Politika

Politika objavila plan nacionalnog inžinjeringa za Crnu Goru: Svesti Crnogorce na 25 odsto

Ostvarenje  “srpskog sveta“, formiranje srpskog prostora sa dominacijom svetosavlja u trouglu Banjaluka – Beograd –Podgorica, nemoguće je izvesti bez svrgavanja Mila Đukanovića i potom izvođenja nacionalnog inžinjeringa kojim bi se sveli pripadnici crnogorske nacije u Crnoj Gori na procenat koji neće biti veći od 25 odsto. To je srž imperijalnog koncepta koji je prije tri dana u beogradskoj Politici, kao glavnu naslovnu priču, predstavio između ostalih i Aleksandar Raković, istoričar i agilni član ekstremnog krila srpske desnice koja se zalaže za stvaranje federalne države u kojoj će Srbija biti pijemont a Republika Srpska i Crna Gora pridružene jedinice srpske države, piše Pobjeda.

U programskom tekstu iznosi se teza da je današnja Crna Gora pod Milom Đukanovićem postala suprotnost Crnoj Gori kralja Nikole i, što je važnije – “antidržava Republici Srbiji“.

Crna Gora, u kojoj je većina okrenuta ka Zapadu, još i članica NATO, postala je nepremostiva brana za imperijalnu ideju pravljenja svetosavskog prostora poetski nazvanog “srpski svet“.

Đukanovićeva država je, kako tvrdi Raković, šuckor država u borbi protiv širenja svetosavlja. Naziv šuckor (od njemačkog – Schutzkorp) koristio se za zaštitne vojne odrede, specijalne austrougarske jedinice, koje su bile aktivne na području austrougarske provincije Bosne i Hercegovine i bile neka vrsta granične straže koja je svojevremeno činila brojne ratne zločine nad bosanskim Srbima.

U Rakovićevom narativu prozapadna Crna Gora pod Đukanovićem ima cilj da, poput šuckora, pravi nasip protiv naleta svetosavlja, onemogući političko i državno objedinjavanje Srbije, RS i Crne Gore.

Kao jedan od ključnih ciljeva te prozapadne Crne Gore, po mišljenju brojnih srpskih nacionalista, jeste ugrožavanje Srba u Crnoj Gori koji su “nosioci pravog srpstva“.

Izvjesno je, dakle, da Crna Gora čiju politiku sprovodi Đukanovićeva vladajuća koalicija predstavlja ne samo smetnju, već “glogov kolac“ za ostvarivanje ideje formiranja svesrpske države na prostoru Crne Gore, Republike Srpske i Srbije.

Zato je pobjeda prosrpskih partija predvođenih Srpskom pravoslavnom crkvom na izborima 30. avgusta osnovni uslov za sprovođenje u djelo imperijalne ideje.

“Nova” nacionalna mapa

Što bi se sa Crnom Gorom dešavalo u slučaju tog scenarija?

“Crnogorski domovinski identitet uglavnom bi trebalo da traje koliko i Milo Đukanović, a suštinski je važno da Srbi u Crnoj Gori u ovom broju dočekaju Đukanovićev pad s vlasti”, piše Raković u Politici.

Smatra da bi se na taj način otvorio put za sprovođenje svojevrsnog nacionalnog inžinjeringa u državi.

Ključna meta uticaja bi bio – popis stanovništva Crne Gore 2021. godine u kojem bi Republika Srbija i Republika Srpska imale obavezu da se umiješaju, prvenstveno preko srpskih kulturnih i drugih organizacija.

Ako bi se popis 2021. godine održao bez Đukanovićevog prisustva u vlasti, logicira Raković, skok procenta Srba u Crnoj Gori “bio bi visok i možda u prvom mahu sa oko 30 odsto dosegao i do – 45 odsto ukupne populacije Crne Gore“!

Raković dolazi do “nove“ nacionalne mape u Crnoj Gori: crnogorska nacija bi spala na oko 25 odsto, dok bi manjine – Bošnjaci, Albanci, Hrvati –”brojale do 25 odsto“, a procjenjuje da se oko pet odsto crnogorskih građana ne bi izjašnjavalo.

Prema ovoj profašističkoj projekciji nacionalnog inžinjeringa – koja liči na ono zloglasno nacističko “konačno rješenje“ – srpska populacija u Crnoj Gori naprečac bi postala najbrojnija i stvorile bi se političke pretpostavke za glavni cilj – stvaranje jednog okvira za svesrpsku državu.

“Srpsko pitanje u Crnoj Gori je svesrpsko pitanje i ne mogu ga rješavati samo Srbi u Crnoj Gori koji su izloženi segregaciji. Republika Srbija i Republika Srpska moraju da učine sve kako bi zasvodile i odbranile Srbe u Crnoj Gori”, zaključuje Raković.

Izloženi plan “svođenja Srba u Crnoj Gori“ podrazumijeva sveobuhvatnu akciju u dva koraka: po svaku cijenu svrgavanje Đukanovićeve vlasti 2020. i potom brinsko stvaranje srpske nacije kao većinske u Crnoj Gori.

Kako i kojim sredstvima se ova strategijska ideja može oživotvoriti – takođe nije naznačeno, ali se da pretpostaviti koje su sve “demokratske metode“ osmišljene.

Prije toga, svakako, neophodna je još jedna “sitnica“: da većinska Crna Gora pogne glavu i mirno posmatra.

“Prečica”

Iako zagledan samo u budućnost i održanje velikosrpskog projekta, radikalni desničar Raković ne isključuje da bi u realizaciji imperijalne ideje mogli biti od koristi – manjinski narodi.

Prečica do srpske državnosti Crne Gore mogla bi biti uz doprinos – inostranog faktora, smatra istoričar, navodeći da bi albansko stanovništvo u rubnim krajevima Crne Gore moglo da otkaže “poslušnost“ crnogorskoj državi.

“Posebno zbog albanske pretenzije na prostor Ulcinja, Malesije, Plava, Gusinja i Rožaja gdje se govori albanski jezik ili se muslimansko stanovništvo koje govori slovenskim jezikom znatnim dijelom smatra porijeklom albanskim”, zaključuje Raković.

Draško Đuranović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Djokovid-19
Gost
Djokovid-19

Srbi, ne morate skidati maske, jer virus hara. Znamo dobro ko i sto ste.

Prorok
Gost
Prorok

A sta cete vi, jadna vam majka, kukavna. Ima da priznate Kosovo a tkz. Republika Sumska ima da se ukine. Budite zadovoljni ako i Vojvodina ne podje.

Lugar
Gost
Lugar

Svi Srbi pod 1 sljivu.

Gedzovanija
Gost
Gedzovanija

Kada vam posaljemo izbjeglice iz Hrvatske, Bosne, Kosova, bice vam ga. Traktorijada drugi dio.

Pojam za njih
Gost
Pojam za njih

Zamislite koliko VRIJEDIMO kada nas toliko zele! Ne mogu nas preboljeti.

Oj Kosovo... oj
Gost
Oj Kosovo... oj

Srbi, povezite se sa Turskom. Taman s njima imate vise krvnih veza, no sa nama. Sta ste se zalijepili za nas?

NATO OTAN
Gost
NATO OTAN

U Berane gradu podici nato utvrdjenje, taman uz aerodrom. Da zivne selendra malo.

NATO OTAN
Gost
NATO OTAN

Na sjeveru napraviti NATO bazu, a PG aerodrom osposobiti za opsluzivanje vojnih bombardera. Pa da vidis kako ce da ustuknu, lele bato.

Sal bokic junio
Gost
Sal bokic junio

Srbija ko nokija,ima da bidne

Mestar
Gost
Mestar

Srbija je tesko oboljela zemlja. Oboljela od nacionalizma i fasizma, mrznje, svetosavlja, kompleksa, lazi i obmane..Svemu tome kumuje Rusija koja hoce da joj Srbija bude vazna baza u Evropi. Jedini lijek Srbiji je da se potpuno ograde od Rusije kao i Crna Gora, da priznaju Kosovo i samim time udju u NATO, i najvaznije od svega da odvoje svetovnu od… Više »

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Znaci padne DPS(Milo) I onda samim tim nestane I crnogorski narod?Ljudi,crnogrorac sam,al DPS se samo na to oslanja,na crnogorstvo,ako su donijeli drzavu to daje za pravo da je I kradu,otvorite oci zatupljuju nas time,vidite li koliko oni sami potenciraju ovu pricu,neka se bave ekonomijom,nece nama drzava nidje pobjec,mi smo tu,ne treba nam DPS za to

expert123
Gost
expert123

Bas zbog ovakvih potencijalnih opasnosti koje dolaze spolja a koje imaju i unutrasnje snage za realizaciju Crna Gora ne moze da se posveti rjesavanju vaznih pitanja kao sto su ekonomska i socijalna pitanja , pitanje zaposljavanja, i pitanja u vezi sa razvojem demokratije iljudskih prava gradjanskih sloboda i vladavine prava , borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. takodje tu bi… Više »

gazi sve
Gost
gazi sve

“Ako bi se popis 2021. godine održao bez Đukanovićevog prisustva u vlasti, logicira Raković, skok procenta Srba u Crnoj Gori “bio bi visok i možda u prvom mahu sa oko 30 odsto dosegao i do – 45 odsto ukupne populacije Crne Gore“! … Ahahaa, sad vidimo kakva bi to bila “srpska” vlast u CG – ako ne mozes milom, onda… Više »

15. vijek
Gost
15. vijek

Cetnicki vlazni snovi.

Darko
Gost
Darko

Ovako je Hitler pravio planove za Arijevce i ostale , samo Srpski ‘Arijevci’ su masu potomci prava Prve Bracne nocu za Vrijeme 500 godina Turske Vladavine

Igla
Gost
Igla

Ovi su pukli kao balon.

Pedja*
Gost
Pedja*

Zaigrace mecka prije toga na vasa vrata.
Po onoj narodnoj , vi ostrasceni , punite nam u ” jedra” da brze plovimo .
♥️ za CG.

Emanon
Gost
Emanon

Hahahahahahahahaha

bez pardona
Gost
bez pardona

Šta kaže URA na ovo? Ima li stav? Drugovi su to kravataša, ćute, a idu pod mantiju

aeee
Gost
aeee

E, SVEO NJIH, TAMO NJIH, BOG POD ONU LIPU TARABIĆEVU

4 C
Gost
4 C

Srbija vodi veoma brutalnu ofanzivu protiv Crne Gore i uopste to ne krije. Ne samo na državnom nivou, već i kroz medije, kako domaće tako i pojedine u Crnoj Gori. Stvorena je takva atmosfera kao da je pad crnogorske vlasti samo pitanje vremena. Napad na Crnu Goru je raspoređen između Moskve, Beograda i Banjaluke, SPC i drugih nacionalističkih centara. NATO… Više »

Rajko
Gost
Rajko

Potrbno im je novo zariste, pregovori o statusu Kosova se priblizavaju…

Milutin K.
Gost
Milutin K.

To mozete da sanjate,sad poslije izbora bice na popisu 75% crnogoraca,jer ce mnogi doci do pameti,a sto se tice Srbije najmanje 60% pravoslavnog zivlja vuce korjene iz Crne Gore,Haercegovine,Like i Krajine,pa vi vidite malo kakvo je stvarno stanje u samoj Srbiji,pustite vi Crnu Goru!

HR8
Gost
HR8

Srbija je jako nestabilna drzava i problem za citavu regiju. Oni nemaju jasno definisane granice svoje zemlje i stalno podgrijavaju srpske manjine u susjednim drzavama. To je uzrokovalo ratove zadnjih decenija na ovim prostorima a jedan of glavnih idejnih vodja je njihova mitoloska svetosavska sekta SPC.

Jocko
Gost
Jocko

Ovo mu je jedino istina- oko pet odsto crnogorskih građana koji pripadaju URA se ne bi izjašnjavalo

Naroz
Gost
Naroz

URI pripada 1,5%

HR8
Gost
HR8

Neprijatelji najveci svim drugim narodima na tim prostorima. Nikad se nisu odrekli etnickog ciscenja. Vidi samo sta su pripremili u Crnoj Gori. Zlotvori.

Naroz
Gost
Naroz

U kojem vijeku ovaj zhivi, u chemu mu zhivot prodje…
Vishe brine uredjivachka politika najstarije srpske medijske kuce…, mada su uvijek bili vishe ili manje retrogradni

Samardzic V.
Gost
Samardzic V.

Nikada nećete preboljeti 2006? U se i u svoje kljuse! Nećete vi govoriti koga na koliko treba svesti VIDNO JE DA HOĆETE DA UNIŠTITE OVU DRŽAVU, ali uzalud vam sve….

fossil
Gost
fossil

Kako su se okomili na Crnogorce, ov je bruka. Dajte pustite nas da zivimo u drzavi koju smo sami birali i stvorili.

imela
Gost
imela

Prosrpski nacionalisti kojih su pune opozicione stolice su toliko puni mrznje prema svemu sto ima prefiks crnogorsko i to je njihova najveca muka. Tesko njima s njima. Samo toliko.

MARIO
Gost
MARIO

jadni oni,CG im je bolna tacka

Ana
Gost
Ana

Nemojte da se primate na pisanja kojekakvih “analitičara” i to u prikrivenim prorežimskim novinama Politici. Većina Srba , koji misle svojom glavom , ne deli to mišljenje i gnuša se takvih i sličnih ulizičkih tekstova, ovom režimu. A vi bolje razmislite , da li taj tekst ide u prilog možda vašem sadašnjem režimu, kome bi isto , kao i nešem… Više »

nenad mne
Gost
nenad mne

Kada bi našima “odzvonilo” došli bi vi na svoje! Kod vas su četnici “dobri momci”, a kod nas ne!

uskok
Gost
uskok

Politika ove godine ukupno je da se svedu Crnogorci da ne budu ono sto su, da ne mogu u svojoj drzavi da ispoljavaju svoj identitet i da se otvoreno kazu ko su i sta su.

MARIO
Gost
MARIO

imate vi vecih problema da se njima bavite kosovo npr

tanjug
Gost
tanjug

Nedosanjani san slobove i seseljove politike i njihovih poklonika iz DF

Nikola Tivat
Gost
Nikola Tivat

Pametnije bi mu bilo da se bavi pitanjem ocuvanja svoje zemlje i naroda,koji bi u ovim momentima bili ponosniji da se zovu Crnogorcima…

nik
Gost
nik

Politiku i vijesti finansira ista osoba reklo bi se

Anđela
Gost
Anđela

Kakva je ovo sramota za drzavu, ovakve izjave su sramne…cus svesti na 25 posto crnogorce….pa ko ce ostat onda…jadnici,zivite u bajci

Alien
Gost
Alien

to su zlotvori

šon
Gost
šon

Imate dovoljno stvari da pisete o svojoj drzavici Srbiji,bicete uvijek zaostali za CG a to je ono sto vas boli

Ardijan
Gost
Ardijan

Ovo je sramota? Šta svesti na 25%? Ovo on poziva na neko “etničko čišćenje”? Mene je sramota da čitam ovo uopšte … U Crnoj Gori treba da je najviše Crnogoraca, i jeste nas najviše, i sačuvali smo ovu državu i čuvaćemo je do daljnjeg.

Tatjana
Gost
Tatjana

Kroz istoriju se drzava uspjesno branila i sacuvala i bez MIla Djukanovica. Dok najblize nam komsije nisu uspjeli sacuvati ono svoje.

Visnja
Gost
Visnja

Kad god Srbija ima unutrasnjih problema oni da bi skrenuli temu sa tih stvari uhvate se price o Crnoj Gori, Srbiji kao pijetetu nekom i da su svi podredjeni Srbiji! E oni ni sami ne znaju sta ce vise od sebe.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Gledajte vase dvoriste i ne brigajte za nas. Evo makli smo se od vas, ali vi ocito ne mozete jos preboljeti 21. maj 2006. godine!

Radenko
Gost
Radenko

A ko vas dira jadni ne bili?? Vi sta radite samo se bavite Crnom Gorom! Sta ima vi da se bavite procentom Crnogoraca u CG i dokle taj procenat da ide!

Petar
Gost
Petar

Ovo iz Srbije zive jos u vremenu doba Slobodana Milosevica, Ratka Mladica i Radovana Karadzica, tacno se vidi da nijesi puno mrdnuli od tog vremena i te politike.

Vera
Gost
Vera

Srbiju ce ubiti ova njihova ideja o velikosrpskom nacionalizmu, i toga ce biti svjesni tek kad propadnu!

Oliver
Gost
Oliver

Nije vama Crna Gora problem ni Milo Djukanovic nego vi sami jer da se vise okrenete desavanjima u svojoj drzavi manje bi vam bilo nereda po Srbiji.

Bosko
Gost
Bosko

Ja ne znam sta oce ovi iz Srbije vise od nas u Crnoj Gori?? Imate li sad svoju drzavu Srbiju?? I sta je problem?? Bavite se vasim dvoristem nase po strani ostavite!

Marica
Gost
Marica

A sta rade ovaj kvazi istoricar koji sad na silu pokusava da velica Srbiju a umanjuje znacaj drugim drzavama! Smijesno.

Verem
Gost
Verem

Crna Gora je glogov kolac koji ce se zabosti u svako srce ove viseglave azdaje. Potvrdice to i 30. avgusta. DA JE VJECNA !!!

WEKND
Gost
WEKND

Isto zlo koje su činili 1918. godine, činili bi i danas. U pamet se, braćo Crnogorci!

Ivan
Gost
Ivan

Politika tabloid! E crni srbi na sta ste spali! A da vi zivite u imaginarijumu!

Kaktus
Gost
Kaktus

Hahahahaahaha rakovicu nadje li Troju pored Dunava ? Kako ide potraga ?

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Jedino što mogu da primjetim od ovoga je da u narednoj generaciji crnogorskih državljana bi se preko 55% njih osjećati i izjasniti Crnogorcima po nacijonalnosti. Zbogom Veliko Srbijo! Zbogom Srednji Vijek!

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Mitomanija se nastavlja… Zasto se ne posvete malo kosovu umesto sto brinu o CG i RS

Leart
Gost
Leart

Greote u kakvim fantazijama ovaj narod zivi

Komita
Gost
Komita

Poziva li on ovo na etnicko ciscenje ? Cus svesti crnogorce na 25%

Liberal
Gost
Liberal

E dobro je ovaj ,,ugledni” analiticar,a po ugledu mu parira jedino maca diskrecija

Stefo12
Gost
Stefo12

Je li ovo onaj rakovic sto tvrdi da su srbi atlantidu potopili?

Mongro
Gost
Mongro

Sad ćeš ti stručnjače još malo pa da se zabavljaš kako da zadržiš da Preševska dolina ostane u sastav Srbije. Hahaha!!! I zamalo da zaboravim i na Sandžak: Novi Pazar, Tutin i Sjenica poslije ove Korona pošasti kod njih i dokazanog diskriminatorskog odnosa prema njima od strane vlade Srbije, možeš slobodno sa % da pređeš da brojiš sa prstima koliko… Više »

H2O
Gost
H2O

Kako su krenuli, opet ce im Zemun inostranstvo biti……a nije to tako davno ni bilo!

Joo
Gost
Joo

kljucna recenica ……… “Prije toga, svakako, neophodna je još jedna “sitnica“: da većinska Crna Gora pogne glavu i mirno posmatra.”……..nikada vam Crna Gora nije glavu pognula srbochetnici…..pa cak ni 1918.-e kada ste imali puno vise izdajnika na vasoj strani…….bolje mrtav cast sacuvati, nego biti srbijanski sluga a nasa zemlja srbochetnicka prćija……nikad vise 1918.-a…….e viva Montenegro 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Sad upru da se natezu sa crnom gorom, i u toku najveceg natezanja priznaju kosovo
Posle normalno kazu da je kriva crna gora a ne njihova politika i vlast

Pjer
Gost
Pjer

Odoh ja za Singapur
Tamo niko nikoga ne prebrojava

Cetinje
Gost
Cetinje

Ne mogu da se pomire sa činjenicom da su to dvije države ! I ja volim Srbiju ali sam Crnogorac i vjeran Crnoj Gori! Kome je tudja kuća milija od svoje milija taj treba tamo da ode iuz onu srecan mu put!

Torkemada
Gost
Torkemada

Srbi se primire jedino kada ih neko okupira.Bili su mirni 5 vjekova dok su ih Turci jahali.Čim se oslobode počinju da stvaraju nevolje,ali po pravilu uvijek dobiju po nosu-Slovenija,Hrvatska,Bosna,Kosovo.Uz to,izazvali su i Prvi svjetski rat,a kad su zakuvali onda su po običaju pobjegli.

Nacertanije
Gost
Nacertanije

Mi smo u Evropi braco i sestre ! Pitajte NATO ako ne verujete !

Neretva
Gost
Neretva

Rakoviću, đe nestade Virovitica-Karlovac – Karlobag ? Kako ste krenuli ni Čačak vam neće ostati.

Max
Gost
Max

Mora da je velika frka kad se se sa ovakvim gnusnostima sluzite… vise me brine to sto ce neki ljudi i da nasjednu na ovo

692
Gost
692

Kakve gluposti. Nismo mi crnogorci jer nam je djukanovic rekao da to jesmo, vec zato sto osjecamo da jesmo, i jesmo. Nekad se pitam kako pojedini vjeruju da su ljudi stvarno goveda pa da ih vodi kako ko zeli? Ili mozda stvarno ima goveda koji mijenjaju licni identitet u zavisnosti od trenutka i partije na vlasti? Iskreno se nadam da… Više »

Mongro
Gost
Mongro

Šta misliš kako spc i vlast u Srbiji gledaju na ove naše “srbe”, kad znaju kako i kad su postali srbi, a danas im služe za nastavak pokušaja porobljavanja cijele CG.

Lovcenac
Gost
Lovcenac

E zelja ce vas bit, nikad vise necete imati priliku za ove stvari

Zorica
Gost
Zorica

Ovo je vise preslo sve granice normalnog ukusa, bas bruka i sramota sto nam rade Srbi

Slobo
Gost
Slobo

To sto rade i kako nastupaju srpski mediji poslednjih 6 mjeseci je zaista nezapamceno

Lenka
Gost
Lenka

E zelja ce vas biti, puka zelja. Zavrsena je sa takvom vasom politikom

Ivanka
Gost
Ivanka

Ovo je strasno, jos objavljuju kao zvanican stav bez ikakvog ukrivanja

Milos
Gost
Milos

U slucaju promjene vlasti, dolazi do pomirenja. Po mom misljenju, povecace se procenat ljudi koji se izjasnjavaju kao Crnogorci. Jedan odredjeni broj se izjasnjava kao Srbi, jer smatra da time pokazuje da svoje crnogorstvo ne mjeri antisrptstvom, kako po njihovom misljenju radi vlast. Promjenom vlasti nece doci do promjene u spoljnoj politici, jer vecina opozicionih partija zagovara gradjansku i evropsku… Više »

Mongro
Gost
Mongro

Tanka ti je ta priča t.j. pokušaj da lažima umotanim u fini celofan preveslaš i prodaš crnogorcima tu priču. Tvoja priča je i gora od ovog bijednika Rakovića, jer se ti trudiš da budeš lukaviji od njega.

CG12
Gost
CG12

Opet ce da prodju kao 90 ih, kad su sve izgubili.

Jovana
Gost
Jovana

Ništa novo a kad dobiju po ušima biće ” nismo mi to tako hteli”.
Prezir lažova i sijača zla.

Mongro
Gost
Mongro

Kad dobiju po ušima sa svake strane, i od zapada i od istoka a bit će im ga i sa naše strane, ima sjutra dan da se prave nove liste po CG istih onih koji su se potpisivali srbima. To ce sve biti izvorni dukljani koji su bili zavedeni.

Bole
Gost
Bole

Dobro bi bilo da neko dodje, osvoji cio Balkan i zabrani pod prijetnjom dozivotnog zatvora nacionalno izjasnjavanje i bilo kakav pomen nacije, drzave i slicno (bilo koje). Postalo je smijesno sta se radi na ovim prostorima. Ja sam ovaj, ti si onaj, ua, ua, gadjaj sisarkom. Ko mala djeca. Kad nismo sami sposobni da odrastemo, dobro bi nam dosao diktator… Više »

Elysium
Gost
Elysium

Makar je priznao postojanje crnogorske nacije… (?!) Da li je moguce da se neko jos bavi ovim budalastinama; dje ti ljudi zive, o cemu li razmisljaju? Svakim ovakvim glupiranjem su dalji od normalnog svijeta, a Crna Gora sve jaca u svojoj gradjanskoj i antifasistickoj opredjeljenosti.

oooo
Gost
oooo

Sta je sa ovim Srbima. Nikad se nece opametit cim jedno isto lupaju cio zivot. Batalite se bitaka i ratova koje po pravilu gubite. Okrenite se sebi i ovolikoj Srbiji koje ima dosta i radite i zivite u miru. Pustite nas da zivimo kako umijemo. Ako ne mozemo ka komsije ne moramo. Uvedite blokadu granica sagradite “berlinski zid” i bicete… Više »

TvorzaKonza
Gost
TvorzaKonza

Trenutno je 48% Crnogoraca od 620.000 ljudi, prema zadnjem popisu. To je oko 300.000, a znamo da je tu dosta onih, poput Roma, koji će staviti da su šta kod ih platite da budu. Ima i onih koji se samo plaše da napišu da su nešto drugo zbog radnih mjesta ili sl. Realno, Crnogoraca ima 200-250 hiljada, ne više. E… Više »

Mongro
Gost
Mongro

Ne vidiš da je bijela kuga u Srbiju već godinama. % nataliteta je mnogo manji od mortaliteta u Srbiju. A i ne vidiš kako se omča oko Srbije polako stiska?! Vučić poslije posjete Makronu pokazuje želju da se udalji iz politike. To isto i Dačićevci pokušavaju sa njihovom pevaljkom da urade. To su signali da će vam biti gusto oko… Više »

Miro
Gost
Miro

Taj inzinjering se uz amanet ove vlasti vec sprovodi sa odlicblnim rezultatima, o cemu svjedoci stalno povecanje procenta Srba u Crnoj Gori.

Bernini
Gost
Bernini

Nećemo ponavljati 1918.

TASTATURA HEROJ
Gost
TASTATURA HEROJ

aooo pa ovo su price za malu djecu ,i iz beograda i iz podgorice,pa ovakve price nisu u strumfove plasirali,kakva muka vlasti da se zadrzi fotelja i kakva muka beograda da ima uticaj na region a vazda dobiju po nosu

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Istrorija nas upozorava da se nikad, ali nikad nećemo osloboditi srpskog uticaja i njihove nacionalističke želje da marginalizuju Crnu Goru. Ljudi, učite đecu istoriji CG koja je najbitnija, da vole svoju državu, da nemaju drugu i ako god đe odu, da ne zaborave ko su i odakle su. Jedino tako se možemo odbraniti. A oni neka plasiraju mitove i laži.

Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

Propaganda i mlacenje prazne slame kao i mnogo toga dosad , samo ludi balkanci mogu povjerovati u ovo 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Milosh
Gost
Milosh

Jesu li ljudi vidjeli, tokom protesta u Srbiji, o kakvoj se drzavi radi??? Kakva crna Srbija… Najgora drzava.

PgCg
Gost
PgCg

Kosovo, kolijevka srpstva se vise ne pominje?

Eki
Gost
Eki

Nista novo,to je stari projekat srpske akademije nauka i umjetnosti,srpske pravoslavne crkve i srpskih politicara,a sad u blazem obliku nazvana “svesrpska drzava”,samo sto je ovaj to rekao narodnim jezikom,bez cenzure.

Podgorica
Gost
Podgorica

Kakve teme pojedini ljudi imaju 2020te… Tačno se vidi da su propali ekonomski, pa ih zbog toga obuzela negativna energija. Luzeri…

PGCG777
Gost
PGCG777

Ovako, prvo nisam ostrascen. Ko je propao ekonomski? Mislis mi? U Srbiji se nesto i radi, to je vrijedan narod druze.
Imaju nesto industrije – koliko toliko, imaju svoju poljoprivredu, dosta jak IT. Kako mislis da ce propast’ kad svaka kuca ponesto proizvodi.
Cime se vi zanosite. No da smislimo kako da se cupamo od jeseni e smo zaglibili zestoko.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Politika se srozala neslućeno,kad daje pažnju ovakvim kreaturama,ko uopšte vodi taj list???

hahahahaa
Gost
hahahahaa

Hahahahahaahahahahah, e mrčeni srbi, svuđe su ih poćerali i pobili, a oni bi opet da se junače.

Davor
Gost
Davor

Ahahahahaha.
E komedije ove….
Ahahahahaha!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Raković je iz CG, u Srbiji nemaju pojma ko je. A vi ga predstavljate kao nacionalnog ideologa.

Tutimir
Gost
Tutimir

@Nomen est omen: Ko ga predstavlja kao nacionalnog ideologa? Beogradska Politika ili kažeš da je ovo falsifikat?

Elysium
Gost
Elysium

Ma sta nam naprica? Nemaju pojma ko je a daju mu naslovnicu u najstarijem novinskom listu?

Eon
Gost
Eon

Jes vala, zato ga svaki cas isturaju po medijima da blati CG, a oni kao ne znaju sto prica.. Nesoj izdajnicki

Samo Crna Gora
Gost
Samo Crna Gora

Naprotiv, u Srbiji prihvataju svakog ko doprinosi srpskom sovinizmu. Ovaj je novi Matija Beckovic, a isti ga podrzava i uzdize. Nema vecih nacionalista od Crnogoraca koji vide i ostanu u BG.

Velimir
Gost
Velimir

Kukala vam majka,pa zar Jos imate snags,pa bit cete manji I od BG pasaluk a da Tom cetnicko fasistickom ideologijom!
Pa ,kad bi znali Srbi ,koliko I’m zemlju podkopavaju Beckovic,Rakovica I slicni, oni bi ih lincovali!

Vlažni snovi
Gost
Vlažni snovi

Umovanje srpskog nacionaliste. Kad se to ostvari onda ćemo svi živjeti u slogi i blagostanju kao i ostali Srbi. Srbija će da nas hrani, ka vazda što nas je hranila i zato smo ovoliki porasli, a Rusija brani ka što nas je vazda odbranila kao naprimjer kad smo Skadar osvojili. Ili kao što je Kosovo odbranila. A vojvoda Mandić će… Više »

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Postojaće Crna Gora,
dok je Lovćena i Durmitora,
dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je sunca i dok je Grahovca!

“Tako i Crnogorci!”

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Upirite koliko god ocete, dzaba vam je. Odbranicemo drzavu sad na izborima na kulturan nacin. Ali ne zaboravite da cemo je braniti svim silama ako zatreba.

Zeljko
Gost
Zeljko

Mogu na kakav god hoce tu smo dosta je pasive

vjecna da je
Gost
vjecna da je

to im je zavrseno za mjesec ipo …..lagana pobjeda dps na izborima u mnogm gradovima i samostalna i kad prodje ova pandemija ulazak u eu

PoPo
Gost
PoPo

“Dominacija svetosavlja”, “svetosavski prostor”… E Draško, Draško, nije tebi lako.

suzavac
Gost
suzavac

Što je slagao?

PoPo
Gost
PoPo

Šta god da je slagao, maliciozno koristiti baš pojam svetosavlja u tom kontekstu je glupost. Nek se drže priče o npr. četnicima ili srbočetnicima kao njihovi uzori iz Hrvatske, to im je za dlaku pametnije. Ni u Bosni ni na Kosovu ni u Hrvatskoj niko nije krivio svetosavlje ali baš u CG moraju, pa to ti je.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Budale…

Vlado u sjenci
Gost
Vlado u sjenci

Strasno je sto se u Srbiji ovakvi tekstovi uopste objavljuju.Svaki posteni Srbin bi se trebao stiditi ovakvih “istoricara”. Srbi u CG nisu ugrozeni niti nilo kako obespravljeni. Da je bjecna Crna Gora.

Putnik
Gost
Putnik

Pa i stidimo se…iako iskreno pojma nemam ko je ovaj lik, pa mi je uz sve te gluposti koje iznosi, totalno nebitan. Da je pricao o islamizaciji Evrope sa ovim migrantima koji su “nekim cudom” sve brojniji, pa da mu povjerujem.

Ljubo
Gost
Ljubo

Bice vam dosta i Beogratski pasaluk

Titograd
Gost
Titograd

Crtajte srbi, nove mape, no se bojim da će opet biti kme, kme, kao i 1999. i junačke NATO akcije.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

NATO je uvijek uz svoje članice, ali nam za Srbiju nije potreban. To je “junačka” zemlja koja je sve svoje ratove izgubila, i sve svoje poraze pretvorila u pobjede. Što bi se reklo, krenite srbi, ako vam basta. Čekamo vas!

CG CG CG
Gost
CG CG CG

Najgrdje sto bi ti bukacu kao i svi bukaci podvio rep najprije i sturu, a mi ostali da se branimo.

JoKso
Gost
JoKso

umro ti je tito, a spc vaskrsla

erdogan
Gost
erdogan

CG vise nikad nece biti vas dio, sto se prije pomirite sa tim bice vam lakse. Pusta te zelja, u rupu iz koje si izmigoljio.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Rakovicu sjedi 1

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Da se takvi pitaju sveli bi nas na 0 a ne na 25%. Metode im znamo, ja ih zovem 4P – propaganda, posrbljavanje, progon, pokolj…ovim redom jer ako ne idu prethodne 3 onda “mora” četvrta. (Naravno, ne mislim na sve Srbe već na Veljesrbe)

Bnjj
Gost
Bnjj

Ne boj se Dps će vas sesti na 0%,evo ti prosta matematika, natalitet prelazi za koju god u negativan plus iseljavanje to znači da možeš izračunati kada će se Crnogorci na 0%svesti,dpći će Filipini, Egipćani, Turci

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

I? Je li ti drago zbog toga? Kad smo na toj temi, Srbija svake godine gubi na negativnom prirodnom priraštaju grad od 50000 stanovnika, ali meni nije zbog toga drago jer želim i Srbiji dobro. Ja ne likujem nad tudjim problemima a imate ih mnogo više nego Crna Gora. Ne brini ti za nas.

Mrgud
Gost
Mrgud

Bolest! Shvatite ga,nije im lako.

Paša
Gost
Paša

Ma kako da ne, pa cemo se posrbiti, jer tamo cvjeta cvijece, nema iseljavanja i nezadovoljnih! To macku o rep, u CG se nnogo bolje zivi. Rijesavajte vi probleme u Srbiji, manite se CG.

marius
Gost
marius

Po tebe ispada da se samo crnogorci iseljavaju. A kako to da ne odlaze serbi koji su ugrozeni?Nije ti ova matematika bas najbolja, odma da ti recem.

qqq
Gost
qqq

Zelja te bila rakovicu, fasisto. I posle Mila doce neko ko ce nastaviti put, a tvojih nece biti ni 20% kad se to desi, ziv bio pa vidio…odje necete moci, NATO sve posmatra, boljee vam je s mirom.

Brat
Gost
Brat

qqq, izvukao si mi riječi iz usta, samo što tvoje imaju veću jačinu. Svaka ti je Sveta, brate!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sa ovakvim pričama sa bježi od glavnih tema koja su najopasnija za ovu,ali i svaku drugu državu,a to su kriminal,korupcija i propala ekonomija i s tim u vezi nezaposlenost i siromaštvo,kao i nacionalizmi i šovinizmi svih vrsta i oblika koji pogodno tlo imaju u državi kakva je naša,a zbog svega gore navedenog, a zbog čega je u prvom redu odgovorna… Više »

Jasno?
Gost
Jasno?

Dok god srpske klerofašiste u Crnoj Gori podržava više od 10-15% glasača ovo će biti glavna tema na kojoj se dobijaju izbori. Jesi li to znao.

Purko
Gost
Purko

Dje to pise ja ne vidim?

NimJo
Gost
NimJo

Eo i vama i svima drugima koji imaju slične ili iste pretenzije kao vi da ne rečem što. Da se bog s neba spušti, a neće se više mijenjat nezavisnost Crne Gore, niti njen narod bit manjinski bilo đe, to budite sigurni. Dzabe vam da ste jos deset puta toliki, a ne takvi kakvi ste, pa ne mozete ni unutrasnje… Više »

Peko
Gost
Peko

Aoooo, pa ovo je skandal bez presedana! Dje je sad ranko krivokapic, dritan, crnogorska partija, i ostale procrnogorske partije, da procitaju ovaj tekst, a onda ‘sjednu’ sa df- om i Spc da se dogovaraju oko izbora….

Ilijino doba
Gost
Ilijino doba

Kada nacionalizam zaslijepi oči za stvarno stanje vjere, a i naroda. Bijela kuga unštava srpski narod. Čitava sela ostaju prazna bez života. Nestaje životne sile. Razvodi i abortusi na sve strane. Nevjera i prevara na svim nivoima. Dovoljno je štampu otvoriti ili tv pogledati pa da čovjeku bude jasno koliko je pao moral i vjera u Srbiji. Još tome dodati… Više »

Vojvoda
Gost
Vojvoda

Trla baba lan…

mirko
Gost
mirko

imamo mi prečih muka od pisanija nekih frustriranih đedova. ne pali se narode na ove gluposti, nego da se bavimo našim pitanjima

Send this to a friend