Politika

U jeku migrantske krize snaga vojske je neprocjenjiva

Aleksandar Radić

Slanje crnogorskih vojnika na granični pojas sa Albanijom govori o tome da je migrantska kriza u Evropi i dalje gorući problem, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić.

Pripadnici vojske Crne Gore od prošle sedmice, po nalogu Ministarstva odbrane, a u skladu sa odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost, zajedno sa pripadnicima Uprave policije kontrolišu pogranični pojas i državnu granicu sa Albanijom, u zoni Graničnog prijelaza Božaj. Evropski standard je da je za kontrolu granica zadužena policija.

“Migrantska kriza je goruća tema i naravno da se u takvim okolnostima preduzimaju aktivnosti na jačanju kontrole granica. Migranti su glavni razlog. Može se uzeti u obzir i prekogranični kriminal, ali to nije primarni posao vojske”, novodi Radić, komentarišući ovaj potez resora odbrane.

Radić dodaje i kako je primjetno da je u međuvremenu došlo do promjene pravca kretanja migranata.

“Migranti su se ranije, naročito u onom velikom talasu, kretali moravsko-vardarskim pravcem i išli preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj i Hrvatskoj. Sada se migranti u ozbiljnom broju pojavljuju na teritoriji Bosne i Hercegovine, prelaze Drinu, a jedan potencijalni krak je i iz Albanije prema Crnoj Gori, a onda prema Hrvatskoj direktno ili preko Bosne i Hercegovine, pa onda morem prema Italiji”, navodi Radić.

On ističe kako je, u takvim okolnostima, bez obzira na pomoć šengenskog instrumenta i razvoj granične policije Crne Gore, snaga vojske nezamjenjiva.

“Mi smo još u državnoj zajednici odgovornost čuvanja granice prebacili sa vojske na policiju. Broj ljudi koji se nalaze na granici je smanjen, a ideja je bila da se više koriste tehnička sredstva. Međutim sve je to lijepo kada se dešava u razvijenim zemljama”, navodi Radić i dodaje, kako su u Srbiji u jeku migrantske krize imali sličnu situaciju.

3 Komentara na "U jeku migrantske krize snaga vojske je neprocjenjiva"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend