Politika

Tehničke vlade neće biti, DF optužio Demokrate za veleizdaju

Crnogorski poslanici večeras su usvojili Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. U međuvremenu, Zakonodavni odbor je odbio amandman Demokratskog fronta da tehnička vlada bude zadužena za praćenje implementacije zakona, a o amandmanima Demokratske partije socijalista nije raspravljao.

Demokratskoj partiji socijalista su prihvatljivi uslovi Demokratske Crne Gore pod kojima bi se oni uključili u rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, saznaje nezvanično CdM iz više izvora u vladajućoj partiji.

 

Predstavnici DPS-a u Odboru za politički sistem su, kako saznaje CdM, u ime Demokrata predložili amandamane kojima se traži da se rok za reformu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra, u odnosu na najavljeni do 31.oktobra.

Demokrate su saopštile kako podržavaju amandman Demokratskog fronta kojim se traži da izborni proces nadgleda tehnička Vlada.

Insistiraju da se zbog stvaranja ambijenta za prve fer, slobodne i poštene izbore prihvati amandman DF-a, kako bi se lakše implementirao Sporazum za budućnost, kojeg su potpisali 39 poslanika opozicije.

Tehnička vlada nemoguća

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić jasno je poručio da je tehnička vlada ustavno neutemeljen i politički nelegitiman zahtjev.

“Imali smo ambiciju da kroz ove amandamne, uključimo sve aktere u sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva”, ističe Nikolić.

Nastavljajući priču o tehničkoj vladi, Nikolić navodi da se traži se formiranje tehničke vlade sastavljene od tri grupacije na paritetnoj osnovi.

“Prva je opozicija koja je izgubila izbore, druga je grupa nestranačkih ličnosti koje nijesu učestvovale na izborima, dok bi treću grupu činili predstavnici vladajuće koalicije, koja je pobijedila na izborima, pa bi sad iz većine trebalo da pređe u manjinu. Ne treba da napominjem kako smo u Ustavu zapisali da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana. Kao sto je poznato, izbori su priznati od strane svih relevantnih međunarodnih organizacija , i nijesu institucionalno osporeni, jer su opozicioni poslanici na svim biračkim mjestima , uredno potpisali zapisnike”, jasan je bio Nikolić.

Nikola Rakočević (DPS) kaže da izborni ambijent mora biti bolji i spremni su da izborne zakone unaoprijede po mjeri evropskih.

“Nema nikakvih koalicija ni u najavi, zadovoljni smo sa svojim koalicionim partnerima, nećemo ih mijenjati. Ovdje kažemo da nam je potrreban dijalog opozicije i vlasti. Pružamo mogućnost svima da rade s nama na izbornom zakonodavstvu”, istakao je Rakočević tokom večerašnje rasprave.

Milutin Đukanović (DF) kazao je da je da se duh Darka Pajovića osjeća u parlamentu kroz Aleksu Bečića. Tvrdi da je sve ovo smnišljena prevara DPS-a.

On je kazao da Demokrate prihvataju dogovor sa DPS-om i gaze dogovor sa opozicijom.

LP neće podržati amandmane

No, za predsjednika Liberalne partije Andriju Popovića, podrška dijalogu nema alternativu.

Ipak, kaže da LP nije učestvovala u najnovijoj političkoj papazjaniji.

“Dobili smo amandmane, a ne znamo čiji su to amandmani. Pojavljuje se velika opasnost da amandmani koji nijesu prošli Zakonodavni odbor, ne mogu ići na plenum. Ovlaš gledajući amndmane Demokrata, vidio sam da su tri neustavna. Nije u redu da mi dozvoljavamo uslovljavanja onih koji ne dolaze u parlament”, poručio je Popović.

DF: Više birača nego stanovnika

Žestoku polemiku nastavio je poslanik Goran Danilović, koji je kazao da je sve ovo previše neozbiljno, da DPS predstavlja amandmane Demokrata.

“Pošto su to sada vaši amandmani, nećemo ih prihvatiti. Amandmane Demokrata predstavlja čovjek koji je pajserom obijao prostorije u Kotoru. Nevjerovatno. Mi tražimo tehničku vladu. Ništa mimo toga”, istakao je Danilović.

Demokratski front je podnio amandman kojom se traži da pripremu izboru nadgleda tehnička vlada.

U ovom političkom savezu objašnjavaju zašto im je je važno ovo pitanje.

“DPS dobija izbore jer u biračkom spisku ima više birača nego što Crna Gora ima stanovnika. Zato je presudno formiranje thničke vlade”, kazao je psolanik ovog saveza Veljko Vasiljević.

Nema te laboratorije

Čula se ponovo riječ iz redova DPS-a.

Poslanik DPS-a Danijel Živković, obratio se opoziciji nedvosmislenom porukom.

“Nema tog političkog  eksperimenta ili laboratorije koji će vam omogućiti da ostavrite političku pobjedu”, poručio je poslanik.

Onda je uslijedila još jedna poruka.

“Porazićemo vas na sljedećim izborima, odgovaralo to vama ili ne”, zaključio je Živković.

Žestoko je odgovorila poslanica DF-a Marina Jočić, istakavši kako je večeras zaboden glogov kolac u Sporazum o budućnosti.

Optužila je Demokrate i DPS da su sve ovo dogovorili, te čestitala DPS-u da uvijek nađe, kako je kazala, po jednog Darka Pajovića.

Napomenula je kako je juče, kada je boravio u Skupštini, šefa delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava pitala čiji je papir sa amandamanima,  na šta joj je on, kako ističe Jočić, rekao da je to zajednički papir DPS-a i Demokrata. Poslanica DF-a je rekla i da joj je Orav tokom razgovora rekao da su u “Demokratama loši momci kojis u ga prevarili”.

Poslanik Neđeljko Rudović kaže da bi svako pristojan sa malo savjesti stidio da ima vlast na način kako je ima DPS.

SDP neće učestvovati u radu Odbora

Poslanik Aleksandar Damjanović ocijenio je da amandmani Demokrata predstavljaju korak unazad, te je naglasio da je riječ o “ružnim stvarima” i “ružnim dogovorima” koje se dešavaju u parlamentu.

Kako je dodao, kolege iz SDP-a su mu rekle da oni neće učestvovati u radu Odbora za izborno zakonodavstvo i da to slobodno može prenijeti.

Branko Radulović iz Demokratskog fronta kazao je da su Demokrate kukavice, koje ne smiju da dođu i saopšte svoj stav.

“Demokrate su izdjanici i onaj Abazović. Bez prelazne vlade nema slobodne Crne Gore, već samo uklete i proklete”, naveo je Radulović.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da prisustvujemo sklapanju braka Mila Đukanovića i Alekse Bečića. Matičar je, kako je istakao, Ivan Brajović, a kum Aivo Orav.

“Aleksa Bečić i Milo Đukanović ubili su Džemala Perovića i Sporazum o budućnosti”, dodao je Knežević.

On je poručio da je ovo sramna veleizdaja, kakvu ne pamti Crna Gora.

Aprcović podnio ostavku

Brajović je nakon glasanja za amandmane saopštio da je Željko Apcović podnio ostavku na poslaničku funkciju.

“Objavljujem da Skupština konstatuje ostavku, čime mu prestaje mandat poslanika”, rekao je Brajović.

<<<Nakon posredovanja Orava Demokrate ipak ulaze u Odbor>>>

CdM je već objavio da je, uz posredovanje Aiva Orava šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, juče tokom niza sastanaka sa predstavnicima političkih partija postignut dogovor da Demokrate delegiraju predstavnike koji će biti dio Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Nakon toga javnost je obaviještena da je predsjednik Skupštine Ivan Brajović zakazao za danas vanrednu sjednicu parlamenta, sa jedinom tačkog dnevnog reda-Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju odbora za reformu izbornog i drugog zaknodavstva. Glavni razlog održavanja sjednice je proširenje Odbora, odnosno ulazak Demokrata, te promjena roka rada sa 30. septembra na 31. oktobar.

<<<Ovo su uslovi Demokrata za rad na izbornom zakonodavstvu>>>

Predsjednik Kluba poslanika Demokrata, Boris Bogdanović, saglasno sinoć javno objavljenim uslovima za rad na sveobuhvatnim izbornim reformama, podnio je jutros devet amandmana na Predlog Odluke o izmjenama Odluke o obrazovanju odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Usvajanjem pomenutih amandmana, konačno bi bio usvojen “Briselski plan” Demokrata i URA-e koji je dobio podršku komesara Hana prošle godine u Briselu, čime bi se stvorili preduslovi da Demokrate zajedno sa svim drugim opozicionim kolegama krenu u rad na sveobuhvatnim izbornim reformama u Okviru odbora za sveoubuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopštili su iz partije Alekse Bečića.

Uslovi Dermokrata:

Brisel želi da se svi uključe u reformu izbornog zakonodavstva, a sve u cilju što bezbolnijeg povratka Demokrata i GP URA u Skupštinu.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

manda, radun i bulat glavni lomijevi igraci medju mini diktatorima df-ovaca; a i medo bi rado htio no ga lomi nece pa ima hronicnu verbalnu diareju 😉

_________
Gost
_________

I KOBAC KAZE ISTO STO I DF TAKO DA JE VELIBOR KOBAC U PRAVU! DEMOKRATE SLUGE ORAVA I EU

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Ko umije njemu dvije. DPS ce ponovo osvojit tu oko 45 – 50% i pokupit par partijica familijarnih i imat vlast . Sva opozicija tesko smece da te bog sacuva . Aj reko da se konacno pojavi obnovi jedna PROCRNOGORSKA GRADJANSKA DEMOKRATSKA PARTIJA Koja bi poboljsala stanje u zdravstvu ,skolstvu , stanje prava radnika, penzionera … Al nista od toga… Više »

Veronika
Gost
Veronika

Veleizdaja je ovo što reade Demokrate.

Haj
Gost
Haj

Kapa dole za Dps-znaju kako da vladaju.

Delboj
Gost
Delboj

Hahahaha, veleizdajnici svih ovih godina i decenija svakim svojim postupkom, optuzuju nekoga za veleizdaju.

Fileopg
Gost
Fileopg

najvjerovatnije je MR Aljeksa novi ambasadoru Koreji bilo kojoj svejedno a onda u kini…

delboj
Gost
delboj

Pitaj Mandica okle mu Acova fabrika na Bioce, i ko mu je pare donosio u kafic Scenu dugi niz godina da izda Bojovica i toboze postane vojvoda…. A o Aleksi pojma nemam, niti ga simaptisem.

Fileopg
Gost
Fileopg

Demokrate će poslije ove,,POBEDE” ući u parlament samo ako kao srpska nacionalna stranka izdejstvuju povlašćeni položaj kroz tkzv. ,,POZITIVNU DISKRIMINACIJU” ,što će im DPS i omogućiti kao zahvalnost za uslugu ,,POBEDE”. Smiješni će djelovati pokušaji MR Aljekse BEČIĆA da ovu kapitulaciju svojim glasačima predstavi kao ,,POBEDU””. Tugo jesenja od opozicije nedaj bože da su se kakvom prevarom dočepali vlasti strva… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Kako je u Pristini?

Fileopg
Gost
Fileopg

vidimo se dogodine u Prizrenu Hahaha…

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Do godine u Prizrenu, i to sve sa pasosima hahahaha… 😉

Rados
Gost
Rados

Velika pobjeda DPSa.Pobijedili su opoziciju njihovim oruzijem.Ko se tome nadao poslije onakvih mitinga zimus.DpS koji je bio grogiran serijama udaraca i koji se valjao po podu u nokdaunima uspio je preko tobos tvrdih opozicionara to jest onih za koje je glasalo opoziciono biracko tijelo da pobijedi.

Pravedni
Gost
Pravedni

Svaja čast za Demokrate i pokret URA! 🇲🇪👍🤓

Fileopg
Gost
Fileopg

Demokrate se Raduju još ,, jednoj Pobedi” taman ka majka ludoj ćeri.

Maks
Gost
Maks

Dok se vi bavite izbornim zakonima, Gen.Dukljanin uživa kod rodbine na hrvatskom primorju. Eeee, taj čovjek zna zašta živi. 🙂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kako me prozivate, kao da sam Milo, haha! Hvala što mi dajete na značaju, godi to mojoj generalskoj sujeti… 🙂

Maks
Gost
Maks

Ćuti Generale. Bio sam se uplašio za tebe zbog nedavnih požara u Hrvatskoj. Srećom, vidim da je sve u redu. 🙂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ja san rojen da mi bude liiipooo 🙂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Maks, dojdi da zakantamo jednu istrijansku 🙂

Maks
Gost
Maks

Rado bih došao. Nikad nijesam bio u Hrvatskoj. 🙂

Željko
Gost
Željko

Da nijeste možda mislili na Novaka Đokovića jer je najveći ambasador turizma Hrvatske!

awetinja
Gost
awetinja

Što će nam izbori kad nemamo višestranački sistem?

xox
Gost
xox

NIsam ni pročitao tekst….previše je medijskog prostora za politiku…. ne zanima me vise izborni zakon…izborni proces….izborno ovo…izborno ono…eto im tamo pa nek se između sebe svađaju. Hocu da imamo više informacija šta se radi da bi mi bolje živjeli.

Žaro
Gost
Žaro

Parafraziram Marinu Jočić I to otprilike izgleda ovako: Marina Oravu ” Zašto se Brisel ponaša prema Demokratama kao prema razmaženim derištima?” Orav Marini: ” Gospođo pogriješili smo u procjeni. Oni su loši momci- they are the bad guys”. Ko razumije shvatiće. Marina mi lično nije simpatična ali je sinoć objasnila. Ko shvati razumjeće. Toliko o tome.

Mjesec
Gost
Mjesec

Blago ti u pamet koga parafraziras

Žaro
Gost
Žaro

Mjeseče, u čemu je problem? Žena je javno u Parlamentu objasnila što se sve dešavalo iza kulisa. Tako prolaze oni koji blate državu kod inostranih partnera.Misliš li da Brisel cijeni Demokrate I njima slične? I don’t think so.

Mjesec
Gost
Mjesec

Ako je ona za parafraziranje bolje da svi izvrsimo kolektivno samoubistvo!Iz nje odise primitivizam i zloba prve vrste!!!!Katastrofa.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Da li ce izbori bit regularni zavisi iskljucivo od moralnog kredibiliteta establismenta !!! Establisment je isti onaj koji je bio i devedesetih godina proslog vijeka, prema tome u regularnost izbora moze da vjeruje samo neko ko je potpuno, potpuno odan establismentu i to iskljucivo zbog materijalne koristi koju inace ne bi uspio da obezbijedi na bilo koji drugi nacin !!!

Trafos
Gost
Trafos

Kao neko koga sve ovo zanima tacno 1.5% ne mogu da ne primijetim slicnost izmedju pajovica i becica

Marince
Gost
Marince

Botino oli malo parizera kulen je skup!

Banja
Gost
Banja

Zar DF ono 2016. Nije htio u Vladu, a sada
crče za tehničku.

Samo malo...
Gost
Samo malo...

Demokratski front ima obraza da nekog optuzi za veleizdaju nakon sto su im lideri osudjeni za ono sto je u stvari veleizdaja? HAHAHAAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAAHAH

Realan
Gost
Realan

Mi smo mala nacija puna losih ljudi ,niko nas ne cjeni u svjetu.Sve i svasta gledamo kroz interes pocev od izbora bracnog druga pa do politickog opredjeljenja.

Dr Gebels
Gost
Dr Gebels

Nikolic im je podvukao nocas “nema nista od tehnicke vlade “ i bacio im ‘kosku’ da se medjusobno svadjaju

Petar Kolasin
Gost
Petar Kolasin

Demokrate su zavrsile, odlucio sam da im vratim clansku kartu. URA je napravila odlican potez sto je otisla od njih. Jedina stranka koja zasluzuje postovanje. Imaju novog clana u Kolasinu.

Unca
Gost
Unca

Boticu,ne mozes biti demokrata jer si nepismen,haha

SlavkoMirkov
Gost
SlavkoMirkov

Ili tehnicka vlada na godinu dana ili nista! Ni cm se be pomjerati DPSu pa neka kupuje glasove na namjestenim izborima koje niko nece da prizna

StarinaMlada
Gost
StarinaMlada

Nikolic ili ne razumije stav ili namjerno spinuje. Dje to pise u Ustavu da Vlada ne moze biti sastavljena dijelom od nezavisnih experata? Drugo, Dps nije dobio vecinu na izborima nego je morao da pravi post koaliciju. Dje to u Ustavu pise da takva koalicija ne moze da se prosiri? Bolno neznanje ili plitak spin

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

odavno pricam da je demokrate osnovao neko drugi, sa sjevera!!?

Nidzo
Gost
Nidzo

Dje si kralju!Aj polako u ladovinu!

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

becic, izdao je SNP, pa CG, pa sad vas.. ko izda jednom izdat ce uvijek to je sigurno ko dan!!

Rambo
Gost
Rambo

Dok je Df-a i dozivotne opozicije DPS nema sto da brine.Mandic.Medojevic ,Bulatovic i Danilovic drze Dps.

Vladimir
Gost
Vladimir

Kako stvari stoje,po svemu sudeći, ovaj DF opet će da spasi DPS.

Mina
Gost
Mina

Koji su manipulatori ovo poslanici DF,sve gori od gorega.Nikakve razlike izmedju DPS i DF,svudje vide izdajnike.Nadam se da nece preci cenzus,oni su zastdje opozicije.Nekad mi nisu bili simpaticni Demokrate,a sada puna podrska od mene.

Sloboda
Gost
Sloboda

Mapet šou u skupštini, hahaha! Nagradno pitanje: čiji su podneseni amandmani? Pomoć, prvo slovo d a nije DF. Ko je?

Xyx
Gost
Xyx

Ko spasava DPS,aj pogodi na DF je ?

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno do čega je Dps doveo ovu državu život je ođe nemoguć sa 300e plate

gaga
Gost
gaga

Bnjj,možeš u tvoju Srbiju tamo bi imao sa tom pameću,samo za burek.

Palisad
Gost
Palisad

Bogomi..bice mrtva trka izmedju alekse i pajovica,ko ce veci stepen mrznosti da popije:-):-)

Mona
Gost
Mona

Botino,palisad je mnogo skup,treba zaradit koju kintu!

Banja
Gost
Banja

A dje je SDP….Što ih nema.

old fortress
Gost
old fortress

Postoji li više PzP ili je to sad sve Nova srpska demokratija, odnosno novi srpski pluralizam?

vivijen
Gost
vivijen

Ja bih rekla da će DF trke izaći na izbore, iako se sve nešto oni bune.

chard
Gost
chard

Mandić je vele još u Kristal.

Banja
Gost
Banja

Nema Mande, Meda i Ranja. .
A ni Draginje.

Setere
Gost
Setere

Kakva izdaja Demokrata. Razočarenje, teško…Kao Pajović

Kaptur
Gost
Kaptur

Batalio sam da gledam ovo noćas na Skupštinu čim sam čuo Radunovića, što se prosuo na izbore u PG pa se sakrio i nije davao izjave pola godine. A oštetio je državu i radnike za ko zna koliko para.

el Forte
Gost
el Forte

Ima li većih moralnih horizontala od ovih iz DF-a, vratili su se u parlament koga su nazvali Sinđinim a sad se prave poštenjačinama.

Vujović V.
Gost
Vujović V.

Oni su Sinđini pislanici.

rembour
Gost
rembour

Pukla je strategija DF-a, pa izlivaju svoj bijes napadajući Demokrate jer znaju da ne mogu da im odgovore.

Etiko
Gost
Etiko

Demokrate su izdale, to se ne može sakriti

Okej
Gost
Okej

A sta su izdale? Objasni.

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Bečka od starta prevara… U jednu kolonu … sa zdravum dpsom i bez becke i sdp…

Mina
Gost
Mina

Posle ovoga sporazuma,bukaci iz DF ce frontalno da napadnu Demokrate,sve sa ciljem da im otmu birace.Ali ,zaludu to rade,gradjani su vidjeli kakvi su.Nekulturni,agresivni,nista im nije sveto,pljujy po svemu i svakome.Sve dok ih ima ,DPS ce jos uvijek biti na vlasti.

Megazus
Gost
Megazus

Bravo demokrate. Brisel je uz vas. Sad dps neka se cese ali df.

Ayas
Gost
Ayas

DPS brani stavove Demokrata, ima li veće bruke

Demokrata bivsi
Gost
Demokrata bivsi

I sta ce onda da kazu demokrate kad osvoje 10%? Bice porasli smo za 200%

Kinšasa
Gost
Kinšasa

Nirmalno, kad ste ih zajedno pisali.

Pravedni
Gost
Pravedni

A konačno više! Da bude dogovor i demokratija! Za dobro naroda u Crnoj Gori i članstva u EU 🇲🇪🇪🇺👍🤓

Logicar
Gost
Logicar

Dps kapitulirao. Bravi za Demokrate i za Brisel. Brisel izabrao stranu.

Rogi
Gost
Rogi

Gledam skupstinu ostarase ok kako su na valsti,a napunili se kao brasnjene kobasice.

anonimni
Gost
anonimni

A narod sve gladniji i jadniji.

Ojha
Gost
Ojha

Botovi demokrata u akciji kako je dps kapitulirao, a oni evo 2 godine pricaju kako nece u parlament dok se ne raspisu izbori i odredi tehnicka vlada i naravno dok celnici ne podnesu ostavke. Izgleda da su demokrate odustale od svojih zahtjeva, pa se postavlja pitanje ko je kapitulirao! DEMOKRATE SU KAPITULIRALE I IZJELE MAFIS!

Qasde
Gost
Qasde

Ne može se sakriti izdaja Demokrata

Kancelarija
Gost
Kancelarija

Sad se Demokrate nađoše u čudu. Moraće nešto drugo izmisliti, kao npr. da DPS posle izbora Demokratama pokloni 10 mandata…

Penalka
Gost
Penalka

Ahaaaa, prihvatljivi, prihvatljivi, opaaa. Hahaha. A sve su DPS-u do sada bili neprihvatljivi, hahaha. Kako dođe maca na vratanca, kad ih Brisel pritisne.

Send this to a friend