Politika

Stoltenberg: Za ostanak u NATO 50 odsto crnogorskih građana

Jens Stoltenberg

Ukoliko bi mogli da glasaju za ostanak Crne Gore u NATO, 50 odsto građana bi podržalo tu odluku, dok bi 30 odsto populacije glasalo za izlazak zemlje iz Alijanse, pokazao je izvještaj NATO-a za 2020. godinu koji je juče predstavio generalni sekretar Jens Stoltenberg.

“Kao i 2019. godine, većina građana bi na referendumu glasala za to da njihova zemlja ostane član NATO-a (62 odsto, u poređenju sa 64 odsto 2019), a samo 11 odsto izjavilo je da bi glasalo za izlazak svoje zemlje iz Alijanse”, avodi se u izvještaju.

Na pitanje „Kada biste mogli da glasate za ili protiv članstva svoje zemlje u NATO-u“, 30 odsto građana Crne Gore kaže da bi glasalo za izlazak iz NATO-a, 50 odsto za ostanak u Alijansi, dok je 20 odsto njih neopredijeljeno.

U izvještaju piše i da većina savezničkih građana (58 odsto) i dalje doživljava članstvo u NATO-u kao šansu za smanjenje vjerovatnoće napada strane države, a samo 16 odsto se ne slaže sa tom izjavom.

Kad je u pitanju Crna Gora, 45 odsto građana se slaže sa izjavom, dok je 22 odsto protiv, dok 33 odsto nema stav.

Crna Gora je, prema objavljenom dokumentu, u 2020. godini potrošila na odbranu 73 miliona eura, što je 1,72 odsto crnogorskog bruto društvenog proizvoda ili 113 dolara po glavi stanovnika.

U poređenju sa 2019. godinom, to predstavlja rast od sedam miliona eura izdvajanja više, kada je Crna Gora za odbranu izdvojila 66 miliona.

Cilj Crne Gore je, prema ranijim najavama Ministarstva odbrane, da do 2024. godine dostigne izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu, što je i zahtjev Alijanse.

Najviše novca Crna Gora je izdvojila za lične rashode, čak 65,28 odsto troškova, dok je za opremu potrošeno 20,86 odsto.

Za infrastrukturu je izdvojeno 1,67 odsto, dok je za ostale troškove, u koje spadaju operacije i nepredviđeni troškovi, izdvojeno 12,29 odsto.

Od susjeda najviše je izdvojila Hrvatska 986 miliona dolara (oko 830 miliona eura), Slovenija 584 miliona dolara (oko 491 milion eura), Albanija 210 miliona dolara (oko 176 miliona eura).

Najviše novca, očekivano, izdvojile su SAD, čak 784 miliona dolara.

Njemačka je izdvojila oko 470 miliona eura (560 miliona dolara). Prednjači i Velika Britanija sa izdvojenih oko 490 miliona eura (590 miliona dolara).

Kad je u pitanju broj vojnih lica, Crna Gora prema ovom dokumentu ima 1900 vojnika, dok najmanje ima Luksemburg, 900. Island, iako članica Alijanse, nema nijednog vojnika.

Najbrojniji su Amerikanci kojih ima 1.386.000, dok od zemalja šireg regiona prednjači Hrvatska sa 15.200 vojnika. Slovenija ima 7.000 vojnih lica, a Albanija 6.700, dok vojsku Sjeverne Makedonije čini 6.100 vojnih lica.

U godišnjem izvještaju NATO-a naglašava se da je Misija KFOR i u prošloj godini nastavila da doprinosi održavanju sigurnog i bezbjednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao što nalaže Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244.

Precizira se da u Misiji KFOR trenutno učestvuje 27 nacija sa 3.411 vojnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jugosloven
Gost
Jugosloven

Problem u CG je DPS. Sve ostalo se resava dijalogom, radom, patriotizmom pravim, skolstvom………..

RaskaStara
Gost
RaskaStara

Dajte referendum, pitajte te gradjani ako ste demokrate.

Daka
Gost
Daka

Zbog bombardovanja većina naroda je protiv ali samo članstvo ima mnogo benefita, tako da smo mirni za razne teritorijalne aspiracije od drugih država a tu ne mislim na Srbiju

Ivan
Gost
Ivan

Crkva ima preveliki uticaj..

Šušanj
Gost
Šušanj

Isto bi i mi prosli ko kosovo i bosna da nismo clanica.

King Henry
Gost
King Henry

Zivio nama NATO !

Anonimous
Gost
Anonimous

Velika je greska napravljena. 50% podrzava, pogledajte izvjestaj

Turista
Gost
Turista

Zamislite teskt dje u prva dva pasusa je potpuna kontradiktornost, fascinantno. Kao i 2019. godine, većina građana bi na referendumu glasala za to da njihova zemlja ostane član NATO-a (62 odsto, u poređenju sa 64 odsto 2019), a samo 11 odsto izjavilo je da bi glasalo za izlazak svoje zemlje iz Alijanse”, avodi se u izvještaju. Na pitanje „Kada biste… Više »

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Prvi pasus se odnosi na sve zemlje alijanse, a drugi na CG.

Hektor
Gost
Hektor

Jedno se odnosi na sve članice NATO-a a drugo na Crnu Goru.

Ceklin
Gost
Ceklin

Procitaj ponovo

Lwzna
Gost
Lwzna

Lažna vijest

Katunjanin
Gost
Katunjanin

2020-te dok je bio na vlasti DPS-50% građana bi bilo za izlazak iz članstva???

Srbo
Gost
Srbo

Iako se u tekstu navodi referendum svi znamo da ga kod nas nije ni bilo . Ipak sad smatram da je dobra stvar bivše vlasti ulazak Crne Gore u Nato . Sada bi bio red da obećane investicije koje su navođene kad se bude član krenu napokon prema Crnoj Gori. Turisti će ostati isti tj. većina će ih biti iz… Više »

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Reče Dritan juče da je podrška nikad veća a mi jedva da i podržavamo, gosn Stoltenberg pazite da vas ne prevari, nešto je u zadnje zaboravan pa ne zna gdje je dosao hehehee

King Henry
Gost
King Henry

NATO je, od drzanosti 2006, najbolja stvar koja se ovoj zemlji desila. PA kome ne valja, prtite odavde !

Nbg
Gost
Nbg

Znamo mi g- Stoltenberg

Milan
Gost
Milan

pa znači više je Croacija izdvojila od Amerike

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

pa u cg na vlasti nisu crnogorci …vladu sastavlja strana crkva…i ljudi vise vjeruju popovima nego sami u sebe ….

Send this to a friend