Politika

U Avganistanu crnogorskim vojnicima dnevnica 100 eura

Učešće crnogorskih vojnika u međunarodnim misijama godišnje državu košta između milion i po i dva miliona eura. Misije u Avganistanu, na Kosovu i Maliju samo su neke gdje su prodefilovali crnogorski vojnici.

“Nekih pet odsto ukupnih izdvajanja za vojsku se odnosi na učešće u međunarodnim misijama i operacijama. Najveći procenat tog budžeta se odnosi na plate vojnika u misijama i operacijama i to preko 90 odsto od tih budžetskih izdvajanja”, kaže za NOVA M major Zoran Božović iz Ministarstva odbrane.

Od sticanja nezavisnosti do sada u neku od misija je prošlo skoro 600 crnogorskih vojnika. Od toga najviše u Avganistanu njih 498. Za vrijeme boravka, vojnike sleduje novčana nadoknada.

“U Avganistanu je 100 eura dnevnica. U tom nivou je angažovanje i naših pripadnika u Atalanti. Zatim 90 eura je u Maliju. Kada govorimo o misijama UN tu je dvojako plaćanje 59 eura plaća Crna Gora, a 59 dolara plaćaju UN i na kraju na Kosovu imamo 70 eura”, kazao je Božović.

Dnevnica od 100 eura vojniku mjesečno donese zaradu od 3.000, tako da za šest mjeseci provedenih na terenu vojnik zaradi 18.000 eura. Iako je u pitanju “pozamašna” cifra u Ministarstvu odbrane kažu da su dnevnice slične kao i u ostalim zemljama partnerima.

“Visina zavisi i od toga koja je misija, njen mandat, karakteristike te misije, zatim u kom se regionu ta misija odvija, a pored toga mi upoređujemo i plate drugih pripadnika drugih zemalja  i oružanih snaga koji imaju svoje pripadnike u tim misijama”, naveo je Božović.

Vojnik sam odlučuje da li će učestvovati u misiji. Podaci pokazuju da su vojnici sve više zainteresovani za učešće u međunarodnim misijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cobac
Gost
Cobac

Da i americki vojnik ima platu 3.000 evra mesecno…😂

Omladinka
Gost
Omladinka

Ako ja ne posla da vratim kredit, svakako nas ne salju na zarista

Atalanta
Gost
Atalanta

Je li se pise AtAlanta?

Nema veze
Gost
Nema veze

Ma nije to tolko malo, ali bih im duplirao sobzirom šta rade i predstavljaju…
Srećno i da nam se vratite żivi i zdravi

Niksic
Gost
Niksic

Meni je malo veca u nk a tu sam svoj na svome

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Roštilja li se tamo, ima li rakije?

Radosav72
Gost
Radosav72

Dje ste popovi da opet pricate kako neko ćera omladinu da ide u Avganistan? A druga vazna stvar je sto idu tamo da da uspostave i odrzavaju mir. Dok vi “dragi” popovi dje god dodjete imate potpuno kontra misiju od časnih crnogorskih vojnika. Vama bas mir i ljubav nijesu bas na srcu…

Kako je bolan??
Gost
Kako je bolan??

buahahahhaha

word
Gost
word

S obzirom da je u pitanju vojna služba i promovisanje bezbjednosti širom svijeta od strane naših trupa, ove su plate male!

Send this to a friend