Politika

Šta je Danijela Đurović poručila većini od 30. avgusta kada je riječ o postupcima vezanim za Đukanovića

Danijela Đurović

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović odbila je prijedlog nekadašnje parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i postupka za njegovo razrješenje, saznaje CdM. Predsjednica Skupšine je prijedlog “vratila na doradu”, time poručivši da ne želi da krši Poslovnik ni Ustav. Naglasiila je da navedena dva postupka moraju biti odvojena, te one koji su dostavili prijedlog pozvala da ga upodobe i usklade sa ustavnim i poslovničkim normama.

Đurović je u dokumentu koji objavljuje CdM naglasila da dostavljeni Predlog u naslovu, a kasnije i u obrazloženju sadrži iniciranje postupka koji u svom proceduralnom, ali i suštinskom pravnom značenju ima dvije faze koje podrazumijevaju ali i zahtijevaju odvojene predloge.

Te faze su, kako je naglasila, prepoznat|jive i u samom naslovu dostavljenog Predloga, ali su u njemu naznačene kao jedan postupak.

Foto: CdM
Foto: CdM

“Ukazujem da je odredbama člana 98 Ustava Crne Gore i članovima 184, 185 i 186 Poslovnika Skupštine Crne Gore procedura jasno precizirana. Naime, iz navedenih propisa nedvosmisleno proizilazi da je u konkretnom slučajju potrebno ispraviti dostavljeni akt i nasloviti ga kao predlog za pokretanje postupka da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav. Tek nakon završene procedure po tom predlogu i usvajanja odluke Skupštine da je predsjednik povrijedio Ustav, stiču se uslovi da se predloži dalji nastavak postupka i saglasno ispunjenosti uslova podnese predlog za razrješenje”, naglasila je ona.

Kako je dodala, pošto je dostavljenim aktom objedinjen prijedlog za dva postupka, u skladu sa odredbama člana 132 stav 1, a u vezi sa clanom 154 stav 1 Poslovnika Skupstine Crne Gore, obavještava ih da je potrebno da dostavljeni Predlog ispraviti i uskladiti sa odredbama Poslovnika.

“Potrebno je da ga formulišete kao predlog za pokretanje postupka da li je Predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, te Vas pozivam da u tom smislu upodobite Predlog”, nevela je ona u dokumentu koji objavljuje CdM.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peja
Gost
Peja

A po kom osnovu Djukanovic moze da suspenduje izbore, Skupstinu, demokratiju? Ne moze nam se svidjati demokratija samo kad smo vecina, moramo nauciti da prihvatamo dostojanstveno i kada smo u manjini..

9Bojna
Gost
9Bojna

Pitanje je zasto manjina ne postuje vecinu.

amo
Gost
amo

Mislim da joj je fino objašnjeno što treba da radi,a da ne završi u Spuž,kao što će brzih dana ovi njeni iz DF-a

STOSTO
Gost
STOSTO

Ipak je to državničko ponašanje Predsednice Skupštine šta god neko o njoj politički mislio. Očita je namjera DF-a da mesutavnom smjenom Predsjednika države izvrši državni udar.

Rumija
Gost
Rumija

To moze da utvrdi samo ustavni sud koji nije u funkciji. Znaci od toga nista. Kompletiranje ustavnog suda nikom ne odgovara jer u pravnom haosu svi rovare. Formiranjem ustavnog suda, koji treba da rjesava nagomilane predmete, rjesavanje pitanja povrede Ustava od strane Predsjednika, nije prioritet. Tako se ocekuje izjasnjavanje po ovom pitanju po onoj narodnoj ” kad na vrbi rodi… Više »

Jovana
Gost
Jovana

Ispravno neće žena u zatvor po nagovoru gubitnika.

Štreber
Gost
Štreber

Fina žena

Send this to a friend