Politika

Šta stoji iza žestokih sukoba prosrpskih demonstranata sa policijom

Jutarnji

Dva mjeseca korone bila su očito neki čudan intermeco na ovim prostorima, pa se sada s ublažavanjem zaštitnih mjera i jednostavno zato što je izolacije svima dosta, nastavlja tamo gdje je virus prekinuo i poremetio “političke”, odnosno destabilizacijske planove, piše Jutarnji list o situaciji u Crnoj Gori.

Ponovo je buknulo u Crnoj Gori, tamo gdje je stalo krajem februara – s protestnim litijama prosrpskih snaga i SPC-a protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Došlo je do krvavih sukoba prosrpskih demonstranata s crnogorskom policijom u Nikšiću, Pljevljima i na putu Andrijevica – Berane. Policija je upotrijebila i hemijska sredstva i suzavce, na njih je bacano kamenje, a čašćeni su uobičajeni uvredama u tim prilikama, da su – ustaše.

Razlog je privođenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedmorice sveštenika eparhije zbog održavanja litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Policija je svoj potez obrazložila bezbjednosnim mjerama za borbu protiv Covida-19 jer su svojim potezom sveštenici ugrozili zdravlje većeg broja ljudi.

Prosrpski orjentisan političar Andrija Mandić, vođa Demokratskog fronta, inače osuđen zbog pokušaja državnog udara u oktobru 2016. godine, otvoreno je u Skupštini Crne Gore kazao da je planirao da se sve saobraćajnice  u Crnoj Gori blokiraju te da se tako konačno “završi s ovom vlašću”, no odustao je, kaže teška srca, na poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

I zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije napao je ponašanje vlasti u Crnoj Gori, uporedivši ih s onima iz vremena vladavine Envera Hodže u komunističkoj Albaniji.

“Teror po ugledu na Envera Hodžu ne može biti rješenje za Crnu Goru”, kaže mitropolit Porfirije.

Obnove novo-starih napetosti vezane su uz parlamentarne izbore u Srbiji i Crnoj Gori. Naime, u Srbiji je već počela burna izborna kampanja (takođe sa sukobima pristalica vladajućih i opozicije), a Vučiću je jako bitno da se izborne tenzije preliju i preko njegovih granica, kako bi s jedne strane kapitalizovao svoje “mučeništvo u borbi s koronom”, ali i da skrene pažnju s nadolazeće recesije i neminovnog pitanja Kosova gdje njegova pozicija nije najblistavija, a tu je i taj bolni rez – definitivni gubitak uticaja na Crnu Goru i opraštanje od bilo kakvih ideja o mogućem ponovnom ujedinjenju, o čemu otvoreno govore prosrpsko-proruske snage u samoj Crnoj Gori, koje sve otvorenije negiraju crnogorsku samostalnost.

Milo Đukanović krenuo je upravo sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u završnu bitku za jačanjem crnogorske državnosti te konačno defisanje nacionalnog i vjerskog crnogorskog identiteta, između ostalog traženjem autokefalnosti za Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koju ni Srbija ni SPC ne žele prihvatiti i priznati. SPC je u Crnoj Gori jak adut prosrpskim težnjama i protivteža i negiranje autentičnog crnogorskog (zasebnog) identiteta.

Taj Đukanovićev manevar udarac je za politiku Vučića, koja se oslanja na nekadašnju Miloševićevsku velikosrpsku paradigmu. U Srbiji i Crnoj Gori govori se o početku “oslobađanja srpskog mora” i “srpske Sparte” kako se u tim krugovima tepa Crnoj Gori, a prosrpske stranke se nadaju da bi Crna Gora ipak mogla ponovno u zagrljaj Beograda. Može se očekivati s jačanjem izborne kampanje u Srbiji da će se napetosti ovog puta u Crnoj Gori nastaviti.

No, i Đukanović pred svoje izbore mora svom biračkom tijelu pokazati snagu i beskompromisnost politike koju je zauzeo. Može se reći da je ovo trenutak kada obje strane idu u završni juriš kako bi definitivno zabole svoju zastavu na vrh Lovćena. Trenutna situacija ide u prilog crnogorskim državotvorcima, pogotovo jer je Crna Gora u NATO-u i najdalje je odmakla u pregovorima oko ulaska u EU. Tako da su se odnosi dvije zemlje dodatno zaoštrili, a dok Vučić poziva na smirivanje, ali i daje zajedničku izjavu s patrijarhom Irinejom, njegovi pobornici i siju ljutu vatru po “milogorcima”, kako se u režimskim medijima nazivaju pobornici nezavisne Crne Gore.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Crnoj Gori teška te navodi kako s “jedne strane, ne smijete se miješati u unutrašnje stvari druge države”, ali u pitanju je SPC i “jedan dio našeg naroda”, kazao je Vučić. On je poručio da će Srbija biti “uz svoj narod”. Da nema više pardona, govori i saopštenje vladajućeg crnogorskog DPS-a u kojem se Srbija optužuje za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Izjave srpskih političara na jučerašnji događaj u Nikšiću predstavljaju neprimjereno miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore i spadaju u domenu predizbornog marketinga”, kažu u Podgorici.

Srbiju se ovaj događaj tiče samo u toj mjeri što službeni organizatori ovog skupa imaju sjedište u toj susjednoj državi, a političari koji su pozivali na skup, logističku i političku podršku dobijaju od srpskih zvaničnika te se pitaju zašto Srbija kažnjava protestante u Srbiji i zbog zdravlja ljudi zabranjuje veća vjerska okupljanja.

Rusija je, kao i do sada, stala na stranu Srbije i SPC-a. Jutarnji list, podsjeća da je prije nekoliko dana i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na predavanju studentima moskovskog fakulteta međunarodnih odnosa kazao kako će dobri odnosi između Rusije i Crne Gore biti ponovo obnovljeni, kada oni koji privremeno sprovode rusofobnu politiku odu. Neki analitičari u Crnoj Gori zato smatraju da se u najnovijoj eskalaciji napetosti vidi uticaj Moskve.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasojevka
Gost
Vasojevka

Nije ni vama lako… Dedovi vam se/ nam se u grobovima okrecu. Ponosna sam na svoje crnogorske korene, a srecna sto zivim u Srbiji. Sve ovo nije dobro. Toliko mrznje, nerazumevanja, netolerancije… Tuzno je citati.

amo
Gost
amo

Udri policijo ruke ti se pozlatile,gledaju li ti rusofili i srbofili kako ruska policija mlati demostrante ili njemacka ili svajcarska ili francuska.

Velja gora
Gost
Velja gora

Stoji vase bezumlje i gordost
Ali samo.napred
Sebi u stomak …

Nikad glas
Gost
Nikad glas

Stoji Nepravda Kriminal Korupcija Lopovluk Nemastina Klanovi Ivica egzistencije Politicko zaposljavanne I mnogo toga sto se ne moze napisati u komentaru Na kraju najvece zlo stoji sa predizbornom kampanjom ko ce koga vise poniziti a poslije cete svi vi biti zajedno a narod posvadjati

Miko
Gost
Miko

Stoji mrznja od cetnika i plac za velikom srbijom posto bg pashaluk ostade . Steta k hehe

Srecko
Gost
Srecko

Jeli ta policija uvezena ili su to nasa braca ocevi sinovi nasi kumovi!!! Odakle tolika mrznja nije mi jasno! ? Pitao bih Dr Dobricanina jeli posao do urgentnog da ponudi pomoc za povrijedjene policajce? Sram ga bilo!! Nek ide odakle je dosao zajedno sa porodicom posto mu je lise u cg

Vava
Gost
Vava

Realno cg sa 650.000 stanovnika toliko bitna da cio svet polemise o njenom statusu u buducnosti, dajte ljudi, jedan gradic iz eu

Titograd
Gost
Titograd

Nije pitanje šta stoji, nego ko stoji, a to svi znamo. Spoljnji neprijatelji ( Rusija i Srbija ) potpomognuti domaćim izdajnicima. Isto je bilo i početkom II svjetskog rata. Spoljnji neprijatelj fašistička Njemačka potpomognuta domaćim izdajnicima četnicima. Kako smo slomili fašizam tada, tako ćemo slomiti fašizam sada. Da je vječna Crna Gora, majka naša!

bonaca
Gost
bonaca

Krenula nova predstava!

KPJ
Gost
KPJ

Stoji velika nepravda
Koja izede ovu drzavu

zoka
Gost
zoka

kada vidim ponovo ce biti sudjenja …

Roro
Gost
Roro

Moskve i Vašingtona zajedno..tik tak tik tak

Lesli
Gost
Lesli

Tesko da ti se moze objasniti kolike besmislenosti mislis i pises, jer ocito dolazis sa Medovog profila i nagledan si teorija zavjere Qanon, kabala, 5g, satanisti, adenohrom, korona je tu zbog vakcine, reptili nastaju zbog sintetickog adenohroma… S tobom tu nema price, buckuris teorija zavjera i poluinformacija… ali nekad probaj da se podsjetis da vjerujes u besmislene koncepte.

Lesli
Gost
Lesli

Procitah Lavrovljevu izjavu da ce uskoro da se odje mijenjaju stvari i da ce cg da se vrati u krilo rusije. I pitam se sta to znaci za narativ da je ovo sa ekstremistima prijetnja fingirana za izbore, da opasnost nije stvarna. Pa da li je onda Lavrov naivan, pa misli da se nesto desava? Ili ga mozda Mandic, Vucic,… Više »

Gibanica
Gost
Gibanica

Rusija je trebala ući u NATO , na svoju inicijativu još 90-ih , nego su se usprotivile Amerika i jos jedna mislim članica , zbog straha od ” Trojanskog konja ” .

Lesli
Gost
Lesli

Ili je, da se dopunim, prijetnja stvarna, a ekstremisti pzbiljni, ko sto jesu.

Aerosmith
Gost
Aerosmith

E dobro je da lavrov ima kad da se bavi ptetpostsvkama. Eto im Rusija do guse u koroni.

nesoji
Gost
nesoji

Ne oplemeni ga ni Jadransko more,
niti prosvjetli mediteranskog sunca sjaj
Kojeg je porijekla velikosrbin iz Crne Gore
ne pitanje, ne radoznalost, no vapaj.

Nikad glas
Gost
Nikad glas

Ime ti sve rece

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bosforskog perekla.

Rozaj
Gost
Rozaj

Ja prije svega nisam dps, a mislim da je ona svih nas sugradjanka

Radosav
Gost
Radosav

Gledas li ti Rozaj kako ovaj Komnenic raznosi ovu vasu DPS direktoricu Plantaza?
Kako se posluje sa drzavnom firmom i parama naroda?Kako ne zna dje je lijevo🤣🤣🤣🤣

Joo
Gost
Joo

Nesto nisu ni opozicionari bolji….ima njih na drzavnim platama koliko hoces……plate im se mere u desetinama hiljada svaki mesec a izigravaju mucenike…….

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Kakve veze to ima sa cetnicima i divljanjem na ulici? Evo ovaj vas vjernik u berane maloljetnik a 22 krivicna djela i sta cemo sad?

Tajson
Gost
Tajson

Koga briga za to sad
Ne radi se odje ni o dps-u ni o bilo kome drugo.
SAMO DRZAVA

Nikad glas
Gost
Nikad glas

Ne nego o vanzemaljcima
Ajd setaj Tajsone

Vjernik
Gost
Vjernik

Slucajno ili iz podsvijesti tek pogodio si, odista jje riječ o vanzenaljcima!

ProMontenegro
Gost
ProMontenegro

Da ih ima zvao bi Manda i kompanija. No znaju da nema naroda da niko lud nece za njih vani bez ovo malo ljudi, ni 150 sve kad saberes…
A svo glasacko tijelo unutar CG. Vas nidje. Toliko o tome

BMW
Gost
BMW

Ja mislim da bi jedino resenje bilo DF zatvoriti i Spuz i proglasiti ih terorističkom oranizaciom !!!

Rozaj
Gost
Rozaj

Gibanica, bravo za komentar !!

Rozaj
Gost
Rozaj

Ene sta stoji, CETNISTVO !!!

Antifa
Gost
Antifa

Sa svim narodima okolo se moze, ali sa njima niko ne moze.
Ni jedan narod osim njih ne mrzi Crnogorce.

Joo
Gost
Joo

Srbijanci mrze sve i svakog….a kad nemaju koga da mrze onda mrze sebe i svoje…..ali uvek mrze……

Pjer
Gost
Pjer

Ja u Bg nikad nijesam osjetio da me neko mrzi
Eto zbog prirode posla cesto sam tamo

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Njima je na tom skupu Lavrov dao znak da počnu i šta je njihov zdatak. Već sjutradan je Mandić pjenio. Više nema nazad. Ako ovima koji vrše vlast nije briga za njihov opstanak nije ni mene. Samo ovaj put nema trulih kompromisa. Da vidimo od kakvog su materijala.

Gibanica
Gost
Gibanica

Ovo je vrsta SUBVERZIVNOG RATA , to je jedna vrsta HLADNOG rata , a samo hronološkim slaganjem događaja i aktera , dođe se lako do nalogodavaca , prije toga MOTIVA , kojih je više a svaki od aktera javno pokazuje svoju ‘ zaleđinu ‘ , tako da i CG može pokazati svoju .

Eko
Gost
Eko

Ako cijena nafte ostane niska naredne 2-3 g.moliće Rusija za pomoć,možda čak i Ameriku.

PATIZANSKI PUT
Gost
PATIZANSKI PUT

SVAKA CAST ZA TEKST!!!…..MOZE SLAVUJ PRESTATI DA PJEVA,MOZDA NEKAD I PRESUSI MORE,ALI LJUBAV UMRIJETI NECE,NITI IMEMOJE CRNE GORE!!! DA SI VJECNA MOJA CRNA GORO,JER TE I BOG VOLI CRNA GORO!

nenad mne
Gost
nenad mne

Ko li udari minus, ili je nepismen, ili posrbica!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Koljenica-Posrbica

Cica D
Gost
Cica D

Crnogorac uvijek je bio prosrpski. Neces valjda biti protiv svog naroda

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Večeras su u Pljevljima šetali na potezu od 400 metara, izmedju nekoliko policijskih kordona. Bilo je nasrtaja grupica prema policiji, ali još bržeg povlačenja nazad. Većina naroda se kretala mirno ali uz dobro poznate parole i ikonografiju. Kada se veći dio razilazio, jedna grupa huligana je krenula ka kordonu na vrhu čaršije uz povike : “Mi noćas ginemo!” Naravno, brzo… Više »

Mrkelja
Gost
Mrkelja

Sta stoji.Milet srpska koja je zamutila svugdje gdje je mogla da ga zamuti I sad kad vise nema gdje doslo je vrijeme da ga zamuti u pravoslavnom narodu.Vratite film od Slovenije preko Hrvatske pa Bosne I Kosova svugdje su ga zamutili I svugdje pognute glave napustili bojno polje.I na kraju od agresora postaju zrtve.Tako sad rade I u CG,prvo ga… Više »

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Zaboravio si Makedoniju kad su skidali slavine i lavaboe iz kasarni koje je napustala JNA.
A Kosovo da ne pominjem znate kakva je tamo bila prica….

nenad mne
Gost
nenad mne

Možda im nije trebalo, ma da naprave štetu, a Makedonci, ka gospoda, samo ispratili i poželjeli sretan put!

KPJ
Gost
KPJ

Dobro da si sve u pravu
Vidisli jos koji problem u CG
Jos koju nepravdu recimo
Narod ojadjeni bez centa u dzepu
Bez posla
Perspektive
Itd itd

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

Utamnicismo vladiku, izbise protesti.

Kako to? Kako to?

Koca
Gost
Koca

Moramo se sa ovim izdajnicima obracunati sad ili nikad.Primiriti i pohapsiti sve koji lose misle Crnoj Gori i nepostuju njene simbole,zakone,mjere.NECEMO SRECE IMATI NIKAD AKO TO STO PRIJE NE ZAVRSIMO I RIJESIMO JEDNOM ZA SVAGDA!JER SE ONI NIKAD NECE SMIRITI NEGO CE UVJEK KAO NEKE HIJENE VRIJEBATI I KORISTITI SITUACIJU DA UGROZE DRZAVU I NJENU NEZAVISNOST!ZIvjela Crna Gora!

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

Dođi junače

Koca
Gost
Koca

Ihhh a bjezi mrco mrceni,primiri se radi nesto,neka vi srbovanje i stvaranje nereda.Pomirite se vise sa cinjenicom da je ovo nasa jedina kuca i treba da je postujemo,kome se ne svidja nije mu granica daleko

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Dje da dodjemo?

Crnojević
Gost
Crnojević

Dolazimo,ubrzo😉👍🇲🇪

nenad mne
Gost
nenad mne

A,ti kao nepismen, potpisuješ se krugovima u boji?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A dje to papucari

Velimir
Gost
Velimir

Strasan tekst,vrhunski,tacno ,profesionalni!
Neka se mnogo novinari ugledaju na ovaj tekst!

RUDULAR TRIFLAR
Gost
RUDULAR TRIFLAR

Pitajte Vericu Maras ona ima odgovor sa 8000e mjesecno, sto ce kukavica ne moze prezivjet, daj da skupimo po 1e da je pomognemo…

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pitaj ti ove izdajnike iz DF koliko iskasiraju od drzave i gradjana te drzave koju bi da ruse I ubijaju mjesecno,evo ti jedna informacija od 2500 do 8500 eura zavisi koji si nivo u njihovim strukturama.Ako ne vjerujes pitaj Pedju i koljenicu pa ces se uvjeriti.

Gibanica
Gost
Gibanica

Andrija Mandič nije prosrpski orjentisan , nego šovinistički , žalosno je to kad čovjek od 60 i kusir godina ne zna ko je ni što je .

Schumi
Gost
Schumi

Neznam sto reci !!!??? Mislim da je vise krajnje vrijeme da stanete na kraj ovim “ljudima” sto se sprdaju sa nama i Crnom Gorom…!!!!

Piksi
Gost
Piksi

Kako rece da se zove pop ,pomfri
Je li ga pitao neko nesto

Ofirije
Gost
Ofirije

Ahahaha, vrh komentar Piksi.

Zekan
Gost
Zekan

Svaka cast, sve istina, no neki nece to da priznaju. Radi se mentalna gimnastika da bi se objasnilo kako srbija nema veze ni sa cim, vjera je u pitanju itd. Pogledajte snimke, prestanite da se pravite slijepi. Ne brani se vjera kamenovanjem policije i napadima sa ledja, pjesmama o pavlu djurisicu, kosovu i vrijedjanjem crnogoraca ili sto bi oni rekli… Više »

Svojega posla
Gost
Svojega posla

Ajte ća, sami ćemo.

NeretvaRjesenje
Gost
NeretvaRjesenje

Neka neko nabroji ofanzive cetnike protiv Njemaca. Oni druge ofanzive nisu imali do Neretve gdje su popili poraz od kojeg se do 90-ih proslog vijeka nisu oporavili

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nisu ni partizani imali ofanzive protiv Njemaca, no su tako nazivali svoje bježanje pred Njemcima.
Edukuj se malo

Vjera
Gost
Vjera

St.podgorica -i sve bjezeci doali glave nacistima..ne znam gdje si se ti edukovao, kod Mandica vjerovatno a on je poznat kao dubokouman i obrazovan..
Ovaj internet je mnogima dak priliku da lijece kkmplekse a i teze dijagnkze izgleda…

nenad mne
Gost
nenad mne

Kada se već edukovao kod Mande, mogao ga je pitati za koje zasluge dobi vojvodstvo? Za koljenice, za sablju, koju dobi od dezertera ,ili neuspjela borba za Krajinu, Kosovo ili busanje u prsa, ili ….? Vojvoda???

Send this to a friend