Politika

Sveštenik Radulović: Crkvi nema mjesta u politici

Foto: TVCG/Screenshot

Sveštenik Carigradske patrijaršije Milan Radulović, koji je nedavno premijeru Dušku Markoviću uputio otvoreno pismo, u kojem se osvrnuo na Zakon o slobodi vjeroispovjesti, iskakavši da je zakon savremen, te da smatra da crkvi nije mjesto u politici, za Dnevnik TVCG kaže da se nakon toga suočio sa izvjesnim neodobravanjem. Ponavlja da svi moraju živjeti zajedno u miru i slozi. Sveštenik porijeklom iz Bara nedavno je privukao pažnju medija u regionu prevođenjem Kurana sa arapskog na ukrajinski.

Radulović smatra da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti moderan, te da garantuje i podstiče slobodno praktikovanje vjere. Sve to je predočio i premijeru u otvorenom pismu.

“Crkvi nema mjesta u politici. Pogotovo mi se sviđa to što je Vlada Crne Gore htjela izaći u susret eparhijama pravoslavne crkve i izmijeniti one stavove koji nijesu bili prihvatljivi. I pokazala stvarno hrišćansku etiku. Tako da ja podržavam taj hrišćanski stav Vlade Crne Gore”, kaže Radulović.

Zbog ovakvog stava se, dodaje, susreo sa određenim neodobravanjem.

“Nama koji živimo u zapadnim zemljama nije prihvatljivo da nam bilo ko određuje za koga da glasamo i za koga da ne glasamo. Mogu postojati sugestije, ali baš da nam neko izričito kaže nemojte glasati za određenu političku grupaciju. To je nama strano i meni koji živim i na zapadu i u Crnoj Gori veoma strano da mi jednostavno neko iz crkvene organizacije određuje za koga ću ja da glasam”, poručuje sagovornik TVCG.

Jer, navodi Radulović, u Crnoj Gori svi moraju živjeti zajedno.

“Moramo živjeti jedni pored drugih i zajedno graditi budućnost Crne Gore, ne moramo se slagati u svemu ali moramo pružiti ruku pomirenja jedan drugome i jednostavno crkvi nije mjesto u politici. Crkvi je mjesto da oplemenjuje narod. Znači crkva i svaka vjerska zajednica ne smije plašiti ljude prokletstvima da će se nešto desiti ako glasaju za neku političku grupaciju”, kaže on.

Milan Radulović pravoslavni je sveštenik sa službom u Torontu, a predaje i na islamskom fakultetu u tom gradu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mongro
Gost
Mongro

Čita li ovo popadija spc koja ođe visi danonoćno sa komentarima? Hahaha! Oni ne znaju ni ko su, ni što su, niti kome služe!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovo je istinski vjernik,samarićanin.

Titograd
Gost
Titograd

I zbori i izgleda gospodski, i duhovno i gradjanski

Zeta
Gost
Zeta

Oce nemam rijeci da opisem vasu besjedu. Ja sam crnogorka i bicu do kraja zivota. Dragi oce svaka rijec vam je na mjesto i hvala sto postojite. Neka vam dragi Bog da dug zivot i srecu.

Irena
Gost
Irena

Pravi sveštenik mudar i Božiji čovjek ne kao ovi posrbi što vuču litijaše za nos dok ji ne otpadne

Dula
Gost
Dula

Bogami jeste cim je umijesana u izbore. Dje se crkva umijesa tu srece nema.

Peco
Gost
Peco

E dje nas ovi zapadose ovo je covjek fenomen u svakom smislu da je bog dao da je kod nas da vide ovi nasi I da I’m odrzi predavanje neka nesto nauce da ne slusaju vucka I njemu slicne.

Montenegro
Gost
Montenegro

Pravi intelektualac, civilizovani duhovnik sirokih vizura . Osim po mudrim i odmjerenim rijecima, vidi se i po urednoj spoljasnosti na kom je nivou svijesti. Da nas nece pohoditi ovamo da ga cesce slusamo, ?!

zorka
Gost
zorka

bog te blagoslovio..

Darina
Gost
Darina

Bravo oče

bravo
Gost
bravo

Dolazi ovamo brate, treba nam neko kao ti sto ne kune i vodi se ljubavlju ne mrznjom

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Nisam dugo procitala pametniji tekst.Kada bi svi ovako razmisljali bilo bi dobro.Nekada je negdje zapisano, kada se CRKVA pocne baviti politikom bice ZAO VAKAT.Tako nam i jeste i nazalost obistinise se ta prorocanstva.

Naroz
Gost
Naroz

Ovo je naš budući crnogorski patrijarh.

Long nine inch
Gost
Long nine inch

Ko? Ova blesa? 😂😂😂

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Bog te cuo!

Ovako govori neko s titulom dr, ovakve stavove ima duhovnik, ovo je hriscanin. Ovo je COVJEK. Mudar i dobronamjeran.

Hurem
Gost
Hurem

To smo i htjeli ali Dritan i Risto nedaju.Hoce razdor ,to im je dusevna hrana.Risto zaradjuje na srbovanju a Dritan na IZDAJI.Dako se narod opameti pa bude podrzavao ovakve normalne svestenike a ne ratne huskace.

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

A reci ti nama kad si se probudio sta je bilo onda

niro
Gost
niro

Onda je shvatio da ga i moroni komentarišu .

Bleso
Gost
Bleso

Daj boze da dodje u cg. I pomiri pravoslavni narod. I da vrati hrista u crkvu

SKALA MALA
Gost
SKALA MALA

Ljudi ako mislite da nešto učinimo, a ni je VAKAT, maknite ovakve likove

Dr.
Gost
Dr.

To je pravi bogoslužitelj…živio i svaka čast na iskrenim i pravim riječima. Nadam se da ćeš ove iz SPC podsjetiti kako treba da služe…

Rašo
Gost
Rašo

E moj Raduloviću da svi svještenici , ili bar veći dio SPC , ima mišljenje pout tebe, bilo bi mnogo bolje za sav narod na ovim prostorima

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Pošaljite otvoreno pismo Amfilohiju,da se smiri pod stare dane. Da ovaj narod pušti više na miru da živi.

Keso
Gost
Keso

Potpuno si u.pravu

Markoza
Gost
Markoza

Hvalim te Boze. Evo jedan normalni svestenik.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

I jos jednog ovako normalnog to jeste nenormalnog nikad vise necemo nac

Istina_
Gost
Istina_

Rijetki da nije zalutao u sektu!

Send this to a friend