Politika

U Evropsku uniju sa lisnatim sirom

Bjelopoljska NVO Multimedijal Montenegro (MMNE) danas je u ulici Slobode organizovala akciju u susret 9. maju Danu Evrope, a, pored promotivnog materijala, građanima je dijeljen i lisnati sir.

Predsjednik NVO MMNE Željko Đukić saopštio je da je YES EU akcija sprovedena volnoterski i nema finansijsku podršku, EU info centar je obezbijedio promotivni materijal, a u saradnji sa poljoprivrednicima obezbijeđeno je 10 kilograma lisnatog sira.

Đukuć je podsjetio da je 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predstavio prijedlog ujedinjenja proizvodnje ugljena i čelika Francuske i Njemačke čime je stvoren politički okvir za buduću euvropsku naddržravnu zajednicu – Evropsku uniju.

“Crna Gora kao buduća članica EU već prihvata sve standarde i zakonske okvire koji su veoma važni za sve naše građane. Podsjetićemo da je EU našoj državi više puta pomogla i na taj način pokazala solidarnost što je jedna od temeljnih vrijednosti EU. Danas smo kroz volontersku akciju obilježili ovaj dan, upravo na ovom mjestu, na platou ispred Robne kuće i to sa razlogom jer je naša NVO prije deset godina upravo na ovom mjestu organizovala sličan događaj malo većih razmjera, kada je naš gost bio tadašnji ambasador Evropske Delegacije u Crnoj Gori Leopold Maurer i veliki broj državnih i opštinskih zvaničnika. Upravo na ovom mjestu smo postavili skulpturu inspirisanu EU koju smo mi, nas desetak volontera uložili energiju i snagu da napravimo, sa ciljem ukazivanja na to da je važno da stremimo i kao džava i kao društvo prema ujedinjenju”, naveo je.

Danas, dodao je, žele da pošalju poruku javnosti da ta NVO, ali i većina, više od 60 odsto građana, podržava ulazak Crne Gore u EU.

“Pored toga što će Crna Gora ostvariti mnogobrojne benifite ulaskom u EU, ipak i EU će dobiti nešto i od nas, prije svega, moralne vrijednosti naših građana, kao i zdrave, ukusne, tradicionalne poljoprivredne proizvode”, istakao je Đukić.

Upravo iz tog razloga, kazao je, pored majica, maski i raznih drugih reklamnih materijala, danas su obezbijedili za 40-ak građana i po jedno pakovanje lisnatog sira.

“Nešto po čemu smo mi sa sjevera Crne Gore poznati, a to su kvalitetni domaći poljoprivredni proizvodi i cjelokupna poljoprivreda. Želimo na ovaj način da pošaljemo poruku da ćemo ulaskom u EU i mi, građani Crne Gore oplemeniti Evropsku uniju između ostalog, kulturom, tradicijom, moralnim vrijednostima i kvalitetnm poljoprivrednim proizvodima”, saopštio je Đukić.

Send this to a friend