Politika

Tim Vojske Crne Gore uspješno završio angažovanje u misiji Atalanta

Četvrti Samostalni tim za zaštitu broda – AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment) Vojske Crne Gore, vratio se u Crnu Goru nakon četvoromjesečnog uspješnog angažovanja u pomorskoj operaciji Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

Kako su kazali iz tog resora, 12 pripadnika AVPD tima VCG, pod komandom poručnika fregate Lazara Knežića, obezbijedilo je sigurnu dostavu skoro 2.000 tona hrane i ostale pomoći stanovništvu Somalije, pod okriljem Svjetskog programa hrane (WFP) Ujedinjenih nacija.

“Njihov zadatak bio je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda “Spikeroog” i tereta od eventualnih piratskih napada, otmica ili pljački”, naglasili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da je Evropska unija u decembru 2008. godine formirala pomorske snage EU NAVFOR Somalija i pokrenula pomorsku operaciju “EU NAVFOR ATALANTA” kao odgovor na rastući nivo piraterije i oružanih pljački na morskom prostoru tzv. “Roga Afrike” i u Indijskom okeanu.

“Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji EU NAVFOR ATALANTA od 2010. godine i obavljali su dužnosti u Komandi operacije, kao i na brodovima u području operacije. VCG je proširila učešće u ovoj operaciji u aprilu 2017. godine slanjem Samostalnih timova za zaštitu brodova na trgovačke brodove koji su angažovani za potrebe Svjetskog programa hrane UN u pomorskom području Roga Afrike”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CCCCCC
Gost
CCCCCC

Ooooo sokolovi Crnogorski sinji vuci iz planine… Srećno!!

Send this to a friend