Politika

Tatar v.d. pomoćnice načelnika Službe za inspekcijske poslove, a nije službenik Opštine

Snežana Perišić

Inspektorica u Službi za inspekcijske poslove opštine Kotor Snežana Perišić je sredinom aprila došla u Skala radio i ukazala na nepravilnosti u Službi za inspekcijske poslove Opštine Kotor. Kazala je da je pisala Ministarstvu javne uprave, a upravna inspektorka je po službenoj dužnosti, nakon njene inicijative, izvršila inspekcijski pregled u Službi za inspekcijske poslove Opštine Kotor 29. juna i 12. jula ove godine. Uvidom u spise, upravna inspekcija je konstatovala da Aleksandra Tatar, koja je postavljena za v.d. pomoćnicu načelnika Službe za inspekcijske poslove, nije lokalni službenik Opštine Kotor.

Ona, kazala je Perišićeva, nije zaposlena ni u Službi za inspekcijske poslove. To je nevjerovatno i predstavlja svojevrsni skandal koji podliježe krivičnoj odgovornosti. Doneseno je rješenje od strane načelnika Službe za postavljanje Aleksandre Tatar za v.d. pomoćnicu načelnika. U tom rješenju, kazala je Perišićeva, napisano je da je ona obavlja poslove inspektora u Službi, ali je, nakon dopisa koji je uputila Sekretarijatu za opštu upravu i tražila da dobije odgovor da li je i ako jeste kada Tatar obavljala poslove inspektora, obaviještena da oni ne posjeduju podatke o tome da je Aleksandra Tatar bila inspektor u Službi.

Da je bilo drugačije, Sekretarijat bi tu informaciju morao da ima uvidom u personalne dosijee u kojima je zapisano kretanje u službi zaposlenih lica.

Perišić je Skala radiju 15. aprila ove godine kazala da je za radno mjesto v.d. pomoćnice načelnika Službe Tatar morala da ima četiri godine iskustva i visoku stručnu spremu ili dvije godine na poslovima rukovođenja i da je u saznanju da je Tatar bila izvršna direktorica u njenom frizerskom salonu u Podgorici, kao i da je dopunila radni staž potvrdom o volontiranju.

U momentu postavljanja na mjesto v.d. pomoćnice načelnice Tatar je imala tri godine i dva mjeseca radnog staža. Od toga devet mjeseci sa srednjom stručnom spremom u Službi za inspekcijske poslove i opštini Kotor. To znači da ona nije mogla imati uslov za radno angažovanje na pomenuto radno mjesto, tim prije što nikada nije potpisala ni jedno rješenje, prekršajni nalog niti zapisnik. Ali ona nije, što je osnovni problem, uopšte zaposlena u lokalnoj upravi. To je izazvalo probleme, s obzirom na to da se radi o nezakonitim radnjama i da je lice na odgovornim poslovima ustvari lice sa ulice.

Perišićeva je tada kazala, a to je potvrdila i danas, da je očuh Aleksandre Tatar Vladimir Potpara, predsjednik kotorske Nove srpske demokratije koja je u sastavu Demokratskog fronta i da je odborniki u SO Kotor. Po njegovom nalogu je potpisano rješenje, tvrdi Perišićeva, saopštavajući da su je dva visoko pozicionirana lica iz ranije lokalne uprave, kojima nije željela da saopšti imena, ali im je zahvalna na tome, podržavala u inicijativi koju je pokrenula u vezi sa slučajem vezanim za Aleksandru Tatar.

Bez obzira na to o kojim se funkcionerima radi, jasno je da oni nijesu obavljali svoj posao, jer da jesu, ne bi se moglo dogoditi da lice koje nije zaposleno u lokalnoj upravi, samim tim ni u Službi za inspekcijske poslove bude imenovano za v.d. pomoćnicu načelnika.

Kako se radi o flagrantnom kršenju zakona i krivičnom djelu, kazala je Perišićeva, ona će pokrenuti krivičnu prijavu protiv načelnika Službe i v.d. pomoćnicu načelnika. Radi se o zloupotrebi pečata i neosnovanom primanju zarade, zbog čega je direktno oštećen budžet opštine. O svemu je upoznala predsjednika opštine sa kojim će, vjeruje, imati sastanak i upoznati ga sa svim činjenicama i dokumentima u vezi sa ovim slučajem.

Što se tiče izbora Zorana Dragovića na mjesto v.d. načelnika Službe za inspekcijske poslove do izbora novog, upravna inspektorka je napisala u obavještenju da nije propisano da jedno lice ne može da bude ponovo određeno za vršioca dužnosti na period od šest mjeseci, ukoliko se to radno mjesto ne popuni. Inspektorka je cijenila razloge za donošenje rješenja, odnosno razloge zbog kojih se nije mogao raspisati konkurs za popunu radnog mjesta načelnik Službe za inipekcijske poslove u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi uz upozorenje da se radi o privremenom stanju, (nije donijet Statut Opštine Kotor, nije donijeta Odluka o organizaciji i načinu rada lokalne uprave pa iz tih razloga nije se mogao donijeti ni pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih miesta u Službi za inspekcijske poslove Opštine Kotor niti je bilo moguće otkloniti u datom roku nepravilnosti konstatovane Zapisnikom o redovnom inspekcijskom pregledu od 18.2.2019. godine, nije usvojen ni Budžet za 2019. godinu a onda ni Kadrovski plan za 2019. godinu).

Perišićeva je kazala da se v.d. pomoćnica načelnika Službe i dalje nalazi na radnom mjestu na koje nema zakonsko pravo, a na pitanje da li će od nje prihvatati zaduženja i radne zadatke, do okončanja slučaje, bila je kategorična da neće. Ona, kazala je, za nju ne postoji kao neko ko radi u Službi, jer ona jednostavno nije zaposlena ni u opštini, a ni u kotorskoj Inspekciji. To je jasno navela upravna inspektorka i tu više nema što da se doda, sigurna je Snežana Perišić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor
Gost
Kotor

Vasa sluzba nema veze sa komunalnom policijom. Haos u saobracaju. Haos na trotuarima od automobila. Haos na pjesackim prelazima od automobila. Nemate pauk ili necete da ga imate, jer se ulizujete gradjanima da ne bi placali kazne. Nemate ni lisice za blokadu tockova. Zasto vi postojite i zasto primate platu? Vi samo paradirate u uniformama i nista vise. Predlazem da… Više »

Fileopg
Gost
Fileopg

Što očekivati od partije čiji je lider dokazani plagijator, a da nije podnio ostavku kad mu je to dokazano no se branio nekakvom zastarom otkrivanja učinjena nepočinstva.

Zoki
Gost
Zoki

Perisicka svi znamo kako si ti dosla do posla!

Stop
Gost
Stop

Boga mi ne znas, mozes samo lazes i pricas neistinu.
Ova zena sve sto radi radi po zakonu, i to mnogima smeta.

A ove kao Tatar su sve demokrate dovele, ima ih 100tinak, bez skole, radnog staza i sve na ugovor

Vučko
Gost
Vučko

Neka kaze preko koga je dosla na posao i to sto radi po zakonu radi, dok joj iz vrha ne narede drugacije. Kotorani su svjedoci

Snežana Perišić
Gost
Snežana Perišić

Vučko, što pričaš?

Todor
Gost
Todor

Neka kaze kako je i kad dobila dozvolu za izgradnju zgrade

Snežana Perišić
Gost
Snežana Perišić

Nisam ja dobila dozvolu Todore, vec investitor.
Ne pričaj kad ne znaš ništa.

Ljuta
Gost
Ljuta

Koliko ste odstupili od dozvole?

Snežana Perišić
Gost
Snežana Perišić

Nikoliko

Snežana Perišić
Gost
Snežana Perišić

A kako?

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Katastrofa sve crni do sivoga.

Send this to a friend