Politika

Svetosavska: Još čekamo odgovor nadležnih da Osnovna škola u Podgorici dobije ime mitropolita Amfilohija

Svetosavska

Podgorički Gradski odbor Svetosavske uputio je još 21. februara ove godine otvoreno pismo tadašnjoj ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore Vesni Bratić. Sadržinom tog dopisa, SVETOSAVSКA je i formalno zvanično podnijela predlog da obnovljena Osnovna škola ”Vladimir Nazor” u podgoričkom naselju Masline, nakon izgradnje nove školske zgrade, u roku od godinu dana, dobije ime upokojenog mitropolita Amfilohija Radovića, saopoštio je Mirko Rmandić, nosilac odborničke Svetosavske srpske liste – Saberimo se za Nemanjin grad.

Kako je naveo, suštinski, predlog za promjenu imena ove obrazovne institucije aktivirali smo nekoliko sedmica kasnije, konsultujući volju naroda.

“Naime, prikupljali smo, i dalje prikupljamo, potpise podrške za ovu inicijativu, pri čemu smo, do sada, prikupili 3.000 potpisa Podgoričana sa punim podacima, od jedinstvenog matičnog broja, preko broja lične karte, do potpisa i broja telefona. Dakle, akcija koja je sadržinski ispunila svaki element ozbiljne kampanje koja zaslužuje reakciju državnih organa i nadležnog ministarstva. Svi potpisnici nepokolebljivo svjedoče, sadržajem peticije koju su potpisali, kao dio narodne inicijative, iza koje je stala SVETOSAVSKA, da su bez rezerve na braniku vjere i djela blaženopočivšeg mitropolita”, kazao je Rmandić.

On je ocijenio da je , vrijednost onoga što su građani Podgorice potpisima podržali i konačna misija blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija testirana na litijama u Crnoj Gori i nakon njih.

“”Кonac djelo krasi”, kaže narod. Prije svoje končine i odlaska u Carstvo nebesko, mitropolit Amfilohije je urušio poslednji neokomunistički režim u Evropi. Da, lično mitropolit Amfilohije, a ne bilo koja politička partija, pokret ili koalicija. Dokaz tome je i činjenica da je pobjeda od 30. avgusta 2020. godine razbijena u paramparčad, te da se neki nisu smirili dok nisu smijenili, zajedno sa DPS-om, premijera koga je upravo postavio mitropolit Amfilohije”, kazao je nosilac Svetosavske liste.

Kako je dodao, smjenom poslednjeg komunističkog režima vladika Amfilohije je, uz svoju jevanđeljsku misiju, sebe upisao u istoriju kao reformatora, čovjeka koji je donio demokratske promjene i prvu smjenu vlasti u Crnoj Gori, institucionalnim putem i bez političkog nasilja.

“Imajuću u vidu medijsku šminku onih koji su sebe predstavljali kao otvorene borce za srpske nacionalne i interese Srpske pravoslavne crkve, u 42., a neki i u 43. Vladi Crne Gore, očekivali smo reakciju. Vjerovali smo da im nije nije teško izabrati između Nazorovog komunističkog ”Titov naprijed” i pravoslavnog ”Vraćanja duše u čistotu” mitropolita Amfilohija”, kazao je Rmandić.

On je zaključio kako, mnogi vajni Srbi i Crnogorci, profiteri, u međuvremenu traže formalno–pravne začkoljice za ovu inicijativu, trudeći se da izgube iz vida da će narod dati najbolji sud, ističući da ga je narod ga već dao, a ponoviće ga, u budućoj svetosavskoj Podgorici i Crnoj Gori, nakon izbora 23. oktobra!

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

Ko ceka, dosadit ce mu.

Marko
Gost
Marko

Ostavise vas na seen

Kiklop
Gost
Kiklop

Po Joanikiju Isporucenom

Venom
Gost
Venom

Bolestan narod u ovim partijama,za ispitivanje…..

Darija
Gost
Darija

Svetolitijaška partije !

Goro
Gost
Goro

Ovo treba lijeciti

Bar085
Gost
Bar085

Pop Ćira i pop Spira. Može i ovako.

Send this to a friend