Politika

Zdravo Berane i Demokrate nova vlast, u Ulcinju DPS-u i FORCA-i najviše mandata

Večeras iz Berana

Koalicija “Zdravo Berane” i Demokratska Crna Gora činiće vlast u Beranama, nakon što su na današnjim lokalnim izborima u tom gradu osvojili 14, odnosno četiri mandata, što je 18 mandata u odnosu na 17 mandata koalicije DPS- SD-BS. Podsjetimo DPS je na izborima 2014. godine sama osvojila isti broj mandata.

U Ulcinju DPS i Forca imaju devet mandata, koalicija “Probudi se Ulcinju” ima sedam, po tri mandata DUA i SD, a dva je uzela GP URA.

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju zatvorena su u 20 sati. Pravo glasa imalo je oko 43,5 hiljada građana. Izbori su protekli u međusobnim optužbama za zloupotrebu izbornog dana.

Izbori u ova dva grada izuzetno su važni zbog predsjedničkih izbora koji se održavaju 15. aprila.

Vladajuća koalicija na državnom nivou i opozicija čekali su rezultate lokalnih izbora da bi i na osnovu toga odredili svoje kandidate koji će ući u trku za predsjednika Crne Gore.

22.43

U Ulcinju DPS i Forca imaju devet mandata, koalicija “Probudi se Ulcinju” ima sedam, po tri mandata DUA i SD, a dva je uzela GP URA.

22.32

SD je na lokalnim izborima u Ulcinju osvojio oko 1.000 glasova, što je više nego duplo u odnosu na parlamentarne izbore (rast od preko 120 odsto).

“SD ima najveći rast od svih političkih partija! Jedina smo partija koja koja konstantno raste u odnosu na parlamentarne izbor”, kazali su na pres konferenciji iz ove partije.

22.25

Lider Demokrata Aleksa Bečić proglasio je pobjedu opozicije i naglasio da je zahvaljujući Demokratama sačuvana opoziciona vlast u tom gradu.

“Demokrate su izašle prvi put samostalno i uzele četiri mandata. Nijesu DPS-u Berane bitne zbog lokalnih, već zbog predsjedničkih izbora. Rezultati glasanja su veliki udarac za DPS i njenog predsjednika. Beranama su falile Demokrate, Berane je dobilo Demokrate i Berane će sa Demokratama imati još ubjedljiviju i bolju vlast – zaključak je izbora u Beranama, na kojima”, saopštio je predsjednik Demokratske Crne Gore.

Bečić je rekao da je na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog tijela, koalicija DPS, BS i SD osvojila 45,7% ili 17 mandata, koalicija „Zdravo Berane“ 37,6% ili 14 mandata i Demokrate nepunih 11% ili 4 mandata.

Prema tome, istakao je Bečić, Demokrate su presudile da DPS i ovog puta ostane u opoziciji.

On je podsjetio i napravio poređenje u odnosu na 2014. godinu.

“DPS je tada imala 17 mandata, a danas u koaliciji sa Bošnjačkom strankom i Socijaldemokratama imaju 17 mandata. Odnosno, sama DPS je napravila pad za 12 procenata ili 2 odbornička mjesta. Koalicija „Zdravo Berane“ je 2014. godine imala 18 mandata, danas je osvojila 14. Za razliku od dva koaliciona aranžmana, od kojih je jedan sačinjen od 3, a drugi od 6,7 političkih subjekata, Demokratska Crna Gora je premijerno, na svojim prvim lokalnim izborima u opštini Berane, ostvarila rast u odnosu na Parlamentarne izbore za 120% i sa 4 mandata obezbijedila da Berane ostane bastion opozicione slobode“, izjavio je Bečić.

Prema njegovim riječima ovo je veliki udarac za DPS i njenog predsjednika, jer znate sa kakvim su sve resursima krenuli u prethodnih nekoliko mjeseci.

“Nije Berane njima bilo bitno zbog lokalnih izbora, Berane je njima ovog puta bilo strateški interesantno zbog nastupajućih procesa, predsjedničkih izbora, lokalnih izbora u Podgorici i još 11 opština. Tvrdio je predsjednik DPS-a prije nekoliko večeri da imaju sigurnu pobjedu i da pobjeđuju. Zaboravio je da Demokratska Crna Gora kada da riječ, nema te prepreke da obećano ispunimo i ostvarimo pobjedu“, zaključio je Bečić.

Izborni cenzus nijesu prešli koalicija Demosa i Socijaldemokratske partije, Građanski pokret URA i Stranka pravde i pomirenja.

22.21

A šta su predstavnici partija poručili za CdM nakon lokalnih izbora pročitajte OVDJE.

22.14

Na osnovu 98 odsto obrađenog biračkog tijela, koalicija Zdravo Berane osvojila je 14 mandata, Demokrate četiri s DPS 17 mandata.

CdM-u je nezvanično iz koalicije Zdravo Berane saopšteno da će formirati vlast sa partijom Alekse Bečića.

21.51

Ovo su rezultati u Ulcinju na 33 obrađena biračka mjesta (90 odsto), od 37 ukupno.

Demokratska partija socijalista DPS i Forca osvojili su najaviše glasova na lokalnim izborima u Ulcinju, pokazuju rezultati sa 90 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje, DPS je osvojio 23,3, a Forca 22,8 odsto glasova birača.

Koaliciju Probudi se Ulcinj je podržalo 19,3, Demokratsku uniju Albanaca 9,8, a Socijaldemokrate osam odsto birača.

Za Građanski pokret URA je glasalo 5,7, a za Demokrate tri odsto glasača.

 

21.45

Nikoleta Đukanović iz CEMI-a kaže da na osnovu 72,6 odsto obrađenih glasova DPS ima 22,6 odsto osvojenih glasova.

Andrija Nikolić iz DPS-a kaže na osnovu 30 odsto prebrojanih glasova u Beranama njegova partija ima 18 mandata.

21.21

Političari da se bore za građane, a ne za sebe

Na biračkom mjestu broj 31 “Javno komunalno preduzeće” u Ulcinju, glasaće se do 22 sata, a predsjednik toga biračkog odbora Ljubo Lukić kazao je da je izborni dan protekao u najboljem redu i da je izlaznost dobra.

Lukić je rekao da se kasnilo sa otvaranjem biračkog mjesta, zbog toga što nije bila obezbijeđena adekvatna prostorija.

“Nakon toga smo počeli u devet sati i sve je proteklo u najboljem redu. Izlaznost je dobra, negdje oko 62 osto”, naveo je Lukić.

Penzioner, kojeg smo sreli ispred jednog biračkog mjesta, kazao je da bi političari trebalo da se više bore za dobro građana Ulcinja, a ne samo za svoje interese.

“Koliko ja vidim, ne brinu toliko o narodu, nego samo o sebi, ali nadamo se da će biti bolje“, rekao je penzioner.

Građanka koja je došla na glasanje, rekla nam je da je nekada očekivala mnogo, ali da su njena očekivanja iznevjerena.

“S obzirom da imam 54 godine, fakultet i da još nisam odradila svoj pripravnički staž u turističkom mjestu sa turističkim fakultetom, ne znam šta da očekujem“, rekla je građanka Ulcinja.

Predsjenik biračkog odbora na biračkom mjestu broj 6 “Javno komunalno preduzeće”, Skender Gurzaković, rekao je da se na tom biračkom mjestu glasalo do 20 sati i 45 minuta, zbog toga što je glasanje počelo u 7 sati i 45 minuta.

“Otvorili smo u sedam sati, ali onda smo brojali glasačke listiće. Mislili smo da nam je manjkalo stotinu komada, ali pošto smo izbrojali sve do zadnjega uvjerili smo se da je sve u redu. I što se tiče glasanja, sve je proteklo u najboljem redu. U Opštinskoj izbornoj komisiji su nam rekli da produžimo glasanje, jer smo kasnili 45 minuta”, rekao je Gurzaković.

FOTO: Arhiva CdM-a

21.15

Na osnovu 22 odsto obrađenog tijela koalicija “Zdravo Berane” ima oko 43 odsto glasova, a DPS 38 odsto glasova. Demokrate su osvojile 18 odsto glasova, saznaje CdM.

21.05

Nikoleta Đukanović iz CEMI-a kaže da je u Ulcinju od 37 biračkih mjesta obrađeno 14.

SD-u je pripalo tri mandata, DUA-i dva, Demokratama jedan, Forci šest, URA-i jedan i DPS-u 11 mandata.

Koalicija oko Demokratskog saveza osvojila je devet, dok Bošnjačka stranka, SDP i koalicija SNP-DF nijesu osvojili nijedan mandat.

20.24

Do 20 sati glasalo 62,74 odsto birača

Na lokalnim izborima u Ulcinju do 20 sati glasalo je 62,74 odsto građana sa pravom glasa, a glasanje još uvijek traje na dva biračka mjesta, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje CeMI.

https://twitter.com/PRcentar/status/960233985438830592

Četiri biračka mjesta BM nisu otvorena na vrijeme, od kojih je BM broj 31 Javno komunalno preduzeće otvoreno sa zakašnjenjem od dva sata i šest minuta.

20.00

Biračka mjesta na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju zatvorena su u 20 sati.

Izuzetak je jedno biračko mjesto u Ulcinju koje je otvoreno u devet sati, pa će se na njemu moći glasati do 22 sata.

19.30

U Beranama je do 18 časova glasalo do 65 odsto birača.

19.18

U Ulcinju do 19 sati glasalo 59,9 odsto odsto birača

Ulcinj, FOTO: PR Centar

Na lokalnim izborima u Ulcinju do 19 sati glasalo je 59,9 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

https://twitter.com/PRcentar/status/960216394527924224

Četiri biračka mjesta BM nisu otvorena na vrijeme, od kojih je BM broj 31 Javno komunalno preduzeće otvoreno sa zakašnjenjem od dva sata i šest minuta.

Iz CeMI-a su ranije danas demantovali Opštinsku izbornu komisiju OIK Ulcinj da je biračko mjesto br. 2 (Hollegro) otvoreno u sedam sati i da je otvaranje tog biračkog mjesta izvršeno u skladu za zakonskim obavezama.

18.48

U Beranama do 16 sati glasalo 57 odsto birača

Na lokalnim izborima u Beranama do 16 sati glasalo je 57 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije OIK.

Predsjednik OIK, Vlado Obradović, kazao je agenciji MINA da nema podataka o izbornim nepravilnostima.

18.07

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje CeMI, njih 66,7 odsto, ocijenjuje da su biračka mjesta na lokalnim izborima u Ulcinju nedovoljno pristupačna za osobe sa invaliditetom.

 

18.00

Šta je policija saopštila povodom navodne kupovine glasova pročitajte OVDJE.

17.55

Nepravilnosti kod glasanja putem pisma

Šef posmatračke misije Centra za monitoring i istraživanje CeMI, Bojan Božović, kazao je da su, na pojedinim biračkim mjestima u Ulcinju, kod glasanja putem pisma, evidentirane nepravilnosti, jer je, kako je rekao, bilo manje povjerenika nego što je predviđeno zakonom.

On je istakao da je na pojednim biračkim mjestima, kod glasanja putem pisma, došlo do kršenja zakonske procedure.

“Naime, broj povjerenika nije bio onaj koji je predviđen zakonom, a riječ je o broju četiri, već je broj bio niži, bilo tri, bilo dva povjerenika. Nadamo se da će ta nepravilnost biti ispravljena i da s neće ponavljati”, rekao je Božović.

Evidentno je, kako je rekao, da na pojedinim biračkim mjestima članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone.

“Zbog toga, još jednom apelujemo i nadamo se da će se ta praksa prekinuti, kako ne bi dolazilo do kršenje izbornih radnji”, naveo je Božović.

17.45

Za glasanje putem pisma prijavljeno 607 birača

Na lokalnim izborima u Ulcinju, za glasanje putem pisma, prijavljeno je 607 birača, pokazuju preliminarni podaci Centra za monitoring i istraživanje CeMI.

https://twitter.com/PRcentar/status/960189820617285632

Na prethodnim lokalnim izborima održanim 2014.godine 687 birača je bilo prijavljeno, a na parlamentarnim koji su održani 2016.godine 442 birača.

17.30

Na lokalnim izborima u Ulcinju do 17 sati glasalo je 50,2 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

17.00

U Beranama je do 14 sati glasalo 50 odsto birača, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije.

16.10

Gačević Rogova: Izborni dan u Ulcinju protiče bez nepravilnosti

Vesna Gacevic Rogova

Seketarka ulcinjske Opštinske izborne komisije OIK, Vesna Gačević Rogova u izjavi za PR Centar je kazala da izborni dan u Ulcinju protiče relativno mirno i da su sva biračka mjesta, osim biračkog mjesta 31, otvorena na vrijeme.

“Biračko mjesto 31 otvoreno je sa dva sata zakašnjenja, zbog toga što Javno kumunalno preduzeće nije bilo otvorilo objekat. Ali smo od predsjednika biračkog odbora obaviješteni da je za dva sata, glasanje na tom biračkom mjestu produženo. Dakle, umjesto u 20 sati, to biračko mjesto biće zatvoreno u 22 sata”, pojasnila je Gačević.

Ona je kazala da je glasački odbor utvrdio da je na biračkom mjestu broj 6 bio tačan broj glasačkih listića.

“A prije toga su se pojavile informacije da je bilo manje glasačkih listića. Dakle, tu je sve sasvim regularno”, rekla je Gačević Rogova.

Na biračkom mjestu broj 5, kako je kazala, od devet sati i 45 minuta do devet sati i 55 minuta bilo je prekinuto glasanje, zbog toga što je, kako je pojasnila, birački odbor imao obavještenja da se u blizini nalazi bilbord određene partije.

“Kada je birački odbor izašao na lice mjesta utvrdio je da bilborda nema i glasanje je nastavljeno. Znači, nije bilo nikakvih nepravilnosti”, istakla je Gačević Rogova.

Kada je riječ o biračkom mjestu broj 2 i 27 Hollegro tu, kako je kazala, nije bilo nikakvih problema, već je, kako je navela, samo pojačano osvjetljenje.

“Dodata je jedna sijalica da bi bilo osvjetljenje jače. Za sada, mi nemamo nepravilnosti”, rekla je Gačević Rogova.

15.56

U Ulcinju je do 15 sati glasalo 35 odsto glasača, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije.

15.20

CeMI je apelovao na članove biračkih odbora da nose akreditacije na biračkim mjestima i ne koriste mobilne telefone, kao i da tokom izbornog procesa budu u istom sastavu cijelo vrijeme.

Šef posmatračke misije CeMI-ja, Bojan Božović, rekao je da se tim posmatrača te organizacije nalazi na svim biračkim mjestima i da prate sve eventualne nepravilnosti o čemu ih redovno izvještavaju.

“Važno je istaći da smo primjetili na velikom broju biračkih mjesta da članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone, što je zakonski zabranjeno. Isto tako, skrenuli bismo pažnju na to da članovi biračkih odbora vode računa o tome da se pravi razlika u legitimacijama između članova biračkih odbora i članova posmatračkih misija, jer posmatračke misije su obavezi da nose akreditacije, da se redovno identifikuju prilikom ulaska na biračko mjesto kako se ne bi pravile zabune i kako bi se jasno pravile razlike između članova biračkih odbora i posmatračkih misija“, istakao je Božović u izjavi za PR Centar.

13.20

Izlaznost do 13 sati na lokalnim izborima u Ulcinju iznosila je 29,1 odsto, saopštio je CEMI.

13.00

U Beranama je do 12 sati glasalo 36,7 odsto birača, a u Ulcinju 13,5, kazali su predsjednici opštinskih izbornih komisija.

Predsjednik Opštinske izborne komisije, Vlado Obradović, kazao je agenciji MINA da nema podataka o izbornim nepravilnostima.

“Opštinskoj izbornoj komisiji nisu prijavljene nikakve nepravilnosti”, rekao je Obradović.

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Ulcinju, Petar Ljuljđuraj, rekao je da je u Ulcinju do 12 sati glasalo 13,5 odsto birača i da je razlog manjoj izlaznosti činjenica da velik dio građana nije u gradu.

“U Ulcinju je stalna boljka izlaznost jer velik dio građana nije tu. Prvenstveno studenti i radnici koji rade van države. Taj procenat je i velik dosta imajući u vidu ovo ali ispada da je manja izlasnost uprkos ovimfaktorima”, kazao je Ljuljđuraj.

On je negirao navode Cemi-ja čiji su posmatrači zabilježili da četiri biračka mjesta nijesu otvorena na vrijeme.

“Njihovi posmatarači su pogrešno informisali javnost. To je dezinformacija. Imamo samo jedno mjesto koje nije otvorilo na vrijeme. To je Javno komunalno preduzeće i jedini problem je bio jer radnici nemarnošću nisu otvorili prostorije na vrijeme”, rekaoje Ljuljđuraj Televiziji Crne Gore.

Kako je rekao, birački Odbor donio je odluku o produženju biračkog procesa za dva sata.

“U devet sati su počeli i produžiće za dva sata”, kazao je Ljuljđuraj.

12.30

Demokrate i Građanski pokret URA poptužuju Demokratsku partiju socijalista za niz zloupotreba što iz DPS-a odbacuju i najavljuju krivične prijave.

<<<Demokrate: Otrkiven punkt gdje DPS kupuje glasove u Beranama<<<

<<<URA poručuje da ima izbornih neregularnosti<<<

<<<Policija podnosi krivičnu prijavu nakon dezinformacija Demokrata<<<

<<<DPS odbacuje tvrdnje o kupovini glasova<<<

<<<Demokrate: Prijave MUP-a pišu se u otkupnim stanicama DPS-a<<<

>>>DPS Ulcinj: Abazović u Ulcinj doveo „jurišnike“ iz drugih gradova>>

>>>Ispred kuće Golubovića primijećeno sprovođenje nelegalnih aktivnosti>>>

U Beranama pravo glasa ima 23. 681 građana, a biraće između tri koalicije, tri  stranke i grupe građana.

Koaliciju „Zdravo Berane“ čine Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratski front (DF), Srpska stranka i Ujedinjena Crna Gora, a u koaliciji “Berane pobjeđuje – Milo Đukanović – DPS – SD -BS” su Demokratska partija socijalista, Socijaldemokerate i Bošnjačka stranka.

Treću koaliciju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Demos.

Na izborima u Beranama samostalno nastupa Demokratska Crna Gora, URA i Stranka pravde i pomirenja.

U izbornoj trci, učestvuju i nezavisne liste građana “Riječ – Vladimir Bato Đurišić“, „Glas naroda za Berane“ i „Zorka Brakočević – Napredno Berane“.

U Ulcinju pravo glasa ima 19.869 građana, a na izborima u tom gradu učestvuje deset lista, od kojih su dvije koalicije.

Na glasačkom listiću prva je lista “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Ulcinj”, druga „Srcem naprijed DUA“, na trećem mjestu je Bošnjačka stranka „Me zemër përpara“. Četvrta lista je „Aleksa Bečić – Demokrate – Pobjede, a ne podjele“, slijede “Forca – Odbranimo Budućnost”, koalicija SNP – DF „Za zdravi Ulcinj – Građanski hrabro“. Na biračkom listiću slijede „SDP – Ranko Krivokapić – Da oživi Ulcinj“, lista “Probudi se Ulcinju“ koju čine Demokratska partija, Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori. Na pretposljednjem mjestu na listiću naćiće se „URA ulqini gjeneratave të reja – Ulcinj novim generacijama – mr Dritan Abazović“, a posljednjem lista „Ulcinj pobjeđuje – Ulqini Fiton – Milo Đukanović“.

Na lokalnim izborima u Ulcinju do 11 sati glasalo je 13,5 odsto građana sa pravom glasa, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

Najbrojnije biračko mjestu u Ulcinju, Centar za kulturu broj 29, otvoreno je na vrijeme, a prvi birač, koji je glasao u sedam sati i dva minuta, poručio je da očekuje da će izborni dan proteći bez neregularnosti, saopšteno je iz PR Centra.

Prvi birač na izbornom mjestu Centar za kulturu broj 29, Gojko Nikolić, kazao je da je osjetio građansku dužnost da prvi dođe i otvori glasačku kutiju.

„Sve sam provjerio po protokolu, kako to ide i zapečatio kutiju. Potpisao sam kontrolni list i to je bilo sve“, kazao je Nikolić.

On je rekao da očekuje da će sve proći u najboljem redu, kako „znamo mi Ulcinjani“.

„Nadam se da će sve proći u najboljem redu, mirno, fino, kako znamo mi Ulcinjani da budemo mirni, pitomi, dobronamjerni. Nadam se da će pobijediti najbolji“, kazao je Nikolić.

Predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu Cenar za kulturu broj 29, Fuad Lamoja, kazao je da očekuje da će izborni dan proteći bez problema.

„Prvi glasač je glasao u sedam sati i dva minuta. Na ovom biračkom mjestu, na spisku su upisana 973 glasača“, naveo je Lamoja.

Četiri biračka mjesta (BM) nisu otvorena na vrijeme, od kojih je BM broj 31 Javno komunalno preduzeće otvoreno sa zakašnjenjem od dva sata i šest minuta.

CeMI je za lokalne izbore na Ulcinju akreditovao 53 posmatrača, a njih 37 će biti na biračkim mjestima.

U Beranama je do 10 sati glasalo 14 odsto birača, ali kako napominju iz Opštinske izborne komsije podaci još nijesu stigli sa svih biračkih mjesta.

Sva birališta u Beranama jutros su otvorena u 7 sati i nijesu zabilježene nikakve nepravilnosti.

Broj na koji građani mogu prijaviti nepravilnosti je 067 473 228.

Ljuljđuraj: CEMI pogrešno informisao javnost

Predsjednik Opštinske izborne komisije u Ulcinju Petar Ljuljđuraj saopštio je da su posmatrači CEMI-ja pogrešno informisali javnost, jer kako je rekao samo jedno biračko mjesto nije otvoreno na vrijeme.

>>>Obustavljeno jedno biračko mjesto u Ulcinju>>>

To biračko mjesto kako kaže, sada radi normalno, a s obzirom na to da je dva sata kasnilo otvaranje, tu će glasanje trajati do 22 sata.

Kako kaže, dezinformacija je da ostala biračka mjesta nijesu radila kako treba.

Prekid je bio na biračkom mjestu broj 5, zbog bilborda koji se nalazio u blzini birališta ranije, ali je bilbord kako navodi Ljuljđuraj uklonjen još tokom noći. Zbog toga je, kako navodi, od 9 sati i 45 minuta do 9 sati i 55 minuta glasanje bilo prekinuto, dodajuči da je to bilo potpuno nepotrebno.

Nepravilnosti, objašnjava, ne mogu da utiču na izborni rezultat.

CEMI demantuje Ljuljđuraja

Centar za monitoring i istraživanje demantovao je Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Ulcinj da je biračko mjesto br. 2 (Hollegro) otvoreno u 7 sati i da je otvaranje tog biračkog mjesta izvršeno u skladu za zakonskim obavezama.

Akreditovani posmatrač kao i članovi mobilnog tima CEMI-ja su se uvjerili da je rad na biračkom mjestu 2 otvoreno sa gotovo 20 minuta kašnjenja, da su u 7 sati na biračkom mjestu broj 2 od članova biračkog odobra bili prisutni samo predsjednik i jedan član, te da je i predsjednik biračkog odbora pozvao Opštinsku izbornu komisiju da bi ih obavijestio o ,,petnaestominutnom kašnjenju”.

Predsjednik biračkog odbora, kako navode, nije dozvolio televizijskoj ekipi PR Centra da snimi neadekvatno stanje na biračkom mjestu na koje su upozorili posmatrači CEMI-ja.

“Ovom prilikom pozdravljamo aktivnosti OIK-a koji su, i pored bespotrebnog negiranja da je mjesto neadekvatno osvijetljeno kako ističe CEMI, obezbjedili prisustvo ,,pojačane svjetlosti” kako bi se uklonio nedostatak na koji je CEMI “skrenuo pažnju. Problem sa ovim mjestom je što je organizovano u prostoru diskoteke, pa samim time je rasvjeta prilagođena osnovnoj djelatnosti objekta, sa prigušenim svjetlima, a ne nikako mjestu u kome se na transparentan način treba obavljati izborni process”, kaže se u reagovanju CEMI-ja.

Iz te organizacije upozorili su da to nijesu jedina mjesta koja ne predstavljaju adekvatan izbor za sprovođenje glasanja, o čemu će, kako su saopštili, detaljno obavijestiti javnost.

“Što se tiče biračkog mjesta br. 6, predsjednik OIK-a je sebe demantovao riječima da su glasački listići naknadno prebrojavani jer se ta radnja morala izvršiti značajno prije zakonskog roka za otvaranje odnosno prije 7 sati. Zato je glasanje na pomenutom biračkom mjestu kasnilo gotovo sat vremena iako je broj listića na kraju ipak bio ispravan“, navodi se u reagovanju.

Iz CeMI-ja su pojasnili da otvoreno biračko mjesto znači da su sve radnje za pripremu glasanja obavljene prije planiranog početka glasanja odnosno prije 7 sati, odnosno glasanje omogućeno u to vrijeme, „a ne da je neko od članova biračkog odbora prisutan na biračkom mjesto odnosno da obavlja pripremne radnje nakon 7 sati, kao recimo što su u ovom slučaju brojali glasačke listiće“.

“Zakonska obaveza je da svi članovi biračkih odbora budu na biračkim mjestima dva sata prije otvaranja biračkog mjesta upravo da ne bi dolazilo do kašnjenja do kojih je došlo u pomenutim slučajevima. Umjesto obmanjivanja javnosti očekujemo da predsjednik OIK uloži više napora u ispunjavanje zakonskih obaveza koje prostiču iz nadležnosti Opštinske izborne komisije“, poručili su iz CEMI-ja.

Slađana Đukanović, Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Berane ide totalno u ponor..Izgubljeno je ..ponovo 4 godine patnje..

Komsho
Gost
Komsho

Vidjet ce mo vas na predsjednickim, nema sanse da pobijedite Skrelju, posten, dokazan, iskusan, covjek svih naroda Crne Gore !

Svaka cast
Gost
Svaka cast

Bravo Berane, slobodo ove zemlje

Cinjenice
Gost
Cinjenice

Dps na slobodnim izborima ne bi osvojio ni 15 posto. Beranci osvjetlali obraz Crnoj Gori

....
Gost
....

Što bi Ranju te je opet pokleka

LKJ
Gost
LKJ

SDP vise ne postoji kao partija koja moze preci cenzus. Oni su bili na limitu i kad su bili dio vlasti.

streptokoka
Gost
streptokoka

Ima li ko ovome Brajovicu da skine ovaj džemper, imam osjecaj da cenzus ne bi presao bez njega

Pogba
Gost
Pogba

Koliko su “demokrate”gradjanska partija najbolji dokaz je njihov broj mandata u Ulcinju.

Ljuta
Gost
Ljuta

ovo samo znaci da u Ulcinju ima vrlo malo gradjana …ili grijesem?

Hdz Tivat
Gost
Hdz Tivat

Nema ljudi u taj ćumez

Eeeeeeee
Gost
Eeeeeeee

Zdravo Berane i demokrate.. malo vam je stolica koliko vama treba da svi stanete

Una
Gost
Una

Iskombinovace nesto..imaju dps ispred sebe ovoliko god,vidjeli su kako se to radi,pa ce prepisat’ .😉

Spartanac
Gost
Spartanac

Becic se vrstio u SNP nikad on iz njega nije ni otišao!Zecanin je to!

Doktor
Gost
Doktor

Kao Slobo Milosevic iz Mila!!!

tamo neko
Gost
tamo neko

kukala | da nije ovo pocetak kraja vladavine DPRSa , nesto mi ovo sumljivo , prije berana budva , kotor itd redom , izgleda da se ovaj narod polako poceo trejaznit i osvijecivat

Slaven Berane
Gost
Slaven Berane

DPS botovi, sta ste dobili za dnevnicu ?

Darko
Gost
Darko

A vi ste bas fini ljudi !! Ajde uzmi terapijicu i spavaj

nostalgija
Gost
nostalgija

oće da vlaju cgorom a nekim gradovima imaju o bodova

Komsho
Gost
Komsho

Ispade da smo dzaba krecili u Berane, bit ce bojim se i u Podgorici tako jer previse u zeleno krecimo !

Gost
Gost
Gost

Pih jada ovoga, da se posten i zdrav narod mora selit iz Berana, sa ovim nezdravim nema zivota odje!

Darko
Gost
Darko

Njihov izbor
Srbija im nikad nije bila milija Eto im zdravo Berane i sretno im
Ko voli nek izvoli

Džoni
Gost
Džoni

Srbija brale Serbija.

Džoni
Gost
Džoni

Srećan ti i daleki put i piši kad stigneš.

Spartanac
Gost
Spartanac

Sta su uradilo demokrate i smo i da u Ulcinj??? Ha ha ništa i u berane su izgubili a vesele se a Ulcinj ne pomniju!Ali se vidi da im je samo vlast bitna!

Send this to a friend