Politika

To što su izbori u NK legalni nije dovoljno da budu legitimni

Bojkot nikšićkih izbora od kompletne opozicije sigurno ne doprinosi ocjeni da će oni biti politički legitimni ocijenio je za Pobjedu politički analitičar i profesor Vladimir Goati.

On je poručio da će teško građani smatrati vjerodostojnim rezultat izbora u opštini u kojoj u izbornoj trci učestvuju samo dvije partije.

“Izbori mogu da budu legalni, jer legalnost govori da li je nešto propisano po zakonu ili nije. Pretpostavljam da su raspisani u skladu sa zakonom, što znači da će ti izbori u ovom slučaju biti legalni, ali to nije dovoljno da oni budu i legitimni”, kazao je Goati.

Prema njegovim riječima, legitimnost bi značila da su izborni rezultati vjerodostojni i da ih treba poštovati.

“Bojkotovanje izbora je vrlo opasna stvar jer su institucije demokratski zasnovane na izborima i, ukoliko njih dio društva ne smatra vjerodostojnim, to nije dobro. To znači da će svijet da doživljava da su lokalni organi proistekli iz izbora koji su namjerno bojkotovani od većine političkih subjekata. Vjerovatno se neće stvoriti povjerenje građana u te institucije. To jeste problem”, istakao je Goati.

On nije želio da govorio tome kakav eventualno može da bude izlaz iz te situacije.

“Neću da sudim prenagljeno jer ne znam da li opozicija bojkotuje iz stvarno opravdanih razloga ili je to samo odjek sukoba vlasti i opozicije, koji je dugo zaoštren, s obzirom na to da opozicione partije bojkotuju i državni parlament”, rekao je Goati.

Na izborima u Nikšiću učestvuju samo DPS i Socijaldemokrate.

Opozicione partije DF, Demokratska Crna Gora, Demos, URA, SDP i SNP, odlučile su da ne predaju odborničke liste i bojkotuju izbore, revoltirane ukidanjem poslaničkog imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću iz Demokratskog fronta. Opozicija je, nakon toga, pozvala DPS i SD da povuku svoje liste, što su ove partije odbile. Takođe, bio je bezuspješan i pokušaj SDP-a da pozove predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da odgodi nikšićke izbore.

Izbori u Nikšiću zakazani su za 12. mart.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jokan
Gost
Jokan

Neću da se upuštam u procjenu ko je “krivlji” za ovakve izbore, ali oni definitivno nisu od koristi ni Nikšiću, ni Crnoj Gori.

Pablo
Gost
Pablo

Stvari se mogu posmatrati i iz ugla gradjanina-birača. Njegovo je ustavno pravo da bira ili bude biran. Dakle, njegovo je pravo da odluči da li će izaći na izbore i za koga će glasati (a može i da napravi nevažeći glasački listić). Ukoliko su izbori sprovedeni legalno (po zakonu), a ospori se legitimnost zbog bojkota dijela političkih partija, postavlja se… Više »

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Cemu izbori ako sve zavisi od volje jednog broja stranaka?! A sta ako se utvrdi da su ovi lideri radili na rusenju i nevidjenom krvavom piru protiv Crne Gore?! Znaci li to da bez obzira na nivo destrukcije ne mogu biti hapseni i procesuirani jer su lideri neke stranke? Pa onda zakon ne vrijedi za sve jednako!

Send this to a friend