Politika

Šušter: Ratifikacija potvrda posvećenosti evroatlanskim integracijama

Šušter

Socijaldemokrate pozdravljaju odluku Senata SAD-a da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, čime je odato priznanje posvećenosti naše zemlje u ostvarenju jednog od svojih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

“Naše temljeno opredjeljenje da budemo ravnopravni članovi u društvu najnaprednijih država je dobilo potvrdu u prethodnom periodu, zahvaljujući radu na postizanju neophodnih standarda u okviru procesa evroatlantskih integracija”, kazao je portparol SD-a, Stefan Šušter.

On ističe da su za Socijaldemorkate pristupanje Evropskoj uniji i NATO savezu dva neodvojiva prioritetna spoljnopolitička cilja.

“Brzi ulazak Crne Gore u NATO nedvosmisleno će uticati i na EU integraciju, i to ne samo zbog opšteprihvaćenog mišljenja da je ulazak u NATO preduslov za ulazak u EU, već zbog činjenice da su bazični uslovi za prijem i principi na kojima počivaju ove dvije organizacije gotovo identični. Sami ulazak u ove organizacije treba da bude samo formalni čin, dok ispunjavanje svih neophodnih uslova na integracionom putu treba da poimamo kao postizanje standarda u pogledu kvaliteta življenja, dostizanje punih kapaciteta pravne države, kao i jačanja institucija, kako bismo suštinski postali punopravni članovi evroatlantske porodice. Zato ćemo uvijek isticati važnost samih procesa a ne, nužno, krajnjih ciljeva, i doprinijeti im sa punom posvećenošću”, kazao je on.

 

Send this to a friend