Politika

Trifunović: Eksponenti stranih interesa imaju svoje baze i u medijima

Darko Trifunović

Stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović kazao je Dnevnim novinama da će NATO kontrahibridni tim koji dolazi u Crnu Goru doprinijeti da se, prije svega, razotkriju lažni novinari i zaustavi hibridni rat koji se vodi protiv njenih građana, a koji vode instrumenti raznih politika koji dolaze sa Istoka.

Trifunović u razgovoru za ovaj list podsjeća da se NATO tim koji stiže u Crnu Goru bavi hibridnim prijetnjama i očekuje da on pruži značajnu stručnu pomoć posebno crnogorskom pravosuđu, kako bi se efikasno protiv eksponenata, nosilaca rizika i prijetnji pravovremeno zakonski djelovalo.

Inače, u julu prošle godine, čelnici NATO-a saglasili su se da osnuju kontrahibridne timove za podršku, koji saveznicima na njihov zahtjev pružaju prilagođenu pomoć u pripremi protiv hibridnih aktivnosti i reagovanju na njih.

Trifunović kaže da će NATO tim pomoći identifikaciji prijetnji, i njenih nosilaca, a onda će raditi i sa pravosuđem.

“Treba donijeti određena zakonska rješenja koja će omogućiti da se lažni novinari iz nekih nevladinih organizacija zakonom procesuiraju i da se zakonom reguliše lažno predstavljanje i trovanje medijske sfere i uticaj na svijest građana”, kaže Trifunović.

Srpski stručnjak za bezbjednost kaže da skoro godinu dana insistira na potrebi da se odgovori na hibridnu prijetnju.

“Hibridni rat, koji se vodi u Crnoj Gori protiv njenih građana, vode instrumenti različitih politika koji stiže sa istoka. Ti eksponenti su postali toliko nasilni da je to zahtijevalo određenu vrstu akcije. Vidjeli ste, kako su vlasti Crne Gore pokušale da budu satanizovane. Vidjeli smo kako je sve ono što je vuklo Crnu Goru ka prosperitetu, članstvu u Evropskoj uniji, članstvu u NATO, dolazilo do satanizacije raznih struja i pojedinaca”, kaže Trifunović.

Prema njegovim riječima, u tim situacijama su prednjačile organizacije i pojedinci koji su zapravo rukovodili interesima Rusije.

“Svi znamo da je Rusija odigrala čvrstu ulogu u odvajanju Crne Gore od Srbije i da je imala određene namjere da od Crne Gore napravi rusku bazu. Imamo i dalje eksponente takvih politika, a svi znamo kakve bi posljedice onda bile po Crnu Goru i njene građane”, navodi Trifunović.

Trifunović kao primjer daje portal IN4S, za koji tvrdi da se lažno predstavlja.

“Oni se predstavljaju kao medijska kuća, a zapravo se radi o nevladinoj organizaciiji koja suprotno zakonu emituje medijski sadržaj i za sve to dobijaju pare od Vlade Srbije. Istina, Srbija novac usmjerava za promociju kulture, tradicije, nauke, ali se to u slučaju ove NVO zloupotrebljava. U stvari, oni se bave čistim propagadnim radom, koji je usmjeren na rušenje imidža države i vlasti u Crnoj Gori. Takav rad mi u spoljnoj bezbjednosti karakterišemo kao subverzivne aktivnosti protiv državnog uređenja. Nikakve oni veze nemaju sa novinarstvom. Postavlja se pitanje zašto tužioci u Crnoj Gori ćute i čekaju da neko drugi otkrije da se radi o NVO sumnjivih prihoda, koju vode strani građani”, kaže ovaj stručnjak za bezbjednost.

Trifunović ističe da bi i odnosi Crne Gore i Srbije bili bolji da pojedini predstavnici Srba u Crnoj Gori ne pokušavaju da postanu relevantni faktori mimo izbora i izborne volje građana, preko političkog pritiska i ucjena.

“To je samo dio hibridnog rata, usmjeren protiv svih građana, svih nacionalnosti i protiv multietničnog sklada koji postoji u Crnoj Gori. Evropska unija i progresivne snage iz svijeta su to prepoznale kao opasnost i da iza toga stoje određeni retrogradni krugovi koji žele da vrate kazaljku unazad. To je, međutim, nemoguće”, kaže on.

Trifunović ističe da se dio hibridnog rata vodi i preko “prodavača magle” i lažnih istina.

“Crna Gora mora da donese set novih zakona, zašta je potrebna i pomoć sa strane, kako bi se ukazalo na ono što rade neke NVO, koje su već godinama, u stvari, organizacije koje šire neistine i koje nemaju pravo da se bave tim aktivnostima. Mislim da vaša država mora da reaguje na te lažne novinare i lažne portale. Plaši me ta inertnost države kada su eksponenti stranih politika i hibridnog rata u pitanju. Mislim da će ta situacija morati da se promijeni. To ne može da se pripiše nikakvom pritisku na novnarstvo, jer su oni lažni novinari. Vrijeme je da tužilaštvo reaguje”, tvrdi Trifunović.

Trifunović kaže da se mora više raditi na širenju svijesti, raskrinkavanju lažnih novinara, i politički raditi na zbližavanju naroda koji žive na ovim prostorima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Sasvim vjerodostljan prikaz mediskog i drugog manipulisanja sa stvarnoscu i uticaja na institucije i gradjane.

Rusija 🇷🇺
Gost
Rusija 🇷🇺

🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Rusija 🇷🇺
Gost
Rusija 🇷🇺

VECIH hibrida OD Crnogoraca nema

C G
Gost
C G

Admine, vi cenzurišete komentare na potpuno neadekvatan način! Ne možete cenzurisati nečije mišljenje (koje nikoga ne vrijeđa) samo zato što se vi lično ne slažete s njim. Nije u pitanju uređivačka politika CDM, već vas lično, koji moderirate sajt. Osobito ste agilni u zaštiti lika i djela Pukovnika i njegovih! Istovremeno ne cenzurišete direktne uvrede na račun Crne Gore i… Više »

Rozana
Gost
Rozana

Hahahahahaha… evo ga ovaj

Bokelj
Gost
Bokelj

E taman nam ti trebaš da nam pričaš o tome. Mi bi trebali da se borimo upravo protiv takvih kao što si ti i slični koji za neke sitne pare i malo “popularnosti” prodaju svoj narod.

Velja gora
Gost
Velja gora

Sve si u pravu Ekspertu,
Da idemo redom
Dnevne novine, Pobjeda,
Pojedini portali…
Novinari i Mesije, Sukovic…
Ekperti, Trifunovic i sl
Profesori , Perovic(Beogradski)..
Istoricari..
Analiticari..
Biznismeni…
Ambasadori..
I slag na tortu, Politicari(rezimski)

Zoran
Gost
Zoran

Trebalo bi jednostavno prevesti zakone o sprečavanju lažnih i propagannih vijesti iz Francuske, Njemačke ili Velike Britanije. Tamo se sadržaji koji se identifikuju kao takvi naprosto blokiraju. Zato treba obrazovati ljude jer kada se radi o suptilnoj propagandi ne može neobrazovan čovjek prepoznati o čemu se radi. Od svima jasnih sektaških propagandi npr da je zemlja ravna ploča, štetnih vakcina… Više »

Apiss
Gost
Apiss

Ovaj bizarni lik je trovač dobrih odnosa medju narodima bivše Jugoslavije i medijska batina nekih zapadnih centara moći. Ovim tekstom se direktno i neuvijeno zauzima za hapšenje njemu (njima) ,,nepoćudnih,, novinara i uvođenje cenzure. Vrlo demokratski, nema šta.

Mik Dzoger
Gost
Mik Dzoger

Bavi se ti terorizmom profesore, batali Rusiju i NATO.

Marko
Gost
Marko

bas pametno izgleda eh kakav strucnjak

III
Gost
III

Eksponenti stranih interesa odnosno on

Budon
Gost
Budon

Covek je povređen tokom rata na kosovu, povredio se na skijanju u tom periodu…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Je li ovo onaj gospodin što je rekao da je 1999. godine planirao da napravi diverziju na neku od američkih nuklearnih centrala?

Артур
Gost
Артур

Јесте.

C G
Gost
C G

Oprem, vi ste se u tekstu izgleda prepoznali. S razlogom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

C G, ne volim kada mi ovi kvazi analitičari sole pamet i to se obično sjete, kada dobiju pare od nekih ,,nezavisnih” fondacija.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, prigustilo. Čim ti pope tražiš što je ko priča prije 20 godina. Potcijenili smo vas pope. Veoma ste dobro organizovani i sigurno dobro plaćeni od Amfilohija, da rovarite po Crnoj Gori. Ali primiče se zakon, pope. Nećete se od srbovanja leba najest.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, je li to stigla direktiva da braniš i građane mrske Srbije, ako su za NATO?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Beeee, beeeee

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Jeste, ali tada su ga drugi plaćali.

mimo
Gost
mimo

ooooooooo,ja sam mislio da on nema više obraza da se pojavi u medijima CG…mada nije on kriv,njega pozivaju

Djoko
Gost
Djoko

A zasto?Sve je tacno rekao.

Sanctum
Gost
Sanctum

Zovu ga i po Srbiji. Dokaz da medije drzi jedan te isti faktor.

Send this to a friend