Politika

U saradnji sa Kinom obučavati službenike za rad u javnoj upravi

Zalagaćemo se za produbljivanje saradnje sa Kinom na svim nivoima, a posebno je značajna saradnja na planu razmjene iskustava i organizacije treniga za državne službenike, u skladu sa dobrim praksama, kazala je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, tokom današnje posjete ambasadora Kine, Liu Đina.

Iz Ministarstva javne uprave saopšteno je da je na sastanku ocijenjeno da Crna Gora i Kina njeguju tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose, te da u narednom periodu treba raditi na daljem jačanju saradnje, posebno u oblasti reforme javne uprave, s fokusom na razvoj lokalnih samouprava i jačanje kapaciteta državnih službenika.

“Đin je kazao da će Kina nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, posebno u kontekstu daljeg razvoja i partnerstva sa lokalnim samoupravama. On je istakao da je unapređenje saradnje na nivou lokalnih samouprava, odličan podsticaj za međudržavnu saradnju”, navodi se u saopštenju.

Pribilović je istakla da je Crna Gora prepoznata kao jedna od najaktivnih članica u okviru mehanizma 16+1, te da u narednom periodu saradnju treba intenzivirati u oblasti reforme javne uprave.

“Pribilović je upoznala ambasadora sa dosadašnjim rezultatima na planu reforme javne uprave, te u tom smislu naglasila važnu podršku Kine u pogledu razvoja lokalnih samouprava”, dodaju u Ministarstvu.

Na sastanku je razmatrano i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva javne uprave sa nekom od kineskih institucija koje se bave obukama za rad u javnoj upravi.

“Pribilović se zahvalila na pozivu za učešće na predstojećoj Međunarodnoj konferenciji gradova prijateljstva 2018 u Vuhanu na temu razvoja lokalnih samouprava, što predstavlja priliku za diskusiju i dalje unapređenje saradnje prijateljskih gradova”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend