Politika

Ne pomaže ni EU: Političari i dalje u ćorsokaku

Ni međunarodna zajednica, izgleda, nije u stanju da pomiri zavađenu crnogorsku političku scenu i vrati poslanike opozicije u Skupštinu, koju bojkotuju već više od deset mjeseci.

Socijaldemokratska partija, Demokratska Crna Gora, Socijalistička narodna partija i Demokratski front, nakon sastanka sa ambasadorom EU Aivom Oravom, jasno su poručili – od bojkota parlamenta ne odustaju.

Osim toga što su crnogorski opozicionari po ko zna koji put ponovili da se neće vraćati u Skupštinu, i iznijeli mnoštvo osuda na račun DPS-a, postalo je jasno da među opozicijom nema zajedničkog stava o daljem djelovanju.

Dok su Demokrate, SDP i SNP uslovljavali DPS da će se vratiti u Skupštinu samo ako se bude razgovaralo o vanrednim izborima, na njihovu adresu je stigao ultimatum Demokratskog fronta, koji je indirekto poručio da će nakon 1. oktobra razmatrati opciju povratka u parlament.

Iako su opozicionari rekli da je loptica u dvorištu DPS-a, čini se da je to daleko od istine jer je, kako nezvanično saznaje CdM, delegacija EU ostala čvrsta pri svom stavu – bojkot parlamenta ne podržavaju!

Nekoliko visokih funkcionera DPS-a koje je CdM kontaktirao, nije htjelo da komentariše izjave opozicije nakon sastanka sa ambasadorom EU, ističući da je to “već odavno ispričana priča i da nemaju šta da dodaju”.

Poslije svega jedno je jasno – politička situacija u Crnoj Gori je i dalje u ćorsokaku i nikome ne pada na pamet da popusti i pristane na bilo kakav vid iskrenog dijaloga.

Dokaz da društvo nije demokratsko

Govoreći o situaciji nakon posjete opozicije sjedištu EU u Podgorici, direktor Građanske alijanse Boris Roanić za CdM ističe da sada i formalno znamo da naše društvo nije demokratsko i sposobno da riješi svoje probleme kroz institucije sistema i dijalog svih strana.

“Zato je bilo poželjno da se umiješa međunarodna zajednica i inicira rješavanju krize. Momenat je jasan – nakon prijema u NATO, trenutak je da se država uozbilji. Naravno, opstukcija će biti od struktura koje imaju korist od ovakvog stanja i odnosa, pa treba dobro analizirato sve izjave i to, kako će se SAD postaviti po ovom pitanju”, kaže Raonić.

Nema ni nagovještaja saglasnosti

Analitičar Srđa Vukadinović kazao je za CdM da nakon sastanka opozicije sa ambasadorom EU nema ničeg  novog.

“Samo se vidjelo da međunarodna zajednica kao posrednik između vlasti i opozicije neće dati nikakav rezultat. Opoziciji je zajedničko da želi nove izbore, ali to nije ništa novo jer oni to žele poslije svakih izbora koje izgube. Samo novi parlamentarni izbori će razriješiti ovu krizu”, rekao je Vukadinović.

On ističe da ne postoji ni nagovještaj saglasnosti među opozicijom.

“Jasno je da postoje tri bloka među opozicijom koji su se jasno pozicionirali – Demokrate, zatim SDP, URA i Demos i na kraju Demokrtski front, koji ne želi da sarađuje sa bilo kim iz opozicije. Tako da se mnogo veća boba vodi između demokrata i DF-a, nego što im je meta DPS“, rekao je Vukadinović.

Pat pozicija

Nakon posjete sjedištu EU i dalje smo u pat poziciji – opozicija neće u Skupštinu, žele izbore i kritikuju crnogorsku vlast dok sa druge strane DPS čak i ne želi da komentariše njihove izjave.

Međutim jedno je jasno – građani Crne Gore i dalje nastavljaju da iz svojih džepova plaćaju nedolazak opozicije na posao, a DPS uz ovakvo djelovanje oponenata bez ikakve dileme ostaje najjača partija, a ujedinjena opozicija velika iluzija.

Slađana Đukanović, Balša Knežević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

A i da se raspišu novi izbori ništa se neće promijeniti. Opozicija će opet izggubiti, pa će opet kukati kako su pokradeni, pa će opet bojkot i tako u nedogled. Dokle god su opozicija Crnoj Gori nikad neće dobiti izbore.

z d
Gost
z d

Ne pomaže voda majko sa Korita Ivanova.

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Ova nasa nazovimo opozicija ne shvaca da su kojim slucajem bili prekinuti izbori 16-og oktobra zbog navodnog drzavnog udara kakva bi bila reakcija opzicije,ista ka sada i jos gora jer su bili ubijedjeni u pobijedu.Ne mogu shvatiti SDP/URA cemu ova lakrdija i ne priznavanja izbora pokusavam logicki da dokucim ili oburdavanje DPS po svaku cijenu cak po cijenu rusenja drzave… Više »

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Pametnije bi i efikasnije bilo da bojkotuju rad Skupštine no što bojkotuju Skupštinu. Pojave se na svaku śednicu, ako je prilika prozbore koju narodu i napušte salu. Građani bi ih viđei, čuli, možda i bolje razumjeli i podržali. Ovako su stekli “oreol” neradnika, leziljebovića i izgubili prilično simpatija glasača. Liše toga, sad su ih strpali na jednu gomilu i po… Više »

Pravedni
Gost
Pravedni

Mi građani ćemo ispaštati zbog političara iz vlasti i opozicije jer se inate. Nesposobnjakovići za dogovor neće više dobiti glasove. Teško njima na izborima. I jednima i drugima.
CdM je DPS-ov medij.

Misko
Gost
Misko

Te srece da ostanu dje su da ih ne gledaju nase oci kaki su ka da su sa pokajanja….hahahahaaaaaaaaa….

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Blazo sakrij televizor da se ne gleda ???????

Send this to a friend