Politika Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica

Što prije pokrenuti promjenu izbornih pravila

Dragan Koprivica

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića i sve poslaničke klubove da u najkraćem roku pokrenu rad Odbora za sveobuhvatnu promjenu izbornog zakonodavstva.

“Završetkom izbornog procesa nije ispunjena i potreba poboljšanja izbornih i srodnih zakona. Ovaj izborni proces, iako su njegov ishod po prvi put prihvatile sve političke grupacije koje su učestvovale u njemu, je pokazao stare i neke nove manjkavosti koje trebaju biti otklonjene”, kazao je izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Budući da su političke opcije zastupljene u novom Parlamentu u dužem vremenskom periodu, a i u toku ovog izbornog procesa, ukazivale na potrebu za korekcijama i davale konkretne predloge za promjenu izbornog sistema i zakonodavstva on smatra da je pogodan politički trenutak za obnavljanje ovoga procesa.

“Takođe, ako imamo na umu činjenicu da nas novi redovni izborni ciklus tj. redovni predsjednički i lokalni izbori očekuju u prvoj polovini 2023. godine, jasno je da ove aktivnosti moraju početi što prije, kako bi konačno bilo vremena za razmatranje svih otvorenih pitanja bez obzira na njihovu političku osjetljivost i/ili pravnu komplikovanost”, ističe Koprivica.

Ovaj proces, dodaje on, može dovesti i do bitnijih promjena pa ga je važno završiti makar godinu prije održavanja izbora kako bi se kompletan sistem, ali i birači pripremili, edukovali i prilagodili eventualnim promjenama.

Zato smatra da bi u novim političkim okolnostima trebala postojati i politička potreba i politička volja svih relevantnih subjekata koji su zastupljeni u Skupštini Crne Gore da se ovaj proces konačno finalizira.

“Potrebno je blagovremeno ispuniti ovu važnu potrebu i važan uslov demokratizacije našeg društva ali i obavezu na našem putu ka Evropskoj uniji”, navodi Koprivica.

Kako je naglasio, ništa manje važno je i ispunjenje javnih obećanja koja su politički subjekti davali građanima u dužem vremenskom periodu.

“Na kraju, pored dogovora poslaničkih klubova o sastavu i pravilima funkcionisanja Odbora, vjerujemo da nikad nije bila važnija i njegova puna transparentnost i inkluzivnost kroz učešće stručnjaka i organizacija koji posjeduju ekspertizu iz ove oblasti”, zaključio je Koprivica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brko mali
Gost
brko mali

1.Sto prije ukinuti finansiranje partija iz drzavnog budzeta, pod hitno, neka zive od donacija kao u ameriku; 2. svako javno obecanje koje da neki politicar i ne ispuni kaznjavati ozbiljnom zatvorskom kaznom

Rozaj
Gost
Rozaj

Koje sad ovaj

POJK
Gost
POJK

Bravo Koprivica.

Send this to a friend