Politika

Terorizam u Crnoj Gori: Džihadisti i tekfirdžije najradikalniji

Crna Gora je Evropsku policiju obavijestila o prisustvu nekoliko radikalnih grupa, među kojima su najizraženiji džihadisti i tekfirdžije, navodi se u godišnjem izvještaju EUROPOL-a Situacija sa terorizmom i trendovi u Evropi.

Na tekfirdžije se u Crnoj Gori gleda kao na jako rigidne u interpretaciji osnovnih islamskih postulata, oni izvode religijske obrede prema striktnim šerijatskim pravilima.

“Tekfirdžije šire različite propagandne materijale internetom, ali nisu stvarna teroristička prijetnja. Isto se odnosi i na džihadističku grupu u zemlji, iako neki njeni članovi, posebno povratnici sa stranih ratišta, posjeduju znanja i vještine koje se mogu iskoristiti u terorističke svrhe”, ističe EUROPOL.

Takođe se napominje i da se umjerene grupe suprotstavljaju nasilnim metodama i traže distanciranje od radikalnih elemenata.

U izvještaju EUROPOL-a se navodi da je “zbog sukoba iz prošlosti između zapadnobalkanskih zemalja velika količina naoružanja dostupna na tom tržištu”.

Mađarska je iznijela podatke prema kojima se oko hiljadu pojedinaca pridružilo Islamskoj državi od 2014. do 2016. godine i da se očekuje njihov povratak.

Druge zemlje su navele da se preko “Balkanske rute” islamisti sad vraćaju ili pokušavaju vratiti u svoje zemlje iz Sirije i Iraka.

U posebnom dijelu izvještaja o Zapadnom Balkanu, koji je sačinjen na osnovu “otvorenih izvora”, navodi se da nije zabilježen nijedan džihadistički teroristički napad tokom 2017. godine.

Što se tiče Kosova, izvještava se da je smanjen broj džihadističkih propagandnih aktivnosti. U izvještaju EUROPOL-a se navodi da su na Kosovu zabrinuti zbog mogućnosti povratka boraca sa stranih ratišta, a vlasti su ukupno evidentirale 54 osumnjičena za učestvovanje u terorističkim aktivnostima u Iraku i Siriji.

Na Kosovu su hapšenja primarno sprovođena zbog sumnje da su te osobe učestvovale u propagandnim aktivnostima.

Među osumnjičenima za pripadnost džihadističkim grupama u Srbiji su predominantno članovi albanske, bošnjačke i romske manjinske zajednice.

“Ova zemlja je takođe izvijestila da su zabilježene propagandne aktivnosti tokom 2017, bilo kroz lične kontakte u neformalnim religijskim skupinama, bilo tokom nekih neformalnih religijskih okupljanja, putem interneta ili društvenih mreža. Cilj ovih propagandnih aktivnosti je radikalizacija i vrbovanje novih članova terorističkih organizacija. Najviše se tako pristupalo ženama, kao i članovima romske populacije”, navodi se u izvještaju EUROPOL-a.

Kako se naglašava, supruge radikalnih islamista su bile vrlo aktivne u vrbovanju drugih žena.

Što se tiče Srbije, Evropska policija navodi i da tokom 2017. godine nije zabilježen nijedan novi odlazak iz te zemlje na strana ratišta.

Bosna i Hercegovina je navela da je do decembra 2017. godine oko 300 osoba otputovalo iz zemlje u Irak i Siriju.

“S 31. decembrom 2017. oko 107 ih je i dalje bilo u Siriji, od čega 61 muškarac i 46 žena. Vjeruje se da se do tog datuma 41 osoba vratila u BiH i da je 71 poginula. Tokom 2017. godine zabilježen je samo jedan (neuspjeli) pokušaj pojedinačnog odlaska iz BiH u područje sukoba”, navodi se u izvještaju EUROPOL-a.

Dalje se ističe da postoji malo izvještaja iz BiH koji indiciraju da ekstremističke grupe, sklone nasilju, imaju organizovanu mrežu u zemlji, te da postoje dokazi da unutar ekstremističkih grupa postoje frakcije koje imaju različita religijska i ideološka uvjerenja, što stvara mogućnost za interne nesuglasice.

Broj džihadistički inspirisanih napada u Evropi bio je za 50 odsto veći prošle godine, u odnosu na 2016. godinu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BOSS
Gost
BOSS

Dzihadisti=Skaljari. Tekfirdzije=Kavcani

ND
Gost
ND

A šta da očekujemo od migranata koje Evropa hoće da uvali u CG? Biće još gore!

Sezonac
Gost
Sezonac

Šta je to tekfirđžija???…

equilibrium
Gost
equilibrium

To ti je kada sa minornim procentom glasova držiš ogromnu većinu vlasti,i samim tim maltretiraš i unazađuješ Državu i njene građane

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

To su oni koji Četnicima ne daju više posle 100 godina da dodju do fotelja

Baranin
Gost
Baranin

A ustvari, ti si samo običan taj sto te boli…

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

Vi ste srbi unazadjeni odavno a to ste na Balkanu dokazali kao najveći Teroristi i zločinci .Vi imate najmanje pravo o Teroristima i ekstremistima pričat jer ovi novi teroristi su zbog vaših zločina nastali .

Baranin
Gost
Baranin

Boze ti otpao taj sto te boli….

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Boli ….ac Vama nikako da izađu iz glave devedeste prošlog vijeka, još živite u njima. 21. vijek je odavno nastao, a ja kao pripadnik VRS-a sam ponosan što je moj narod prvi na svijetu poveo borbu protiv Islamske države i pobijedio u toj borbi. Dokaz pobjede je moj nick- name. Kažete da je Republika Srpaka nastala na genocidu. U… Više »

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Muslimani

Belgijanac
Gost
Belgijanac

U CG trenutno naj ozbiljniji kandidat za terorizam su cetnicki pokret pa ove novo komponovane vehabije !!!

istina
Gost
istina

A teroristicki napad izvode ravnogorci, interesantno…

Siki
Gost
Siki

Najradikalniji terosti u Crnoj Gori su cetnicki teroristi

Crni
Gost
Crni

Nije nego partizani

Baranin
Gost
Baranin

Najradikalniji teroristi u CG su rozajci…
A podržani od strane vlasti,za pametnog dosta….i jedni i drugi najveća prijetnja CG!!!!

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Barski,
Srećom ti nisi pametan.

Baranin
Gost
Baranin

Joška,samo jedna stvar raste u tudjim rukama e tu stvar stavi tamo gdje te sunce nikad nije grija…..

Boli ....ac
Gost
Boli ....ac

Stani da pohapsimo prvo ove od 90-tih Baraninu koji su zločine pravili a ne o ovima koji još nijedan zločin u Crnoj Gori nisu napravili

Baranin
Gost
Baranin

Pa onda počni te da Hapsite od predsjednika,jer on je učestvovao u napadima na Dubrovnik….Jeste li to zaboravili ,da je bio glavni huškač i tjerao omladinu da ide u smrt i predvodio vojsku zajedno sa Bulatovićem u bombardovanju Dubrovnika.JESTE LI TO SVE ZABORAVILI??????

Siki pravi
Gost
Siki pravi

Crnogorska vlast ne misli tako. Iako ISIL misli da su nevidljivi u Crnoj Gori, ipak ANB vidi ko je prijetnja po bezbjednost u Crnoj Gori. A eto ANB ne vidi ” četnike” kao prijetnju. Zasto bi oni bili prijetnja u svojoj drzavi.

Toni
Gost
Toni

To mišljenje ne dijeli Europol. Mada vi mišljenje i nemate, neko vam je crtao šta da mislite.

Roko
Gost
Roko

oni bi da uniste drzavnost Crne Gore ida se vrate pod srbijansku cizmu hocu reci vrncanicu

Send this to a friend