Politika

Tajani i Brajović: Crna Gora će drugim zemljama popločati put ka EU

Crna Gora je značajna država Zapadnog Balkana, a ona će i drugim zemljama popločati put ka Evropskoj uniji, ocijenio je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je na sastanku sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Tajani je izrazio optimizam u pogledu ulaska Crne Gore u EU do 2025. godine.

On je iskazao spremnost na zajednički rad i lični doprinos jačanju ekonomije i reformskih procesa u Crnoj Gori.

Brajović je, učestvovao u diskusiji o budućnosti Evropske unije na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Evropske unije, održanoj u glavnom gradu Estonije Talinu. On je istakao da  Crna Gora ne traži prečice na putu do članstva u Evropsku uniju, ali očekuje aktivniji i realniji pristup kada je riječ o proširenju.

“Treba imati u vidu stepen ostvarenog napretka, kao i brojne izazove s kojima se naša zemlja suočava. Svaka država kandidat treba da bude primljena onog trenutka kad bude spremna za članstvo. Princip regate smatramo jedinim pravednim”, dodao je on.

Brajović je podsjetio da su građani Crne Gore na predsjedničkim izborima – kao i svim prethodnim od nezavisnosti – podržali proevropsku i prozapadnu politiku i da tu činjenicu treba vrjednovati i nagraditi.

Predsjednik Skupštine je takođe razgovarao sa predsjednicima parlamenata država koje trenutno i u narednom periodu predsjedavaju Evropskom unijom: Cvetom Karajačevom iz Bugarske, Volfgangom Sobotkom iz Austrije, Paulom Risiko iz Finske.

Održani su sastanci i sa predsjednicom Senata Italije Marijom Elizabetom Alberti Kazelati,  predsjednicima parlamenta Francuske Žerarom Laršerom i Švedske  Urabnom Ahlinom.

Svi sagovornici su istakli dobre bilateralne odnose sa Crnom Gorom i iskazali zadovoljstvo odlukom građana da na proteklim predsjedničkim izborima potvrde proevropsku budućnost svoje zemlje.

Predsjednici parlamenata su se takođe bez izuzetka založili za princip regate za buduće članice EU i iskazali spremnost da budu čvrsti partneri Crnoj Gori na njenom putu ka zajednici evropskih naroda. Bilo je riječi o modelima pružanja konkretne podrške u reformskim procesima, jačanju administartivnih kapaciteta i ekonomskoj saradnji sa Crnom Gorom.

Brajović je iskazao realno očekivanje da Crna Gora bude prva sljedeća članica EU, kao i stav da sve države Zapadnog Balkana  – uz podršku naše zemlje – što prije treba da postanu dio Unije.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

ka onaj put cetinje budva ili cetinje njegusi😎

istina
Gost
istina

Kad crna gora udje vise nece imati ko,evo su svi usli ako nece pakistan i indija da udju u EU

Send this to a friend