Politika

Stanić: Sve nadležne institucije da stanu u zaštitu Duške Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) najoštrije osuđuje prijetnje i brutalnu hajku kojoj je izložena novinarka RTCG Duška Pejović poslije intervjua sa nosiocem liste URA Dritanom Abazovićem, saopštio je portparol SDP-a, Mirko Stanić.

“Očekujemo da institucije sistema stanu u zaštitu novinarke Pejović, a od njenih kolega da, bez obzira na različite političke stavove koje neki od njih imaju, stanu principijelno uz nju.

Sloboda medija je jedan od ključnih problema Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju i ukoliko i nova vlast, po uzoru na dosadašnju, nastavi obračun sa neistomišljenicima u medijima, sigurni smo da će taj put biti prekinut i to na duže vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Javni servis, kako su rekli iz SDP-a, nije ispunjavao svoju primarnu ulogu ključnog medijskog servisa svih građana Crne Gore, na što je SDP duži niz godina ukazivala i pokretala brojne inicijative kako bi se RTCG profesionalizovala.

“Pa, ipak, ne mislimo da se RTCG treba doživljavati kao politički plijen, niti da ta kuća treba da dođe u “miraz” bilo kojoj političkoj većini. Takođe, ni jedan političar, lider partije, poslanik, ministar ili drugi nosilac javne funkcije ne smije biti “svetac” kojem se neće smjeti postaviti neko pitanje, što je ranije bio slučaj sa predstavnicima DPS vlasti. Podsjećamo javnost da je upravo novinarka Pejović, nakon nedemokratskog tj. političkog DPS preuzimanja Javnog servisa 2018. godine, bila u nemilosti nove uprave RTCG koje je ukinulo njenu autorsku emisiju”, kazali su iz SDP-a.

Demokratsko društvo, kako ističu, počiva na profesionalizmu medija i uz obrazovni sistem često predstavlja glavni stub razvoja uređenog, bogatog i razvijenog društva.

“Odnos prema svakom pojedinačnom novinaru, u ovom slučaju Duški Pejović, je odnos prema novinarstvu uopšte i ovakvi napadi mogu dovesti do cenzure, ili što je još gore, do autocenzure kod novinara koji se bave političkim, ekonomskim ili društvenim temama. Stoga, još jednom pozivamo, sve nadležne institucije da stanu u njenu zaštitu i omoguće joj slobodan i nesmetan rad”, zaključuje se u saopštenju.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MilaIgor,goran koNermin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Naravno! Ne samo Duške Pejović, nego i sve medije i novinare koji su već danima na tapetu pobjeedničke koalicije!
Ako se ,,PO JUTRU DAN POZNAJE” , onda nam je mrklo!

Igor,
Gost
Igor,

Preselite je na Cetinje ili u Plav da bude opuštena

goran ko
Gost
goran ko

Bravo, svaka cast za saopstenje!

Nermin
Gost
Nermin

Tako je Staniću, vi ste jedina nada gradjanske i casne Crne Gore.

Send this to a friend