Politika

Stanić: Prošloj Vladi gorivo luksuz, novoj dječiji slatkiši

Mirko Stanić

Vlada Zdravka Krivokapića nastavlja praksu prethodnika da svoju nesposobnost u vođenju ekonomske politike prebacuje na leđa građana i privrede time što se poseže za povećanjem akciza i uvođenjem novih nameta, kazao je Mirko Stanić, član Predsjedništva SDP-a.

“Umjesto naplate poreza, povećanja prihoda kroz suzbijanje sive ekonomije ili usvajanja zakona o porijeklu imovine koji su obećali, nova vlast je odlučila da oporezuje – dječije slatkiše. Dok je za prethodnu Vladu gorivo bilo luksuz, za ovu “osvježenu” to predstavljaju fanta i keks, a zavlačenje ruke u džepove građana jedini način da napune kasu. Umjesto stručnjaka za finansije dobili smo nutricioniste u pokušaju”, navodi Stanić.

Kako je dodao, umjesto prekida pogrešne akcizne politike, koja je duboko štetna i za građane i za privredu, nova vlast nastavlja sa još većom žestinom.

“Tako će građani već od prvog jula osjetiti novi udar na svoje kućne budžete kroz povećanje cijena gaziranih sokova, slatkiša, cigareta i alkoholnih pića, dok istovremeno plaćaju najskuplji litar goriva u regiji zbog rekordnih akciza koje ova vlast podržava. Zbog svega navedenog, jasno je da Vlada Zdravka Krivokapića i njegovih koloritnih ministara nema bilo kakvu održivu, inovativnu ili ekspertsku ekonomsku politiku, već nastavljaju politiku zaduživanja uz istovremeno povećanje akciza”, ističe Stanić.

Zbog svega ovoga, SDP će u proceduru već tokom ove sedmice uputiti dodatne ekonomsko-socijalne zakone i djelovati amandmanski na budžet, kako bi se smanjili nameti građanima, uz istovremeno povećenje državnih prihoda po drugim osnovama.

Send this to a friend