Politika Istraživanje CEDEM-a

U padu DPS i Demokrate, raste DF, građani najviše vjeruju Milu Đukanoviću

Istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM pokazalo je da je u Crnoj Gori najpopularniji predsjednik države Milo Đukanović, te da je Demokratska partija socijalista i pored pada ubjedljivo najjača partija. Povjerenje građana u sve institucije je u padu, Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratska Crna Gora bilježe manju podršku u odnosu na decembar prošle godine, a prosječne ocjene za sve političare su jako niske.

Istraživanje, koje je sprovedeno u periodu od 1. do 13. jula, na uzorku od 1.002 ispitanika pokazalo je i pad povjerenja građana u političke partije DPS i Demokrate, dok, s druge strane, raste povjerenje u Demokrtaski front i Socijaldemokrate, prenosi agencija Anadolija.

Istraživanje je obuhvatilo povjerenje u političare i političke stranke. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prvom je mjestu sa prosječnom ocjenom 2,44, na skali od 1 do 5. Slijede lider Demokrata Aleksa Bečić, premijer Duško Marković i ministar prosvjete Damir Šehović.

Povjerenje građana Crne Gore u Evropsku uniju niže je u odnosu na kraj prošle godine za više od pet procenata, dok je veći broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni, pokazuju najnoviji rezultati istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM koji su danas predstavljeni u Podgorici.

Milena Bešić, izvršna direktorica CEDEM-a, kazala je da je istraživanje pokazuje da 30 odsto smatra da Crna Gora ide pravim putem, 44,8 odsto smatra da ide pogrešnim putem, dok 25 odsto nema jasan stav.

“Smanjuje se broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem, a povećava se broj onih koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem”, kazala je Bešić.

Ona napominje i da je veći broj građana koji nisu zadovoljni radom Vlade u odnosu na one koji su zadovoljni.

“U odnosu na kraj prošle godine, dodatno je smanjen broj građana koji su zadovoljni radom Vlade”, kazala je Bešić.

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveću podršku ima sistem obrazovanja 52 odsto, slijede Srpska pravoslavna crkva 47,8 odsto i zdravstveni sistem 44,7 odsto. Najmanje poverenja ispitanici imaju u Crnogorsku pravoslavnu crkvu, 16,4 odsto.

Kada je u pitanju povjerenje u partije, DPS podržava 34 odsto, DF 15,6 odsto, Demokrate 14,6 odsto, SNP 6,6 odsto, SD 5,3 odsto, BS 4,3, Demos 3,7, SDP 3,1 odsto. U odnosu na posljednje istraživanje iz decembra 2018. bilježi se pad DPS-a i Demokrata, dok, s druge strane, primjetan je rast DF-a i SD-a.

Kada je u pitanju povjerenje u EU, 58 odsto ispitanika smatra da Crna Gora treba da bude u EU, što je pad povjerenja u odnosu na decembar 2018. godine, kada je za ulazak u EU bilo 63,3 odsto.

Istraživanje je obuhvatilo i aktuelno pitanje oko crkve u Crnoj Gori.

Da treba da postoji samo SPC smatra 46,6 odsto građana, da obje crkve treba da budu jednake a da narod da ide u koju hoće smatra 22,4 odsto građana, 20,7 odsto građana nema stav o tom pitanju, da ne treba da postoje ni SPC ni CPC smatra 5,4 odsto građana, a da treba da postoji samo CPC smatra 4,9 odsto građana.

“U spoljnoj politici Crna Gora, po mišjenju građana treba da se oslanja većinski na EU”, navodi se u istraživanju.

EU je glavni oslonac sa 33,4 odsto, ali je ujednačen i relativno je visok broj onih koji smatraju da se treba oslanjati na Rusiju 23,2 odsto i SAD 23 odsto. U odnosu na decembar 2018. godine povećan je stepen oslonca i na EU i na SAD i na Rusiju u odnosu, zaključeno je u istraživanju.

159

avatar
1000
87
72
0
 
122
KRALJ NIKOLA Igoran ctsrebrenicakachawendicahrišćanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

nije ni cudo sto je DPS u padu ucinak ministara i gradonacelnika se na jednoj ruci moze nabrojati, ne racunam ministre i gradonacelnike SD-a jer tamo se radi dan noc..

goran ct
Gost
goran ct

Konačno. A pašće još niže ….

jovan
Gost
jovan

kljucni neuspjeh vlade je cinjenica da zivotni standard , plate ,penzije,.Nikakva prica o razvoju ne moze stagniraju cijelu deceniju i duze.Nikakva prica o razvoju ,stabilizaciji finansija ,auto putu…nece nadomjestiti prazan dzep i narocito osjecaj da se nista u, u pozitivnom pravcu za obicnog gradjanina ne mijenja.Cak ,prica o rastu BDP bez efekta na bolji zivot svih ima kontra efekat.

Fadilj-Konik
Gost
Fadilj-Konik

Mene kao Muslimana su pitali koga podržavam CPC ili SPC, rekao sam nikoga jer nijesam hrišćanin i stavili su me u neopredeljene.Medjutim da su me pitali koga više voliš, rekao bi CPC i mitropolita Miraša. Moji predstavnici iz BS ne mogu da se određuju o crkvi jer su Muslimani ali će u skupštini da glasaju za zakon koji uređuje pitanje… Više »

Miloš-HN
Gost
Miloš-HN

Zamisli Fadilje da u nekom gradu trećina Bošnjaka se udruži sa hrišćanima i tako stvori većinu u skupštini opštine i nadglasa 2/3 Bošnjaka oko pitanja koji se tiču isključivo Bošnjaka.

Aldi Bela
Gost
Aldi Bela

Slazem se Fadilje. Ni ja nisam hrišćanka ali smatram da je CPC Crnogorska crkva a SPC okupatorska to jest Srbijanska crkva

hrišćanin
Gost
hrišćanin

pa vidi,onda i džamijama neka upravlja Milaš i Miraš ateista,pa da budemo ravnopravni u tvojoj logici stvari

kachawendica
Gost
kachawendica

moraju placati porez državi i raditi zavrsne racune

Ljuta
Gost
Ljuta

Milo i dalje vodi….da mi je upoznati te koji mu vjeruju…

goran ct
Gost
goran ct

Krenulo je krenulo……

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Stevo i Miras na aparatima

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Crnogoraci kao jedinke ne mogu da opstanu i onda se priklanjaju gospodaru i partiji i briga ih sto je istina.to je poltronsko drustvo i tako funkcionise citava cg.

Joo
Gost
Joo

rece covek koji svako jutro prvo poljubi i pozeli dobro jutro slici koju na zidu drzi umesto ikone…..slici njegovog gospodara velikog vodje malog Aleka Kim Dzong Vucica………

PG🇲🇪CG
Gost
PG🇲🇪CG

Milo KRALJU👑👑

Ljuta
Gost
Ljuta

🌈🌈🌈🌈🌈

Joo
Gost
Joo

@ljuta…..tata ti……

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Df raste… Hahaha

dagy
Gost
dagy

Sve je ovo namjesteno narode prave budale od vas konstantno,mora se ova elita kazniti,oce da izvuku opoziciju na izbore a pazi narod najvise vjeruje m.dj.znaci crnogorci mijenjaju casni krst za mila,propalo se vise no sto je.

mojsilović
Gost
mojsilović

Đe je Blažo ma ovu listu? A Lidija? Ko nam Zemlju čuva kad je Milaš po Inostranstvu. Sramota su ovakve liste a još kad zakidaju na popularnosti našeg Preśednika, bruka je ovo velika i sramota. Ovo je sve srbijansko maslo. Dokad više..

Sasa
Gost
Sasa

Snp i Prava zajedno da nastupe imali bi sansu za dobar rezultat, naravno da odbace preletace sa kojima se Snp sad uhvatio u kolo. Samo bi ih vukli na dno.

Bnjj
Gost
Bnjj

E propala Cg đe su ovi političari popularni pogotovo Milo uništitelj Cg da je makar ka Pinoče vladar koji je napravio ekonomska čuda sa Čileom

Austa
Gost
Austa

Zar je 30godina trebalo da prodje pa da DPS padne na 34%…Sve su unistili…Nadam se da cemo docekati taj dan za nasih zivota kada ni cenzus nece preci i kad ce ljude koji su ih glasali biti sramota da to javno kazu…

Joo
Gost
Joo

evo da ti odmah kazem…..neces docekati……

Send this to a friend