Politika

Todorović: Falsifikovanje istorije oživjelo četnički pokret

Branko Todorović

Falsifikovanje istorije, izjednačavanje partizanskog pokreta sa četničkim, pokušaj rehabilitovanja ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, dovodi region do atmosfere koja može dovesti do nove tragedije kakvu smo imali prije tri decenije, kaže za Dnevne novine Branko Todorović, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj.

Todorović u razgovoru za Dnevne novine tvrdi da su se retrogradne snage pobijeđene u Drugom svjetskom ratu, na različite načine očuvavale i očuvale, potpomažući jedna drugu, a onda 90-tih godina prošlog vijeka zajedno oživjele.

“Ne samo da su oživjele, nego su uspjele da se izbore da danas imamo takvu situaciju da se i u zakonima pojedinih država regiona izjednačilo četništvo sa partizanskim pokretom, odnosno izjednačili oni koji su se borili protiv fašizma sa saradnicima okupatora. Izjednačeni su oni koji su se borili za slobodu sa onima koji su počinili brojne zločine, prije svega nad svojim narodom, a zatim i nad drugim narodima i u BiH i u regionu”, kaže Todorović.

Navodi da je sve počelo prije tri decenije.

“Od tada do danas otvoreno se radi na falsifikovanju istorije, na negiranju i relativiziranju zločina koje su počinili ljotićevci, četnici i ustaše. To se radi na različite načine, ali vrlo sistematski, počev od udžbenika u školama, do istoriografije, zato nije nikakvo iznenađenje orgijanje četnika u Višegradu”, naveo je Todorović.

Vlasti u Republici Srpskoj, prema njegovom mišljenju, nijesu adekvatno reagovale na postrojavanje četnika u Višegradu.

“Nažalost, nije bilo nikakve glasnije reakcije u Republici Srpskoj, ali ni u Beogradu gdje se i te kako reaguje kada u Hrvatskoj, recimo, vide naznake ustaštva. Dakle, reagujemo kad vidimo da se nešto dešava u komšiluku, ali istovremeno nijesmo spremni na samokritiku, nažalost ni na poštovanje istorijski utvrđenih činjenica, koje su pokazale odgovornost svih strana tokom Drugog svjetskog rata, kao i u zbivanjima 90-tih godina prošlog vijeka”, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, četničke organizacije u regionu su veoma povezane.

“To se vidjelo i po dešavanjima u Crnoj Gori tokom 2016. godine. Četnički pokret i četničke organizacije u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori imaju komunikaciju, bliske odnose, međusobno se podržavaju i tako opstaju. Upravo je to jedan od dokaza kako manjina u društvu, ali glasna i uporna, jednostavno nadglasa većinu koja je nevidljiva, ćutljiva, koja nije spremna da digne glas protiv falsifikovanja istorije. Duboko sam uvjeren da se ono što se dešava u BiH, u Republici Srpskoj, u Srbiji, reflektuje i na dešavanja u Crnoj Gori”, ističe Todorović.

Smatra da je rješenje svega u većem angažmanu i podršci EU.

“Dakle da nas snažnije podrži u procesu evropskih integracija. Jedan od načina je, ako je to moguće, zajednički ulazak država Zapadnog Balkana u EU. U U ovom trenutku Evropska unija ne posvećuje dovoljno pažnje regionu, ne daje dovoljno podsticaja i podrške, i tu je odgovornost zvaničnog Brisela. Članstvo u NATO je takođe šansa da nikada više ne bude rata na Zapadnom Balkanu i tu šansu ne smijemo propustiti. To ne bi bilo dobro samo za region, nego i za Evropu i njenu stabilnost, ali i za sam NATO”, naglašava Todorović.

Poručuje da građani zemalja u regionu moraju početi da misle svojom glavom i da aktivno učestvuju u izgradnji demokratskog društva.

“Ne smijemo sudbine prepustiti u potpunosti u ruke političkih lidera, jer smo često plaćali previsoku cijenu zbog pogrešnih politika i neodgovornih političara”, navodi Todorović.

Prema njegovim riječima, građani znaju ko su bili četnici, barem većina nema dilemu, znaju i odgovornost partizana za neke događaje u II Svjetskom ratu koji su takođe dokazani.

“Ali šta je sa mladima, sa novim generacijama koje u udžbenicima imaju lekcije u kojima se relativizuju zločini, izjednačavaju četnički, ustaški pokreti sa partizanskim, izjednačavaju oni koji su se borili protiv fašizma sa saradnicima okupatora… Taj pokušaj falsifikovanja istorije otvoreno dolazi od zvaničnih institucija. Vidimo da su, recimo u Srbiji, četnički i partizanski pokret izjednačeni pred zakonom, da veterani i jedni i drugi imaju maltene ista prava. Nakon toga, bili smo svjedoci da su se pojedini istoričari, pa i istoriografija, uključili u proces rehabilitacije četničkog pokreta. Preko takvih stvari ne smijemo da prelazimo. Ako dozvolimo, devedesete su nam na pragu”, smatra Todorović.

Nacionalistički pokreti su, ističe, ojačali i u Evropi.

“Ali ni u kom slučaju ne bismo smjeli da poistovjetimo nacionalizam i Evropi i populističke pokrete, pa čak ni neke desničarske stranke, sa onim što mi imamo ovdje na prostoru bivše Jugoslavije. Mi ovdje na djelu imamo šoviniste, imamo ljude koji su se uhvatili jednog posla da pokušaju da preoblikuju istoriju, relativizuju, čak i opravdaju zločine…To za posljedicu ima izazivanje mržnje, straha, izazivanje međuetničkog nepovjerenja… To u Evropi, bez obzira na kritike koje imamo prema raznim politikama, prema nekim evropskim liderima, ne postoji na takav način i u toj mjeri. Šovinizam na prostoru bivše Jugoslavije je brutalan, zastrašujući, iza njega stoje stotine hiljada mrtvih”, zaključio je Todorović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tommy_h
Gost
Tommy_h

Ee Df velica ove ratne zlocince, i radi sve kako bi naskodili Cg.

Bjelopavlići
Gost
Bjelopavlići

Crna Gora je prepoznata u očuvanju ideja slobodarskih misli!

Mne2006
Gost
Mne2006

Vazda će partizani biti kilometrima ispred četnika. Čuvaće tekovine NOR-a a uvijek je bilo i biće SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU!

sds
Gost
sds

Nista cudno. I dan danas Vlada Njemacke isplacuje penzije nacistickim oficirima ali i kolaborantima odnosno kvislinzima, pa tako i cetnicima. Nije ni cudo sto su brze bolje potrcali da rehabilituju ovaj zlocinacki pokret.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Zlatio se Tito i Goli Otok. Ova bagra je tada bula u mišijim rupama, a Država stećna i prosperitetna.

xxy
Gost
xxy

Na Goli Otok najvise su stradali crnogorski komunisti koji su bili tamo zatvoreni od svojih dojucerasnjih drugova.

zdravo bio
Gost
zdravo bio

Falsifikator istine i istorije ste vi gospodine Todorovicu!

Superhick
Gost
Superhick

Dje su cetnici tu je i bjezanija

Prc CG
Gost
Prc CG

Ako iko falsifikuje istoriju onda su to crnogorski nazovi istoricari,pokrijte se usima i ćutit,sprda vam se čitav svijet.

Ironija
Gost
Ironija

Kukala ti majka kad mozes da kazes neironicno da se sa nama svijet sprda. Pa sta onda nesretnoj srbiji rade, kako se to zove? Drzavi koja ide trceci unazad,sama bez idje ikoga, gleda u Rusiju kao sto dzukela gleda u prolaznika da vidi oce li joj parce leba dobacit. Pusti ti nas prijatelju, imate vi i vise nego dosta domacih… Više »

Beranac
Gost
Beranac

Nikad vise se cetnicka ruka nece dovatit Crnogorskoga prijestola !

Vojnik
Gost
Vojnik

Cetnici, Ustase, Balije razliciti likovi fasizma. Srecom Crna Gora je jedna od rijetkih drzava koja istinski bastini antifasizam za razliku od Hrvatske (dje ispod zita velicaju Ustase, neki i otvoreno) i Srbije (dje su otvoreno rehabilitovali saradnike fasista). Crna Goro volim te.

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Vojnik,a ove tvoje komite? Sta su nego saradnici fasista?

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Saradnici fasista i prije nego sto je fasizam nastao. Zar nijeste imali skole u Trebinje?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A Krsto Popović ? Ubijen je kao domaći izdajnik od strane tih što ih veličaš.

Falsifikat
Gost
Falsifikat

Ozivjelo cetnicki ili komitski pokret. Istoriju falsifikuje onaj ko sklanja Crnogorske kape sa 4S iz muzeja, ko izbacuje cirilicu na kojoj je Njegos i Kralj Nikola pisao, ko komite glorifikuje unatoc cinjenici da su Krsta Popovica ubili partizani, ko Austrougarsku vojsku vidi kao oslobodioce a Srpsku kao okupatore, ko skida spomenike na kojima su ubiljezene istorijske cinjenice da je CG… Više »

miki
Gost
miki

Kakva kapa sa 4S, nije je bilo prije 1918. Izbacilo se pismo kojim je pisao Njegoš odavno, on je izričito bio protiv Vukove reforme. Nebitno ko je ubio Krsta Popovića, komiti su svijetla strana crnogorskog oružja. Austrougarska nije oslobodilačka, ali to nije ni srpska vojska bila.

nedipr
Gost
nedipr

Veze ti nemaš…

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Falsifikatoru, ti falsifikuješ falsifikat. Niko nikad nije rekao da je austrougarska vojska oslobodilačka. Ona je naravno, bila okupatorska. Kad se ona 1918 povukla, najviše zbog opšteg stanja Austrougarske na raznim frontovima, što zbog djelovanja mnogih Crnogorskih komitskih odreda, u Crnu Goru ulazi srpska vojska. Dočekana je kao bratska ali, obzirom da nije bilo ni jednog austrijskog vojnika sa kojima bi… Više »

Mesija
Gost
Mesija

Pravi građanine ti bas volis pisati gluposti.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Koje je glupost os ovoga što napisah, mesi ?

Ljuta
Gost
Ljuta

A sto je istina?

nebojša
Gost
nebojša

Ako ćemo iskreno,niko nije tako falsifikovao istoriju i sve drugo kao komunisti i niko tako nije unazadio svijet kao komunisti i to čak gore i više nego i fašisti.Ovoliko da kažem novih ili spornih nacija,zatim ovoliko teritorijalnih sporova među državama,zatim ovoliko neriješenih i nepravednih imovinskih sporova i toliko pljačke privatne a i državne imovine,toliko propalih i opljačkanih firmi i posledica… Više »

važi
Gost
važi

Ni za 100 godina vi četnici nećete imati državu na nivou komunističke države Jugoslavije. Ne možete da okrečite ono što su komunisti napravili.

Profesor
Gost
Profesor

Nebojša, niko nije falsifikovao istoriju nego Srbija, sva istorija im je na lažima i prevarama. Ništa nema istinuto i realno. Sve im je laž i obmana. Od sebe prave žrtvu, a u stvari su glavni krivici.

Liberal
Gost
Liberal

A ozivjelo boga mi,eo vojvoda mandic velica sve velikosrpsko a pljuje a ne sve crnogorsko ,no dobro ,dokle ima ovih nepismenih da ga slusaju neka prica sto oce

zanavjek
Gost
zanavjek

Najgore je to što kod nas nikad nije ni nestalo to, niti će, nažalost…Breme generacijama: kako se oduprijeti velikosrpskom projektu… Živi bili pa vidjeli…

Stefo12
Gost
Stefo12

Eo nama u crnu goru i dan danas pricaju da smo srbi ,i onda sto se mrzimo medjusobno,kako cu voljet ja komsiju koji oce mene da ubijedi da mi je djed nesto sto nije ?

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Samo ti nemoj komsiju Srbina ubjedjivati da je ono sto nije, i sve ce biti u redu. Nemoj mu nametati da je nacija koja je izmisljena 1945. ono sto mu je bio djed koji je rodjen prije 1945. Eto i Njegos i Kralj Nikola su se pisali Srbima, pa nemoj ti komsiju Srbina ubjedjivati da oni nijesu znali ko su… Više »

plunjas
Gost
plunjas

@Nikad vise – Vi srbi ste tog istog Kralja Nikolu procerali iz CG. Sima Milutinovic, agent srpske vlade, je pokusao da falsifikuje testament Svetog Petra Cetinjskoga, kako bi sprijecio tog istog Njegosa da dodje na vlast. Otkud sad to stalno pozivanje na njih dvojicu, kad ste im vazda o glavi radili?

Bezimeno
Gost
Bezimeno

Moram djedu da javim da se cio zivot vara,eo veli Nikad Vise da je sigurno srbin.

Pracka
Gost
Pracka

Svaki dan po jedan spin, danas dva. Medijsko krilo mafije.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

U pravu si prijatelju. Svaki dan neki četnički spin. Ne patišu ali uzalud. Samo kvare odnos sa svim komšijama okolo. To rade na svoju štetu najviše ali i na štetu svih nas.

đurica
Gost
đurica

Nit da sam lud nebih ti nastavio sa ovim blezganjem.A,zašto Todore,e pa evo zašto kratko jasno.ČETNIČKI pokret ili odmila ČETNICI nastali su kao sušta potreba nad USTAŠAMA I BALISTIMA.Da nije rep podigao USTAŠA nad svojim narodom golorukim zasigurno da nebi došlo nit do pojave ČETNIČIĆA.Sliniš Todore,90 tih ista stvar na tlu bivše JUGE,USTAŠE I SVA OSTALA bratija a koja je… Više »

Joo
Gost
Joo

cetnici se borili sa tim istim ustasama i sa fasistima u CG, protiv Crnogoraca i partizana…..isli ispred neprijatelja, spavali u njihovim kasarnama, nacisti i fasisti ih naoruzavali i davali plate…..najgnusnije ratne zlocine pocinili nad Crnogorskim civilima…..@#$%&* te takvo Srpstvo……..

Apsurd
Gost
Apsurd

Ko o čemu, CDM o četnicima, Rusima, DK I opoziciji.

Dokazano
Gost
Dokazano

Za tebe je apsurd Članak o zločincima koji su u novim dobima sa svojim zločinačkim pohodima nastavili?izgleda da je veilik apsurd u tvojoj glavi

Apsurd
Gost
Apsurd

Apsurd je, (ne)dokazani da se pažnja javnosti sa svih domaćih problema skreće na komšijske. Baš me briga šta ko radi i priča u Republici Srpskoj. Možda ti voliš, reciprocitetno, kada mediji u Srbiji komentarišu situaciju u CG. Ja ne volim, a baš zato ne volim ni ovo. Da nas nisu plašili ovakvim minornim pojavama, kao djecu babarogama, narod bi ih… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nema i ne smije biti rehabilitacije onih koji su sarađivali sa okupatorom; ni na jednoj strani! Otkud slike Pavla Đurišića sa Pirciom Birolijem na narodnom zboru u Beranama, ako su navodno bilinepijatelji? Otkud Gvozdeni krst za Pavla od nacista?

Nikola
Gost
Nikola

Neko kome je idol sekula drljević tako govori, skroz poremećene vrednosti…

Istoričar
Gost
Istoričar

Nikola, čitaj prave i istine knjige, a ne srbijansku propagandu.

Marv
Gost
Marv

@istoricar koje knjige one dje su svi crnogorci bili partizani? Dje su komiti u stvari bili komunisti a nisu podržavali okupatora? Ma daj molim te isti ste kao četnici i ustaše, solite
drugima pamet a isti ste. Svuda je bilo kukolja.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Istina, svuda je bilo kukolja i marva je svuda marva.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Isto važi i za Sekulu, legendo..

Joo
Gost
Joo

to nose oni ciji preci NISU iz Berana….ili oni ciji preci su oni koji su kao cetnici cinili najgnusnije zlocine protiv civilnog stanovnistva u tim istim Beranama…….

Serdar
Gost
Serdar

A što su ga zarobljavali ako bi ga kasnije odlikovali. Sve je to propaganda kominterne i komunjara. Napadate četnički pokret koji je bio za zapadne vrijednosti demokratije(Amerika i Engleska) a hvalite partizane koji su bili za kominternu i Stanjina. Sada sinovi tih istih komunista su za ono što su četnici propagirali za zapad i demokratiju . Zašto se ne prizna… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

U listu LOVĆEN, na Cetinju 11. oktobra 1944. godine, objavljena je vijest o odlikovanju Pavla Đurišića Gvozdenim krstom od strane Firera. Izguglaj, ne bilo ti teško..

Superhick
Gost
Superhick

Cede su se borile za Hitlerove vrijednosti

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ti, seredare, rijetko ali glupo.

Jovanka
Gost
Jovanka

Uglavnom, istorija se ponavlja i to je to.

Pakrac
Gost
Pakrac

Kako Milovci samo uspijevaju da nađu ovakve izjave, đe god ko na planeti prozbori šta protiv Srba, eto ti ujutru odmah tog teksta na CDM. Ko im to u redakciji po svu noć dreždi na internetu da vidi đe će ko u bijelom svijetu reći šta protiv Srba?

Blaki
Gost
Blaki

Pakrac ,imaš žestoki problem .Dovedi se u red pod hitno ,

Dokazano
Gost
Dokazano

Četnici su Četnici a ako ti sve Srbe svrstavaš u Četnike onda nisi baš u redu nešto.Ili ih ti voliš pa misliš da ih svi Srbi vole

Joo
Gost
Joo

kad si zadnji put bio u Pakracu……

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne protiv Srba no protiv četnika, filozofe. Znaš li da čitaš ili ti neko prepričava ? Ili, možda, podrazumijevaš da je četnik = srbin ? Ja ZNAM da to nije JEDNAKO ali tii… ?

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A okle ti sad izadje…Jesi to cuo od komunista ??

Velimir
Gost
Velimir

Tako je gospodine Todoroviću,konačno da neko normalan I posteni iskren- demokratski a ne četnički nesto kaže,a da nam to dolazi iz republike Srpske!

Send this to a friend