Politika Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica

Što prije pokrenuti promjenu izbornih pravila

Dragan Koprivica

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića i sve poslaničke klubove da u najkraćem roku pokrenu rad Odbora za sveobuhvatnu promjenu izbornog zakonodavstva.

“Završetkom izbornog procesa nije ispunjena i potreba poboljšanja izbornih i srodnih zakona. Ovaj izborni proces, iako su njegov ishod po prvi put prihvatile sve političke grupacije koje su učestvovale u njemu, je pokazao stare i neke nove manjkavosti koje trebaju biti otklonjene”, kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Budući da su političke opcije zastupljene u novom Parlamentu u dužem vremenskom periodu, a i u toku ovog izbornog procesa, ukazivale na potrebu za korekcijama i davale konkretne predloge za promjenu izbornog sistema i zakonodavstva on smatra da je pogodan politički trenutak za obnavljanje ovoga procesa.

“Takođe, ako imamo na umu činjenicu da nas novi redovni izborni ciklus tj. redovni predsjednički i lokalni izbori očekuju u prvoj polovini 2023. godine, jasno je da ove aktivnosti moraju početi što prije, kako bi konačno bilo vremena za razmatranje svih otvorenih pitanja bez obzira na njihovu političku osjetljivost i/ili pravnu komplikovanost”, ističe Koprivica.

Ovaj proces, dodaje on, može dovesti i do bitnijih promjena pa ga je važno završiti makar godinu prije održavanja izbora kako bi se kompletan sistem, ali i birači pripremili, edukovali i prilagodili eventualnim promjenama.

Zato smatra da bi u novim političkim okolnostima trebala postojati i politička potreba i politička volja svih relevantnih subjekata koji su zastupljeni u Skupštini Crne Gore da se ovaj proces konačno finalizira.

“Potrebno je blagovremeno ispuniti ovu važnu potrebu i važan uslov demokratizacije našeg društva ali i obavezu na našem putu ka Evropskoj uniji”, navodi Koprivica.

Kako je naglasio, ništa manje važno je i ispunjenje javnih obećanja koja su politički subjekti davali građanima u dužem vremenskom periodu.

“Na kraju, pored dogovora poslaničkih klubova o sastavu i pravilima funkcionisanja Odbora, vjerujemo da nikad nije bila važnija i njegova puna transparentnost i inkluzivnost kroz učešće stručnjaka i organizacija koji posjeduju ekspertizu iz ove oblasti”, zaključio je Koprivica.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
brko maliRozajPOJK
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brko mali
Gost
brko mali

1.Sto prije ukinuti finansiranje partija iz drzavnog budzeta, pod hitno, neka zive od donacija kao u ameriku; 2. svako javno obecanje koje da neki politicar i ne ispuni kaznjavati ozbiljnom zatvorskom kaznom

Rozaj
Gost
Rozaj

Koje sad ovaj

POJK
Gost
POJK

Bravo Koprivica.

Send this to a friend