Politika

Strategija DF-a: Prvo selektivni, pa onda i trajni povratak u parlament

DF

Demokratski front će se, ukoliko ostatak opozicije odbije njihov poziv za zajedničko djelovanje, vratiti u parlament već početkom oktobra, saznaje Pobjeda od više izvora iz opozicije.

Prema strategiji koju je pripremio vrh Demokratskog fronta, nakon isteka 1. oktobra ta politička grupacija će još jednom posljednji put pozvati ostatak opozicije na razgovore o platformi o zajedničkom djelovanju.

“Ukoliko ostatak opozicije, kao što se očekuje, odbije platformu ili se ne pojavi na razgovorima, DF će donijeti odluku o selektivnom prekidu bojkota, koji bi do lokalnih izbora u novembru prerastao u trajni”, rekao je izvor Pobjede blizak Demokratskom frontu.

Manevar sa selektivnim prekidom bojkota je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, osmišljen da bi se ublažili udari Demokrata Alekse Bečića, ali i opozicionih medija koji se snažno protive prekidu bojkota.

Demokrate su preko svog potpredsjednika Moma Koprivice nedavno poručile da “ko prekine bojkot direktno je u koaliciji sa Milom Đukanovićem i Duškom Markovićem“, što su u Demokratskom frontu tumačili kao najavu koordiniranog napada ukoliko se najjača opoziciona grupacija vrati u parlament.

U Frontu, međutim, smatraju da im opozicione kolege nijesu pružile adekvatnu podršku u borbi protiv Đukanovića, da je bojkot parlamenta ogolio DF kao jedinu metua napada Specijalnog tužilaštva i da zbog toga frontovci trpi veliku štetu i gube političkiu rejting, dok dio opozicije, prevashodno Bečićeve Demokrate, ubiru poene i otimaju glasače Mandiću i njegovima.

“Osnovni razlog selektivnog prekida bojkota DF jeste plan da se spriječi prikrivena namjera predstavnika dijela opozicije da, pod izgovorom vođenja parlamentarnog dijaloga o izbornim uslovima, uđu u Vladu Duška Markovića. Prvobitni selektivni prekid bojkota podrazumijeva da se dolazi samo na pojedine sjednice parlamenta kada se bude raspravljalo o važnim temama za građane Crne Gore”, precizirao je izvor Pobjede.

Platforma

Platforma Demokratskog fronta predviđa zajedničku organizaciju protesta, ali i pregovore o jednom predsjedničkom kandidatu kao i jednoj parlamentarnoj listui. Iako ta paltforma postoji više od pola godine, niko od ostatka opozicije nije zvanično odgovorio na tu ponudu.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, nakon razgovora sa ambasađorimaEU kazao je da Unija i SAD nemaju razumijevanja za bojkot, što je u dijelu javnosti protumačeno kao priprema terena za povratak u Skupštinu.

“DF će do 1. oktobra veoma pa, žljivo i strpljivo čekati na kolege iz opozicije da odgovore na ponudu DF-a, da li su spremni da zajedno izađu na ulice Pođgorice i Crne Gore da protestuj ju. I da tim protestom utvrdimo naše zajedništvo, da imamo jednog predsjedničkog kandidata koji bi bio nestranačka ličnost, da zajednički sa jednom ođbor’ničkom listom nastupimo na lokalnim izborima i da se protestima izborimo za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora koji bi bili istog dana kad i predsjednički, a da se na njima opozicija pojavi takođe sa jednom poslaničkom listom”, rekao je Mandić nakon sastanka sa Oravom.

Nakon Fronta vraćaju se Danilović, Radonjić i Damjanović

Ukoliko se DF vrati u parlament, njihovim putem će najvjerovatnije poći i poslanici novoformirane Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Goran Radonjić.

Sa prekidom bojkota je saglasan i poslanik Aleksandar Damjanović, dok mogućnost povratka nije isključila ni Socijalistička narodna partija.

“+Ono što je izvjesno je da se DF neće vratiti sam”, rekao je izvor.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crna Gora
Gost
Crna Gora

Vratiće se i tzv gradjanska opozicija, iako sada glume kako povratak u parlament ne dolazi u obzir. Oni dobro znaju da DPS neće uskratiti mandat sadašnjem parlamentu, što će reći da će se novi parlamentarni izbori odrati u redovnom terminu – 2020. godine. Takozvanoj gradjanskoj opoziciji ne odgovara povratak u parlament prije predsjedničkih izbora, već poslije, zbog mogućeg gubitka povjerenja… Više »

ana
Gost
ana

kako god bude. bila sam vaš glasač i ostajem i dalje. a dobro je nijesu me zbog toga uhapsili

Pravednik
Gost
Pravednik

Ono kad izgubis izbore pa su ti svi drugi krivi 🙂 Narod vas nije prepoznao kao bolju vlast od postojece. Bolje radite na tome nego sto bjezite s casa, a kontrolne i pismene zadatke (plate) prolazite. Djeco.

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

manda, radun i bulat rade za mila..ostalo je napaljena kolaterala…;)

Fiona
Gost
Fiona

Ta platforma oko zajednickih protesta je zapravo samo platforma kojom pokusavaju da zamijene nedostatak politickog programa.

Radmila
Gost
Radmila

Kakvi ste vi to poslanici koji bjezanjem rjesavaju problem poraza na izborima i sad da imaju podrsku da im lakse bude naci ce nekoga da im pravi drustvo !

Sara
Gost
Sara

Ovdje je previse kalkulacije od strane DF-ovaca, uzeli su glasove od naroda i onda su stvorili vjestacku krizu iza koje su se krili i izigravali zrtve i sad kad vide da im nista nije upalilo sad se vracu !

miki maus
Gost
miki maus

Samo nas manite vasih prljavih strategija.

Emma
Gost
Emma

DF moze da se vrati sa kim hoce u parlament, ali jedno je sigurno a to je da njihiv povratk nece biti propacen spektakularno kao sto oni zapravo i zele i nece promijeniti nista !

Teona
Gost
Teona

DF sada moze da pravi kalkulacije oko povratka u parlament, mogu uci jedni pa drugi , kakve to veze ima sad kad ionako nista nece postici pa kako god usli.

Dule
Gost
Dule

I sto sad? Sad cete zaradjivat plate i privilegije koje ste imali dok ste bojkotovali skupstinu. Postoji li pravilnik o prisustvu u skupstini i kaznama ako ne prisustvujes?

Nino
Gost
Nino

Vi ste jedna sramota.

Kaca
Gost
Kaca

Sta ste vi umislili, da mozete da udarate na drzavu, e ne moze.

Joco
Gost
Joco

Zajednki protesni, nasilje, rusenje drzave to je njihova platforma.

none
Gost
none

ciji ste vi ljudi?? ko ste vi?? koliko ste ruskih para uzeli da rusite ovaj sistem??

agata
Gost
agata

kakav vam je cilj sad?? Sta li ste sad smislili??aa, kako cete to da sporovedete kad odu Knezevic i Mandic u Spuz?

omegle
Gost
omegle

mislim da bi vam najbolje bilo trajno da odete put Spuza, da vas vise ne gledamo !

lejla
Gost
lejla

aham, oni sad imaju pristup … vazda su bili ljudi od organizacije… vazda su bili savrseno koordinirani… Sjedite dje ste,neka vam strategija..

majda
Gost
majda

DF samo smislja neke taktike, pokusava da nesto uradi,a sve na stetu CG i naroda…

Maca
Gost
Maca

Meni se prije cini da ce oni svi kolektivno u Spuz.

Jaksa
Gost
Jaksa

Postedite nas svojih strategija.

NHM
Gost
NHM

Wow. Strategija. Znači, prvo je bilo ko ne bojkotuje Milov je čovjek, sad je Milov čovjek ko bojkotuje? Seems legit.

Send this to a friend