorskom premijeru stakleni držač za svijeću koji se polomio prilikom transporta, a čija je vrijednost iznosila 40 eura. Potpredsjednik američke Vlade Majk Pens Markoviču je uručio ukrasnu staklenu vazu vrijednosti 150 eura.

Kad su u pitanju pokloni od političkih lidera iz šireg regiona, najšire ruke bio je Viktor Orban, premijer Mađarske, koji je crnogorskom kolegi poklonio kofer sa porculanskim setom čaše, tanjiri i čajnik koji je koštao 150 eura, dok je Janoš Ader, predsjednik te zemlje, Markoviću poklonio srebrnu kovanicu iste vrijednosti.

Crnogorski premijer je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio knjigu ,,Srbija, od zlata jabuka, vrijednosti 100 eura, a od albanskog premijera Edija Rame uramljena zlatna krila od 100 eura.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, za Markovića je izdvojio monografiju ,,Svjetlost Evrope u BiH vrijednosti 80 eura. Drveni jedrenjak u vrijednosti od 100 eura Markoviću je poklonio makedonski kolega Zoran Zeav, dok mu je predsjednik Makedonije darovao grb i monografiju te zemlje.

Od poklonodavaca iz zemlje Marković je najvredniji poklon primio od predsjednika opštine Bijelo Polje Aleksandra Zurića umjetničku sliku N. Boškovića u vrijednosti od 300 eura. Direktorica Turističke organizacije Bar Neda Ivanović za premijera je imala dva poklona zlatni i srebrni krst, uramljenu repliku krsta kneza VladimiS ra, čija je vrijednost 175 eura. Od reditelja Veljka Bulajića, Marković je primio filmsku monografiju od 60 eura, dok mu je direktor Luke Bar Zarija Franović poklonio šahovsku tablu vrijednu 70 eura.

I evropski zvaničnici imali su poklone za Markovića. Tako je predsjednik Savjeta Evrope Torborn Jagland crnogorskom premijeru darovao stakleni svijećnjak vrijedan 40 eura, dok mu je predsjednik Evropskog parlamenta poklonio srebrni tanjir sa logom vrijednosti 100 eura.

Pedro Agramunt, predsjednik PSSE, Markoviću je tokom posjete Savjetu Evrope uručio srebrnu kutiju za vizit karte i bronzani medaljon vrijednosti 140 eura.

.

 

Send this to a friend