Politika

Tusk: Nema sumnje da je Crna Gora u dobroj pregovaračkoj formi

Premijer Duško Marković i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk konstatovali su danas na sastanku u Podgorici da Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije, da uspješno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i da time predstavlja dobar primjer za države Zapadnog Balkana.

“Crna Gora je pod Vašim vođstvom u integracionom procesu država koja prednjači. Nema sumnje da ste u dobroj pregovaračkoj formi i da predstavljate pozitivan primjer. Vaš rad i Vaši uspjesi nijesu važni samo za Crnu Goru već i za Evropsku uniju jer se time pokazuje da su u složenoj situaciji i u komplikovanom regionu napredovanje i pozitivni pomaci mogući“, istakao je Tusk.

Marković je naveo da je Crna Gora svjesna izazova i onih segmenata evropske integracije na kojima je neophodno još napornije i efikasnije raditi.

Premijer je pohvalio Izvještaj Evropske komisije kao koristan dokument za dalje unapređenje i ubrzanje našeg pregovaračkog procesa.

“Nemamo ni jedan razlog da dovodimo u pitanje ni metodologiju ni sadržaj Izvještaja niti da kritikujemo pristup Evropske unije. Naprotiv“ , poručio je premijer.

On je istakao da odlučnost Evropske unije da se bavi Zapadnim Balkanom Crna Gora vidi, u susret predstojećem Samitu u Sofiji, kao veliku priliku za cio region.

“Nakon petnaest godina ponovo ćemo biti sa evropskim liderima. Agenda Samita postavljena je realno i objektivno. Region mora iskoristiti ovu šansu“, rekao je Marković, ponoviši da je na Zapadnom Balkanu, zahvaljujući čestim sastancima lidera, podignut nivo povjerenja i razumijevanja i da su približeni stavovi o prioritetima koji se prije svega tiču razvoja infrastrkuture.

On se posebno zahvalio predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, potpredsjednici i visokoj predstavnici za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini i komerasu za proširenje i susjedsku politiku Johanesu Hanu na njihovoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.

Tusk će u Crnoj Gori boraviti i sjutra, a iz Podgorice putuje u Srbiju.

Na Kosovu će boraviti u četvrtak 26. aprila odakle istog dana odlazi za Bosnu i Hercegovinu.

Posljednjeg dana balkanske turneje u petak 27. aprila boraviće u Makedoniji.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veruj u Boga
Gost
Veruj u Boga

Rusijaaaa…rusijaaaa…kadirov..evropa..sve moze sto je normalnooo…

Realno CG
Gost
Realno CG

Mi imamo vrhunske pregovorace,to majka jednom radja 😂

Miladin
Gost
Miladin

Poneki zna engleski, poneki zna da uključi računar, imaju vodiče da đe ne zalutaju, pratnju da im se porodica ne ljuti!

Smiješni 😁
Gost
Smiješni 😁

Blago nama. Dako budemo u Evropsku Uniju do daleke 2025. Ako nas ne zavuku ovi ka Tusk i družina. Slađo pozdrav!

Ćotek
Gost
Ćotek

Crna Gora je svjecki lider u EU integracijama. Blago nama s našom vladom 😻😽😽😽

friend
Gost
friend

Mr Tusk, president Coucil of Europe welcome to Montenegro 🇲🇪=🇪🇺👌👍🙄

Send this to a friend