Politika Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Teokratija na mala vrata: Očuvati sekularnost opština i države

Printscreen

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (MLJMP) povodom pravoslavnog vjerskog obreda u zgradi opštine Budva ukazuje da je potrebno nedvosmisleno i odlučno očuvati sekularni karakter svih crnogorskih opština i države Crne Gore u cjelini.

<<<Sveštenici SPC osveštali zgradu Opštine Budva i čestitali Careviću<<<

“Vjerska služba u građanskim javnim servisima, uz favorizovanje jedne vjerske zajednice, doprinosi podjelama i diskriminaciji”, kazali su iz Ministarstva.

U Crnoj Gori, ističu oni, pa ni u opštini Budva, nije uspostavljena državna i zvanična vjera.

“Nosioci javnih funkcija, na svim nivoima, su dužni da poštuju Ustavom Crne Gore definisanu odvojenost od bilo koje vjere i da prema svima postupaju jednako”, navode oni.

U slučaju opštine Budva nije saopšteno da je to bio zahtjev zapošljenih ili korisnika opštinskih javnih službi.

“Čak i da jeste onda to pruža osnov da i drugi zatraže obrede po običajima koji su bliski njihovim vjerskim uvjerenjima. To bi dalje vodilo potpunom urušavanju sekularnog koncepta javnih službi ali i produbljivanju podjela, posebno u kontekstu bar dvije nesporne činjenice – da u Budvi žive građani koji koriste usluge javnih službi a nijesu pravoslavci i da pravoslavni vjernici nijesu organizovani samo kroz Srpsku pravoslavnu crkvu”, navode u Ministarstvu.

U javnoj diskusiji o ovom pitanju, bez obzira koliko to nekome izgledalo nebitno, MLJMP je dužno da ukaže i na moguću marginalizaciju građana koji su nevjerujući i agnostici, a kojima je zajamčena ravnopravnost sa ostalima.

“Reagovanje MLJMP nije politizacija ovog pitanja i događaja. Obaveza je i odgovornost državnog organa koje je zaduženo za slobodu vjeroispovijesti da na vrijeme ukaže da privilegovalnost jedne vjerske zajednice direktno vodi praktičnom potvrđivanju zvanične vjere i afirmaciji teokratije. Teokratija se postepeno uspostavlja uzdizanjem dominantne religije do nivoa koji marginalizuje druge i ugrožava pozitivne vjerske slobode”, ističu u ovom resoru.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poziva predsjednika opštine Budva ali i čelnike svih crnogorskih opština da se suzdrže od sličnih aktivnosti i pokažu potrebne demokratske kapacitete i potvrde u svakodnevnoj praksi odvojenost države od bilo koje vjerske zajednice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Piksi
Gost
Piksi

Jos malo ce i na raskrsnicama umjesto policajca stajati pop sa kadilom.

Libero7
Gost
Libero7

Ajde srbi te ljudi i ako ste srbi sto je rekao vas patrijah pavle,da li ce to bit kad

hans
Gost
hans

Koja lakrdija.Oće li u parlamentu ovako.Ghostbusters.U Iranu u vrijeme Homeinija ovo nije rađeno.Sada će strancima biti potpuno jadna dešavanja 90′ tih.

Nmđ
Gost
Nmđ

Ja nemam ništa protiv vjerskih obreda a obrede vršiti u opštinama,preduzećima,školama,vrtićima,javnim ustanovama je van svake pameti.Ako može u Budvi zašto to isto ne bi Bošnjaci radili u Rožajama,Petnjici,Plavu,Gusinju,Ulcinju pa i u Bijelom Polju,Pljevljima,Beranama kao i da im se priključe Albanci.Možda je Carević hteo da ispadne veliki Srbin ili Srbenda ?!!!

samo pitam
Gost
samo pitam

A da umjesto saopštenja podnesete krivičnu prijavu? Pitam za druga…

Boća
Gost
Boća

Sve si im rekao i neko drugi za Dritanovu izjavu jer ispade da se leleče ispod zastava i dok se himna pjeva(uvreda časti za crnogorske patriote,himnu i zastavu).Ima li vas patriotskke crnogorske organizaacije da napišete tužbu,da se istina vidi,ima li vas Crnogorci da branite čast,da ne date na sebe!

expert123
Gost
expert123

Ako bi i u drugim opstinama i druge vjerske zajednice pocele da vrse vjerske obrede to bi dovelo do desekularizacije crnogorskog drustva i potencijalno do stvaranja netrpeljivosti medju njima . Mosli se na razne nacionalne i vjerske grupe. Ovaj opasan presedan treba da bude prvi i posljednji u Crnoj Gori i da se cv vise ne dozvoli nikome vise.

Bernini
Gost
Bernini

Tražili smo povratak u prošlost,dobili je. Još da počnu progoni,poput onih srednjevjekovnih,i to bi bilo to. Tražili ste gledajte.

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

Teokratija! – Ristokratija!
Srpska Korona
OKUPACIJA!

Crnogorac 1
Gost
Crnogorac 1

Sad polako napustajte Crnu Goru vi izdajnici

Send this to a friend