Politika

U OEBS-u zabrinuti, pisali Đukanoviću

Riječ je o Predlogu izmjena Zakona o medijima, kao i amandmanima na Zakon o elektronskim medijima i Zakon o RTCG, koji su bili predmet skupštinske rasprave krajem jula. Iza predloga novih rješenja, inače, stoji opoziciona trojka URA, Demos i SDP, pišu Dnevne novine.

Stav OEBS-a, koji je prenijela njegova predstavnica za medije, proslijeđen je diplomatskim putem premijeru Milu Đukanoviću.

Mijatović u pismu predsjedniku Vlade između ostalog navodi i da se amandmani moraju uskladiti sa međunarodnim standardima i principima OEBS-a u oblasti slobode medije. 

Kako saznaju Dnevne novine, Mijatović je ukazala na “neka od ključnih pitanja koja bi trebalo dalje analizirati, prije nego što se nastavi s procesom usvajanja amandmana”, uz napomenu da preliminarne analize predloženih rješenja u sferi medija “izazivaju zabrinutost”.

Mišljenje OEBS-a se tako podudarilo sa odlukom većine poslanika u crnogorskom parlamentu koji su odbili pomenute predloge i amandmane, upravo zbog njihove neusklađenosti sa savremenom evropskom praksom, i odsustva javne rasprave i dijaloga sa predstavnicima medijske zajednice, što je moralo da prethodi izradi krovnog zakona o medijima.

U pismu premijeru ističe se da OEBS “visoko cijeni kontinuiranu podršku premijera Đukanovića radu Komisije za praćenje istraga napada na novinare, koja će biti neophodna za implementaciju novog, dvogodišnjeg mandata Komisije”. Njeno ponovno uspostavljanje OEBS vidi “kao rezultat političke volje najviših institucija vlasti u zajedničkoj borbi za okončanje nekažnjivosti nasilja nad novinarima”.

Mijatović je pozdravila i imenovanje svih članova regulatornog tijela Agencije za elektronske medije kao značajan korak u osiguravanju pravilnog funkcionisanja Agencije. S tim u vezi, dostavila je i predlog potencijalnog modela za uspostavljanje dugotrajne finansijske održivosti Medijskog savjeta za samoregulaciju kako bi se izbjeglo stagniranje ove institucije.

Odluka poslanika Demokratske partije socijalista, Pozitivne Crne Gore, manjinskih partija i Liberala da odbiju predlog opozicione trojke, kao i njihove amandmane na još dva propisa koji odavno čekaju na usvajanje, izazvala je reagovanje URA-e, Demosa i SDP-a, kao i dijela nevladinih organizacija na čelu sa HRA i CGO koji su optužili vlast da “nijesu pokazali političku volju” za usvajanje modernih zakona “u skladu sa evropskom praksom”. 

SDP je iskoristio odluku parlamenta da krivicu prebaci na DPS, prozivajuću najjaču političku partiju da neusvajanjem Predloga zakona o medijima direktno krši politički Sporazum o slobodnim i fer izborima, iako takva obaveza uopšte nije bila ni predviđena.

Pokušaj da se pod pritiskom opozicione trojke usvoje nova rješenja u Zakonu o medijima, kao i amandmani na druga dva propisa u ovoj oblasti, nastavak su kampanje dijela medija, opozicionih političkih subjekata na čelu sa SDP, kao i dijela nevladinog sektora. Upravo su nova rješenja koja su u skupštinsku proceduru ubacili poslanici trojke Rifat Rastoder, Dritan Abazović i Zoran Miljanjić, proizvod HRA promovisan u julu prošle godine.

Pismo OEBS-a šalje jasnu poruku da se prate dešavanja na crnogorskoj medijskoj sceni i da se zakoni u oblasti medija ne mogu donositi bez dijaloga sa medijskom zajednicom, a ne samo pojedinim njenim predstavnicima. 

Ovo je takođe i poruka trojki, pod čijim je pritiskom smijenjen menadžerski i urednički tim Televizije Crne Gore, da ne mogu samo oni kreirati medijsku scenu u Crnoj Gori. Uostalom, poslije ovog pisma ne mogu se više pozivati da brane evropske standrade, kada su ih svojim predlozima zasad potpuno “promašili”.

Send this to a friend