Politika

Sve jače radikalno desničarske partije u Evropi

Foto: PR Centar

U državama Evropske unije (EU) snažno jačaju i napreduju radikalno desničarske partije, podrška populističkoj desnici bilježi izuzetan rast, kao i broj neliberalnih populističkih režima u tim državama, dok se u ostatku istočne i centralne Evrope primjećuje radikalizacija populističke retorike.

To je ocijenjeno na naučnom skupu “Obnova evropske ideje u sjenci populizma”, koji je od 11. do 13. oktobra održan u Petrovcu, u organizaciji Univerziteta Donja Gorica (UDG) i partnera – Fondacije Hanns Seidel iz Beograda i Centra za spoljnu politiku iz Beograda.

„Na naučnom skupu je data sveobuhvatna naučna analiza aktuelnih pojava u današnjem svijetu po pitanju uspona panevropskog i translatlantskog populizma, a posebno su analizirane posljedice populizma, poput politike konfrotacije, instistiranja na neograničenu vladavinu većine, ugrožavanja demokratskih procedura, kao i ograničavanja slobode štampe”, kaže se u saopštenju UDG-a.

Tokom dvodnevnog naučnog skupa, kako se navodi, bilo je riječi o evropskoj budućnosti, Zapadnom Balkanu, rokovima za članstvo Crne Gore i Srbije u EU, kao i brojnim drugim temama.

„Skup je okupio eminentne profesore i stručnjake iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih studija iz država regiona, kao i studente UDG-a i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu“, ističe se u saopštenju.

Na skupu su, između ostalih, govorili Milan Podunavac sa Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica, Radmila Nakarada i Ljiljana Glišović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, te Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

“Učestvovali su u panelima univerzitetski profesori poput Alpara Lošonca sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Gorana Gretića sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, Nebojše Vladisavljevića sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Dragana Đukanovića sa Univerziteta Donja Gorica u Podgorici, Stevana Lilića sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beograd i brojni drugi predavači i saradnici”, navodi se u saopštenju.

Na skupu su govorile i ličnosti iz političkog života regiona poput savjetnice glavnog pregovarača Crne Gore sa Evropskom unijom Dragane Marković, generalnog direktora Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju Ministarstva pravde Crne Gore Nikole Šaranovića, direktorke Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonje Biserko predsjednice Centra za spoljnu politiku iz Beograda Aleksandre Joksimović, kao i direktora Kancelarije Fondacije Hanns Seidel za Srbiju i Crnu Goru Lutz Kobera.

Održana je i promocija knjige Radivoja Cvetičanina „Konstantinović hronika“, o kojoj su govorili predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti akademik Dragan K. Vukčević i dekan Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica Ilija Vujačić.

Send this to a friend