Politika

Sve mjere tajnog nadzora moraće da odredi sud

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakonika o krivičnom postupku. Predložena izmjena odredbi predviđa da sve mjere tajnog nadzora moraju, shodno odluci Ustavnog suda, biti određene od strane suda.

Kako je saopšteno iz Vlade, u diskusiji je naglašeno da je cilj donošenja izmjena omogućavanje efikasne borbe protiv teških oblika kriminala, posebno organizovanog kriminala i korupcije koja nije moguća bez postojanja sveobuhvatne liste specijalnih istražnih metoda, u koje spadaju mjere tajnog nadzora.

Utvrđen je Predlog zakona o nadzoru nad veleprodajnim tržištem električne energije i prirodnog gasa s Izvještajem o javnoj raspravi, kojim su propisana ovlašćenja Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti, kao institucije koja vrši nadzor u ovoj oblasti.

“Predloženim izmjenama se, u prvom redu, uspostavlja djelotvoran sistem nadzora nad veleprodajnim tržištem električne energije i prirodnog gasa, kako bi se spriječile, otkrile i sankcionisale zloupotrebe na tržištu. Povećava se transparentnost, a time i povjerenje u tržište, povećava se broj učesnika na tržištu i uspostavlja se pouzdan cjenovni signal za veleprodajne energetske proizvode. Izmjenama se obezbjeđuje i dodatna zaštita kupaca kroz adekvatan regulatorni nadzor nad ponašanjem učesnika na veleprodajnom tržištu”, navode u Vladi.

U cilju usklađivanja nacionalnog poreskog zakonodavstva sa direktivama Evropske unije, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica.

“U raspravi je naglašeno da će predloženim izmjenama unaprijediti postojeća zakonska rješenja u pogledu definicije povezanih lica, metoda koje su potrebne za utvrđivanje “cijene van dohvata ruke”, vođenje i dostavljanje potrebne dokumentacije o transfernim cijenama, kako bi se opravdale navedene transakcije. Takođe, ukida se pravo koje je imao poreski obveznik na umanjenje poreske obaveze za šest odsto od obračunatog i uplaćenog poreza na dobit, ukoliko je u predviđenom roku uplatio porez na dobit pravnih lica, pa se očekuje da će ukidanjem ove olakšice, doći do povećanja budžetskih prihoda po ovom osnovu, u narednoj godini od godine kada bude počela primjena zakona”, ističu.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju.

“Osnovni razlog donošenja predloženih izmjena je obaveza usklađivanja ovog Zakona sa Zakonom o državnoj upravi, kojim je izmijenjen status Agencije za nadzor osiguranja koja je uvedena u sistem državne uprave. Razlog za izmjenu je takođe i praksa nadzora nad djelatnošću osiguranja, koja ukazuje na neophodnost kontinuiranog unapređenja regulatornih standarda, kako bi se postupno postigao stepen zaštite interesa osiguranika, korisnika osiguranja i trećih lica adekvatan međunarodnom odnosno evropskom nivou”, napominju u Vladi.

Utvrđen je i Predlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, radi usaglašavanja sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola.

“Izmjenom je predviđeno dodavanje životnog partnera kao člana porodice u članu kojim je propisano ko čini porodicu”, dodaju.

Vlada je donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II program).

“Izmjenama Uredbe po prvi put se uvodi mogućnost plaćanja unaprijed (avansnog finansiranja) prema korisnicima do 50 odsto odobrenog iznosa podrške, što će doprinijeti boljem trošenju bespovratnih sredstava koji su namijenjeni Crnoj Gori”, pojašnjavaju u Vladi.

Donijet je Djelimični kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade Crne Gore za 2021. godinu.

“Kako je akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji polazna osnova za izradu Kadrovskog plana i kako svi organi državne uprave još uvijek nijesu uskladili akta sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima i Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, a do 20. maja 2021. godine nije usvojen Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, nijesu bili stvoreni uslovi za pripremu i donošenje Kadrovskog plana za 2021. godinu, pristupilo se donošenju djelimičnog Plana. Ukupan broj sistematizovanih radnih mjesta u Djelimičnom Kadrovskom planu za 2021. godinu je 2106 izvršilaca, ukupan broj zaposlenih izvršilaca je 1320, dok se u toku 2021. godine planira zapošljavanje 139 državnih službenika”, ističu u Vladi.

Usvojena je i Analiza potreba za obukom državnih službenika i namještenika.

Vlada je usvojila Informaciju o ključnim rizicima u sprovođenju IPARD II programa.

“Evropska unija je za period 2014-2020. god. iz Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II) izdvojila sredstva od oko 39 miliona eura za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja koja su dostupna Crnoj Gori kroz IPARD II program, od čega je do sada uplaćeno cca. 12 miliona eura EU podrške, što predstavlja cca. 31 odsto ukupnog dostupnog EU doprinosa na nivou IPARD II programa. Cilj Informacije je da se blagovremeno ukaže na ključne rizike i izazove u implementaciji IPARD II programa, sa onih aspekata koji zahtijevaju hitnost u djelovanju. U tom pravcu, donijeto je više konkretnih zaključaka čijom realizacijom će se, u operativnom smislu, unaprijediti dinamika povlačenja raspoloživih sredstava”, preciziraju u Vladi.

U okviru prilagođavanja kadrovskim promjenama do kojih je došlo nakon formiranja novog sastava Vlade, kao i uslovima Nove metodologije proširenja, Vlada je donijela odluke o obrazovanju radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblasti pravne tekovine Evropske unije koje se odnose na pregovaračka poglavlja: 2 – Sloboda kretanja radnika, 6 – Privredno pravo, 8 – Konkurencija, 14 – Saobraćajna politika, 15 – Energetika, 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 21 – Trans-evropske mreže, 27 – Životna sredina i 30 – Vanjski odnosi.

Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju osnovne i doplatne liste ljekova.

“Odlukom se obezbjeđuje dostupnost novih i efikasnijih ljekova, uz usklađivanje cijena sa maksimalno utvrđenim cijenama, koje vrši Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore. Cilj donošenja Odluke je adekvatniji i savremeniji farmakoterapijski tretman pacijenata, uz punu dostupnost Esencijalnih ljekova, kao i evidentno potrebnih i korisnih ljekova osiguranim licima, u odobrenoj indikaciji, u skladu sa doktrinarnim pristupima u korišćenju ljekova”, kažu u Vladi.

Kako navode, lista ljekova je usklađena sa Esencijalnom listom ljekova Svjetske zdravstvene organizacije.

“Jedan od ciljeva donošenja ove odluke je i racionalizacija trošenja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, uz povećanu dostupnost ljekova koja je omogućena uvođenjem posebnih Ugovora o regulisanju cijena novih ljekova, kojima su obezbijeđene, za većinu ljekova, niže cijene u odnosu na propisane maksimalne cijene, a što je i usklađeno sa utvrđenim maksimalnim cijenama od strane Instituta za ljekove i medicinska sredstva”, naglašavaju.

Donijeta je Odluka o izmjenama odluke o osnivanju nacionalne komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i pomorskih nezgoda i nesreća.

“Izmjenama i dopunama se ispunjavaju preporuke ICAO Koordoanacione misije validacije za Crnu Goru iz januara 2019. godine i kontrole IMO iz novembra 2019. godine. Odlukom se imenuju glavni istražilac i pojedinačno istražioci za vazdušni, željeznički i pomorski saobraćaj, što do sada nije bio slučaj”, pojašnjavaju u Vladi.

Donijeta je i Odluka o stavljanju pod preventivnu zaštitu lokaliteta „Sopot “i „Dražin vrt”.

“Ovim Aktom uspostavlja se aktivna zaštita lokaliteta ukupne površine 34749,89 kvadratnih metaea na kojima su zastupljene koraligene zajednice Savalia savaglia i zaustaviti njihova devastacija.  Prema rezultatima projekta GEF Adriatik, lokaliteti „Sopot“ i „Dražin vrt“ na kojima su kolonije vrste Savalia savaglia (zlatni koral) konstatovane u najvećoj brojnosti, predstavljaju reprezentativna staništa vrste na području Mediterana, koja se zbog svoje jedinstvenosti, rijetkosti i ugroženosti svrstavaju u posebne rezervate prirode. Upravljanjem zaštićenim lokalitetima će se u skladu sa smjernicama ovog Akta obezbijediti zaustavljanje procesa degradacije kolonija navedene vrste i postepeno, u skladu sa propisanim mjerama, obezbijediće se unaprjeđenje statusa navedenih zajednica”, ističu u Vladi.

U sklopu sprovođenja Zakona o zaštiti morske sredine Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za zaštitu morske sredine.

“Formiranjem ovog tijela će se postići usklađenost rada svih relevantnih subjekata što će omogućiti efikasnu razmjenu informacija, blagovremeno djelovanje i donošenje odluka u znatno kraćem vremenskom okviru”, smatraju u Vladi.

Vlada je utvrdila Program izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2021. godinu.

“Za realizaciju Programa u tekućoj godini budžetom su predviđena sredstva u iznosu od 20.918.375,75 eura”, preciziraju.

Usvojena je Informacija o Planu davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2021.godinu, sa Izvještajem sa javne rasprave.

“Planom se, pored ostalog,  stvara osnova za ekonomski razvoj lokalnih zajednica i Crne Gore u cjelini, kroz razvoj i održivu eksploataciju ekonomski isplativih ležišta mineralnih sirovina. Davanjem koncesija obezbjeđuje se odgovarajući javni interes, unapređenje rudarske djelatnosti, veća zaposlenost, kao i racionalno, ekonomično, pravilno i efikasno korišćenja prirodnih resursa, uz očuvanje životne sredine”, napominju.

Vlada je donijela Nacionalnu strategiju rodne ravnopravnosti 2021–2025. godine s Akcionim planom za 2021–2022. godinu i Završni izvještaj o sprovođenju plana aktivnosti za postizanje rodne ravnopravnosti 2017–2021. godine.

” Evaluacija dosadašnjih strategija, kao i detaljna analiza stanja u pojedinim oblastima, pokazali su da je stepen rodne ravnopravnosti još uvijek na nezadovoljavajućem nivou. Praksa pokazuje da, i pored postojanja zakonskih normi, institucije sistema još uvijek nisu u stanju da pruže efikasnu i efektivnu zaštitu od diskriminacije ženama i osobama drugačijih polnih i rodnih identiteta, a naročito onima, koji pripadaju osjetljivim društvenim grupama”, navode.

Kako kažu, kroz višemjesečna intenzivna savjetovanja sa različitim društvenim akterima i zainteresovanim stranama odvijao se proces zajedničkog prepoznavanja uzroka i posljedica neravnopravnosti i usaglašavanja strateškog odgovora.

“Kao centralni problem u ovoj oblasti prepoznat je nizak nivo rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, pa je u skladu sa tim, definisan i glavni strateški cilj – podići nivo rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori do 2025. godine”, ukazuju u Vladi.

Donijet je Akcioni plan za sprovođenje Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTI osoba u Crnoj Gori za period 2019–2023, za 2021. godinu i usvojen Izvještaj o realizaciji Akcionog plana za prošlu godinu.

Vlada je usvojila Informaciju o radu Interresornog radnog tijela za pripremu uslova za izgradnju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST) na teritoriji Crne Gore.

“U Informaciji se navodi da se radi o najozbiljnijem regionalnom razvojnom projektu, pokrenutom 2017. godine, koji ima potencijal da značajno poveća konkurentnost regiona putem razvoja komplementarnih tehnologija. Ovaj panevropski naučno-tehnološki i medicinski projekat usmjeren je na jedan od najvećih društvenih, zdravstvenih izazova – borbu protiv kancera – te samim tim ima snažnu evropsku relevantnost i perspektivu”, navode.

Naredni ključni korak u njegovoj realizaciji predstavlja izbor lokacije za izgradnju budućeg SEEIIST instituta, koja bi trebalo da bude poznata do kraja 2021. godine.

“Imajući u vidu da Crna Gora posjeduje kapacitete da obezbijedi lokaciju za izgradnju Instituta, ali i činjenicu da je jedina od zemalja koja je u proteklom periodu značajno podržala realizaciju projekta SEEIIST u finansijskom pogledu i bila pokretač ključnih inicijativa, Vlada je ocijenila je da postoji snažno nastojanje da Crna Gora kandiduje lokaciju za izgradnju budućeg Instituta”, naglašavaju.

Vlada je usvojila Informaciju o obezbjeđivanju sredstava iz tekuće budžetske rezerve za nesmetano funkcionisanje Opštine Tuzi.

“Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da za ovu namjenu obezbijedi iznos od 500.000 eura”, ističu.

Vlada je donijela i Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2021. godinu.

“Cilj Programa je da se  kroz razvoj manifestacionog turizma poboljša diverzifikacija turističke ponude i bolje brendiranje i promocija Crne Gore kao turističke destinacije destinacije, a ukupna opredijeljena sredstva za njegovu realizaciju iznose 80.000 eura”, dodaju u Vladi.

Usvojena je Informacija o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori.

“Analizom je utvrđeno da je evidentan trend rasta cijena osnovnih potrošačkih proizvoda na tržištu, što je jednim dijelom uslovljeno rastom cijena goriva na svjetskom tržištu. Međutim rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su hljeb, šećer, jestivo ulje, mlijeko i jaja, nije posljedica samo rasta cijena goriva”, naglašavaju.

Na osnovu anaalize je, napominju, vidljivo da su prosječne maloprodajne marže visoke, sa velikom razlikom u primijenjenim maržama kod različitih trgovaca, koje nijesu proizvod sadašnjeg kriznog momenta na svjetskom tržištu hrane, koliko su naslijeđene kao takve iz ranijeg perioda.

“Trgovcima je poručeno da marže treba prilagoditi datom trenutku, kako bi se izbjegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cijena, što nije ni u čijem interesu. U tom smislu, donijeti su zaključci kojima se preporučuje trgovcima u maloprodaji da obračunatu trgovačku maržu koja čini sastavni dio maloprodajne cijene ne određuju u iznosu većem od 15 odsto  za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko, odnosno ne većem od 18 odsto za kokošija jaja”, preciziraju u Vladi.

Imajući u vidu značaj vakcinacije kao najefikasnijeg načina u borbi protiv COVID-19, Vlada je usvojila Informaciju o dodjeli turističkih vaučera u iznosu od 50 eura svim građanima starijim od 50 godina, vakcinisanim prvom dozom vakcine tokom jula 2021. godine.

“Svi korisnici vaučera će tokom avgusta biti informisani putem sms poruke o mjestu i vremenskom periodu u kojem mogu iskoristiti vaučer, kao i o detaljima koji se odnose na rezervaciju hotela. Smještaj korisnicima vaučera nude hoteli HTP „Ulcinjska rivijera“ a.d. i HG „Budvanska rivijera“ a.d., kao i Institut „Dr Simo Milošević“, a usluga se sastoji od dva noćenja na bazi polupansiona, dok će o periodu korišćenja biti naknadno obaviješteni. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je zaduženo da iz sredstava Tekuće budžetske rezerve za ovu svrhu obezbjedi 675.000 eura”, navode.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi izgradnje kuće poljoprivrede u opštini Berane i dala saglasnost za izgradnju tog objekta na parceli 2386/1 površine 1376 metara kvadratnih koja je evidentirana u listu nepokretnosti 2029, KO Berane.

Na sjednici je, pored ostalog, utvrđen i Predlog urbanističko – tehničkih uslova za izgradnju objekata za prihvat stranaca, na lokaciji koju čini katastarska parcela 3505 KO Hoti, uz magistralni put M-4 dionica Tuzi – Božaj.

“Budući da su postojeći smještajni kapaciteti za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu nedovoljni,  Ministarstvo unutrašnjih poslova apliciralo je za sredstva IPA 2018 Projektom „Rekonstrukcija karaule Božaj – Integrisano upravljanje migracionim tokovima“. Ocijenjeno je da ovaj projekat predstavlja jedan od instrumenata za odgovor na buduće migracione izazove, te da će doprinijeti zaštiti osnovnih prava migranata i bezbjednom, održivom i dostojanstvenom prijemu korisnika”, zaključuju u Vladi.

Send this to a friend