Politika

Svaki treći kandidat da bude žena

Marta Šćepanović

Izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika, koje je Radna grupa za primjenu OEBS-ovih preporuka procesuirala Skupštini, predlaže se dajedan od tri kandidata na izbornim listama bude žena. Predsjednica Radne grupe Marta Šćepanović Pobjedi je kazala da je ta OEBS-ova preporuka bila upućena političkim partijama, ali daje Radna grupa “otišla korak dalje i takvu sugestiju zakonski definisala.

“OEBS je preporuku uputio političkim strankama da razmotre interne mjere imenovanja žena za više pozicije u okviru stranačke strukture i da povećaju vidljivost ženskih kandidata tokom izborne kampanje. To je preporuka strankama ali smo, uvažavajući prijedlog Ženske političke mreže, iza kojeg su stale predstavnice svih stranaka osim Demokrata koje su povukle potpis, otišli korak dalje i zakonom definisali da jedan od tri kandidata bude žena”,  kazala je Šćepanović.

Krovni zakon

Ona je istakla da je uvođenje takve odredbe u “krovni izborni zakon “izuzetno pozitivno ocijenjeno od OEBS-a.

Prema obrazloženju prijedloga, na ovaj način se procentualno povećava učešće manje zastupljenogpolau skupštinama, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Članom novog prijedloga propisano je da izborna kampanja počinje 30 dana prije izbora, a završava se 24 sata prije održavanja izbora. Biraču se daje mogućnost da potpisom podrži jednu ili više izbornih lista za izbor odbornika, odnosno poslanika. Na taj način se, kako je obrazloženo, ide u pravcu jačanja političkog pluralizma. Važećim zakonskim rješenjem birač je svojim potpisom mogao podržati samo jednu izbornu listu.

Izmjenama je takođe predloženo da su opštinska izborna komisija za izbor odbornika, a Državna izborna komisija za izbor poslanika obavezne da podatke o broju glasova koje je dobila svaka izborna lista, odnosno broju mandata, tabelarno prikažu po svakom biračkom mjestu i objave. DIK će imati obavezu i da donosi Etički kodeks organa za sprovođenje izbora, kao i godišnji plan rada.

Javnost

Predloženo je da DIK, radi dodatnog unapređenja javnosti rada, na svom veb portalu, bez odgađanja, objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, kao i privremene i konačne rezultate glasanja na svakom biračkom mjestu. Veb portal DIK-a sadržaće podportale opštinskih izbornih komisija, i na taj način će se stvoriti mogućnost da se sa jednog mjesta prati izborni proces na svim nivoima. DIK će preuzeti nadležnost OIK u slučaju da ona ne ispunjava obaveze. Predloženim izmjenama se, osim važećeg rješenja da se u slučaju raspuštanja biračkog odbora glasanje na tom mjestu ponovi, uvodi dodatna obaveza da se imenuje i novi birački odbor.

Predviđeno je izmjenama i da su članovi organa za sprovođenje izbora i drugi koji prate rad organa za sprovođenje izbora obavezni đa potpišu izjavu o prihvatanju Etičkog kodeksa organa za sprovođenje izbora. Radna grupa procesuirala je i prijedloge zakona, za čije usvajanje nije potrebna dvotrećinska većina, a to su o biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i elektronskim medijima. Predloženi zakoni trebalo bi đa budu na dnevnom redu skupštinskog zasijedanja krajem ove sedmice.

Izvještaj o troškovima pet dana prije izbora

Izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da je politički subjekat obavezan da pet dana prije izbora dostavi Agenciji za sprečavanje korupcije privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje, a Agencija ga na svojoj internet stranici objavljuje u roku od 24 sata od prijema.

Propisano je da u svrhu prikupljanja sredstava za finansiranje troškova izborne kampanje politički subjekat otvara poseban žiro račun narednog dana od potvrđivanja izborne liste.

Politički subjekat obavezan je da obavijesti Agenciju o otvaranju žiro računa tri dana nakon što ga otvori. Radna grupa predložila je, kao izuzetak od ovog pravila, u slučaju da politički subjekt počne izbornu kampanju prije potvrđivanja izborne liste, obavezan je da poseban žiro račun otvori prije početka kampanje.

Izmjenama se precizira obaveza političkog subjekta da dostavi Agenciji odluku o visini članarine za tekuću godinu, najkasnije do kraja januara te godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Je li je ovo boli zub ili nešto drugo?

Vladimir
Gost
Vladimir

Dodati u zakon i stavku da svaka treća bude Marta Šćepanović.

lepesa
Gost
lepesa

Bas fino sto se ovaj momcic zalaže za prava zena.

Mirko
Gost
Mirko

Nije bitno jesu li sposobne ili ne, bitno je da mora da bude zena. Tako je i sa manjinama, dobijaju po kljucu jer je zena ili je iz te partije ili te vjere ili te nacije, nije bitno zna li posao, je li strucan.

Mrgud
Gost
Mrgud

Što se to žene ne guraju za željezaru, aluminijumski, građevinu……hoćete ravnopravnost dokažite se da ste sposbne za sve sfere života.

Sporty
Gost
Sporty

Kako je ovo bolesno…. svaki kandidat treba da bude maksimalno sposoban za posao koji obavlja… nebitno kojeg je pola.

Send this to a friend