Politika

Šta je crnogorski premijer dobijao na poklon u prošloj godini?

Premijer Duško Marković primio je u 2017. godini protokolarne poklone u vrijednosti od 7.325 eura, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije.

Najvredniji poklon Marković je dobio od fondacije Armand Arton capital, koja mu je darovala globus (Belerby and Co, Globemakers) u vrijednosti od 1.500 eura. Ova fondacija poznata je po organizovanju Global Citizen foruma, koji je ove godine održan na Svetom Stefanu a koji je ugostio brojne svjetske lidere i poznate ličnosti iz po litičkog i svijeta zabave.

Protokolarni dar iste vrijednosti premijeru je poklonio i Univerzitet Crne Gore knjige u vrijednosti od 1.500 eura među kojima su “Crnogorski zakonici 1796-1916, šest tomova, sabrana djela Franca Kafke, Henrij a Kisindžera, Mihaila Lalića, ali i “Posljednju pjesmu Vita Nikolića, monografije itd… Američki državni sekretar Reks Tilerson poklonio je crnogorskom premijeru stakleni držač za svijeću koji se polomio prilikom transporta, a čija je vrijednost iznosila 40 eura. Potpredsjednik američke Vlade Majk Pens Markoviču je uručio ukrasnu staklenu vazu vrijednosti 150 eura.

Kad su u pitanju pokloni od političkih lidera iz šireg regiona, najšire ruke bio je Viktor Orban, premijer Mađarske, koji je crnogorskom kolegi poklonio kofer sa porculanskim setom čaše, tanjiri i čajnik koji je koštao 150 eura, dok je Janoš Ader, predsjednik te zemlje, Markoviću poklonio srebrnu kovanicu iste vrijednosti.

Crnogorski premijer je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio knjigu ,,Srbija, od zlata jabuka, vrijednosti 100 eura, a od albanskog premijera Edija Rame uramljena zlatna krila od 100 eura.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, za Markovića je izdvojio monografiju ,,Svjetlost Evrope u BiH vrijednosti 80 eura. Drveni jedrenjak u vrijednosti od 100 eura Markoviću je poklonio makedonski kolega Zoran Zeav, dok mu je predsjednik Makedonije darovao grb i monografiju te zemlje.

Od poklonodavaca iz zemlje Marković je najvredniji poklon primio od predsjednika opštine Bijelo Polje Aleksandra Zurića umjetničku sliku N. Boškovića u vrijednosti od 300 eura. Direktorica Turističke organizacije Bar Neda Ivanović za premijera je imala dva poklona zlatni i srebrni krst, uramljenu repliku krsta kneza VladimiS ra, čija je vrijednost 175 eura. Od reditelja Veljka Bulajića, Marković je primio filmsku monografiju od 60 eura, dok mu je direktor Luke Bar Zarija Franović poklonio šahovsku tablu vrijednu 70 eura.

I evropski zvaničnici imali su poklone za Markovića. Tako je predsjednik Savjeta Evrope Torborn Jagland crnogorskom premijeru darovao stakleni svijećnjak vrijedan 40 eura, dok mu je predsjednik Evropskog parlamenta poklonio srebrni tanjir sa logom vrijednosti 100 eura.

Pedro Agramunt, predsjednik PSSE, Markoviću je tokom posjete Savjetu Evrope uručio srebrnu kutiju za vizit karte i bronzani medaljon vrijednosti 140 eura.

.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

sta je dobio iz mojkovackih fabrika koje javno ne postoje

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

A kutija cigareta iz Mojkovca ? radijator ?

cinik
Gost
cinik

Duško reče da mu je najmiliji poklon od Trampa!

gagi
Gost
gagi

Poklon od Zarije Franovica,direktora luke Bar,sahovska tabla,da “matira”gradjane,kao Zarija Zeljeznicu Crne Gore,on i sin su je totalno unistili i pokrali(pisali su CG novine o tome prije nekoliko godina)pa se Zarija potalausio,da bi ga Milo “nagradio”kao Bogdanovica i “druzinu”iz DPS-a.Gradjani CG “GLASAJTE” na predsjednickim izborima “OBAVEZNO” kandidata DPS-a.

Mileva
Gost
Mileva

Ovo mi je degutantno. Više zbog darodavaoca nego zbog premijera. Malo kulture nama ipak treba. Pišite slobodno o nečemu što je uzeto građanima ali o poklonima ???

Andric
Gost
Andric

Ovdje se ne radi o tome sta je dobio vec ko je dobio, u tome je problem naseg naroda.Ali i osude im dzabe kad DPS i gos. Markovic imaju vecinsku podrsku naroda.

Vuko
Gost
Vuko

A premijeri ostalih zemalja, koje poklone oni dobijaju..Npr premijer Amerike ?

Milica
Gost
Milica

Tacno tako, ali objasni ti to nasem zatupljenom narodu.

apsurd
Gost
apsurd

@Vuko i @Milica, premijer Amerike postoji samo kod vas dvoje!

Ljuta
Gost
Ljuta

tramp je dobio crnogorski pomorski rjecnik pisan na crnogorskom od usedjelice Caric sa Hvara a platio ga Ranjo drzavnim parama

Cetinje
Gost
Cetinje

Ocekivano je da premijer jedne drzave dobije poklone u ovoj ili cak u vecoj vrijednost.To sto ste vi zagrizeni mrznjom, e to je vas problem gospodo.

Vladana
Gost
Vladana

Jeste, ali posto se radi o DPS-u, odma imaju osudu.Npr da je neko iz Rusije to bi u nebesa dizali. Pola ovog naroda bi kamatama kupovali poklone mu. Jer su baksuzi baksuzni.

Ljuta
Gost
Ljuta

rusi su milu za referendun dali 10miliona …

Andriya
Gost
Andriya

Ne vidim nista sporno u ovome..Pa kad dolaze kod Obame, ili Putina cisto sumnjam da mu donose nesto od 50 e, tako da…

Qatar
Gost
Qatar

A odakle vi sve to znate ? Fascinantni ste.

alo
Gost
alo

Ovo je zvanican spisak poklona. Nezvanican se drzi u glavi i mnogo je duzi

Sasa
Gost
Sasa

Ne znam sto je premjer dobio prosle godine ,hvala Bogu,al znam sto smo mi dobili..

Marko
Gost
Marko

Svaka cast premijeru sto je prijavio sve poklone. Treba da smo ponosni sto su razni zvanicnici posjetili Crnu Goru, sto su iskazali poruke podrske premijeru Markovicu kao i istaknuti crnogorski intelektualci, sto jasno ukazuje na veliku podrsku koju DPS uziva, kako u zemlji tako i inostranstvu.

gagi
Gost
gagi

Evo i ja cu poslati isti poklon premijeru,s obzirom da je nama “dao dozivotni”poklon SAMAR.Neka ti je “srecan” Dusko,da ga zdravo nosis kao mi gradjani CG(dobar dio naroda).Stavi malo jacu STELJU

mirko
Gost
mirko

poklon je do 100 eura ostalo je mito

pakol
Gost
pakol

od svjetskih diplomata pokloni oko 100e a Univerzitet CG se isprsio sa poklonom vrijednosti 1.500e..vrh poltonstva..pihhh..sramota

Dok
Gost
Dok

Postoji regulativa da diplomate ne smiju da dsju i primaju darove preko te neke svote

Send this to a friend