Politika

U Crnoj Gori postoje 54 političke stranke: Izbrisane dvije, registrovane tri partije

U Crnoj Gori su do sada zvanično registrovane zvanično 54 političke partije. U prošloj godini registrovane su tri nove partije: Novska lista Herceg Novi, Demokratski savjet Albanaca i Ujedinjena Crna Gora, kazali su iz Ministarstva javne uprave Dnevnim novinama.

Osim što su registrovane tri nove partije, iz Registra su u prošloj godini izbrisane dvije partije.

“Iz Registra političkih partija Crne Gore 21. aprila 2017. godine izbrisan je Demokratski centar Boke, dok je u 6. decembra prošle godine izbrisana i Građanska partija Crne Gore”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva javne uprave.

Prema Zakonu o partijama dolazi do brisanja iz Registra ukoliko se ustanovi da je upis partije bio obavljen na osnovu neistinitih podataka, da u roku od jedne godine od isteka mandata utvrđenog statutom, partija još nije izabrala svoje statutarne organe, ili ukoliko partija samostalno ili u koaliciji šest godina nije učestvovala na parlamentarnim ili lokalnim izborima.

Nove partije u Crnoj Gori formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. Nakon što je u prethodne tri godine nezadovoljno članstvo SNP-a formiralo Demokratsku Crnu Goru, desio se rascjep i u Pozitivnoj Crnoj Gori, čiji je dio članova formirao Građanski pokret URA. Nekadašnji lider DF-a Miodrag Lekić je zbog neslaganja sa članovima Predsjedništva formirao DEMOS. Upravo je DEMOS posljednja partija u kojoj se desio rascjep, pa su članovi okupljeni oko Gorana Danilovića odlučili da osnuju Ujedinjenu Crnu Goru.

Osnivanje nove partije najavio je i Aleksandar Damjanović, bivši visoki funkcioner SNP.

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Po jedna partija dođe na nešto više od devet hiljada građana Crne Gore.

Kako je u drugim zemljama?

U Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 168 stranaka, dok u Srbiji, na sedam miliona birača, postoji 118 partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima 149 partija.

U Srbiji je za osnivanje partije, prema novom za­konu o po­li­tič­kim stran­ka­ma potrebno umjesto nekadašnjih 100 potpisa, 10.000, što je iz­i­ski­va­lo ve­ći trud i ve­će tro­ško­ve za re­gi­stro­va­nje.

Je­dan od va­žnih raz­lo­ga za par­tij­sku „po­pla­vu” u našoj i su­sjed­nim ze­mlja­ma si­gur­no je i ma­li broj po­treb­nih pot­pi­sa. Pre­ma na­vo­di­ma me­di­ja od 2016. go­di­ne, u Fe­de­ra­ci­ji BiH još je na sna­zi za­kon iz 1989. go­di­ne po ko­me je za osni­va­nje stran­ke po­treb­no 50 pot­pi­sa, dok je u Re­pu­bli­ci Srp­skoj do­nijet za­kon po ko­me je po­treb­no 500 pot­pi­sa za re­gi­stra­ci­ju po­li­tič­ke par­ti­je. U Hr­vat­skoj je uslov za re­gi­stro­va­nje – 100 pot­pi­sa. Dvomi­li­on­ska Slo­ve­ni­ja ima ti­de­se­tak stra­na­ka.

Zanimljivo je da je u In­di­ji, kako navode ne­ki iz­vo­ri, tre­nut­no re­gi­stro­va­no oko 1.850 par­ti­ja na svim ni­vo­i­ma, ali sa­mo se­dam dje­lu­je na na­ci­o­nal­nom ni­vou. Pre­ma ne­kim me­dij­skim na­vo­di­ma, Bu­gar­ska ima vi­še od 170 re­gi­strov­nih par­ti­ja, Grč­ka pe­de­se­tak, Šved­ska 75.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bar
Gost
bar

I pozitivna je izbrisana(iskopali su se)

Lipovo
Gost
Lipovo

Nekada se govorilo: ,,dva Slovenca – tri stranke” a mi smo ih davno prevazissli. A tek NVO?

z d
Gost
z d

Evo ću i ja da okupim nekoliko rođaka pa da osnujem stranku. Dako od države očupam koji euro. A valjalo bi da uđem u parlament pa da ga bojkotujem, ništa ne radim a lova do krova.

xyz
Gost
xyz

Nikoliko!

Send this to a friend