Politika

Todor: Nikad se u Crnoj Gori nije bolje živjelo, manje radilo i više kukalo

Energija uoči referenduma 21.maja bila je fascinantna, ali se ona nije održala na željenom nivou nakon plebiscita kada je trebalo izgraditi državu i njene institucije, tvrdi za Novu M renomirani crnogorski umjetnik i zagovornik ideje nezavisne Crne Gore Rajko Todorović Todor.

Mnogo više moglo se uraditi na kulturno-identitetskom planu, kaže Todor. Za 13 godina od obnove nezavisnosti punopravno članstvo u NATO je jedan od najvećih uspjeha, jer ističe, taj vojno-politički savez je realnost i potreba savremenog crnogorskog društva.

“21. maj 2006-te najsvjetliji je trenutak savremene Crne Gore. Taj veličanstveni datum bio je i povod za razgovor sa višedecenijskim borcem za ideju nezavisne Crne Gore  koga smo u prijatnoj atmosferi njegovog ateljea pitali koliko smo kao društvo zreliji 13 godina poslije i u kojim oblastima je moglo biti više urađeno. Todorović naročito naglašava da na kulturno-identitetskom planu nije urađeno dovoljno, nerijetko nebrigom i manjkavošću u radu  institucija”, naglašava Todorović.

Na pitanje kako se živi u našoj državi,  Todorović je odgovorio nam je tako što je parafrazirao, kako kaže, trojicu crnogorskih seljaka domaćina….

“Jedan je Ćetković iz Bijele, Jokić iz Župe Nikšićke  i Perović sa Rudina Nikšićkih, koji kažu, to se može sublimirat- da se nikad u Crnoj Gori nije bolje živjelo, manje radilo i više kukalo”, napomenuo je on.

Na pitanje da li je kao istaknuti umjetnik, ali i podržavalac samostalnosti naše države, zadovoljan koliko se vodi računa o očuvanju crnogorskog identiteta, on kaže vrlo malo, i uvijek je to bilo podređeno  dnevno-političkim interesima i tu se postupalo partitokratski, birokratski.

“Zapostavljane su suštinske stvari radi nekog prividnog mira. Ljudi koji su pošli u dobrovoljno ropstvo ili su ga željeli oni se nikada neće sa tim pomiriti”, naglasio je Todorović.

Odgovarajući na pitanje kako prevazići duboke podjele u crnogorskom drustvu, Todorović je jasan-samo istinom.

“Ne može se neko ko je bio zlikovac, ne može pop Macan Vukojičić biti svetac, on je zlikovac. Umro je skoro legenda jugoslovenskog glumušta Miša Janketić, njegovu majku je zaklao. I on proglašen za svetca. Zlikovac je zlikovac, o tome nema diskusije. Zamislite kad bi Njemci tražili dobre i svijetle stvari Hitlerovog fašizma”, istakao je on.

175

avatar
1000
114
61
0
 
108
ficorazocaranLegendaMehoMila K
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
fico
Gost
fico

Nekima je stvarno tako! On o sebi govori. Dje on sve stigao bez biografije!
To je i razlog sto nikad o umjetnosti ne prica, vec samo o politici.

razocaran
Gost
razocaran

Moj Todore,citajuci tvoju slavopoku,covjek bi rekao,ka da si rodjen u ovoj deceniji.Odakle ti to saznanje da se u C.Gori ,sada najbolje zivi.Zar si zaboravio Sedamdesete i osamdesete,kada smo ,priblizno,svi zivjeli kao Bubreg u loj.Cinimi se,koliko me pamcenje sluzi,da tada nije bilo 25% stanovnistva gladno,niti je bilo milijardera i Stotine milionera. Ne znam,Toso,sta si htio sa ovakvom izjavom da postignes ?… Više »

Mila K
Gost
Mila K

hahahaha

kakav smiješni stav čovjeka čije godine bi bar morale da iskažu poštovanje za stvarnost

Hart
Gost
Hart

Tacno Todore. Samo sad bi mnogo da su tzv. “milioneri preko noci” i ne valja im drzava ako to nisu.

delija
Gost
delija

kad se toliko dobro zivi,zasto su onoliki redovi ispred njemacke.a posebno americke ambasade??

neko
Gost
neko

reče Rajko Todorović

free samples
Gost
free samples

ako je ovo placeni clanak bar napisite “sponzorisano” da obican svijet zna da je reklama….

Mrgud
Gost
Mrgud

Ja volim crnu goru bez interesa a vi je volite dobar dio zbog interesa . .ne treba samo ja da zivim dobro .a drugi da tezgare i nemaju osiguranja . . . I sigurnosti . .polako nestajemo . .ali vas briga nije . .sjever iseljava .u zapadnu evropu .i ameriku . . A Hvalis mi se . .e moj todore… Više »

Dzikic
Gost
Dzikic

Nikom nije ljepse nego nam, samo da je garantovani svaki dan ! A nas je 60% zaposlenih !

oooo
Gost
oooo

Bas nam je dobro da bolje ne moze bit. Raznorazni umjetnici bilo koje sorte, sportisti, glumci, … svi oni koji pojma sa politikom nemaju nas uce da nam je SUPER. Politicari isto to tvrde i ubedjuju nas da im povjerujemo. 70-80 % naroda je blentavo pa ne moze to da shvati. Nesto nije u redu. Pocecu da vjerujem dok savijam… Više »

Fileo
Gost
Fileo

Da si mi ti zdravo Todore, Njemci i danas nastavljaju Hitlerovu praksu, a to što ti ne vidiš to, to je zato što si ti, za razliku od tvojih predaka, ideološki postao dio tog Rajha, pa ti se čini da nikad pravednijeg svijeta nije bilo od postanka. Za Macana se slažem. Nema svetaca među ljudima. Bio jedan, pa mu se… Više »

haha
Gost
haha

ima se za so i hljeb

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Meni je extra,daidza Suad me zaposlijo u Podgoricu,rupam ti iljadarku svaki mjesec,kola,tefeljon…ihaaa dje hoj bolje,nema bolje ni u nemacku,ovi moji iz BPa ciste klozete gore za te pare!

Marija Stjuart
Gost
Marija Stjuart

Ja ne kukam..niko me nije tjerao da ucim za nastavnicu..sad radim za 400 e,bez pune norme,ali sam srecna i sto toliko imam…zao mi je onih sirotih zena sto rade po ovih marketa za 250 e..cio dan provedu na nogama,brini o djeci,kuci..a onda se gospodin muz zali sto nema redovan znate vec sta..zena mu radi kao rob a on visi po… Više »

Perjanik
Gost
Perjanik

Vidio bi moj Todore da si mlad kako bi zelio da napustis Montenegro

Send this to a friend