Politika

Sjednica Vlade uz NATO tortu i šampanjac: Grandiozan 5. jun

Nakon što su juče mladi DPS-a povodom ulaska Crne Gore u NATO dočekali premijera sa tortom, isto su danas uradile Markovićeve kolege. Tako su se ministri i premijer počastili tortom i šampanjcem, a sjednica Vlade započeta je analizom učlanjenja u NATO, i tom prilikom je ocijenjeno da je to istorijski uspjeh i najvažniji događaj nakon obnove nezavisnosti.

Premijer Duško Marković je rekao da članstvo u NATO-u predstavlja rezultat temeljnog i posvećenog rada na reformama još od 2006. godine i ocijenio da će buduće generacije osjetiti dobrobit ovog istorijskog događaja.

“Ovo je najdirektnija najkonkretnija zaštita suvereniiteta i našeg državnog opstanka i nova prilika za dalja dostignuća. Ta dalja dostignuća moraju biti usmjerena prije svega na poboljšanje kvaliteta života u našoj zemlji i na ekonomskom rastu. Taj prioritet mora biti obaveza svakog zaposlenog u državnoj administraciji, a prije svega Vlade koja će morati da taj nesporni administrativni i državni potencijal usmjeri ka tom cilju“, rekao je Marković.

Govoreći o samom činu učlanjenja naše zemlje u NATO kao i o sastanku sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Majkom Pensom predsjednik Vlade je rekao da pozitivna atmosfera partnerstva sa našom državom i iskrene radosti zbog našeg uspješnog procesa evroatlantskih integracija predstavlja dodatno priznanje za Crnu Goru.

Prilika za snaženje procesa evrointegracija

“Ja vjerujem i mislim da ćete se vi složiti sa mnom da je ovo prilika da osnažimo proces integracije u Evropsku uniju. Moramo se svi posvetiti tom cilju jer se našim članstvom u EU ostvaruje sveukupna vizija i strateško opredjeljenje Crne Gore što će nesumnjivo ubrzati naš sveukupan razvoj koji se prije svega odnosi na ekonomiju“, rekao je premijer.

Marković je izrazio uvjerenje da je naša pozicija dragocjena i važna za stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Tokom diskusije koja je uslijedila ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović ocijenio je da sada kompletna politička i državna struktura treba da se prilagodi novoj realnosti.

“Mi smo od ponedjeljka druga zemlja. Postali smo dio saveza u kojem živi skoro milijarda stanovnika. Ovo je prvi put da je Crna Gora u svojoj istoriji preduzela odlučan iskorak na Zapad“, rekao je Darmanović dodajući da je Crna Gora, s obzirom na činjenicu da je integracioni proces okončala sama prošla mnogo teži put nego države koje su ulazile u NATO u grupama.

Ministar odbrane Predrag Bošković naglasio je posebnu ulogu Vojske Crne Gore tokom integracionog procesa.

“Njeno Partnerstvo za mir koje je NATO inicirao 2006. godine i prije svega učešće naših vojnika u mirovnim misijama dali su jedan dodatni stimulans da ovaj proces ide brže nego kod nekih zemalja u okruženju“, rekao je ministar odbrane.

Potvrda dobrog izbora 21. maja 2006.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović, koji je govorio kao predstavnik Bošnjačke stranke, rekao je da Crna Gora danas šalje poruku i onima koji su bili protiv članstva u NATO-u da su izgubili još jednu bitku.

“Danas vidimo da je 21. maj 2006. bio dobar izbor“, rekao je Husović pri čemu je kao čelnik jedne od stranaka koje okupljaju manjinske narode odao posebno priznanje Demokratskoj partiji socijalista i njenom predsjedniku i prethodnom premijeru Milu Đukanoviću.

“Da nije bilo Mila Đukanovića ne bismo mi pričali danas na ovu temu. Hvala Vam što se u ovoj Vladi ponašate kao nestranačka ličnost, a ne kao potpredsjednik DPS-a. Zato je ova vlada uspjeh svih nas“, rekao je Husović.

On se nada da će ova Vlada uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju, ali da se njegova Bošnjačka stranka zalaže za proširenje vladajuće koalicije i da je u tom smislu spremna da širi koaliciju i da ponudi svoja mjesta u njoj.

“Ali smo isto tako spremni da radimo i da se trudimo da ne bude vanrednih ni prijevremenih izbora do kraja mandata. Isto tako smo spremni više nego ikad na nove izbore. Mislim da smo jači nego ikad i da ova vladajuća koalicija može da osvoji samo veći broj mandata nego što smo do danas imali“, rekao je Husović.

Ministarka Marija Vučinović je rekla da se njena politička partija – Hrvatska građanska inicijativa – nikada nije dvoumila u vezi sa Crnom Gorom.

“Kao što smo onda mislili da treba da bude samostalna tako i danas mislimo da treba da bude u NATO-u. Posnosni smo što smo dio tima koji je doprinio da Crna Gora bude članica“,  rekla je Vučinovć dodajući da priznanje valja odati i prethodnim vladama i premijerima.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka ocijenio je da ovaj trenutak predstavlja “pobjedu nad pobjedama“, dok je ministar prosvjete Damir Šehović rekao da 5. juni 2017. smatra najznačajnijim datumom u novijoj istoriji Crne Gore nakon 21. maja 2006.

“Mi smo poslali jasnu poruku svima 21. maja da samo nezavisna, građanska, antifašistička i multietnička Crna Gora nema alternativu. Samo 11 godina kasnije, 5. juna 2017. smo i formalno postali članica Sjevernoatlantske alijanse čime smo stavili pečat upravo na takvu Crnu Goru“, rekao je ministar prosvjete koji je govorio kao predstavnik Socijaldemokrata.

Datum poput Berlinskog kongresa

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da se dan ulaska naše zemlje u NATO može mjeriti sa nekim od najvećih datuma naše istorije poput Berlinskog kongresa.

“Za razliku od dijela naše javnosti svjestan sam koliki smo trag ostavili 5. juna. Vrijeme je majstorsko rešeto. Siguran sam da će za 5 ili 10 godina biti jasno svima kakav je grandiozan 5. juni“, rekao je Pažin.

Iskoristiti trenutak kao šansu

Predsjednik Vlade je na kraju ovog dijela sjednice čestitajući građanima Crne Gore članstvo u NATO-u izrazio zahvalnost prethodnom premijeru Milu Đukanoviću na viziji i ocijenio da danas imamo državu sa neviđenom perspektivom i velikim šansama da budemo zemlja uređenog i nekompromitovanog političkog sistema, da ekonomski rast bude naše najveće dostignuće, a da nam razlike budu podsticaj da nalazimo nove oblike suživota.

“Ovo nije uspjeh koji treba da nas gurne u zonu sebičnosti i zanosa nego nam treba političko širenje“, rekao je Marković dodajući da se zalaže za objedinjavanje političkih potencijala jer diobe sputavaju društvo da postiže ciljeve.

Crna Gora je 5. juna i zvanično ušla u NATO.

Juče se, uz intoniranje crnogorske himne, među 28 zastava NATO-a koje se nalaze u sjedištu Alijanse u Briselu, zavijorila i crnogorska, kao 29. članice.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ivana
Gost
ivana

Ostace upamceno da u vrijeme posta Ramazana oni nude Muslimanima u Vladi da piju alkohol i jedu slatko…

Pan
Gost
Pan

Vidji vraga ?

16768125000$$$$
Gost
16768125000$$$$

Montenegro će bit bogat ali malo kasnije. ……koliko ga ja vidim. ……..

Čerčil
Gost
Čerčil

ZIVJELI CRNOGORCI I CRNOGORKE !

Send this to a friend