Politika Predstavnici Odbora za bezbjednost i odbranu kod Boškovića

U fokusu razvoj Vojske i izloženost Crne Gore hibridnim prijetnjama

Ministar odbrane Predrag Bošković održao je danas brifing za predstavnike skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu na temu razvoja kapaciteta Vojske Crne Gore, kao i savremenih hibridnih prijetnji sa aspekta NATO i EU, uz poseban i detaljan osvrt na izloženost naše države tom vidu specijalnog rata.

Kako je saopšteno iz Minsitarstva, Bošković je predstavnicima Odbora, na čelu sa predsjednikom, Brankom Čavorom, govorio o novoj Formaciji Vojske Crne Gore, njenoj teritorijalnoj rasprostranjenosti, učešću u NATO i EU operacijama i misijama, ostvarenim i planiranim etapama modernizacije, infrastrukturi, rezultatima na planu uništavanja viškova naoružanja, te unapređenju socijalno-materijalnog statusa pripadnika VCG i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

Prosječna starost pripadnika VCG se smanjila na 37 godina

“Ministar je podsjetio da se do kraja 2023. godine planira povećanje broja pripadnika VCG, prvenstveno u cilju jačanja kapaciteta podrške civilnim institucijama. Bošković je istakao da se prosječna starost pripadnika VCG smanjila sa 41 na 37 godina”, ističu u Ministarstvu.

On je predstavnike Odbora podsjetio na ostvarene rezultate u modernizaciji VCG u sva tri njena segmenta – Mornarici, Vazduhoplovstvu i u Pješadijskom bataljonu.

“Posebno je naglasio podršku NATO saveznica na tom planu, među kojima se ističu SAD, kao i Njemačka i Turska”, dodaju u Ministarstvu.

Uništeno više od 90 odsto oružja koje je Crna Gora naslijedila od bivše JNA

Bošković je istakao i rezultate na planu uništavanja viškova naoružanja, uz podatak da je već uništeno više od 90 odsto onoga što je Crna Gora naslijedila od bivše JNA.

“Ministar je govorio i o vojnom poligonu na Sinjajevini, formiranju regionalnog Centra za planinsko ratovanje u Kolašinu, nabavci četiri helikoptera Bell 505 za Vazduhoplovstvo, te 67 lakooklopnih vozila, kojima će, kako je dodao, do 2023. godine, biti opremljene obje pješadijske čete, uz 80 transportnih kamiona i drugih specijalnih vozila. Kao objekte od posebnog interesa, Bošković je naveo planove razvoja kasarne u Maslinama, izgradnju kasarne u Andrijevici, aerodrom Kapino polje kod Nikšića i radarskog položaja Zekova glava”, poručuju iz Ministarstva.

Predsjednik i članovi odbora su izrazili zadovoljstvo ostvarenim u pogledu reformi u VCG, uz očekivanje da će se taj napredak nastaviti i u budućnosti.

Send this to a friend