Politika

Stamatović smatra da je Deklaracija plagijat već viđenog

Istoričar Aleksandar Stamatović govoreći o Deklaraciji o pomirenju četnika i partizana između glavnih konstituenata Demokratskog fronta, kaže da to nije nova inicijativa i da predstavlja jedan šturi tekstualni sadržaj osnovnog iskaza želja.

Stamatović, koji je i predsjednik Otadžbinske stranke, u razgovoru za Dnevne novine kaže da će teško doći do ostvarenja principa Deklaracije jer će uvijek jedna strana nastojati da neutrališe drugu.

“Radi se o plagiranju već viđenih inicijativa. Podsjetiću, slične inicijative bile su podignute na veći nivo. Još u prvoj polovini 90-ih godina Narodna stranka je inicirala nešto slično u Skupštini Crne Gore, a potom u prvoj polovini 2000-ih i sada već politički pokojna Srpska narodna stranka. Te inicijative nijesu prihvaćene. Sa druge strane bila je i inicijativa o formalnom proglašenju odlukla Podgoričke skupštine kao ništavnih, što je bilo kucanje na otvorena vrata, jer su one majskim referendumom 2006. godine poništene u političko državnom praktikumu”, kaže Stamatović.

On ističe da javnost nije upoznata ko je pisao tekst Deklaracije i da u DF ne vidi ljude koji imaju stručni kapacitet za pisanje ove deklaracije.

“Nije mi poznato ni da li su za njeno pisanje konsultovali neke ljude od struke? Deklaracija predstavlja jedan šturi tekstualni sadržaj osnovnog iskaza želja. Autori Deklaracije su po meni trebali da budu mnogo određeniji. Ako se radi o pomirenju, onda svi treba da budu jednaki i imaju jednak tretman. U Crnoj Gori ima na stotine naziva ulica, ustanova i škola po pripadnicima partizansko-komunističkog pokreta, isto toliko je i spomenika sa tom konotacijom. Potpisnici Deklaracije su trebali da se izjasne da li su za isti omjer i za pripadnike četničkog pokreta ili pokreta Krsta Popovića? Da li su za to da se promijene školski programi i udžbenici iz istorije i sl.?” ističe on.

Stamatović kaže da je sadašnja vlast nesumnjivo vlast kontinuiteta sa režimom uspostavljenim 1945. godine.

“Tog diskontinuiteta nije bilo ni 1989. niti poslije bilo kojih izbora. Pored DPSa, tu vlast i njene ideološke postavke baštini još niz stranaka u vlasti ili opoziciji. Sve i da DPS ode sa vlasti, i kada ode, nesumnjivo će biti stranaka koje će činiti novu vlast, koje će baštiniti koncept vlasti ustanovljene 1945. godine. Uvijek će jedna strana nastojati da neutrališe drugu”, ističe ovaj istoričar.

I pored primjedbi koje ima, Stamatović će podržati deklaraciju.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
aj polako
Gost
aj polako

A đe ovaj “naučnik” iz šešeljevske sarajevske škole da da “objasni” bilo što…Njega samo na Palama “štuju”. ..

Ljuta
Gost
Ljuta

kakve bre deklaracije….skinuti sa vlasti okg dps je jedini cilj svih postenih i nezaludjenih gradjana cg…sve drugo je farsa

zamalo
Gost
zamalo

Mandić, Knežević, Bulatović, Stamatović… Izrodi…

NOB
Gost
NOB

Ti istoričar, ti si sramota za struku.

Apač
Gost
Apač

Stamatoviću, šta očekuješ da pripadnike fašista izjednačimo sa partizanima. Kako te nije sramota. I ti istoričar, prije bi se reklo da si nacionalista i branilac fašizma.

Sibir
Gost
Sibir

Stamatoviću ti si jedan cool covjek. Kad niko nije smio, ti si govorio o tome kako bi trebali da se pomire kaziprst i palac.

Donja Morača
Gost
Donja Morača

E da je ovaj “stručnjak” Njemcima, da im objasni da Aušvic, Dahau i ostali koncentracioni logori uopšte nijesu postojali. Pomirenje ne znači aboliciju od zločina i brisanje činjenice da su četnici ratovali rame uz rame sa Njemcima i Italijanima.

FRED
Gost
FRED

Ima li ista necasnije vec zloupotrijebiti nauku u politikantske svrhe. To Stamatovic radi cijelog zivota, ne bi li falsifikujuci cinjenice dokazao da Crna Gora ne postoji ili da ne treba da postoji.

Dnevna doza
Gost
Dnevna doza

Knezevic zasupa partizane a Mandic cetnike. Koga je zastupala opskurna politicka figura Nebojsa Medojevic. Bivsi Crnogorac a sadasnji Srbin, pripadnik zloglasnog Zemunskog klana.

Ljuta
Gost
Ljuta

koji su svi imali znacke milove UDBE dadaj

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Zamislite Milana Knezevica kao partizana i Crnogorca, odnosno da on zastupa partizane. On je sve sto je porazeno u Crnoj Gori. Ideoloski sljedbenik cetnika jer negira postojanje crnogorske nacije i samostalne crnogorske drzave. Drugo, on je sljedbenik ideologije Informbiroa, jer se kao i oni stavio otvorene u sluzbu ruskih interesa, a protiv Crne Gore.

Kijoslav
Gost
Kijoslav

Ovdje je odmah poslije rata doslo do pomirenja. Rat je nedvosmisleno opredijelio ko je pobijedio a ko je porazen. Cetnicki sinovi su 90-tih godina krenuli unove ratove i dozivjeli nove poraze.

Ljuta
Gost
Ljuta

budalo… ali ne znas da su pobijedili NJEMCI?

Pranje prozora
Gost
Pranje prozora

Nezamislivo je da jedna politicka grupacija, koja cak nije okupila cijelu opoziciju, pravi deklaraciju univerzalnog karaktera. Obicno samoreklamerstvo i nista vise.

z d
Gost
z d

Opozicija uglavnom pravi plagijate. Pravi učenici Resavske prepisivačke škole.

Ljuta
Gost
Ljuta

da prepisuju sve od hrvata..

Send this to a friend