Politika

U fokusu bolja zaštita ličnih podataka birača

Marta Šćepanović

Izvještaj OEBS-a o Nacrtu zakona o biračkom spisku bio je veoma pohvalan, saopštila je predsjednica Radne grupe za primjenu preporuka OEBS/ ODIHR-a Marta Šćepanović.

Ona je Dnevnim novinama rekla da je Radna grupa primjenila sve sugestije iz Izvještaja od 2013. i 2016. godine.

Šćepanović je istakla da su promjene u ovom propisu fokusirane na još veću zaštitu ličnih podataka.

“Za ostale zakone je bilo dosta tehničkih sugestija, dok su eksperti iz OEBS-a za Nacrt zakona o biračkom spisku imali pozitivno mišljenje i pohvale. Takođe, kazali su da se se članovi grupe iskreno zalagali da posao obave kako treba, prema preporukama”, kazala je Šćepanović.

Ona je rekla da je Radna grupa veliku pomoć dobila od Agencije za zaštitu ličnih podataka, što pokazuje da rade veoma profesionalno, te da su imali i sastanke sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Svi Nacrti zakona su dostupni na sajtu Skupštine, tako da ukoliko postoje sugestije ili predlozi, mogu biti podnešeni u vidu amandmana”, poručila je Šćepanović.

Članom 2 Radna grupa je predložila dodatno preciziranje odredbe člana 17, kojim je uređeno objavljivanje podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku.

Na osnovu konsultacija sa predstavnicima MUP-a izmijenjeno je postojeće zakonsko rješenje, tako što je umjesto 72 časa, rok produžen na pet dana da se na taj način omogući MUP-u dovoljno vremena za pripremu, štampu i ovjeravanje izvoda iz biračkog spiska, razvrstane po jedinicima lokalne samouprave i biračkim mjestima i da ih dostavi Državnoj izbornoj komisiji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pyer
Gost
Pyer

Cisti optimizam joj sija iz pogleda.Ovakva nije dobra ni u komsiluk.

free cetinje
Gost
free cetinje

Kava bi bila ispred kapele. Nema toga što se ne bi rasplaka.

Send this to a friend