Politika

U Podgorici otvorena Evropska kuća

Otvaranje Evropske kuće/ foto: Twitter

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, poslanik Evropskog parlamenta i predsjednik Odbora za spoljne poslove EU Dejvid Mekalister i ministarka za evropske poslove Jovana Marović svečano su u Podgorici otvorili Evropsku kuću.

Evropska kuća, kako se navodi, biće mjesto okupljanja, dijaloga, rađanja novih ideja i kreativnosti u skladu sa evropskim vrijednostima.

“Neke stvari su nerazdvojne, kao planine, more i zvijezde. Prirodan nastavak naše priče. EU info centar postaje Evropska kuća! Prati nas i saznaj više”, poručili su iz Evropske kuće na Twitter-u.

“Crna Gora pripada evropskoj uniji (EU) i evropskoj familiji”, poručio je predsjednik Odbora za spoljne poslove EU Dejvid Mekalister na otvaranju Evropske kuće u Podgorici.

Renovirana Evropska kuća otvorena je na adresi dosadašnjeg EU info centra, na podgoričkom Trgu Argentina.

“Naša zajednička kuća građena je na pepelu ratova i raznih kriza, demokratija i pluralizam su njihovi temelji”, rekao je Mekalister.

On je kazao se nada da će Evropska kuća postati mini model zajedničke evropske kuće.

“Izgradnja naša zajedničke evropske kuće nikad se ne završava, ona evoluira svaki dan. Sa ratom koji se vratio na kontinent još je važnije da se borimo protiv agresije”, naveo je Mekalister.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je su u digitalnom vremenom morali da modernizuju komunikaciju.

Ona je rekla da u Delegaciji polažu velike nade u Evropsku kuću.

“Konačna nada je da oslobodimo kreativne nade Crnogoraca. Pozivam vas sve da koristite Evropsku kuću na kreativne načine”, navela je Popa.

Ministarka za evropske poslove Jovana Marović, kazala je da je EU Info centar dosad bio mjesto dijaloga, i da su se mogle čuti različite ideje o budućnosti EU.

Marović je podsjetila da 75 odsto građana Crne Gore podržava članstvo i EU i da taj entuzijazam ne jenjava.

“Ta podrška je prisutna, to se ogleda sa našom uskaleđenosti sa politikom EU. Mi smo često nazivani liderima u procesima, to jeste formalno tako, ono gdje nedostaju rezultati je vladavina prava i to je maksimum koji želimo da postignemo”, istakla je Marović.

Prema njenim riječima, da bi se to postiglo, neophodno je da počne dijalog svih političkih aktera.

“Na ovom mjestu je važno istaknuti nesebičnu podršku EU i što se tiče reformi i finansijske pomoći. Crna Gora je možda u poziciji da se prva priključi EU, ali sve je na nama”, poručila je Marović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cgmoj
Gost
Cgmoj

Ne znam kako ce srpska kuca podnijet ovo..naljitice ti se drugovi popovi srbije popa moja..popa i poovi

King Henry
Gost
King Henry

Bravo !!!!!

Send this to a friend