Politika

Striković: Ako nešto ne funkcioniše ključni krivac u svakom društvu je vlast

Adnan Striković/ foto: Screenshot Gradska TV

Energija građanskih protesta “Ima nas” ne opada i već su postigli određeni rezultat, ocijenio je gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV Adnan Striković poslanik SDP u Skupštini Crne Gore.

Smatra da je konačno i međunarodnoj zajednici apsolutno jasno da ljudi na te proteste ne dolaze da se tamo bore za partiju ili ideju bilo koje partije.

“Zahtjevi protesta su u interesu države Crne Gore i svakog građanina, a ne niti bilo kojeg pojedinca niti bilo koje partije. Zahtjev za prijevremene parlamentarne izbore su suštinska stvar svega, jer jedino nakon njih Crna Gora može da se nada izlazu iz političke i društvene krize”, kazao je Striković.

Jednako su važni, istakao je, i svi ostali zahtjevi protesta poput odustajanja od primjene Zakona o predsjedniku za koji je, kako kaže, svaka relevantna adresa u Crnoj Gori, ali i iz međunarodne zajednice, kazala da se radi o jednom neustavnom aktu koji može da ima dalekosežne posljedice u Crnoj Gori.

“Ukoliko bude na osnovu tog zakona izabrana nekakva vlada već imamo poruke da će to Crnu Goru dovesti u neku poziciju izolacije od Evropske unije, da će biti zaustavljen put integracija”, istakao je Striković.

Smatra da je vaninstitucionalna borba je jedan od vidova borbe za ostvarivanje osnovnih građanskih prava i interesa svakog građanina države.

“Nisam pristalica bilo kakve radikalizacije ali poželjan je permanentan pritisak građana na donosioce odluka, prije svega na one koji su na vlasti. Jednim dijelom i mi snosimo odgovornost kao opozicija ali u svakom društvu pa i crnogorskom ključni krivac ako nešto ne funkcioniše je onaj ko vrši vlast”, istakao je Striković.

Send this to a friend