Politika

Šta piše u Rezoluciji o Podgoričkoj skupštini

Podgorička skupština

U cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, uzrokovanih odlukama “Podgoričke skupstine” od prije jednog vijeka, i namjere da se, konstatovanjem istorijskih činjenica o jednom traumatičnom događaju iz naše prošlosti, doprinese boljem međusobnom razumijevanju i osavremenjavanju odnosa Crne Gore i Srbije, a u interesu zajedničke evropske budućnosti poslanici vladajućih partija uputili su Skupštini Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine. O ovom dokumentu danas će se raspljavati u crnogorskom parlamentu.

U Prijedlogu rezolucije piše:

– da je, u periodu prije, za vrijeme i poslije Veiikog rata, Cma Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. godine i da “Podgorička skupština”, održana 24-29. novembra 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Cme Gore;

– da je nelegalnost “Podgoričke skupštine”, odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odiuka;

– da je “Podgorička skupština” bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Cmoj Gori;

– da je nelegalnom odlukom “Podgoričke skupštine” riješeno da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, a što je, protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila;

-da je nelegalnom odlukom “Podgoričke skupštine” izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš;

-da je nelegalilim odlukama “Podgoričke skupštine” omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve;

-da su odluke “Podgoricke skupštine” faktički poništene kroz Narodnooslobodilačku borbu 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Cme Gore od 3. juna 2006, što se potvrđuje i ovom Rezolucijom.

U Prijedlogu rezolucije se navodi da su razlozi za njeno donošenje ti što je na kraju Prvog svjetskog rata 1918. godine Kraljevina Crna Gora bila nezavisna i međunarodno priznata država čiji je pravni poredak bio zasnovan na Ustavu iz 1905. godine.

Do oktobra 1918. godine samoorganizovani crnogorski bataljoni su gotovo u potpunosti oslobodili Crnu Goru. U to vrijeme, Vlada Kraljevine Srbije čiji je predsjednik bio Nikola Pašić, pripremila je plan za pripajanje Crne Gore Srbiji i detronizaciju kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

“Ona je inicirala formiranje nelegalnog “Centralnog izvršnog odbora za ujedinjenje Srbije i Crne Gore”, čiji je zadatak bio da organizuje skupštinu koja je donijela pomenute odluke. Farsični izbori su sprovedeni 17. i 19. novembra na javnim zborovima, bez biračkih spiskova, identifikacionih dokumenata, biračkih odbora i zapisnika. Na njima su birani “povjerenici” koji su 21. novembra odredili “poslanike” za skupštinu”, navodi se u obrazloženju za podnošenje Prijedloga rezolucije.

Dalje se podsjeća da je Skupština zasijedala od 24. do 29. novembra u Podgorici.

“Njen zvaničan naziv je bio Velika narodna skupština srpskog naroda u Cmoj Gori, a postala je poznata kao “Podgorička skupština”. Glavne odluke, usvojene na sjednicama 26. i 29. novembra, bile su:

1. Da se kralj Nikola I Petrović Njegoš i njegova dinastija zbaci sa crnogorskog prijestola;

2. Da se Crna Gora s bratskom Srbijom ujedini u jednu drzavu pod dinastijom Karadordevica, te tako ujedinjena stupi u zajedničku Otadžbinu našeg troimenog naroda Srba, Hrvata i Slovenaca;

3. Da se izabere odbor od pet lica, koji će rukovoditi poslovima dok se ujedinjenje Srbije i Crn Gore ne privede kraju;

4. Da se o ovoj skupštinskoj odluci izvijeste kralj Crne Gore Nikola Petrović, vlada Kraljevine Srbije, prijateljske Sporazumne sile i sve neutralne drzave”, zaključuje se u obrazloženju.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić smatra da se Skupština Crne Gore, pored osvrta na odluke Podgoričke skupstine, mora iskazati svoj sud i o referendumu iz 1992. Godine.

On je juče podnio amandmane na Prijedlog rezolucije povodom stogodišnjice Podgoričke skupštine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
monea
Gost
monea

……sve mi je jasno, …..1918 Podgoricka Skupstina a danas ponistenje (rezolucijom) takve odluke. Nije mi jasno da li je ovom rezolucijom ponistena i Kraljevina Crne Gore????????????

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Drago mi je zbog ove rezolucije.
No moraju se riješiti još tri bitna pitanja i da se perverzna isprepletenost srpstva i crnogorstva rasječe teškim i oštrim mačem :

1. Povratak autokefalnosti CPC-a
2. Povratak svih Crnogoraca ( sa potomstvom) u Crnu Goru, a naseljenih po Srbiji poslije ww2 ( otprilike četvrto koljeno).
3. Uvođenje strogog viznog režima na granici Srbije i Crne Gore

staropodgoricki
Gost
staropodgoricki

potpuno se slazem sa tekstom rezolucije ali i da se poniste ova dva poraza od Srbije u ligi nacija

staropodgoricki
Gost
staropodgoricki

potpuno se slazem sa tekkstom rezolucije jos bih dodao da rezilucuja ponisti i ova dva poraza od Srbije u ligi nacija

nikat vise
Gost
nikat vise

Toliko bitan akt koliko je bitna zabrinutost zbog ruskih brodova kod Ukrajine, posebno ovi sto se raduju ka da ce sjutra bolje zivjeti, ma i ovi sto su protiv cuvene rezolucije nisu bolji

Maks
Gost
Maks

Konačno

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Ranka samo plačem jel to dobro. Bojim se samoće. 👍

Dejo milioner💔
Gost
Dejo milioner💔

Samo plačem. 👍

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

TITOGRAD. Danas je 29 novembar Dan Republike .Na televiziji Tito, na radiju Hej Sloveni, a kod kuće svečano kao za Novu godinu – na stolu meze, čajna, pečenje i torta i naravno neradno!

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Sve dolazi na svoje. Trazili su Srbi pravdu i dobili su je. Sad je Srbija pravedno manja od makovog zrna. Umjesto da sijete ljubav sa bratskim narodima, sijali ste mrznju i zasluzili ste sto ste dobili.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ko ne zna šta mu je, neka pogleda gde mu je. Pa ako ga ne nađe – to mu je!

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Cg4Ever

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Cg4Ever

Koji bratski narod ?
Možda Srbi ???
Ne vrijeđaj Srbe.
A oni koji će dobiti su Crnogorci po Srbiji.

Sasa CG.
Gost
Sasa CG.

Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a
fukara se obogati.

Maki
Gost
Maki

💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Tako je! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Nikad vise 1918.! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Zivjela Crna Gora! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 E viva Montenegro! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Nek je vjecna Crna Gora! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Posrbice i bjelasi OUT! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Posrbice i bjelasi mogu samo da nam zavide i da crknu od ljubomore prema Crnogorcima! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 Izrodi koji ne vole svoju zemlju neka idu dje im je volja! 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖 CG – MNE 💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖💖… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Crnogorci, e od danas smo Srbi!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E nijesmo no Montenegrinje!

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Nek je vjecna Crna Gora!

Optimista
Gost
Optimista

Dako više riješimo ovaj slučaj, pa da pređemo na četnike i partizane. Kad i to oposlimo, čekaju nas Staljin i Tito. Pa Tito i Ranković/Đilas. Pa Slobo – Milo. I tako, polako, možda nekad dobacimo do 21.vijeka. Kroz jedno trista godina.

Pgtg
Gost
Pgtg

Taman sam razmislja sto ce bit sledece,fala ti eo sad znam,mada odje materijala ne moze falit 😀

BG-PG
Gost
BG-PG

Polako samo vi poništavajte dok možete,i onako će se sve vaše poništiti i to brže nego sto mislite….

Joo
Gost
Joo

Snio srbijanac sto mu milo….ali se 1918.-a nikad vise nece ponoviti…..zadnja okupacija vam je propala…..sad vam bolje da se pozabavite Madjarskom Vojvodinom, HR pokrajinom Zemun, i tako to…..inace vas nece ostati srbijanaca u Srbistanu ni pod tu sljivu Tarabicevu da stanete……

Sasa CG.
Gost
Sasa CG.

Boku zaboravi!

Dragan
Gost
Dragan

A da se hoce i ovi Crnogorci iz Beograda vratiti u svoju Crnu Goru pa makar mi stali i pod tu sljivu!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Popio sam terapiju, bolje mi je! Bio sam nedje, ako znam dje, jad me ubio! Nešto sam aveta, ali mi odma ispari! E, godine, godine! I bolest!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dobro je da si popio terapiju. Dako sad odmoriš malo. Jad te je ubio, čim uzimaš tuđe nickove i pljuješ po Crnoj Gori. A avetaš ne patišeš. A bolest je svačija, pa ti je oprošteno.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije mi opet dobro. Ne znam koji sam ja od ove dvojice. Ili sam malo jedan malo drugi.

Miško CG
Gost
Miško CG

Napokon da se i to desi.

Rajo nk
Gost
Rajo nk

Hoce li sada Metohiju traziti da bude dio Crne Gore ili se arbanasima to poklanja?

casno ime
Gost
casno ime

Rajo, to smo davno poklonili “bratskoj” Srbiji no je nijesu umjeli cuvat. To znas, mozda.

Prekornica
Gost
Prekornica

Ja mislim da svakog normalnog gradajanina crne gore jednako interesuje i 1918. i ova rezolucija iz 2018. Drugim rijecima zabolje ih i za jedno i za drugo. Ipak, i vlast i opozicija bi trebalo da se zamisle zbog ocigledne podjele pravoslavnog naroda u crnoj gori u dvije suprostavljene strane, koje jedna na drugu gledaju kao na izdajnike. Ta podjela traje… Više »

Pgtg
Gost
Pgtg

Ovo treba odstampat i dijelit po gradu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vala ti što puštaš komentare, ka da si kod Pipuna na platni spisak. Ne objavljuješ mi komentare u kojima nema ništa ružno a ovom blesanu, što se potpisuje kao ja puštaš svakakve gluposti.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Koja je ovo sad nova sorta crnogoraca koja za sebe kaze da su crnogorci za to sto nijesu srbijanci ? Mora da su neki partijski aktivisti koji broje ko je izasao na izbore….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Lovćenka slabo si shvatila. Oni što su Crnogorci, oni su Crnogorci. Ne mogu bit u isto vrijeme nešto drugo. Ni Srbi, ni Bugari, ni Romi, ni Srbijanci, ni Hrvati… Kišne gliste mogu biti i jedno i drugo. Možda može još neko ali Crnogorci ne mogu.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Slabo si ti shvatila stara……, oni ne negiraju da su srbi, oni u podsvijesti misle da su srbi i nelagodno im je zbog toga jer misle da tako narusavaju lojalnost prema autoritetu pa misle da im je dobar izlaz da kazu da nijesu srbijanci sto sigurno nijesu ako ne zive u srbiji i imaju drzavljanstvo srbije ! Inace meni je… Više »

Stologlav
Gost
Stologlav

Svaki drzavljanin Crne Gore je po drzavljanstvu Crnogorac. Drzavljani Crne Gore po nacionalnosti se izjasnjavaju kao Crnogorci, Srbi, Bosnjaci, Albanci, Hrvati …….. ! Nema drzavljana Crne Gore koji se izjasnjavaju kao Srbijanci. Nema ni u Srbiji drzavljana Srbije koji se po nacionalnosti izjasnjavaju kao Srbijanci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ja sam, igrom slučaja, rodjen na Šar-planini. I ne smeta mi kad me zovu šarplaninac.

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

” za to” druze pise se zajedno – Zato i za to, nije isto profesore – Jesi li za to?

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Pa sorta pismenijeh Crnogoraca!! Zato knjige u ruke – ili za to?😂😂😂😂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Učesnik Podgoričke skupštine je bio i Mitrofan Ban. Pametnome dosta.

Šulcić
Gost
Šulcić

Što je problem sa Mitrofanom Banom?

Bazinga
Gost
Bazinga

Ријешење: Пошто је Велика Народна Скупштина Српског Народа у Црној Гори одржана у Подгорици дана 13. новембра 1918. године донијела одлуку, да се независна Црна Гора уједини са Краљевином Србијом то и Св. Синод налази цјелисходним и оправданим да се и Св. аутокефална Црква у Црној Гори уједини са независном Православном Црквом у Краљевини Србији, а заједно с овом са… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Objavite ovo i moje kometare koje sam već objavio na ćirilici iskopirao sa izvornog linka. Neka znaju da je Crnogorska crkva bila nekad autokefalna. Ovo je dokument od 16.decembra iz 1918 godine koji o tome svijedoči a postoji i “Ustav Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1904)” treba i njega dobro pročitati. Ove zakone – po želji našeg Mitropolita gosp.… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

СВЕТИ СИНОД КР. ЦРНЕ ГОРЕ Број 1169. Цетиње, 16. децембра 1918. год. Записник изванредне сједнице Светога Синода Православне Цркве у Црној Гори, одржане у резиденцији Митрополије Црногорске, дана 16. децембра 1918. године. Присутни: Митрополит Црне Горе Митрофан Бан, Митрополит Пећски др Гаврило Дожић Епископ Никшићски Кирил Митровић, и Синодски секретар ђакон Иво Калуђеровић. Предмет Да се независна Српско-Православна Св. Црква… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Izvinjavam se ostao sam nejasan u dijelu. “Ove zakone – po želji našeg Mitropolita gosp. Mitrofana – napisao je Njegovo Preosveštenstvo, doktor bogoslovija, Nikodim Miraš,” mislio sam na”Ustav Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1904)”

Aloalo
Gost
Aloalo

Nikad vise 1918. Usvojiti rezoluciju.

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Obavezno , ja apelujem da u sastavljanju rezolucije učestvuje Andrej Nikolaidis . On je najveći poznavalac ove teme . I naravno glasam da dobije Njegosevu nagradu . Takodje da se organizuje da gospodin ide po CG i uči narod šta su …. ko su … ko su im bili preci … ko ih je okupirao … šta treba da budu… Više »

Miško Šiško
Gost
Miško Šiško

Da se poništi sramno razgraničenje imanja moga djeda i njegove braće, koji su uz pomoć brata od strica organizovali plan za pripajanje dijela imanja moga pradjeda. Koji je bio pobjednik u košenju i autokefalni poglavar naše porodice! Da se donese Rezolucija o povraćaju imanja u stanje pra-pra-pradjeda i izvrši pravedna podjela, po važećem Ustavu Kraljevine Duklje iz 1040. godine!

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Podržavam , ali prvo da gospodin Andrej Nikolaidis utvrdi ko su bili dotična gospoda …da li je đed bio Srbin , a njegova braća Crnogorci ili je bilo obratno …

Dukljanin
Gost
Dukljanin

E viva Montenegro..

Smrdica
Gost
Smrdica

Muslimani usvajaju rrzoluciju o Podgorickoj skupstini..dobro..Crnogorac sam..al sad pitam muslimane u nasoj drzavi,da kazu ime jedne bitke u kojoj su branili Crnu Goru od Turaka..ima vas pametnih pa da cujem

Stologlav
Gost
Stologlav

Medju delegatima podgoricke skupstine 1918 takodje je bilo dosta muslimana. Procitaj spisak delegata.

Smrdica
Gost
Smrdica

Mislim da jos jednom treba da procitas pitanje..jedna bitka dje oni brane Crnu Goru od Turaka..mozes i napisati ime jednog sultana kog oni nisu podrzavali..ili koliko je na Vucjem dolu u borbi protiv turaka ucrstvovalo srba a koliko muslimana?..vjerovatno dosta muslimana cim 9valo dobro sad brane Crnu Goru od Srba..vidim nacitan si pa pojasni

Perko
Gost
Perko

Smrdice ja ti odgovorih a ne znam sto admin nije pustio odgovor mora da je i on ucio istoriju uz gusle ili gusle uz mitologiju, admine hvala ti puno znam da su ti pune ruke posla ali na njegovo pitanje samo sam odgovorio da bi on bolje razumio sto ne obrisa to sto on pise, svaka ti cast kako radio… Više »

Smrdica
Gost
Smrdica

Vjerovatno si bio napisao koliko ih je poginulo na Krusima protiv skadarskog pase Busatlije..

Stologlav
Gost
Stologlav

Poginulo ih je dosta ali u pasinoj vojsci u boju sa crnogorcima !

Smrdica
Gost
Smrdica

Ziv bio brate Crnogorce dobio sam odgovor..a sad svi vidite i povezite kome smo prepustili drzavu za kojom su nasi preci ginuli i kojim brodom plovi Crna Gora..mafija propagira istoriju da bi sacuvala milijardicu

Stologlav
Gost
Stologlav

Ja nijesam musliman a tvoje pitanje nema nikakvog smisla. Muslimani su sigurno ucestvovali masovno u svim bitkama pa i na vucjem dolu ali u turskoj vojsci u borbi protiv crnogoraca, to je tako moralo biti i bilo je !

Zoran
Gost
Zoran

Rezoluciju usvojiti a cetnici iz df neka kukaju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kuku ti u pamet, ako je imaš!

Region
Gost
Region

Poništavanje biči čega vodi u novo poništavanje. Ali Balkan je Balkan. Sve što donesu sada nelo će sjutra poništiti. To istorija potvrđuje. Zato se radi na podizanju svijesti naroda i osjećaja koji treba da ima prema svojoj zemlji. Da voči svoju zemčju takva kakva je. A to ne ide i ne postiže se sa rezolucijama

Ozezi
Gost
Ozezi

Zivjela Crna Gora, zivio Nato,zivio Vartolomej.

Gost
Gost
Gost

Podgorička skupština se nije bavila Crkvom. To je podmetačina sa ciljem da se demonizuje SPC u Crnoj Gori.

razocarang i
Gost
razocarang i

Rezolicija samo do promjene Vlasti.A onda sve u ARHIVU.Priznanje Kosova,Jezik,NSTO,Podgoricka Skupstina,Ucesce sa Ustasama o progonu Srba,i jos mnoga nedjela ove ,,Crnogorske,,garniture,koja iz pomoc manjina unakazise C.Goru.

Kicun
Gost
Kicun

Izgleda crmo da se opet medjusobno pobijemo!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovako čemo jednog dana i sa pokradenim referendumom iz 2006.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Jesi li počistio Bečićevu kancelariju pa te je puštio da malo Srbuješ. I drago mi je što moj nick najviše koristiš. Dosta mi to znači. A referendum je bio baš dobar. Srećom, sve više ljudi shvata da su bili zaluđeni Kosovom i Svetosavljem i vraća se Crnoj Gori.

Pantelija
Gost
Pantelija

Ne ojde ti, Stara, na blesimetar da vidiš istinu! No se bojiš da ne pukne, pa još veća bruka!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha opet Pantelija. Kad oćeš da budeš pametan ispaneš smiješan. A kad oćeš da si smiješan ispaneš glup. Već svi znaju da mijenjaš nickove i tvoje glupe komentare lako je prepoznati. Čitaj letko, čitaj.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Imam 8 komentara i stalno ih vrtim u krug! Nijesam toliko lud da idem ponovo da blesimetar! Kad sam bio prošli put, sve se poremetilo, išćerali su me otud.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Pantelija, zaboravio si da promijeniš nick. Potpisiva si se gore kao ja i pisa gluposti pa ti ostade. Bože koja si ti budala. Taman si za blesimetar. I ti bi bio mjerna jedinica.

Pantelija
Gost
Pantelija

Ti nijesi letko no jatko, avetinjo blesava! Svi se sprdaju s tobom, ali tebe baš briga. Jedini ti je drug i prijatelj CDM!

Eko
Gost
Eko

Sta znaci letko? Nema toga u staro-srpskom…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Eko, ima u staro-crnogorskom. Svaki Crnogorac to razumije. Ima dosta riječi kojima vas Vuk Karadžić nije naučio. Vjerujem da kad čitaš Gorski vijenac, isto ti je ka da čitaš Sonetni vijenac (nepreveden).

Jovo
Gost
Jovo

156 delegata tzv Pg skupstine izabranih od okupatora ne mogu se uporediti sa najdemokratskijim izjasnjavanjem u, istoriji CG 2006 kada je bila ogromna izlaznost.Prema tome nemoj da bulaznis.

rajan
Gost
rajan

…ja bi predlozio da sve odluke i radnje poslije Duklje budu nistavne i da vratimo granice iz toga perioda…

Grbavci
Gost
Grbavci

…da je nelegalilim odlukama “Podgoričke skupštine” omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve, BRAVOOOO!!! Najvažnije!!!

Stedim
Gost
Stedim

Nema ukupno iljadu crnogoraca koji se znaju ispravno prekrstiti, a nema ni vise od dvadeset koji znaju kako su okrenute pravoslavne crkve u odnosu na strane svijeta. Devedeset posto i jednih i drugih priznaje spc za svoju crkvu. Ja licno mislim da je to crkveno pitanje trebalo odloziti za neko drugo vrijeme dok se jos malo avizamo, mozda se neki… Više »

Šulcić
Gost
Šulcić

Pozivaju se na Ustav iz 1905. godine!? Da li je to onaj Ustav u kojem piše da su Crnogorci Srbi??? Zašto se pozivaju na Ustav iz 1905. godine selektivno??? Ovo nam odgovara, ovo nam ne odgovara, ovo odgovara trenutno, ovo ne odgovara itd. Razuma tu nema!

SJAN
Gost
SJAN

Srbijanac da li se to stidis i trazis opravdanje a srbijanac

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šullcić, na taj ustav i u njemu se Srbi ne pominju. Ali pošto to pišeš treći put, nauči nas koji je to član. A pogledaj i član 40 koji kaže: “Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve”. No je lakše mlatit no čitat.

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Šta Nikoljdanski ustav kaže za zastavu Crne Gore?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Piše da je zastava crvena, plavetna i bijela. Bira je Nikola. Pročitaj da je Knez Miloš tražio od Sultana da srpska zastava bude crvena, bijela, plava. Sultan je 1835 dinio ukaz i reka ne može. Biće crvena, plava, bijela. Svako normalan se stidi onog što mu je nametnuto.

Gost
Gost
Gost

Ma nije tebi do Crkve ni Boga. Nemaš pojma ni kad Uskrs pada, ti si najobičnije botovsko puvalo.

ND
Gost
ND

Pobrkao si pravna akta. To piše u Zakoniku knjaza Danila iz 1855. u verziji koja je štampana u Novom Sadu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nd. To piše u štampanoj verziji član 92 i to je Medaković dopisao. Srećom je ostao rukopis Danilovog zakonika u kojem se Srbi ne pominju. Sva im je istina ka što je Dobrica Ćosić rekao: Laž, laž i samo laž.

ND
Gost
ND

Tačno tako! Namjerno sam pomenuo onu štampanu u Novom Sadu (u kojoj je Medaković u štampariji rođenog brata promijenio član 92),da vidim koliko ovaj stručnjak zna. A Bogu hvala,da je ostala originalna verzija,svojeručno potpisana od knjaza Danila,kojom je pobijena ova podvala.

Ozezi
Gost
Ozezi

Eto tako!

Joo
Gost
Joo

Nikada da se ne ponovi 1918.-a…….e viva Montenegro 🇲🇪

GRAĐANSKI
Gost
GRAĐANSKI

Nije “šta” – nego je “ŠTO”! Za meleon stvari se poziva na Njegoša i Svetog Petra Cetinjskog, e, pa, da vidimo – ima li kod njih dvojice iđe drugo išta nako naše nekad jedino: “ŠTA”!?! Odgovor je – nema ! – na nijedno mjesto ništa liše: “ŠTO”!

Krsto
Gost
Krsto

ne cjepidlači…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kako može biti Podgorička skupština nelegalna a ZAVNO, CASNO i AVNOJ legitimni ?

Šulcić
Gost
Šulcić

Ispada da su ZAVNO, CASNO i AVNOJ u skladu sa Ustavom iz 1905. godine!?!?!?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I da je delegate izabrao narod

Pantelija
Gost
Pantelija

Po istom principu su birani i za Podgoričku skupštinu!

MiMiM
Gost
MiMiM

Nije bilo legitimno a 95%stanovnistva je bilo za ujedinjenje,ko je ovdje lud????Sram vas i stid bilo!!!!

SJAN
Gost
SJAN

srbijanac Mjesto

Joo
Gost
Joo

95% ???!!!!……hahahahahaha….bilo je 100% izajnika I srbijanskih podguznih muva (danas su im I naslednici isti ) sa slike……

Oli
Gost
Oli

Jesi li ti sprovodio anketu 1918?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Za ovaj komentar ne mogu da glasam, iako ranije nisam glasao. Toliko o štelovanju lajkova na udbaškom portalu

Rolex
Gost
Rolex

Ovo danas treba da je svecano zasijedanje Skupstine Crne Gore,jer je vracanje drzave svojoj vjekovnoj tradiciji junastvu i moralu koje je dicilo Crnogorce,izgubljeno zadnjih 100 godina,uslijed nemilih dogadjaja koje su unazadile Crnu Goru!Nek je vijecna i prosperitetna nasa Crna Gora.Viva Viva e Viva Montenegro!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Moš’ misliti vraćanje vjekovnoj tradiciji uz “E viva Montenegro”. A bježi, talijanski potomče

Mario
Gost
Mario

Evo opet Stara Podgorica,a ti i neznas dje je i sto je Stara Podgorica,ustvari znas koliko i ono JUNE u stalu.Muuuuu.

SJAN
Gost
SJAN

e vivvaAAAA

Šeki
Gost
Šeki

Pozivaju se na Ustav iz 1905. godine. Da li je to Ustav u kom piše da u Crnoj Gori žive Srbi?

SJAN
Gost
SJAN

Uzmi citaj citaj za sada cisto 1

anoniman
Gost
anoniman

umjesto da u parlamentu raspljavljaju o budjetu oni raspravljsju o podgorickoj skupstini ni reci o korupciji o nezaposlenosti samo 1918 nikad vise praznih frizidera o tome niko ne prica u parlamentu

SJAN
Gost
SJAN

ne razvodnjavaj srbijanac

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sad treba rasčistiti sa odlukama Podgoričke skupine. Ta skupina osoba(ne može se reć ljudi), je dala alibi Srbiji da anektira Crnu Goru. I naravno kažnjavati sve one koji slave nestanak Crne Gore, kao što bi recimo Srbi kažnjavali one koji slave Oluju i Jasenovac ili Hrvati one koji bi slavili “oslobađanje” Vukovara.

MiMiM
Gost
MiMiM

Skupina ljudi od 95% stanovnistva😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Jovo
Gost
Jovo

Lazi lazo da se veselimo!

Ratko
Gost
Ratko

Skupina izdajnika.

Staxe
Gost
Staxe

Van svake pameti,”92 uradili isto što i 1918 a sad ne neki drugi nego isti drvlje i kamenje na 1918-tu.????

Dejan
Gost
Dejan

A je li legitimna i legalna privatna proslava tj. skupština avnoja? Ko je njih birao? Je li legalan martovski puč 41? koji su englezi finansirali da uvuku Jugoslaviju kao topovske meso ispred hitlerove vojne mašinerije, a i time omogućili komunistima da dođu na vlast.

Komunista
Gost
Komunista

AVNOJ ni u jednom trenutku nije pominjao Podgoričku skupštinu, tako da je nije ni odbacio ni potvrdio! DPS opet laže…

CRNOGORSKAGaeta
Gost
CRNOGORSKAGaeta

Prokleta ura,kad se sa srbijom “ujedinismo “tj.kad nas okupira uz pomoć domaćih izdajnika i izroda!
ZA PRAVO ,ČAST I SLOBODU CRNE GORE!!!

Crnogorac.100%
Gost
Crnogorac.100%

CRNOGORSKAGataro da se niesi ujedinio (1918)danas ziv nebi bijo…

SJAN
Gost
SJAN

Ma bolan los si matematikom a istoriju uzmi i citaj,citaj citaj zasad cista 1.

Sams
Gost
Sams

Ma sto pricas. Vi ste nas odrzali u zivotu. Ne mlati.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Nick Crnogorac 100% a ti Vračanin koji misli da je Srbin. “ne bi” se piše odvojeno i savladaj to đavolje “J” više (“niesi”, “bijo”). A da nijesmo okupirani 1918-e,pretekli bi nekako. Ostajali smo i kad je teže bilo.

Jovo
Gost
Jovo

A dje bi ti ,,bijo”?Mozda u Cicevac na moru?Poradi na pravopisu.

ALT CO
Gost
ALT CO

Tako je! DA JE VJECNA CRNA GORA!

Ratko
Gost
Ratko

Da je vjecna Crna Gora.

Ratko
Gost
Ratko

izdajnici su bili posrbice u CG.

Dobro&Pošteno
Gost
Dobro&Pošteno

Ako nas Ranjo ne spasi..onako koletktivno. mrka kapa.

Zeletin
Gost
Zeletin

1 marta 1992 vlada Cg je raspisala referendum za ostanak u zajednici sa Srbijom,za je glasalo 95,8% gradjana.Milo Djukanovic tada izjavi ako ne ostanemo u zajednici sa Srbijom on ce odmah podnijeti ostavku .Zato ne vidim razliku 1918 i 1992,i u rezoluciji treba osuditi Mila Djukanovica,Momira Bulatovica i Filipa Vujanovica,jer su oni krivi zasto 1992 Crna Gora nije postala drzava… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zeletin, po starom srpskom običaju ne govoriš istinu. Pitanje na referendumu je bilo: “Da li ste za ostanak u Jugoslaviji sa svim Republikama koje to žele”. Lako je nać pitanje. Ja sam glasa za Jugoslaviju. I to za cijelu familiju. Ali kad se sve raspalo, ne bi da Crnu Goru ni za što na svijet.

Šulcić
Gost
Šulcić

Po ovome što si napisao, ti si jedan običan preletač. Savijaš se kako vjetar duva. 1992. godine si bio za ostanak u Jugoslaviji i za život u zajedničkoj državi sa Srbijom, a danas pljuješ po toj istoj Srbiji. Da si bio živ 1918. godine, vjerovatno bi bio i na onoj slici sa Podgoričke skupštine, tj. za ujedinjenje, u prvim redovima.… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa šta ako sam preletač? Djeca su me se odrekla, niko ne priča u komšiluk sa mnom, žena me ostavila, ali ja imam CDM!

casno ime
Gost
casno ime

Sulc, ili kako se vec zoves, casno je biti preletac KAD ZAKLJUCIS DA SI OBMANUT. To upamti, jer, sigurna sam da bar pola Crnogoraca nije znalo sto se to desilo s Crnogorcima te uzasne 1918. Citajte Vitni Vorena, Jozefa Bajzu, vidite sto su nezavisni intelektualci rekli o tom pogromu Crne Gore. Posteeno je priznati neobavijestenost i vratiti se istini. To

Ratko
Gost
Ratko

Vojska je cuvala glasanje .Izbio bi RAT u CG.

Dejan
Gost
Dejan

Citiraću onu narodnu: ,,To me mnogo boli patka.”

Peka
Gost
Peka

Građani bi više voljeli ukoliko biste vi umjesto bjesomučnog vrćenja istog pitanja podgoričke skupštine, svaki dan postavili samo jedno pitanje i ponavljali ga do odgovora : “Otkud Milu Đukanoviću i bratu Acu, prvi milion?” Evo da ih za ostale milione nakon toga i milijarde € nakon toga ne pitamo. Ajde CDM.me, volite Crnu Goru i crnogorski narod, zar ne?

SJAN
Gost
SJAN

Peko je Crnogorsko a ovo peka ilji kuva srbijanaC- MEJESTO

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Eto koliko si minusa dobio od par botova koji preživljavaju uz sendvič

Mario
Gost
Mario

Peka u koju si skolu odio te si ovako “skolovan”,greote.

Send this to a friend